Смекни!
smekni.com

Розробка інвестиційних проектів (стр. 9 из 9)

- Формування й розвиток організаційної культури.

Впровадження запропонованих заходів у сполученні з удосконалюванням інших методів керування дозволить підвищити зацікавленість співробітників у результатах своєї праці й ефективність всієї системи керування підприємством.

Потреби в самореалізації й професійному росту насправді підмінені потребами в безпеці й упевненості в майбутньому, тому що підвищуючи свій професіоналізм і компетентність співробітники вважають, що знайдуть застосування своїм знанням, навичкам і досвіду на ринку праці (гарантія зайнятості, потреба в безпеці).

У такий спосіб діюча система стимулювання працівників на ВАТ “Елеко” повинна бути скоректована з урахуванням задоволення співробітників у професійному росту, також індивідуального підходу до потреб співробітників і припускати наявність гнучкого пакета соціальних виплат:

- Організація встановлює певну суму на придбання необхідних послуг або пільг, а працівники в межах установлених сум мають право самостійного вибору пільг і послуг.

- Відхід від щомісячних премій, виплата бонусів за досягнення конкретних результатів, рішення завдань і якість виконаних посадових обов'язків.

- Програми пенсійного страхування: висновок договорів з недержавними пенсійними фондами.

- Стимулювання вільним часом: вибір часу відпустки, додаткові оплачувані відпустки за ненормований робочий час, надання «бібліотечних днів»

- Планування кар'єри: регулярно проводити оцінку й атестацію співробітників для виявлення їхніх потенційних можливостей (кар'єрний ріст, висування в резерв, можливість подальшого навчання).

- Впровадження нових технологій, можливість доступу до додаткових джерел інформації.

- Залучення співробітників до керування у фірмі через участь у доходах .

- «Прив'язування» людей до фірми через участь в акціонерному капіталі, введення до складу акціонерів.

- Виділення в структурі ВАТ “Елеко” нового напрямку роботи й надання можливості керівникам і керівникам самостійно розвивати дане напрямку.

Будь-яка діюча система мотивації вимагає постійного системного аналізу й комплексного підходу, оскільки мотивація носить ситуативний і тимчасовий характер і завдання по вивченню мотивації співробітників - одне з основних завдань служби персоналу. При вивченні системи мотивації персоналу необхідно враховувати індивідуальні показники й побажання працівників при виконанні своїх посадових обов'язків. Це є найважливішою функцією керування персоналом організації на сучасному етапі, що забезпечує конкурентні переваги на ринку.


Висновки

Оцінивши реальні можливості підприємства, а також розрахувавши основні економічні показники, можна прийти до висновку, що запропонований інвестиційний проект є доцільним. Адміністрації заводу пропонується детально розглянути й доробити проект, а також прийняти його до реалізації. З метою наступного більше успішного функціонування підприємства, подальшого поліпшення його фінансового стану, інвестиційної привабливості, а також формування власних оборотних коштів, пропонується цілий комплекс заходів:

- у першу чергу необхідно провести повторні переговори з інвесторами, з метою дозволу проблеми подальшого фінансування підприємства;

- виробити чітку стратегію по поліпшенню інвестиційної привабливості підприємства й надати звіти про результати впроваджених інвестиційних проектів;

- розробити план реконструкції підприємства, як модель фінансового оздоровлення;

- організувати більше ретельний місцевий контроль за якістю вхідної сировини й матеріалів;

- проводити систематичну роботу із залучення кредитів для поповнення оборотних коштів;

- здійснити програму вексельних розрахунків по суміжниках;

- тому що на підприємстві практично ліквідована плинність кадрів, доцільно організувати навчання другої професії, а також здійснити програму перекваліфікації фахівців;

- тому що металургійне виробництво є одним із самих травмонебезпечних, рекомендується намітити ряд заходів, спрямованих на поліпшення умов праці й підвищення його безпеки.

На підставі вивчення ринку продукції, що провадиться на підприємстві, установлена можливість збільшення платоспроможного попиту на неї. У зв'язку із цим підприємство розглядає доцільність придбання нової технологічної лінії для збільшення виробництва продукції з метою збільшення обсягу продажів. Оцінка можливого збільшення обсягу продажів установлена на підставі аналізу даних про потенційні можливості конкурентів.

Отримані результати вказують на економічну доцільність даного проекту. Такий проект можна прийняти з повною впевненістю при ставці дисконту меншої 16,6% (максимальна ставка дисконту, при якій чиста теперішня вартість ненегативна). Чим нижче ставка дисконту, тим раніше окупляться капітальні вкладення й, отже, підприємство, що здійснило цей проект, одержить більше прибутки. Розрахунки показали, що при більше низькій ставці дисконту чиста теперішня вартість і індекс прибутковості збільшуються, а період окупності зменшується. Так, при дисконті рівному 15% інвестиція окупиться через 4 роки 10,7 місяців (індекс прибутковості 1,5%), а при 12% - раніше на 5,3 місяців (індекс прибутковості 9%). Коефіцієнт прибутковості інвестиційного проекту становить 63,8%.


Список використаної літератури

1. Беренс В., Харванек П. Руководство по оценке эффективности инвестиций. – М.: Инфра-М, 2005.

2. Бланк И. Инвестиционный менеджмент. – Москва – Лондон: Юнайтед Лондон Трейд Лимитед, 2005.

3. Богатин Ю.В., Швандар В.А. Оценка эффективности бизнеса и инвестиций. - М.: Юнити, 2009.

4. Гитман Л.Дж., Джонк М.Д. Основы инвестирования. Пер. с англ. - М.: Дело, 2007.

5. Бланк И. Инвестиционный менеджмент. – Москва – Лондон: Юнайтед Лондон Трейд Лимитед, 2005.

6. Инвестиции в Украине. Под ред. С.И. Вакарина (Международный валютный фонд). - К.: Конкорд, 2006.

7. Инвестиции: ресурсы, механизмы стимулирования. - Сборник научных трудов / НАН Украины. Институт экономики промышленности. Редкол.: Иванов Н.И. (отв.ред.) и др. – Донецк, 2007.

8. Иностранные инвестиции – это не благотворительность, а бизнес. - Рынок металлов 2009, №1.

9. Мертенс А.В. Инвестиции: Курс лекций по современной финансовой теории. - К.: Киевское инвестиционное агентство,2007.

10. Организационная структура предприятий. Коноков Д.Г., Рожков М.А., Смирнов А.О., Яниковская О.Н., издание второе. М.: ИСАРП, 2009.

11. Пересада А.А. Основы инвестиционной деятельности. - К.: Либра, 1994.

12. Политическая экономия. Экономическая энциклопедия, т.1. - М.: Наука, 1968.