Смекни!
smekni.com

Основи організації оплати праці (стр. 12 из 24)

Балансовий прибуток - загальна сума прибутків підприємства від усіх видів діяльності за звітний період, отримана як на території України, так і за її межами, відображена в його балансі, і включає прибуток від продажу продукції. Значення цього показника зросло за період 1999-2001 роки на 2891,8 тис. грн.

Прибуток з метою оподаткування визначається як різниця між валовим доходом і валовими витратами, включаючи амортизаційні відрахування підприємства. Значення цього показника зросло у 2001 році в порівнянні з 1999 роком на 2693,33 тис. грн. Із чого ми можемо зробити висновок, що валовий дохід підприємства зріс, а валові витрати навпаки зменшились.

Валовий доход - загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах.

Валові витрати виробництва та обігу - суми будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (продукції, робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для подальшого використання у власній господарській діяльності.

Коефіцієнт співвідношення фінансових результатів від продажу і балансового прибутку характеризує питому вагу прибутку, одержаного підприємством від продажу продукції, в загальній сумі балансового прибутку. Показує, яку частку прибутку підприємство отримує від операційних та позареалізаційних доходів. Значення даного коефіцієнту зросло на 0,09 пунктів. Тобто з кожним роком підприємство отримує все більшу частку прибутку від реалізації продукції.

Продуктивність праці - це обсяг підприємницької діяльності в грошовому виразі в розрахунку на одного середньоспискового працівника підприємства. Обсяг підприємницької діяльності може характеризуватись показником валової

продукції в порівняльних цінах, сумою продажу (виручки), доходом, прибутком, які створюються суб'єктом господарювання за звітний рік. Якщо розглянути і порівняти продуктивність праці за період 1999 - 2001 роки, то побачимо, що вона значно зросла. Це зумовлено різного роду заохоченнями та збільшенням заробітної плати працівників, що існують на підприємстві ЗАТ "Житомирські ласощі". Продуктивність праці становила у 2001 році 60,26 грн.

Заробітна плата - це винагорода, яку за трудовим договором власник виплачує працівникові за виконану роботу. Витрати на оплату праці складаються з фонду основної і додаткової заробітної плати та заохочувальних і компенсаційних виплат. Середньомісячна оплата праці становить 341,49 грн. проти 185 грн. у 1999 році.

Фондовіддача та фондомісткість визначають ефективність використання основних фондів. Так, фондовіддача показує яку суму продажу підприємство отримує з однієї гривні коштів, вкладених у основні фонди. Значення фондовіддачі зросло на 2,54 (2001 рік) проти 3,26 у 1999 році.

Фондомісткість показує, скільки коштів витратило підприємство на формування основних фондів, щоб одержати 1 грн. продажу.

Фондомісткість у 2001 році становила 0,17, а у 1999 - 0,31 грн. (найвище значення показника). Так, зниження фондомісткості свідчить про підвищення ефективності використання основних фондів.

Будь-яке підприємство формує свої активи за рахунок внутрішніх і зовнішніх джерел. Про стійкість економічного росту підприємства свідчить частка реінвестування прибутку у розвиток підприємства за звітний період. Кср показує, скільки прибутку реінвестує підприємство на формування власних активів в розрахунку на 1 грн. інвестицій власників в статутний фонд. Значення показника становить - 0,08 (відбулося зменшення на 0,06 пунктів порівняно із 1999 роком).

2.2 Оплата праці на підприємстві та економічний механізм її нарахування

Питання оплати праці на підприємстві регулює "Положення про оплату праці робітників ЗАТ "Житомирські ласощі" (далі "ЗАТ"). Метою розробки такого Положення є підвищення продуктивності праці, збільшення обсягу виробництва, прибутку, підвищення якості праці, і персональної відповідальності кожного на своєму робочому місці, а також особистої зацікавленості в кінцевих результатах роботи в умовах колективної власності і ринкових відносин. Окремими розділами в цьому Положенні зазначені умови оплати праці робітників-відрядників, керівних робітників, спеціалістів і службовців апарату управління і виробничих цехів ЗАТ. Окремими Положеннями регулюється оплата праці робітників відділу маркетингу та відділу зовнішньоекономічних зв’язків.

Фонд заробітної плати працівників ЗАТ складається з основної заробітної плати, додаткової заробітної плати, а також інших виплат і заохочень.

Основна заробітна плата - це винагорода за виконану роботу відповідно за встановленими нормами праці /норми часу, вироблення, обслуговування посадові обов'язки/. Вона встановлюється згідно затверджених тарифних ставок, відрядних розцінок, посадових окладів.

Додаткова заробітна плата - це винагорода за роботу понад встановлені норми, за трудові досягнення. Вона містить у собі доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, а також премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань.

До інших заохочувальних і компенсаційних виплат відносяться: винагорода за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні і матеріальні виплати, що не передбачені актами діючого законодавства, але визначені колективною угодою ЗАТ.

В основному виробництві на підприємстві застосовується відрядно-преміальна система оплати праці, а у допоміжному виробництві використовується погодинно-преміальна система. Оплата праці керівників і спеціалістів здійснюється за місячними посадовими окладами плюс преміальні.

Оплата праці робітників-відрядників нараховується щомісяця на підставі діючих на момент уведення даного Положення тарифних ставок, кваліфікаційних розрядів і розцінок за кожен вироблений вид продукції і послуг.

Тарифікація робіт установлюється згідно діючого Єдиного тарифно-кваліфікаційного довідника робіт і професій. У працівників зберігаються тарифні розряди, що були присвоєні на момент затвердження даного Положення.

