Смекни!
smekni.com

Розробка інвестиційної політики торговельного підприємства (стр. 6 из 8)

Фінансовий менеджмент - один з необхідних елементів економічного управління діяльністю підприємства. Здійснення будь-якої господарської діяльності супроводжується рухом фінансових і грошових потоків. Такий рух породжується самим фактом наявності ділових взаємин цього підприємства з іншими юридичними особами.

Що стосується конкретно ресторану "Гриль House", цілями і завданнями:

- лідерство в боротьбі з конкурентами (оскільки цей ресторан є підприємством з дуже високою мірою фінансової стійкості, яке здатне не лише ефективно функціонувати в умовах конкурентної боротьби, але і утримувати при цьому лідерство);

- ресторан задоволений своїм положенням, але щоб не втратити його, прагне розвиватися на рівні найближчих конкурентів;

- зростання обсягів виробництва і реалізації.

Ресторан "Гриль House" відрізняється вишуканим і дорогим інтер'єром, бездоганною кухнею, сервісом, гучним ім'ям, чим і компенсує високі ціни.

Цілеспрямована цінова політика ресторану полягає в наступному: потрібно встановлювати на свої послуги такі ціни і так змінювати їх залежно від ситуації на ринку, щоб опанувати певну частку ринку, отримати бажаний об'єм прибутку.

- Ресторан використовує метод стимулювання збуту - використання різноманітних стимулюючих засобів, сприяючих здійсненню купівлі. У ресторані використовуються такі засоби:

- гарантування повернення грошей при поганій якості продукції, невідповідному обслуговуванні; використання "психологічних цін";

- стимулювання власного персоналу - премії.

Що стосується систем цін на послуги і продукцію, що випускається, і методик їх формування. У ресторані правильне формування цін на блюда в меню - запоруку прибутковості і прибутковості бізнесу.

Аналіз формування, розподілу і використання прибули проводитися у декілька етапів:

1. аналізується прибуток по складу і динаміці (аналіз починається з оцінки динаміки показників балансового прибутку за звітний період;

2. аналізується формування чистого прибутку і вплив податків на прибуток;

3. дається оцінка ефективності розподілу прибули до фонду накопичення і споживання;

4. аналізується використання прибутку фонду накопичення і фонду споживання.

Фахівці з менеджменту вважають, що найбільш ефективним моментом роботи організації є продумана дія його керівників. Кваліфікована дія керівництва дає можливість направити в потрібне русло поведінку працівників, створити необхідну виробничу орієнтацію і збудити мотивацію їх дій, сприяти ефективній роботі. В результаті виробнича діяльність колективу придбаває потрібну цілеспрямованість, організованість і продуктивність. Таким чином, успіх приходить тоді, коли якісне керівництво породжує активну поведінку працівників, а їх взаємодія проявляється в ефективній виробничій діяльності.

Резерви збільшення суми прибутку визначаються по кожному виду товарної продукції. Основними їх джерелами є збільшення об'єму реалізації продукції, зниження її собівартості, підвищення якості товарної продукції, реалізація її на вигідніших ринках збуту і так далі

Після сплати податків прибуток розподіляється таким чином: одна частина використовується на розширення виробництва (фонд накопичення), інша - на капітальні вкладення в соціальну сферу (фонд соціальної сфери) третя - на матеріальне заохочення працівників підприємства (фонд споживання). Створюється також резервний фонд підприємства.

2.2 Аналіз фінансово-господарської діяльності ресторану

Як функція управління аналіз господарської діяльності тісно пов'язаний з плануванням і прогнозуванням виробництва, оскільки без глибокого аналізу неможливе здійснення цих функцій. Важлива роль аналізу господарської діяльності в підготовці інформації для планування, оцінці якості і обґрунтованості планових показників, в перевірці і об'єктивній оцінці виконання планів. При цьому враховуються результати виконання попередніх планів, вивчаються тенденції розвитку економіки підприємства виявляються і враховуються додаткові резерви виробництва.

Велика роль відводиться аналізу в справі визначення і використання резервів підвищення ефективності виробництва. Він сприяє економічному використанню ресурсів, виявленню і впровадженню передового досвіду, наукової організації праці, нової техніки і технології виробництва, попередженню зайвих витрат.

Таким чином, аналіз господарської діяльності є важливим елементом в системі управління виробництвом, дієвим засобом виявлення внутрішньогосподарських резервів основою розробки науково обґрунтованих планів і управлінських рішень.

Виробнича програма є результатом узгодження наступних цілей фірми:

- отримання максимального прибутку;

- облік реальних фінансових і інших ресурсних можливостей;

- повне задоволення потреб ринку збуту;

- максимальне зниження виробничих витрат, оптимальне використання виробничої потужності організації.

