Смекни!
smekni.com

Взаємодія попиту і пропозиції на ринку товару (стр. 4 из 7)

"Такий розрив між грошовим і кількісним вираженням пояснюється тим, що споживчі переваги активно перемістилися в бюджетний сегмент", - пояснюють в Unitrade Group. Експерти відзначають, що переорієнтація споживачів на більш дешеву продукцію стала повсюдною. "Зараз споживач намагається заощаджувати і купує більш дешеву модель, навіть якщо не ідеться про останні гроші", - говорить виконавчий директор "Фокстрот - інформаційні технології" Дмитро Шавловський. У зв'язку із цим торговельні мережі стали активно переглядати свою асортиментну політику.

"Час, коли на полицях одночасно стояло 200 моделей мобільних телефонів, пішов в небуття. Щоб вижити, рітейлерам доведеться відмовитися від "строкатої вітрини" і асортиментних перегонів", - вважає президент Unitrade Group Володимир Колодюк. За його словами, ринок рітейлу йде до того, що кожна торговельна мережа буде чітко орієнтована на певний товар і ціновий сегмент.

Крім того, останнім часом підсилилася тенденція до продажу товарів під своїм власним брендом. За оцінкою менеджера компанії Gfk Ukraine Валентини Печончик, 90% продукції, що випускається мережами під власними марками, припадає на ПК, монітори і ноутбуки. Якщо раніше мережі ставилися до цього напрямку як до другорядного, то цього року багато виділили його в окремий проект.

Так, за останній рік спостерігалося активне розширення асортиментного ряду власних брендів "Фокстроту" - Delfa і Bravis; "Ельдорадо" - Elenberg і Cameron; Unitrade Group - Ixtone. "Ми плануємо і далі просувати власні торговельні марки. По цій продукції ми можемо контролювати виробництво, постачання та ціноутворення. Останній фактор дуже важливий, тому що ціни на техніку постачальників-імпортерів можуть рости", - пояснює виконавчий директор "Фокстрот. Техніка для дому" Олексій Павленко.

Втім, зусилля з розширення "бюджетного" асортименту допоможуть не всім. До компаній "Домотехніка" і "МКС", які вже заявили про своє банкрутство, цілком можуть приєднатися й інші мережі. За даними Unitrade Group, з кінця 2008 року в Україні було закрито близько 400 торговельних точок із продажу цифрової електроніки та побутової техніки. За прогнозами компанії, до кінця року ця тенденція продовжиться і кількість торговельних точок може скоротитися на 10% до показників першого півріччя.

Як повідомлялося, мережа із продажу мобільних телефонів Germanos оголосила про відхід з українського ринку. На початок року мережа компанії нараховувала близько 54 салонів в Україні. Нагадаємо, восени минулого року холдинг Unitrade Group закрив свою мережу мобільного зв'язку melofon. Це пов'язано з різким падінням продажів мобільних телефонів, яке в першому півріччі 2009 року склало 55% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Ринок побутової техніки у другому кварталі 2009: триває падіння

GfK Ukraine презентує дані відносно становища ринків великої та малої побутової техніки в другомі кварталі 2009 року, засновані на дослідженнях, що проводить панель Retail and Technology (Панель роздрібної торгівлі).

Ринок великої побутової техніки у другому кварталі 2009: падіння продажів триває.

За результатами другого кварталу 2009 року продажі великої побутової техніки в Україні досягли позначки 1,3 млрд. гривень, що на 36% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Всі продуктові групи, за винятком сушильних машин, продемонстрували негативну динаміку. Загалом для великої побутової другий квартал 2009 року став вже третім періодом падіння.

Основним трендом ринку стало майже однакове скорочення продажів як вбудованої техніки, так і незалежної. Якщо на початку року вбудована техніка показала навіть збільшення продажів у порівнянні з першим кварталом 2008 року, то зараз всі важливі для ринку продуктові групи падають схожими темпами: від 26,3% у морозильних камер до 46,9% у мікрохвильових печей. Найбільш постраждалою продуктовою групою знов стали мікрохвильові печі – у вартісному вимірі продажі скоротились майже вдвічі. Одне з можливих пояснень цієї динаміки – великі обсяги продажів у минулі роки, що призвело до насичення ринку.

Ще одна тенденція ринку – це скорочення дистрибуції основних брендів та довжини полиці їхньої продукції. Рітейлери одночасно скоротили і кількість брендів в своєму асортименті, і кількість моделей кожного окремого бренду.

Холодильники та морозильні камери.

Холодильники – найвагоміша група ринку великої побутової техніки (займають 38% загального обсягу продажів) – втратили стільки ж, скільки сектор загалом. Обсяг продажів холодильників у другому кварталі 2009 року становив 503 млн. гривень, що на 36% менше показника аналогічного періоду минулого року. На цей результат вплинули порівняно висока вартість техніки, високий рівень проникнення в домогосподарства, скорочення обсягів будівництва житла та зміни у чинному законодавстві.

