Смекни!
smekni.com

Лізинг (стр. 5 из 7)

Тому, очевидно, що лізинг дає хоч і менший прибуток, але стабільний і не треба заощаджувати, ризикуючи втратити гроші, щоб повернути кредит, бо перші два роки водій працює на кредит, а строк служби машини всього 7 років.

А якщо рентер буде заощаджувати по 1000 на місяць, то через 3 роки він зможе накопичити ≈ 40000 грн. (з урахуванням відсотків від депозитних внесків). Цього вистачить на придбання машини по залишковій вартості плюс капітальний ремонт, і вже наступні 3-4 роки він буде отримувати прибуток як власник ≈ 3200 грн. на місяць. Тому лізинг у цій сфері діяльності – це значно краще, ніж купівля за рахунок кредиту, якщо врахувати, що рентер, викупивши транспорт, буде отримувати прибуток як власник.

3.Шляхи підвищення ефективності при лізинговій діяльності у сфері міських пасажирських перевезень

3.1. Підвищення ефективності за рахунок використання специфічних форм лізингу

Лізинг – складна форма економічної діяльності, тому в кожній сфері виробництва, для підвищення ефективності, можуть використовуватись різні форми лізингу. В залежності від реальних умов один і той же вид лізингу може дати різну віддачу.

На розвиток лізингу в Україні негативно впливають: соціально-економічна та політична нестабільність, невпорядкованість законодавчої то податкової баз, і головне – інфляція. Інфляція в Україні зараз під контролем, хоча дуже висока і в будь-який момент національна грошова одиниця може різко впасти в ціні. Цей фактор особливо "відлякує" інвесторів від довгострокових лізингових угод

Не зважаючи на всі негаразди лізинг в Україні поступово розвивається і лізингові угоди стосуються майже всіх сфер господарювання.

Існує багато способів підвищити ефективності діяльності транспортних підприємств, зокрема у галузі пасажирських перевезень, за допомогою лізингу.

Перш за все треба подолати негативний вплив інфляції, як очікуваної, так і не очікуваної.

При лізинговій угоді лісор прагне якомога швидше компенсувати свої витрати і отримати певний прибуток. В пункті 2.2 розрахована орендна плата при лізинговій угоді. Як зазначалося, недолік цього методу – розрахунки у національній валюті, яка дуже страждає від інфляції. Тому розрахунки треба вести у твердій валюті. Але слід зауважити, що на території України заборонені розрахунки в іноземній валюті.

Розрахунок орендної плати можна вести по формулі (2.13). але при цьому всі грошові показники будуть мати еквіваленти твердої валюти на час розрахунку.

Строк служби машини не залежить від грошових одиниць, а прибуток лісора буде значно меншим. Банківський відсоток по валютним внескам становить ≈ 7-8% річних. Тому прибуток лісора за рік може бути 10-14% (залежить від домовленості між сторонами).

За основу твердої валюти можна взяти долар США.. А щоб не вести прямий розрахунок у доларах, у контракті можна зазначити, що рентер сплачує лісору орендну плату за певний період у національній валюті, але ця сума становитиме добуток фіксованої плати і курсу долара на момент виплати. Орендна плата може бути визначена за формулою:

(Ц’ + Дл)

АП = × Кнбу (3.1)

Рс

де АП – орендна плата у гривнах за певний період;

Ц’ – ціна машини у доларах США;

Дл – прибуток лісора (10-14%);

Рс – ресурс машини, вимірюється в тих же одиницях, що і періоди орендної плати;

– курс долара США по відношенню до гривні на момент виплати орендної плати.

Щоб розрахувати орендну плату по формулі (2.13) і пункту 2.2 потрібно модернізувати формулу (3.1)

(Ц:К’нбу + Д’л)

АП= × Кнбу (3.2)

РС

де Ц – ціна машини у гривнях на момент укладення угоди;

К’нбу – курс долара на момент угоди;

Кнбу – курс долара на момент сплати орендної плати.

Вважаючи, що курс НБУ на цей момент 5,42, ціна машини 35000 грн, строк служби 7 років = 84 місяці, місячна орендна плата визначається за формулою (прибуток 12%):

(35 000 : 5,42 + 35 000 : 5,42 × 0,12 × 7)

АП = × Кнбу (3.3)

84

АП = 141,45 × Кнбу (3.4)

де АП – місячна орендна плата в гривнях за місяць;

Кнбу – курс долара США на момент сплати орендної плати.

Для розрахунку орендної плати у доларах США, не має особливого значення, який курс береться за основу: курс НБУ, курс "чорного ринку" або курс конкретного банку. Тому, що ці значення знаходяться майже у постійному відношенні і динаміка підвищення чи пониження цих курсів не впливають на це відношення (курс НБУ на »5% нижче ніж курс "чорного ринку"). Якщо вважати, що вищий курс "чорного ринку" дасть вищий прибуток, то це помилка, бо за формулою (3.2) нижчим буде ціна машини і норма прибутку. А курс НБУ є офіційним і при його визначенні не буде непорозумінь, тому саме цей курс треба брати для обчислення орендної плати.

