Смекни!
smekni.com

Взаємодія попиту і пропозиції на ринку товару (стр. 6 из 7)

Різні тенденції спостерігались у різних сегментах, але всі вони призвели до падіння ринків. Лише декілька продуктових груп продемонстрували зростання, втім загальні темпи скорочення продажів збільшились.


3.2 Взаємодія попиту і пропозиції в умовах кризи

Треба одразу зазначити, що, загалом, до СОТ власники роздрібної мережі побутової техніки підготувалися, а саме: укрупнилися і... переділилися. Саме переділ ринку побутових супермаркетів, що трапився за останні два-три роки, призвів до формування крупних мереж, які зможуть встояти в нових для України умовах і зниження ввізних мит на побутову техніку.

Втім, поки кияни не помітили зниження цін на ті товари, які повинні були б, за попередніми прогнозами, подешевшати вже мало не в перші місяці перебування України у СОТ. До речі, деякі експерти півроку тому прогнозували вже з червня-липня 20% зниження в Україні цін на холодильники, пральні машини, телевізори і тому подібне, причому на холодильники зниження взагалі прогнозувалося до 50% – мовляв, в країну зайдуть крупні світові фірми, які працюють з побутовою технікою. На жаль, поки впала вартість тільки автомашин на 5-12%, та й то, швидше, тому, що подорожчали автокредити, і, таким чином, дещо впав попит на авто. Більш того, митні збори будуть знижені, згідно з рішенням Верховної Ради, тільки з 1 січня 2010 року, тож взагаліто і рано чекати особливої «манни небесної» від вступу України у СОТ. Крім всього, питання і в тому, а що Київ має на ринку продажі побутової техніки і електроніки? Чи насичений цей ринок до того, щоб навіть іноземці, зайшовши сюди, не спокусилися продавати свій товар за тими цінами, до яких покупця вже привчили фактичні господарі цього ринку? Спробуємо розібратися.

Фактично, сьогодні на ринку продажу побутової техніки і електроніки залишилися тільки лідери - з мільярдними (у гривнях) річними оборотами. Основний ринок збуту у них – це Київ, та й практично всі власники мереж-лідерів живуть у столиці і входять до числа киян-мільйонерів. До речі, зростання ринку побутової техніки й електроприладів, за даними компанії TNS, в 2007 році становив понад 70%. Можна назвати це навіть рекордом! Причиною тому експерти називають вихід у минулому банків на споживче кредитування. Загальний же обсяг ринку побутової техніки в 2007 році в Україні становив $2,5 млрд і майже половина цього обсягу – «осіла» в столиці України. Щоправда, в нинішньому році ситуація дещо змінилася, особливо що стосується доступності кредитування фізичних осіб, але експерти поки не схильні вважати, що обсяг продаж, як і розвиток ринку побутової техніки і електроніки, набагато знизяться. Уповільнення в цьому плані на 5-10% - не така велика біда, якщо врахувати торішній стрибок на 70%! Причому, вважають аналітики, вступ України у СОТ теж внесе свій внесок до зниження темпів зростання мереж. Серед великих мереж електроніки, присутніх у всіх регіонах країни, є тільки один представник російського бізнесу, щоправда, в двох особах - Ігор і Олег Яковльови, співголови компанії ТОВ «Ельдорадо-Холдинг». Колеги і партнери по бізнесу характеризують Яковльових як надзвичайно жорстких і вимогливих бізнесменів. Але визнають: завдяки таким якостям засновників «Ельдорадо», мережа перетворилася з двох невеликих магазинів в Москві і Саратові в найбільшого непродуктового рітейлера чи не на всій території СНД.

У 2009 році річний оборот компанії наблизився до $6 млрд, причому в Україні він становив понад $850 млн. Правда, «Ельдорадо» не в пошані серед офіційних представників виробників техніки - компанію підозрюють у продажу підробок і браку. Але це не заважає їй займати перше місце в рейтингу мереж побутової техніки в Україні і Києві.

За «Ельдорадо» слід у слід ступає ще один гігант ринку побутової техніки й електроніки в Україні, і в Києві зокрема, – компанія «Фокстрот». У неї давня і дивна історія власників, в якій не обійшлося без скандалів, судової тяганини за право власності і навіть напівкримінальних розборок. Отже, «Фокстрот. Техніка для дому» — це найбільша компанія з продажу побутової техніки і персональної електроніки на Україні (близько 20% ринку). Заснована в 1994 році. Об'єднує 222 магазини «Фокстрот», FoxMart, «Техношара» і «Кіностудія» загальною площею понад 200 тис. кв. м в 93 обласних і районних центрах України і Молдови. У 2007 році виручка становила $765 млн.

Наступний гігант ринку побутової техніки в Україні – компанія «Мегамакс». Її власник – Віктор Кононенко, що очолює ЗАТ «Світ Електроніки». Компанія була створена в 2001 році і входить до групи компаній VICOTEC, що належить тому ж Кононенку. У 2005 році власник компанії був навіть... консультатом парламентської комісії з боротьби з корупцією! У 2006 році компанія відкрила величезний центр на місці заводу «Більшовик».

Що стосується сьогоднішнього дня, то мережу гіпермаркетів «Мегамаркет» об'єднує 5 торгово-розважальних комплексів, чотири з них – безпосередньо в Києві і один в передмісті, в Броварах.

