Смекни!
smekni.com

Економічні засади удосконалення організації роботи ТОВ ТК "Термінал" (стр. 12 из 15)

Функціонує 61 історико-культурний заповідник, 13 з яких мають статус національних. До Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включено: Софійський собор з архітектурним ансамблем, Києво-Печерську лавру у м. Києві, історичний центр м. Львова.

За даними Держкомстату в Україні налічується:

- 1,2 тис. закладів готельного господарства загальною місткістю 104,0 тис. місць, які щороку обслуговують близько 4,0 млн. осіб, 17,5 % з яких - іноземці. Середньорічна завантаженість готельного фонду становить – 31 %;

- 3,3 тис. санаторно-курортних і оздоровчих закладів із загальною місткістю близько 481 тис. ліжок у місяць максимального розгортання. Кількість непрацюючих закладів - 22 %. Загалом санаторно-курортні та оздоровчі заклади щороку приймають близько 3,2 млн. осіб, 14 % з яких - іноземці. Потужності закладів використовуються менше ніж на 40 %.

Як бачимо Україна має великий потенціал для туристичного бізнесу, однак українські курорти є досить недозрілі. За ті ж самі кошти, що й кордоном в Україні відпочинок буде значно гіршої якості.

Однак, з Євро-2012 туристичний ринок значно покращить свій стан. Реконструюються замки, та пам’ятки архітектури особливо ті що з находяться в областях в яких проводитиметься чемпіонат.

Державна служба туризму і курортів України презентувала понад 100 основних тематичних туристично-екскурсійних маршрутів, які можна запропонувати гостям та учасникам Євро-2012, тривалістю від 3 до 12 годин і дводенні - за бажанням туристів. Про це повідомляє прес-служба Міністерства культури і туризму.

Гостям та учасникам Євро-2012 придумали 100 маршрутів для туризму. За словами першого заступника голови Держслужби туризму Ольги Соколової, відвідувачам чемпіонату пропонуються маршрути, які за тематичними напрямками охоплюють видатні місця, пам’ятки історії, культури, архітектури та природи, а також пов’язані з життям і діяльністю видатних людей України.

Розроблені екскурсійні маршрути пролягають вздовж головних транспортних магістралей між містами-учасниками чемпіонату або носять радіальний характер з початком і закінченням екскурсії в одному місті, на відстані до 200 км і тривалістю не більше 10-12 годин.

Підготовлені презентації та технологічні карти туристично-екскурсійних маршрутів приймаючих міст - Києва, Донецька, Львова, Харкова. При цьому проводиться моніторинг існуючої туристичної інфраструктури на місцях під заплановані маршрути.

Зокрема, в Києві та Київській області визначені наступні маршрути: «Трипільська культура на Київщині», «Вишгородський історико-культурний заповідник», «Київська Русь», «Київ часів козацтва», «Печерська фортеця», «Національний Києво-Печерський історико- культурний заповідник», «Архітектурні пам’ятки старого Києва», «Київ Шевченківський», «Тарасові шляхи», «Становлення української державності 1917-1921 рр..», « Пам’яті Голодомору», «Київ у Другій світовій війні», «Київ древній і сучасний», «Українська ікона», «Київ - місто різних культур і релігій», «Видатний художник Михайло Врубель в Києві», «Наївне мистецтво Київщини», «За старим Подолом», «Історія однієї вулиці (Андріївський спуск)», «Місто над Дніпром», «Музей народної архітектури та побуту України (с. Пирогово)», «До міста музеїв Переяслав-Хмельницькому», «Парки Києва», «Золоте сузір’я Київщини», «Від енеоліту до залізного віку», а також Київ православний, театральний , літературний, спортивний і музейний.

Донецьк і Донецька область: «Юзівка-Донецьк: ХVІІІ-ХХІ ст.», «Пам’ятники Святогірського історико-культурного заповідника», «Історія Української залізниці», «Село Красне - батьківщина композитора Сергія Прокоф’єва», «Василь Стус і Алла Горська на Донеччині», «Донецьк культурний», «Донецьк спортивний», «Село Перелесное - колоритний куточок Слобожанщини», «Хомутовський степ - незайманий куточок природи», «заповідник Кам’яні могили», регіональний ландшафтний парк «Меотіда», «Соляне царство Соледара», «Великоанадольський ліс», «Артемівський завод шампанських вин».

Львів і Львівська область: «Львів - оглядова екскурсія», «Львівщина від палеоліту до залізного віку», «Галицько-Волинське князівство», «Давньослов’янські святині Карпат», «Княжий Львів», «Львів за часів Австро-Угорщини і Польщі», «Становлення Української державності», «Вулицями середньовічного Львова», «Давньоруська дерев’яно-церковне зодчество», «Давня архітектура Львівщини», «Духовні святині», «Слідами пригод бравого солдата Швейка», «До цілющих джерел Прикарпаття», «У гірськолижну столицю Українських Карпат», «Львів - місто кави», а також Львів вірменський, єврейський, літературний, театральний, архітектурний, музейний; львівські парки, галереї, некрополі.

Харків і Харківська область: оглядова екскурсія по Харкову, «Харківщина археологічна», «Поляки в Харкові», «Православні святині Харкова», «Перша столиця», «Харків літературний», «Харків творчий», «Архітектурна симфонія Харкова», «Чугуїв - місто І. Ю. Рєпіна», «На батьківщину Г. С. Сковороди».

