Смекни!
smekni.com

Лізинг (стр. 6 из 7)

Враховуючи це, орендна плата за один повний робочий день може обчислюватися за формулою:

Ц + Дл

ПР = (3.6)

СС × РД

де ПР – орендна плата за кожен робочий день;

Ц – ціна мікроавтобуса;

Дл – прибуток за всі роки служби автомобіля;

СС – строк служби машини, вимірюється в роках;

РД – кількість робочих днів на рік.

Обчислювати таку величину немає потреби, бо в залежності від умов, значення будуть дуже різними, але слід зауважити, що при такій угоді не слід вдаватися до "прив’язування" орендної плати до курсу долара, краще кожного року коригувати розмір щоденної орендної плати і оформлювати це періодично (кожен рік укладати нову угоду).

Нараховувати орендну плату можна також за кожен кілометр пробігу за формулою:

Ц + Д × n

ПК = (3.7)

Р

де ПК - плата за кожен кілометр пробігу;

Д – прибуток за рік (не нижче ніж прибуток від депозитних внесків);

Р – ресурс машини у кілометрах пробігу.

n – термін служби машини у роках.

Обчислювати цю величину теж не треба, бо значення n і Р дуже умовні і можуть бути визначені лише при конкретних умовах.

Співробітництво у рамках лівередж-ліз контракту може піти значно далі, ніж обчислення прогресивної орендної плати. Лісор і рентер можуть працювати по змінах на одній машині, при цьому орендна плата буде будь-якою з наведених вище, і зважаючи на прибутки лісора, меншою.

Подібні угоди на практиці використовуються, але більш поширені наступні.

Два водія можуть взяти машину в оренду: вони сплачують фіксовану плату як за одного, а отримують кожний як за повноцінний робочий день (при цьому орендна плата кожного буде в 2 рази менше, ніж у пункті 2.2), до того ж меншою буде плата за гараж і податки (для кожного). Плата за ремонт суттєво не зміниться, бо автомобіль працює з подвійним навантаженням.

Зустрічаються випадки, коли 2 водії купують машину, таким чином, вони дещо послаблюють фінансову відповідальність, отримують прибуток як у пункті 2.1, але машина працює значно менший термін (подвійне навантаження).

Випадки, коли лісор і рентер працюють на одній машині, майже не зустрічаються.

Дуже ефективним у цій сфері діяльності буде застосування групового та роздільного лізингів, головною метою яких є зменшення фінансового ризику лісора (у пункті 3.2).

Лізинг бай-бек та поворотний лізинг можуть значно підвищити ефективність виробництва цієї галузі, але в нашій державі вони не використовуються.

Лізинг бай-бек передбачає тісне співробітництво між лісором та рентером. Незалежно від того, хто несе відповідальність за майно, лісор допомагає або зобов’язується реалізувати продукцію, яку виробляє рентер на лізингуємому устаткуванні. Також можливі випадки, коли лісор отримує орендну плату у вигляді цієї продукції. Така діяльність можлива , коли вироблені товари мають великий попит, або їх виробництво екологічно небезпечне (така діяльність практикується у відносинах між розвиненими країнами і країнами "третього світу").

У галузі транспортних перевезень таких вид лізингу важко застосувати, але вихід є.

Якщо лісором виступає велика компанія або банк, то в межах такого великого міста, як Кривий Ріг виникає проблема щоденних переїздів службовців. Якщо багато службовців живе у межах одного мікрорайону ("Макулан", "Сонячний", "Східний", "Зарічний"), то їм все одно доведеться їздити до місця роботи. Зважаючи на ненадійність громадського транспорту, лісору буде вигідно укласти угоду типу бай-бек з рентером, якщо його маршрут співпадає з маршрутом руху службовців.

На практиці це виглядатиме так. Водій укладає з лізинговою фірмою додаткову угоду за умовами якої в визначений час на одній зупинці збираються службовці цієї фірми і їдуть на роботу на машині орендованій у їх фірми (вранці і ввечері), а за це орендна плата буде зменшена на 15*2*0,75 =23,2грн. при цьому кожний матиме вигоду. Водій отримає додатковий рейс, бо таке перевезення не буде вважатися рейсовим при роботі на маршруті. А лізингова фірма отримає більш згуртований робочий колектив, що неодмінно вплине на роботу персоналу, при цьому за усною домовленістю фірма може нараховувати меншу зарплату працівникам (враховуючи вартість перевезень) і таким чином зменшити подохідний податок у працівників. Тобто при такій угоді вигідно усім: і фірмі, і водію, і працівникам.

Поворотній лізинг може розвиватися на базі підприємства, яке виготовляє дане обладнання, тому розвиток такого виду лізингової діяльності в нашому місті дещо складно.