Перегляд /збільшення чи зменшення/ розрядів працівникам здійснюється атестаційною комісією. Підставою для цього є:

- зростання професійної майстерності;

- освоєння суміжних професій;

- активна раціоналізаторська і винахідницька діяльність;

- підвищення професійного й освітнього рівня;

- рівень відповідальності;

- упровадження нових прогресивних технологій;

- упровадження нових форм організації і стимулювання праці;

- відсутність претензій до якості праці працівника з боку керівництва підрозділу.

Оплата робітників-відрядників проводиться за випуск продукції в натуральному вираженні згідно норм і розцінок. За результатами роботи цеху за місяць визначається сумарний ФОП цеху, що потім розподіляється між робітниками цеху згідно коефіцієнтів трудової участі, обумовлених керівництвом цеху, на підставі особистого трудового внеску кожного працівника в цей фонд оплати праці. Максимальний розмір премії для робітників встановлюється в розмірі 50 % тарифної ставки за результатами роботи за місяць. Премія нараховується на одинарну тарифну ставку робітників за фактично відпрацьований час. За роботу у святкові і вихідні дні, а також понаднормовий час, премія нараховується на одинарну тарифну ставку. Основні показники і умови преміювання робітників основного і допоміжного виробництва наведені в таблиці 5. Підставою для нарахування премії за поточний місяць є дані бухгалтерської звітності, оперативного обліку, лабораторного контролю, а також данні по депреміюванню, подані у встановленому порядку на підставі переліку порушень, наведених в таблиці 6.


Таблиця 5.

Основні показники і умови преміювання робітників.

Показники % премії
ОСНОВНЕ ВИРОБНИЦТВО.1. Дотримання технологічних рецептур і режимів, виконання норм виробітку.2. Дотримання норм ОТ і ТБ, промсанітарії3.Виконання плану прибутку в цілому по ЗАТ 201020
ДОПОМІЖНЕ ВИРОБНИЦТВО.Робітники відділу Головного енергетика1. Безперебійне обслуговування ділянок основного і допоміжного виробництва енергоносіями /паром, теплом, водою, холодом, електроенергією/2. Якісне і своєчасне проведення ремонтних робіт. Виконання норм охорони праці і ТБ.3.Виконання плану прибутку в цілому по ЗАТ 201020
Робітники відділу Головного механіка1.Забезпечення якісного і своєчасного ремонту устаткування. Забезпечення безперебійної роботи устаткування основного виробництва.2.Виконання норм охорони праці і ТБ3.Виконання плану прибутку в цілому по ЗАТ. 201020
Робітники відділу постачання1. Своєчасна подача сировини в цехи. Відсутність простоїв автотранспорту під розвантаженням сировини, матеріалів, імпортних вантажів.2. Дотримання норм по ОП і ТБ, протипожежної безпеки.3.Виконання плану прибутку в цілому по ЗАТ 201020
Робітники транспортної ділянки1.Забезпечення своєчасних перевезень вантажів згідно затверджених норм часу. Відсутність простоїв транспорту з вини водія. Відсутність псування вантажу при транспортуванні.2.Відсутність аварій, дотримання правил ОТ і ТБ, протипожежної безпеки. Виїзд на лінію тільки на справному автомобілі. Своєчасне і якісне проведення ППР3.Виконання плану прибутку в цілому по ЗАТ 151520
Доплати водіям1. Установити доплати водіям / від тарифу /за класність 1 клас2 класза доставку вантажу по дорученнях /5шт/за супровід вантажуза розвантаження кондвиробів при доставці у фірмові магазини /5/2.При простої автомобіля на плановому ремонті оплата здійнюється за тарифною ставкою /100%/. При позаплановому ремонті оплата 50% тарифу. Премія не нараховується. 2510101010
Робітники відділу маркетингу1. Якісне і своєчасне проведення вантажно-розвантажувальних робіт. Відсутність простоїв транспорту з вини вантажників складу. Відсутність ушкодження тари і псування продукції з вини вантажників під час перевезення і вантажених робіт.2. Дотримання норм ОП і ТБ, протипожежної безпеки.3.Виконання плану прибутку в цілому по ЗАТ 201020
Чергові роздягальних відділень1.Відсутність розкрадань сировини і готової продукції в цехах2. Дотримання норм ОП і ТБ, промсанітарії3.Виконання плану прибутку в цілому по ЗАТ 201020
Прибиральники виробничих приміщень, території, службових приміщень1.Забезпечення чистоти виробничих цехів службових приміщень, території. Дотримання норм ОП, ТБ, промсанітарії, протипожежної безпеки.2.Виконання плану прибутку в цілому по ЗАТ 3020
Робітники гофрокартонажного цеху1.Виконання норм виробітку. Забезпечення цехів тарою, корексами, коробками.2. Дотримання норм ОП і ТБ, промсанітарії3.Виконання плану прибутку по ЗАТ 201020
Відділ служби безпеки1.Виконання своїх посадових обов'язків, контроль за збереженням колективної власності. Захист комерційної таємниці, контроль за виконанням працівниками ЗАТ правил внутрішнього трудового розпорядку.2.Виконання плану прибутку по ЗАТ 3020
Робітники будівельної групи1. Якісне і своєчасне виконання ремонтних робіт2. Дотримання норм ОП і ТБ3. Виконання плану прибутку по ЗАТ 201020

Положенням про оплату праці передбачено зниження преміальних виплат робітникам у разі порушення трудової дисципліни. Зокрема, за крадіжку продукції з цеху, що зафіксована начальником цеху чи контролером служби безпеки передбачено зняття 100% премії або навіть звільнення. Перелік порушень трудової дисципліни, за які знижується премія робочим наведено в таблиці 6.