Додаткові маршрути розроблені для Черкаської, Чернігівської, Запорізької, Дніпропетровської і Полтавської областей.

Крім того, щорічно зростає довіра українців до туроператорів, які працюють на внутрішньому ринку, оскільки кількість наших громадян, що віддають перевагу вітчизняний відпочинок, також зростає. У 2010 році, на тлі загального економічного спаду, показники зовнішнього туризму дещо скоротилися, однак зростання внутрішнього туризму не зупинився. Тільки відбувся перерозподіл туристичних потоків у регіонах України. Тоді, як у Криму кількість відпочиваючих знизилася на 15 - 17 %, в ​​Карпатах воно зросло на 16 - 18 %. Таким чином, кримські туристичні потужності зараз завантажені на 62 %, а карпатські майже на 100 %.

Відповідно до Законів України «Про туризм» та «Про державну статистику», згідно плану роботи управління культури і туризму щорічно проводиться збір статистичної звітності за формами № 1-ТУР(к) (за 6 та 9 місяців) та формою 1-ТУР (за 12 місяців) «Звіт про діяльність туристичної організації». [1]

З 1 по 20 жовтня 2010 року управлінням культури і туризму була проведена робота щодо прийому та опрацювання статистичної звітності (форма № 1-ТУР(к)), за результатами якої надаємо аналітичну довідку про роботу туроператорів та турагентів за 9 місяців 2010 року.

Пріоритетними видами туристичної діяльності за 9 місяців 2010 року, як і в аналогічному періоді 2009 року, залишаються виїзний та внутрішній туризм. В цілому на внутрішній туризм припадає 36 % туристів, обслугованих ліцензіатами, на виїзний туризм – 55 % .

Всього туристичними підприємствами обслуговано 109377 туристів (що на 20,5 % більше порівняно з аналогічним періодом 2009 року) та 24229 екскурсантів в т. ч. за видами туризму: в’їзний – 9674 особи (що на 8 % більше порівняно з аналогічним періодом 2009 року), виїзний – 59739 особи (що на 36 % більше порівняно з аналогічним періодом 2009 року), внутрішній – 39964 осіб (що на 0,34 % менше порівняно з аналогічним періодом 2009 року) [1].

В зв’язку з цим, пропонуємо ТОВ ТК «Термінал», розпочати діяльність на внутрішньому ринку України. Для цього найняти працівника (менеджера з туризму на внутрішньому ринку), який займатиметься продажем туристичних подорожей в межах України.

Робоче місце - це просторова зона дії, оснащена технічними засобами, в якій здійснюється трудова діяльність працівника або групи працівників.

Витрати на устаткування:

1) стіл для офісу 16СТ81 - 16СТ84 – 820 грн;

2) крісло для офісу Лотус – 399грн;

3) персональний комп’ютер Acer eMachines E 725-452G25 Mikk (LX.N780C.061) – 2952 грн;

4) комп’ютерна мишка - 80 грн;

5) канцелярські товари загальною сумою на 400 грн;

Всього на організацію робочого місця необхідно - 4579 грн.

Щомісячні витрати на оплату праці працівникові:

Мінімальна заробітна плата – 960 грн;

Єдиний соціальний внесок 36,78 % - 353,08 грн.

Всього: 1313,08 грн

За схемою як і для зовнішнього туризму, розроблено туристичну подорож до м. Трускавець, який багатий своєю природою, та лікувальними властивостями води, На прикладі якого в загальному покажемо прибуток від внутрішньої діяльності туроператора. Для проживання, було обрано готель середнього класу, з гарним розміщенням, та з найкращим співвідношенням «ціна-якість». З системою годування три рази на день, сніданок, обід, вечеря.

Таблиця 3.7. Вартість проживання в готелі м. Трускавець, грн

Категорія Ціна
2особи 1особа
апартаменти 835 755
люкс А(двоспальне ліжко) 335 305
люкс В(2 односпальніліжка) 325 275
стандарт 305 225

Трансфером для пересування мною було обрано: на шляху від м. Київ до м. Львів – автобус, а з м. Львів до м. Трускавець трансфер мікроавтобус. Витрати на трансфер Львів – Трускавець склали 150 грн на особу.

Таблиця 3.8. Витрати на автобус Київ-Львів-Київ

Рейс Відправлення Прибуття Ціна
м.Київ м. Львів
Київ-Львів 22:05 7:30 85
Львів-Київ 12:05 21:40 85

Змінні витрати на подорож до Трускавця на 7 днів 6 ночей, обійдуться в 1895 грн.

Постійні витрати підприємства на місяць, що відображається в вартості туристичного продукту:

1) оренда приміщення 7000 грн;

2) Рекламні послуги:

2.1) розміщення реклами на сайті «Турне» складає 2450 грн;

2.2) розміщення реклами на сайті «Турюа» дорівнює 3232 грн на квартал. Тому на місяць складатиме 1077 грн;

3) телефон 300 грн;

4) інтернет 60 грн;

5) заробітна плата працівників туристичного відділу:

5.1) заробітна плата менеджера то туризму на три особи сягає 2880 грн;

5.2) заробітна плата директора 1100 грн;

5.3) заробітна плата бухгалтера ділитимемо навпіл, так як він працює на 2 відділи: 480грн;

6) податки з заробітної плати, що складають 36,78 % від суми заробітної плати;