Смекни!
smekni.com

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом" (стр. 10 из 16)

Оцінка діяльності підприємства та ефективності використання основних засобів у виробництві проводиться за допомогою показників фондовіддачі, фондоємності та фондоозброєності.

Фондовіддача (Фвід) – це співвідношення обсягу виробництва у вартісному вираженні до середньорічної вартості основних фондів підприємства. Показник фондовіддачі показує, скільки одиниць виготовленої продукції у гривнях приходиться на одиницю вартості основних фондів.

Фондовіддача визначається за формулою:

, (3.6)

де Q - обсяг виробництва продукції, тис. грн.;

Фс р– середньорічна вартість основних фондів, тис. грн.

;


Фондомісткість (Фм) є оберненим показником фондовіддачі та розраховується як співвідношення середньорічної вартості основних фондів підприємства до обсягу виготовленої продукції. Показник фондомісткості показує, скільки гривень вартості основних фондів приходиться на одну гривню обсягу виробництва.

Фондомісткість розраховується за наступною формулою:

, (3.7)

;

;

Узагальнюючими показниками, що характеризують рівень забезпечення підприємства основними виробничими фондами, є фондоозброєність праці.

Фондоозброєність праці, як правило, розраховується за двома вимірниками: одного робітника промислово - виробничого персоналу (ПВП); одного робітника.

Фондоозброєність праці (Фоз) – це відношення середньорічної вартості основних виробничих фондів до середньооблікової чисельності робітників.

Фондоозброєність одного працюючого визначається за наступною формулою:

, (3.8)

де

‑ середньооблікова чисельність працівників, люд.

;

;

Показники ефективності використання основних фондів ВАТ «Турбоатом» зведено в таблицю 3.11

Таблиця 3.11 ‑ Показники ефективності використання основних фондів

Показники 2007. 2008. 2009.
Фондовіддача, грн./грн... 0,46 0,49 0,83
Фондомісткість, грн./грн. 2,19 2,03 1,20
Фондоозброєність одного працюючого, тис. грн./чол. 155,9 165,2 173,8

Згідно даних таблиці 3.11, показник фондовіддачі знаходиться на досить високому рівні до 2008 року, а у 2009 році його значення значно зростає, це пов’язано перш за все із зростанням обсягу виробництва робіт за цей період, ця тенденція наглядно представлена на рис. 3.3.

Рисунок 3.3 – Динаміка показників ефективності використання основних фондів


Розглядаючи показник фондомісткість, можна говорити про те, що у 2007 році для виробництва одної гривні товарної продукції необхідно 2,10 грн. вартості основних засобів, у 2008 році цей показник зменшився до 2,03 грн., а у 2009 році він ще зменшився до 1,20 грн.

Це пов’язано зі збільшенням обсягу виробництва. Фондоозброєність показує, що у 2007 році на одного працівника приходилось 155,9 тис.грн., у 2008 році 165,2 тис.грн., а у 2009 році 173,8 тис.грн./люд. Це є позитивним фактором для підприємства.

3.3 Аналіз показників ефективності використання праці та її оплати

Для забезпечення безперебійного і нормального функціонування кожного підприємства потрібні правильна організація праці, раціональний підбір кадрів, зниження витрат праці, ефективне використання трудових ресурсів, підвищення продуктивності праці.

Одним з найважливіших факторів, які впливають на результат діяльності будь-якого підприємства, є трудові ресурси.

До трудових ресурсів підприємства відносять ту частину населення, яка володіє необхідними фізичними даними, знаннями та навичками праці у відповідній галузі.

Головні характеристики персоналу організації – це чисельність і структура. Чисельність персоналу організації залежить від характеру, масштабу, складності, трудомісткості виробничих (або інших) і управлінських процесів, ступеня їх механізації, автоматизації, комп'ютеризації. Ці фактори визначають її нормативну (планову) величину. Більш об'єктивно персонал характеризується обліковою (фактичною) чисельністю, тобто числом робітників, що офіційно працюють в організації в даний момент.

Персонал підприємства – це сукупнiстъ постійних працівників, які отримали необхідну професійну підготовку та мають досвід практичної роботи.

Персонал поділяється на 4 категорії:

1. Керівники – це працівники, що займають посади керівників підприємства та їх структурні підрозділи;

2. Спеціалісти – вважаються працівники, що виконують спеціальну інженерно-технічну та економічні та інші роботи (інженери, бухгалтери, економісти, нормувальники, адміністратори);

3. Службовці – працівники, що здійснюють підготовку та оформлення документації, облік та контроль господарські обслуговування (діловоди, обліковці, архіваріуси, агенти, тощо);

4. Робочі – це персонал, безпосередньо зайнятий у процесі створення матеріальних цінностей, а також зайнятих ремонтом приміщення вантажів перевезення пасажирів, надання матеріальних послуг та інше.

Достатня забезпеченість підприємств потрібними трудовими ресурсами, їх раціональне використання, високий рівень продуктивності праці має велике значення для збільшення обсягів продукції і підвищення ефективності виробництва.

У зв’язку з цим великого значення набуває аналіз праці і оцінка ефективності її використання у виробничому процесі, вивчення впливу окремих трудових факторів (чисельність робітників, їх структура, тривалість робочого періоду та робочого дня одного робітника, продуктивність праці тощо) на зміну кінцевих результатів діяльності

Аналіз динаміки та структури чисельності працівників підприємства за 2007 - 2009 рр. здiйснюєтъся за допомогою таких показників: середньооблікова чисельнiстъ працівників i облікова чисельнiстъ працівників на початок (кiнeць) аналізованих перiодiв часу (табл. 3.12). На основі їx порівняння можна виявити закономірності i oкpeмi тенденції в змiнi кадрового потенціалу підприємства.

В звітному році в порівнянні з планом 2009 року і фактом 2008року відбулися зміни в чисельності працюючих на підприємстві.

Структура чисельності персоналу по категоріям і її зміни представлені на рисунку 3.4.

Рисунок 3.4 - Структура чисельності персоналу по категоріям

Згідно таблиці 3.12 та рисунку 3.4 структура чисельності персоналу по категоріям у загальній чисельності склала: робітники – 59%; відрядники – 26,6%; почасовики – 32,6% службовці – 37%; непромперсонал – 3,7 %.

В таблиці 3.13 надані показники руху кадрів за 2007-2009 рр.

Таблиця 3.13 - Рух робочої сили ВАТ «Турбоатом»

Показники 2007р. 2008р. 2009р.
Середньооблікова чисельність працюючих, осіб 4903 4929 4827
Чисельність працюючих на початок року, осіб 4632 5045 4579

Прийнято працівників, осіб
914 687 572

Вибуло працівників, осіб, у т.ч.
679 756 820
- з причин скорочення штатів - 4 -
- за власним бажанням, звільнено за прогул та інші порушення трудової дисципліни, невідповідність займаній посаді 457 735 800
Чисельність працюючих на кінець року, осіб 5089 4997 4900

Для більш повного аналізу розрахуємо коефіцієнти, що характеризують ефективність руху робочої сили.

1. Коефіцієнт обороту кадрів по прийому розраховується за формулою:

, (3.9)

де

- кількість прийнятих на роботу;

- середньооблікова чисельність робітників.

;

;

.

2. Коефіцієнт обороту кадрів за вибуттям знаходимо на основі залежності:

, (3.10)

де

– кількість звільнених, чол.

;

;

.

3. Коефіцієнт плинності кадрів – це відношення кількості звільнених за власним бажанням і за порушення трудової дисципліни до середньооблікової чисельності працюючих: