Смекни!
smekni.com

Прибутковість та фінансово-господарська діяльність ВАТ "Турбоатом" (стр. 13 из 16)

3. Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кал), відображає, яка частина заборгованостей підприємства може бути покрита негайно, розраховується за формулою:

, (3.15)

де ПФІ – поточні фінансові інвестиції;

ГКн.в. – грошові кошти в національній валюті;

ГКі.в. – грошові кошти в іноземній валюті.

;

;

Розрахунок показує, що величина тієї частини короткострокових заборгованостей, яку підприємство може покрити за рахунок наявних грошових коштів і поточних фінансових інвестицій, що можуть бути негайно реалізовані у випадку необхідності, дуже низька. Нормативне значення 2-2,5

4. Ліквідність підприємства також характеризується розміром чистого оборотного капіталу (ЧОК) (різниця між сумою оборотних активів та поточними зобов‘язаннями підприємства).

Чистий оборотний капітал (Чок) розраховується за формулою:

. (3.16)

;

;

У 2008р величина чистого оборотного капіталу збільшилася до 338353 тис. грн., а в 2009р. до 420230тис. грн.

Аналіз фінансової стійкості підприємства характеризує структуру джерел фінансування ресурсів підприємства, ступінь фінансової стійкості та незалежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування діяльності

Фінансова стійкість – це такий стан фінансових ресурсів їх розподіл і використовування, яке забезпечує розвиток організації на основі зростання прибутку і капіталу при збереженні платоспроможності в умовах допустимого ризику. Аналіз фінансової стійкості підприємства здійснюється за даними балансу підприємства, характеризує структуру джерел фінансування ресурсів підприємства, ступінь фінансової стійкості і незалежності підприємства від зовнішніх джерел фінансування діяльності.

Аналіз показників фінансової стійкості підприємства:

1. Коефіцієнт автономії (Кавт), показує питому вагу власного капіталу (ВК) у загальному обсязі коштів авансованих у діяльність підприємства, розраховується за формулою:

, (3.17)

де ВК – власний капітал,

ПБ – підсумок балансу.

;

;

.

Коефіцієнт автономії за весь період підходить під норматив>0,5. Це свідчить про те, що підприємство не залежне від зовнішніх джерел фінансування та вказує на підвищенняфінансової стійкості підприємства

2. Коефіцієнт фінансування (Кфін), розраховується як відношення залучених та власних коштів та характеризує залежність підприємства від залучених коштів:

, (3.18)

де ЗК – залучені кошти.

;

;

Коефіцієнт фінансування повинен відповідати нормативному значенню (<1). Значення цього показника вказує на те, що підприємство не залежить від залучених коштів та свідчить про поліпшення фінансової стійкості підприємства.

3. Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами (Квок), розраховується як відношення величини чистого оборотного капіталу до величини оборотних активів підприємства та показує забезпеченість підприємства власними оборотними коштами:

, (3.19)

;

;

Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами відповідає нормативному значенню (> 0,1), що свідчить про забезпеченість підприємства власними оборотними коштами.

4. Коефіцієнт маневрування власного капіталу (Км), вказує на частину власних коштів підприємства, що знаходиться в мобільній формі, і дозволяє відносно швидко маневрувати цими коштами:

, (3.20)

де ВОК- власні оборотні кошти,

ВК – власний капітал

;

Коефіцієнт маневрування власного капіталу у 2007-2009рр відповідає нормативному значенню (> 0) та показує, що власного капіталу використовувалося для фінансування поточної діяльності.

Аналіз рентабельності підприємства дозволяє визначити ефективність вкладення коштів у підприємство й раціональність їх використання. Рентабельність роботи компанії визначається прибутком, який вона отримує в результаті господарської діяльності. Показники рентабельності відображають, наскільки ефективно підприємство використовує свої засоби для отримання прибутку

Аналіз рентабельності підприємства

1. Рентабельність активів (Ра), характеризує ефективність використання активів підприємства, розраховується за формулою:

, (3.21)

де ЧП – чистий прибуток;

Аср – середньорічна вартість активів.

;

;

Рентабельність активів з кожним роком змінюється, що говорить про зміну ефективності використання активів підприємства. Це викликано варіюванням розміру чистого прибутку підприємства.

2. Рентабельність власного капіталу (Рвк), показує наскільки ефективним є вкладення коштів у дане підприємство, розраховується за формулою:

, (3.22)

де ВКср - середньорічний обсяг власного капіталу.


;

;

.

Рентабельність власного капіталу також з кожним роком змінюється, що свідчить про підвищення ефективності вкладення коштів у дане підприємство.

3. Рентабельність діяльності (Рд), характеризує загальну ефективність та прибутковість господарської діяльності, розраховується за формулою:

, (3.23)

де ВР – виручка від реалізації.

;

;

4. Рентабельність продукції (Рп), характеризує прибутковість господарської діяльності підприємства від одного виду діяльності, розраховується за формулою:

, (3.24)

де ПР – прибуток від операційної діяльності;

Іов – інші операційні витрати;

Іод – інші операційні доходи;

Сврп – собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг);

АВ – адміністративні витрати;

Взбут – витрати на збут.

;

;

.

З розрахунків видно, що рентабельність продукції збільшується, що свідчить про збільшення прибутковості господарської діяльності підприємства від основної діяльності, але вже в 2009р. знову спала.

Аналіз ділової активності дозволяє проаналізувати ефективність основної діяльності підприємства, яка характеризується швидкістю обертання фінансових ресурсів підприємства. Алгоритм розрахунку показників ділової активності підприємства наведено в таблиці 3.18

Таблиця 3.18 – Алгоритм розрахунку показників ділової активності підприємства

Показники Формула розрахунку Нормативне значення
Коа
.
Збільшення
Кодз
Збільшення
Кокз
Збільшення
Тдз (днів)
Зменшення
Ткз (днів)
Зменшення
Комз
Збільшення
F
Збільшення
Ковк
Збільшення

1. Коефіцієнт оборотності активів (трансформації) (Коа) розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньої величини підсумку балансу та характеризує ефективність використання підприємством усіх ресурсів, які є в наявності, незалежно від джерел їх залучення: