Смекни!
smekni.com

Розробка інвестиційної політики торговельного підприємства (стр. 7 из 8)

Фінансові ресурси підприємства - це грошові кошти, що знаходяться у розпорядженні підприємства, цінні папери, засоби наявні на активі, кредитні кошти і інші прибутки і вступи.

Вплив фінансових ресурсів на економічний розвиток суспільства не односторонньо. У свою чергу склад і об'єм фінансових ресурсів залежать від рівня економічного розвитку держави, від ефективності виробництва. Економічне зростання служить основою для збільшення об'ємів фінансових ресурсів а величина фінансових ресурсів, що направляється на розширення і розвиток виробництва, сприяє підвищенню його ефективності.

Усі джерела фінансових ресурсів умовно можна розділити на три великі групи - власні, позикові і притягнені.

Власні джерела включають:

- статутний капітал;

- фонди, накопичені організацією в процесі діяльності (резервний капітал, додатковий капітал, амортизаційний фонд, нерозподілений прибуток);

- амортизація - це процес поступового перенесення вартості основних засобів і нематеріальних активів у міру їх зносу на вироблювану продукцію перетворення в процесі реалізації в грошову форму і накопичення. ресурсів для наступного відтворення активів, які амортизуються;

- інші внески юридичних і фізичних осіб (цільове фінансування, внески, пожертвування).

Позикові - включаючи кредити банків або інших фінансових інститутів, бюджетні, комерційні кредити, емісію облігацій підприємства, а також кредиторську заборгованість.

2.3 Основні напрями інвестиційної політика ресторану "Гриль House"

Ресторанний бізнес по обороту займає у світі дуже високе місце - це один з найприбутковіших, але в той же час, і один з найризикованіших видів бізнесу.

Ресторан "Гриль House" має високий рівень обслуговування, правильну організацію усього підприємства і відмінну якість продуктів. Ваші відвідувачі будуть упевнені у Вас, а це - запорука процвітання.

Товариство з обмеженою відповідальністю є юридичною особою і має власну назву. Усі учасники товариства з обмеженою відповідальністю відповідають по своїх зобов'язаннях в межах своїх вкладів. Це відрізняє цю організаційно-правову форму від приватного підприємця, оскільки приватний підприємець відповідає по своїх зобов'язаннях усім своїм майном. Головне достоїнство товариства з обмеженою відповідальністю полягає в тому що платоспроможність кожного учасника по зобов'язаннях суспільства обмежена сумою, внесеною їм в статутний капітал відповідно до договору. Це має значення у тому випадку, якщо буде необхідно брати великі суми грошей в кредит або велика кількість товарів на реалізацію, або ж плануєте здійснення яких-небудь ризикованих господарських операцій. Але і ця форма має ряд певних недоліків:

- величина податкових платежів різко зростає в порівнянні з податковими платежами приватного підприємця;

- істотно збільшується час на оформлення великої кількості бухгалтерських документів;

- необхідність офіційно готувати і здавати на аудиторську перевірку бухгалтерські звіти. Вони мають бути також представлені учасникам на щорічних зборах засновників;

- вимагається кожного разу розкривати деталі свого бізнесу представляючи в державні органи необхідну фінансову документацію. У цьому сенсі приватний підприємець має певні переваги;

- усі учасники за домовленістю повинні внести в цілому половину статутного капіталу на момент реєстрації.

Проект розширення ресторану "Гриль House" розрахований на 5 років і передбачає створення розважального центру загальною площею 2340 кв.м., у тому числі:

- спорт-бар

- інтернет-кафе

- дитяче кафе

- ігрова кімната

- більярд,

- боулінг

- підсобні приміщення

- кухні

- офіс.

Проект передбачає наступні терміни проведення робіт :

1. Розробка проектної документації - 60 днів.

2. Придбання устаткування - 30 днів.

3. Будівельно-монтажні роботи (БМР) - 180 днів.

Придбання устаткування і почало БМР співпадають. Таким чином, тривалість робіт по модернізації складу складає 210 днів (7 місяців).

Розрахунок виробляється з наступних умов:

- площа забудови - 1500 кв. метрів;

- загальна площа будівлі (орієнтовно) - 2340 кв. метрів;

- будівельний об'єм будівлі - 10640 куб. м;

- поверховість - 2 поверхи.

У проекті закладені певні резерви, такі як включення в розрахунок непередбачених витрат у розмірі 10% від інвестиційних витрат, розмір позики прийнятий дещо вище розрахованого мінімуму, навмисно не враховано в розрахунках передбачене законодавством скорочення бази оподаткування по податку на прибуток при реінвестуванні прибутку.

По рівню ризику проекту відноситься до проектів з невисокою мірою ризику. Проводився також аналіз чутливості проекту до зміни термінів будівництва, до затримки платежів, до зміни об'ємів реалізації.