Отже, при розробці конкретної виробничої програми слід врахувати терміни і об'єми постачань продукції на ринок і рівномірне завантаження виробничих потужностей. Відповідно на підставі виробничої програми мають бути сформовані (чи скоректовані) усі розділи комплексного плану підприємства. Оптимізація виробничої програми полягає в узгодженні суперечливих вимог виконання календарних термінів постачань по договорах із споживачем і зниження виробничих витрат з урахуванням обмежень, що змінюються, по ресурсах.

Успішне здійснення виробничого процесу залежить від оперативного планування і правильної організації роботи на підприємствах громадського харчування.

Суть оперативного планування полягає в складанні виробничої програми підприємства. Питаннями планування виробничої програми займаються завідувачки виробництвом (заступники), начальники виробничих цехів, бригадири, працівники бухгалтерії.

Виробнича програма - обґрунтований план випуску усіх видів продукції власного виробництва.

Найважливішим елементом матеріальних ресурсів є основні фонди. Основні фонди - це сукупність матеріально - речових цінностей, які функціонують протягом тривалого періоду часу в незмінній натурально, - речовій формі і переносять свою вартість на готовий продукт частинами у міру зносу. До них відносяться засоби праці, терміном служби більш одного року.

Одним з джерел економічного зростання ресторанного господарства стає підвищення ефективності використання основних фондів.

Економічна ефективність використання основних фондів ресторанного господарства проявляється в збільшенні об'єму послуг, що надаються, прибутку, економії витрат праці. Інтенсивне використання основних фондів дає можливість збільшувати якісні показники господарської діяльності без додаткових капітальних витрат.

У ресторанному господарстві фондовіддача визначається відношенням річного валового товарообігу, або обороту по продукції власного виробництва до середньорічної вартості основних фондів. Цей показник можна застосовувати для характеристики ефективності використання якої-небудь частини основних фондів, наприклад активної.

Виробництво продукції вимагає різних витрат, які складають витрати виробництва або собівартість продукції. До витрат виробництва відносять витрати сировини, матеріалів, технологічного палива, по оплаті праці працівників, амортизації устаткування і інших основних засобів і тому подібне але готова продукція має бути доведена до споживача. Цей торговельно-технологічний процес, пов'язаний з реалізацією товарів, вимагає певних витрат, які є витратами звернення.

Витрати виробництва і звернення класифікуються за різними ознаками: явні і неявні витрати; граничні; альтернативні; залежно від функцій, що виконуються підприємством; по видах витрат; матеріальні і нематеріальні; постійні і змінні; по товарних групах; прямі і непрямі; по статтях та ін. В той же час, класифікація витрат дозволяє розкривати резерви економії матеріальних, трудових і фінансових витрат підприємства, знижувати собівартість продукції збільшувати рентабельність.

Як бачимо витрати звернення - один з основних оцінних показників результатів господарської діяльності ресторану. Вони дозволяють визначити якість і ефективність роботи колективу підприємства. Кожне підприємство повинне постійно знаходити резерви економії витрат звернення при одночасному підвищенні якості обслуговування клієнтів.

Режим економії витрат звернення сприяє зростанню продуктивності праці і підвищенню рівня рентабельності, тому цілком очевидно, що їх вивчення з метою успішного аналізу і прогнозування, дуже актуально в будь-який час. Оскільки від рівня знання структури витрат, тих чинників, які на них впливають, залежить їх зниження, то, отже, від рівня знання фахівцем такої економічної категорії, як витрачання звернення, залежить прибуток господарської діяльності підприємства.

Таким чином, витрати виробництва і звернення є одним з найважливіших оцінних показників господарської діяльності ресторану, від їх рівня безпосередньо залежить прибуток будь-якої комерційної фірми.

Дохід - один з основних фінансових показників плану і оцінки господарської діяльності підприємств. За рахунок прибутку здійснюються фінансування заходів щодо науково-технічного і соціально-економічного розвитку підприємств, збільшення фонду оплати праці їх працівників.

Підприємство живлення за послуги, що робляться їм, з виробництва, реалізації і організації споживання стягує плату, яку можна назвати ціною послуг. Цією платою стає торговельна надбавка до ціни куплених сировини і товарів, а також націнка на продукцію громадського харчування. Тому валовий прибуток підприємства живлення можна представити як суму надбавок і націнок на продукцію, що реалізовується. Валовий прибуток як економічна категорія є частиною продажної ціни на продукцію громадського харчування, яка призначається для покриття витрат виробництва і звернення підприємства живлення і освіти прибули.