В другому кварталі 2009 року в цій групі спостерігалась пряма залежність між ціною та темпами скорочення продажів: чим дорожчий підсегмент, тим більше падіння. Зокрема, продажі найбільш дешевих однодверних холодильників впали на 24%, дорогих холодильників Syde by Syde – на 46%. Найбільшим підсегментом залишаються дводверні моделі з розміщенням морозильної камери знизу. Протягом останніх місяцях спостерігалась тенденція до зростання частки цієї категорії, що трохи втратила вагу з початку року.

Продажі морозильних камер склали 42 млн. гривень, що на 26,3% менше показника другого кварталу 2008 року. Хоча морозильні камери й холодильники використовуються однаково, тенденції всередині груп спостерігаються дещо інші. Більш дорогий підсегмент – морозильні камери, що відчиняються вертикально – зріс на 3% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Втім, обсяги продажів цієї підкатегорії є досить незначними.

Ринки холодильників та морозильних камер, на яких влітку традиційно відбувається сезонне зростання, демонструють схожу динаміку й цього року. Дійсно, в червні було зафіксоване зростання продажів, яке так саме очікується за результатами липня. Така сезонність може бути першим індикатором стабілізації ринку.

Пральні машини

Пральні машини, продажі яких складають майже чверть ринку великої побутової техніки, показали динаміку дещо кращу ніж середня: падіння склало 29,6%. Загалом обсяг продажів пральних машин у другому кварталі 2009 року дорівнює трохи більше 337 млн. гривень.

Ринок пральних машин вже давно демонструє певну стабільність у розподілі за типами та характеристиками. Співвідношення між автоматичними та напівавтоматичними машинами складає 98% проти 2% у вартісному вимірі і є незмінним за останні п’ять кварталів. Серед автоматичних пральних машин українці надають перевагу машинам з фронтальним завантаженням: на такі моделі припадає 82,5% продажів, що майже на 1,5% перевищує показники квітня-червня 2008 року. Автоматичні машини з функцією сушки не користуються великим попитом, їхня частка становить 1,3% обігу, решта припадає на машини з вертикальним завантаженням.

Основний технологічний тренд до збільшення ваги завантаження поступово сходить нанівець з появою на ринку нових моделей машин. Ці моделі є більш адаптованими до зменшення купівельної спроможності українців і пропонують більш аскетичний дизайн, менші показники завантаження та кількості обертів на хвилину за більш помірні гроші.

Ринок малої побутової техніки у другому кварталі 2009: темпи падіння зростають.

Другий квартал 2009 року характеризується прискоренням темпів падіння обсягів продажу малої побутової техніки в Україні. Обсяг ринку малої побутової техніки по групам, які враховуються в ТEMAX, склав 362 млн. гривень. В порівнянні з другим кварталом 2008 року продажі зменшились на 27,2% в грошовому і на 46,2% в фізичному вимірі. Найбільші товарні групи, такі як пилососи і прилади для приготування їжі, у другому кварталі 2009 року не показали позитивних результатів. Якщо в останніх обнадійливим сегментом принаймні є блендери, які мають слабку тенденцію до зростання (1,7% в грошовому вимірі), то ситуація з пилососами не надає оптимізму. В другому кварталі цього року спостерігалося суттєве падіння продажів всіх типів пилососів, а особливо найдорожчих – миючих моделей, обсяг продажів яких скоротився більш ніж на 50% як в грошовому, так і в фізичному вимірах.

Особливо невдалим виявився початок сезону відпусток для сегменту жіночих епіляторів. У вартісному вимірі ця група втратила більше 40% продажів, незважаючи на появу нових, цікавих, проте відносно дорогих моделей.

Водночас падіння продажів по таким групам, як прилади для догляду за волоссям (стрижка, укладання, сушіння), чайники та кавоварки, становило менше 20% в грошовому вимірі. Зокрема, темпи падіння продажів кавоварок на відміну від попереднього кварталу стримуються завдяки крапельним кавоваркам.

Пилососи

В цілому в другому кварталі 2009 року обсяги продажів пилососів скоротилися на 33,7% чи майже на 44 млн. гривень порівняно до аналогічного періоду минулого року. Це один з найбільших показників падіння продажів серед великих груп малої побутової техніки.

Як і раніше, покупців значною мірою орієнтуються на ціну. Як результат, найбільше скорочення продажів (на 52% у грошовому вимірі) зафіксоване в найдорожчій категорії – миючі пилососи, що є доволі очікуваним. «Іншою причиною значного падіння продажів в вартісному вимірі є поява наприкінці 2008 року декількох нових дешевших брендів, які спромоглись завоювати значну частку ринку», – коментує Ірина Макаренко, експерт GfK Ukraine. «Відтак, середня ціна по цій групі на відміну від інших сегментів майже не виросла, тому темпи падіння були майже однаковими у вартісному та фізичному вимірах».

Хоча в сегменті пилососів для сухого прибирання ситуація є дещо кращою, падіння продажі таких моделей також перетнуло відмітку 25%. Втім навіть всередині цієї категорії більш дешеві пилососи з мішком для збору пилу втрачають менше (-26% в гривнях), відповідно зростає їхня частка ринку.