Аналіз можливих ризиків і чутливості проекту до змін зовнішніх чинників, а також закладені в проекті резерви дозволяють вважати проект досить стійким до можливих змін як економічної ситуації в цілому, так і показників, закладених в проекті.

Цілями і завданнями ресторану "Гриль House" являються:

- створення нової "ніші" на існуючому сегменті ринку розваг в міста Києва;

- отримання доходу на вкладені кошти не менше 150% в рік;

- створення нових робочих місць.

Метою маркетингу є створення умов для роботи розважального центру, при яких вона може успішно виконати свої завдання.

У комплекс заходів щодо маркетингу входять наступні заходи:

- вивчення споживача послуги центру;

- аналіз ринкових можливостей центру;

- оцінка пропонованої послуги і перспектив розвитку;

- аналіз форми збуту послуги;

- оцінка досліджуваних фірмою методів ціноутворення;

- вивчення конкурентів;

- вибір "ніші" (найбільш сприятливий сегмент ринку).

Ринкова можливість безпосередньо залежить від площі приміщення, в якому розташовуватиметься центр, оскільки необхідно обмежити його відвідуваність максимальною кількістю людей, при якій зберігатиметься комфортна обстановка. Точне число буде визначено в архітектурному плані. При розрахунках береться середня цифра 50 чоловік в годині. При аналізі ціноутворення необхідно враховувати:

- собівартість послуг;

- ціни конкурентів на аналогічні послуги або послуги замінники;

- унікальність цієї послуги;

- ціну, визначувану попитом на цю послугу.

При створенні іміджу престижного (модного) розважального необхідно підтримувати ціни відносно високому рівні, але на вже існуючі послуги типу більярда, боулінг і бару ціни не мають бути вище, ніж у конкурентів. На нові види розваг вони можуть бути максимально високі.

Для успішного просування цих послуг на ринку необхідно застосовувати методи стимулювання продажів, які створюють додаткові переваги для цієї фірми перед конкурентами.

Важливим чинником стимулювання продажів послуг є стимулювання роботи персоналу фірми.

Необхідно відмітити, що реклама дуже тісно пов'язана з процесом встановлення іміджу центру. Для його створення необхідно приділяти увагу розважальним можливостям центру.

Важливий аспект - облік можливих ризиків. Амбіції підприємця можуть бути дуже високі, як і претензія на рівень закладу, а розташування ресторану не завжди відповідає таким запитам і не здатне притягнути належну клієнтуру.

Серйозним чинником ризику може стати і неграмотно підібрана команда працівників. Подібна проблема тільки на поверхні здається несуттєвій, на ділі ж, підібрати хороший персонал - справжня проблема. Важливий момент у виборі групи управлінців - адекватна мотивація. Краще якщо вони сприймають себе як партнери по бізнесу. Тим більше, не рідкість, що професіонали подібного рівня готові інвестувати свої знання, накопичений досвід, і часто маю в розпорядженні відповідну базу даних. Інші працівники повинні відчувати себе командою, іноді вимагається деякий час і засоби на навчання кадрів.


Висновки

Інвестиційна політика підприємства - складова частина загальної економічної стратегії, яка визначає вибір і способи реалізації найбільш раціональних шляхів оновлення і розширення його виробничого і науково-технічного потенціалу. Ця політика часто спрямована на забезпечення виживання в складному ринковому середовищі на досягнення фінансової стійкості і створення умові для майбутнього розвинена.

Ефективність інвестиційної політики оцінюють по терміну окупності інвестицій який визначають на основі даних бізнес-плану і попередніх розрахунків по обґрунтуванню інвестиційних проектів.

При розробці інвестиційної політики рекомендують визначати загальний об'єм капіталовкладень, способи раціонального використання власних засобів і можливості залучення додаткових фінансових ресурсів з фінансового ринку. Інвестиційні проекти у рамках довгострокової стратегії підприємства доцільно погоджувати між собою по об'ємах ресурсів, що виділяються, і термінах реалізації, виходячи з досягнення максимального загального економічного ефекту.

Сьогодні, в період розвитку інформаційної і сфери послуг, ресторанний бізнес є однією з найперспективніших галузей : незважаючи на скрутне соціально-економічне становище в країні ресторани, кафе і інші подібні заклади відкриваються, і люди їх відвідують. При цьому спостерігається також значне зростання конкуренції, тому рестораторам слід враховувати щонайменші, не значущі на перший погляд, економічні коливання на ринку, зміни в структурі ринку, смакові переваги клієнтів, постійно мінятися і удосконалюватися не просто для того, щоб добитися успіху, але і для того, щоб зуміти його утримати надалі.