На практиці це буде виглядати так. Підприємство, яке виготовляє автомобілі "ГАЗель", створює дочірнє транспортне підприємство (Д.П.). За допомогою інвестора, який купує у головного підприємства машини, ДП бере їх в оренду, при цьому всі витрати, що пов’язані з утриманням майна бере на себе рентер, тобто відбувається зниження орендної плати. ДП буде ремонтувати орендовані машини у головного підприємства і, зважаючи на юридичний зв’язок між ними, безкоштовно. Таким чином, виробник отримує додатковий попит на свою продукцію, плюс буде отримувати чималі прибутки з ДП, а ремонтуючи свої ж машини, ці прибутки будуть вище ніж у звичайних транспортних підприємств.

3.2.Створення спеціальної лізингової компанії

Спираючись на теоретичні засади, викладені в пункті 3.1, можна розкрити теоретичні положення створення спеціальної багатоцільової фірми, яка б працювала у сфері пасажирських перевезень.

Перш за все треба визначити засоби підвищення прибутків водія-підприємця.

Підвищувати прибуток можна двома шляхами: підвищувати виручку, при існуючих витратах, або при збільшенні виробництва, та знижувати витрати при існуючій виручці. Перший метод за реальних умов майже неможливий. Водій не може самостійно підвищувати тариф, не зможе зробити більшу кількість рейсів. Єдине, що зможе підприємець – вдатися до додаткових послуг (розміщувати на своєму автомобілі рекламу). Така діяльність практикується, але не часто і зважаючи на нещодавно введені нові правила такої діяльності, приносить не дуже високі прибутки.

Тому єдина можлива стратегія збільшення прибутку – це зменшення витрат про існуючих обсягах виробництва. Саме для цієї мети повинна бути створена спеціальна багатоцільова компанія.

У Кривому Розі мікроавтобуси обслуговують 43 маршрути, а їх загальна кількість перевищує 450 одиниць [15;3]; це суттєва підстава для створення вищезгаданої фірми.

Така компанія неодмінно повинна бути акціонерною, щоб зменшувати фінансовий ризик кожного інвестора. Співзасновниками можуть бути будь-які господарські одиниці (приватні особи, підприємства усіх форм власності, банки, страхові компанії і т.д.). Таким чином, це буде акціонерний лізинг. Головною метою такої фірми буде лізинг мікроавтобусів (не лише для роботи на рейсах міста).

Водій укладатиме угоду з такою фірмою щодо оренди мікроавтобуса і для підвищення ефективності його діяльності ця угода повинна мати наступні умови.

Водій може взяти машину в оренду на підставі строкового лізингу або ні. За умовами строкового лізингу водій за короткий час (не більше 2 років) повинен компенсувати збитки фірмі у вигляді орендних платежів, причому розрахунки повинні бути за схемою у пункті 3.1, формула (3.3). І після чого водій отримає машину у власність (водій не зможе в односторонньому порядку розірвати угоду).

При умовах безстрокового лізингу при обчисленні орендної плати доцільно використовувати методи нарахування "прогресивної орендної плати" формули (3.6), (3.7) за здійснені фірмою послуги по стоянці машин (витрати на гараж). Таким чином, машини будуть постійно "на очах" у фірми і це дасть змогу суттєво знизити витрати на гараж для водія-підприємця.

Значно підвищить прибуток водія співпраця у рамках контракту типу бай-бек лізинг (докладно у п.3.1).

Таким чином, застосовуючи співробітництво з такою фірмою, водій-рентер зможе підвищити свій прибуток за рахунок зменшення витрат і збільшення об’єму послуг (бай-бек лізинг). Теоретично важко підрахувати підвищення прибутків водія-рентера, все залежатиме від умов співробітництва, але таке збільшення може сягати 5-10%. І це без збільшення об’єму виробництва.

Створення такої компанії може значно підвищити ефективність виробництва у даній сфері. Це може призвести до зниження тарифів та розповсюдженню пільг на цей вид міського транспорту. В майбутньому така компанія може об'єднати всіх водіїв мікроавтобусів, тобто замінити вже неефективні АТП. Така компанія може навіть монополізувати ринок, але це не призведе до збільшення тарифів. Тому що кожен водій – самостійний підприємець і прагне збільшити власний прибуток. Тобто може виникнути нова форма господарювання – компанія монополізує ринок, але не виступає як монополія, бо головна її мета – не збільшення власних прибутків, а підвищення ефективності виробництва незалежних підприємців.

Висновки

Лізинг – це не просто оренда і навіть не оренда з правом викупу майна, як дехто вважає. Лізинг – це складна форма господарювання, головна мета якої – інвестування виробництва засобами праці. В деяких країнах це допомагає уникнути податків. Існує багато видів лізингової діяльності від звичайного виробничого прокату до складних форм фінансування, де приймають участь багато сторін і навіть створюються спеціальні підприємства.

В кожній країні лізинг розуміють своєрідно, тому важко дати універсальне визначення лізингу. В Україні лізинг часто ототожнюють з орендою майна виробничого призначення.