За допомогою цього методу обчислення орендної плати, лісор буде напевно знати, що його гроші не "з’їсть" інфляція і, що він у будь-якому разі отримає прибуток і компенсує збитки, не зважаючи на ринкову нестабільність. І при цьому у контракті замість фіксованої орендної плати буде права частина формули (3.4).

Такий контракт може укладатися на великий проміжок часу, і такі умови будуть привабливі для інвесторів, не залежно від додаткових умов.

Привабливо для водія-рентера буде виглядати контракт типу оунешинлізинг (пункт 1.2). Головна перевага цього контракту: майже безкоштовна передача машини у власність до водія, після закінчення строку контракту і водій буде отримувати прибутки власника. Але для цього у вигляді орендної плати треба сплатити лісору вартість машини, прибуток і нести повну відповідальність за це майно.

Ця угода буде мати такі умови:

- строк угоди 2 роки, при цьому рентер несе повну відповідальність за це майно і не може в односторонньому порядку розірвати угоду;

- за ці 2 роки лісор повністю компенсує витрати і отримає певний прибуток;

- розрахунки треба вести по схемі, що використовує тверду валюту.

Таким чином ця угода матиме вигляд "нетто лізингу" (пункт 1.2). щомісячна орендна плата буде обчислюватися за формулою

(Ц’ + Д’л)

АП = × Кнбу (3.5)

24

Якщо вважати, що ціна $ 6 500, прибуток 15% річних, то орендна плата за місяць:

(6 500 + 6 500 × 0,15 × 2)

АП = × Кнбу (3.5)

24

Такі умови будуть приваблювати інвестора і, маючи гарантії водій може цілком розраховувати на таку угоду.

Вигода для лісора очевидна, і для водія також. Якщо звернутися до аналізу в пункті 2.2, то витрати водія (без урахування орендної плати) будуть 22 038,53 грн. Із формули (3.5) витрати на оренду будуть 3 525,42 × 12 = 22894,08 грн. Сукупні витрати 44 932,64 грн. Але з ареальних умов ці витрати будуть більше, бо з підвищенням курсу долара буде рости і орендна плата. І тому, вважаючи, що інфляція 13%, за рік водій сплатить за оренду 22 894,08 × 1,13 = 25 870,31 грн., а може ще й більше, зважаючи на непередбачену інфляцію.

Але навіть якщо валові витрати сягнуть позначки » 50 000 грн. на рік все одно залишиться десь » 10 000 грн. прибутку на рік. А через 2 роки водій стане повноправним власником і буде отримувати » 38 000 грн. прибутку на рік (пункт 2.1).

Такий план роботи нагадує роботу власника (пункт 2.1), але є одна суттєва відмінність – водій-рентер не несе повної фінансової відповідальності, йому не треба віддавати кредит. І дуже суттєва перевага – у контракті може бут зазначено, що водій оплачуватиме оренду за кожен робочий день, або за кожну тисячу кілометрів пробігу. Така деталь може застрахувати водія від хвороби, або інших непередбачених обставин, коли він не зможе працювати, а з банком за звичайних умов такої угоди не укладеш.

Умови строкового лізингу дуже нагадують купівлю майна в кредит, і по суті це так, але на практиці купівля "ГАЗелей" в кредит – це велика рідкість. Хоча на території України практикується купівля машин в кредит, але це переважно дешеві автомобілі (ЗАЗ, ВАЗ), а ""ГАЗель"" дорога і потребує більших капіталовкладень, тому зростає ризик, що покупець не зможе сплатити її вартість і тому це дуже негативно впливає на такий вид діяльності.

Підвищувати прибутки можна не лише шляхом зменшення строків лізингу і зниженням орендної плати. Значно більшого ефекту матиме безпосереднє, виробниче співробітництво між лісором-інвестором і водієм-підприємцем.

Така співпраця можлива у рамках угоди, яку на Заході класифікують як ліверидж-ліз або довірчий лізинг (пункт 1.2).

Така угода передбачає тісне співробітництво між лісором і рентером (для юридичного оформлення такої діяльності може бути створене спеціальне підприємство). При такій діяльності лісор зацікавлений у розмірі прибутків рентера і отримує орендну плату не за певний проміжок часу, а отримує ніби відсоток від прибутку рентера.

На практиці це може бути розраховано приблизно таким чином: рентер сплачує фіксовану суму за один робочий день (коли водій працював на маршруті), при цьому у контракті повинно бути зазначено мінімальну кількість робочих днів (в протилежному випадку водій може принести лісору значно менше прибутку, ніж при звичайній угоді), і звичайно, що час, коли мікроавтобус знаходився не ремонтах не повинен враховуватись. При такій угоді не дуже важливим є те, хто несе відповідальність за майно (страховка, ремонт і т.д.).