У групу компаній входять також мережа гіпермаркетів «Мегамаркет» і мережа кінотеатрів «Батерфляй». Річний оборот компанії в 2009 році, на думку експертів, перевищив $550 млн.

Четверта за потужністю мережа магазинів побутової техніки в столиці вже другий рік перебуває у стадії конфліктів. Це не менш відома киянам «Домотехніка», яку її нинішні власники Сергій Закревський, Сергій Розанов і Єгор Подільський мають намір продати.

У червні 2009 року на день були закриті чотири з п'яти торгових приміщень мережі. Причина - контролюючі органи влаштували масові перевірки одночасно у всіх магазинах. За одною із заяложених на ринку версій, їх активність могли пролобіювати конкуренти. А чутки про швидкий продаж мережі могли спровокувати «атаку» кого-небудь з рітейлорів на суперника з метою понизити вартість магазинів. Найімовірнішим покупцем «Домотехніки» може стати вже згадувана група компаній «Фокстрот». Можливо, покупцем «Домотехніки» стане один із співзасновників «Фокстроту».

Отже, що ми можемо констатувати? А те, що в Києві залишилися фактично три крупні мережі побутової техніки, які і при зниженні ввізних мит в результаті вступу у СОТ вже не втратять своїх прибутків, та й не допустять цього – вони міцно стоять на ногах. Так само можна говорити про те, що навряд чи ця трійця легко «здасть» свій ринок іноземцяям, а, отже, ціни всетаки диктуватимуть не прийшлі, завдяки СОТ, компанії.

Виробництво побутової техніки в Україні: проблеми конкурентноздатності та перспективи розвитку

Засилля товарів закордонного виробництва на ринках України висунуло жорсткі умови до підвищення конкурентоспроможності вітчизняної продукції та її виробників. Чи втримає український виробник свою частку ринку у галузі побутової техніки? Що допоможе українським товарам стати конкурентоспроможними?

За ціною майже всі українські вироби у галузі побутової техніки конкурентоспроможні. За якістю – тільки деякі марки холодильників і пральних машин. Відсутність нових технологій є головною причиною не конкурентоспроможності великої частини української техніки. Маркетингова та комерційна складові також пасуть задніх через некомпетентність значної частини керівників.

Треба зауважити, що мати всі конкурентні переваги не може жодне підприємство. Однак, якщо підприємство має лише одну конкурентну перевагу, то конкуренти скоріше за все також скоро її отримають і переможуть у конкурентній боротьбі, що і чекає більшість українських виробників.

У цьому розділі я хочу розглянути основні показники галузі, тенденції на ринку. Через те, що конкурентоспроможність України у виробництві різної побутової техніки відрізняється дуже сильно, я виділила три основні підвиди побутової техніки : холодильники, пральні машини, аудіо-відео-техніка. Обсяг продажу (та обсяг попиту) будь-якої іншої побутової техніки (наприклад, кухонних комбайнів) є порівняно з цими трьома дуже низьким, тому я не буду тут говорити про цю техніку.

Холодильники

Обсяг продажу ринку холодильників у 2000 році становив $80-90 млн. Доля вітчизняної продукції становила 35-37% у грошовому виразі ( у кількісному виразі відсоток цієї продукції буде більшим) , імпортної - 63-67%. Дохід порівняно з 2005 роком суттєво не змінився.

Продаж вітчизняних холодильників скоротився на українському ринку у 2004 році : за даними Держкомстату, з 450 тис. холодильників, що випустив практично єдиний вітчизняний виробник - ЗАО «Норд» ( загальне виробництво усіх інших - не більше 3% обсягів виробництва „Норда”) на експорт пішло більше 280 тис. агрегатів. На українському ринку було реалізовано приблизно 170 тис. холодильників за даними Держкомстату. За данними ж виробника на вітчизняному ринку продано біля 250 тис. холодильників вітчизняного виробника.

На Українському ринку представлені холодильники майже 20 торгових марок: „Норд”, „Атлант”, „Стинол”, „Снайге”, ARDO, Indesit, Iberna, LG, Samsung, Ariston, Zanussi, Candi, Whirlpool, Electrolux, Bosh, Siemens, Liebherr та інші. Вітчизняний „Норд” є традиційним лідером у сегменті дешевих холодильників. Такий холодильник непогано виглядає і поряд з холодильниками з дальнього зарубіжжя – має привабливий дизайн, зручний, надійний, торгова марка досить відома споживачам. Але вже у середній ціновій категорії лідером є білоруський „Атлант”. Тому голови відділу маркетингу ЗАО „Норд” зараз готується випуск і активна рекламна компанія нової моделі вітчизняного холодильника, що буде позиціонуватись дещо дорожче.

Пральні машини

У 2007 році ринок побутових пральних машин збільшився на 10-15% порівняно з 2005 роком. Об’єм продажу у 2000 році - $55-60 млн. Доля вітчизняної продукції у грошовому виразі – 10-15%, імпортної 85-90%.

Пральні машини в Україні виробляють такі підприємства, як «Электробытприбор» (Маріуполь) – торгові марки Донбас і Десна, АО «Старт» (Мелітополь) – Таврія, Каховський єлектромашинобудівний завод – „Малютка”, завод «Электродвигатель» (м. Ужгород) – „Марічка”, Київське авіаційне ПО ім. Антонова – Либідь,” Онікс” (Миколаїв) - „Агат” , СП „Фаворит” (Київ) – „Фаворит”, і знов таки АО „Норд” (Донецьк) – марка Норд IF та деякі інші.