Смекни!
smekni.com

Економічні засади удосконалення організації роботи ТОВ ТК "Термінал" (стр. 14 из 15)

Управління персоналом обов’язково займається організацією навчання працівників з правил техніки безпеки. Навчання правилам техніки безпеки і охорони здоров’я - єдина форма навчання, яка є обов’язковою згідно з законом.

Між санітарно-гігієнічними, психофізичними та естетичними умовами праці існує тісний органічний зв’язок. Те, що викликає відхилення, порушення нормальної діяльності людського організму, обов’язково - прямо чи опосередковано, рано чи пізно - вплине на настрій людини, а значить - на ефективність її праці. Шум і вібрації на робочому місці, загазованість і забрудненість, невідповідні стандартам норми температури і вологості оточуючого повітря, недостатнє або нерівномірне освітлення робочих місць викликає у працівників втомленість і роздратованість, причини і джерела яких вони не усвідомлюють. Такий стан негативно впливає на працю, знижує сприйняття до естетичних заходів. Характерним прикладом може бути взаємозв’язок між освітленням робочого місця і пофарбованим обладнанням. Відомо, що освітленість відноситься до санітарно-гігієнічних умов праці, а колір - до естетичних. Проте, коли виробничі приміщення погано освітлені, не радує навіть підбір кольорів. При поганому освітленні фарби тускніють: блакитне здається сірим, зелене - брудно-сірим.

Однією із умов виробничої естетики є кольорове оформлення робочих місць і виробничих приміщень, яке повинне відповідати закономірностям, встановленим фізіологією та психологією праці.

4.2 Охорона праці для ТОВ ТК «Термінал»

Робота працівників туристичної компанії ТОВ «Термінал», пов’язана з роботою за персональними комп’ютерами, починаючи від директора компанії і закінчуючи менеджерами з продажу, загалом на підприємстві працює 7 осіб, що розподілені по трьох кімнатах.

Директор займає окрему кімнату з досить гарним природним освітленням. Шість чоловік розподілені по 3 особи на кімнату. Кімнати мають природне освітлення та доповнюються лампами денного світла. Кожне робоче місце є просторим. Меблі мають матовий світло коричневий колір, що не дає відблиску.

Загальна проща офісу складає 87м2. Офіс має власну туалетну кімнату з умивальником.

Основним нормативним документом, що регулює охорону праці на підприємстві є «інструкція з охорони праці № 2 для операторів та користувачів ПЕОМ». Згідно якої визначено основні небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які можуть діяти на робітника [14].

Дія інструкції поширюється на всі підрозділи підприємства.

До роботи на персональної електронно-обчислювальної машині (ПЕОМ) або відеодисплейному терміналі (ВДТ) допускаються особи, які пройшли спеціальне навчання, медичний огляд, вступний інструктаж з охорони праці, інструктаж на робочому місці та інструктаж з питань пожежної безпеки.

Основні небезпечні і шкідливі виробничі фактори, що можуть впливати на оператора (користувача):

1) фізичні, підвищений рівень електромагнітного випромінювання,

підвищений рівень рентгенівського випромінювання, підвищений рівень ультрафіолетового випромінювання, підвищений рівень інфрачервоного випромінювання, підвищений рівень статичної електрики, підвищений рівень запиленість повітря робочої зони, підвищений зміст позитивних аероіонів у повітрі робочої зони, знижений вміст негативних аероіонів у повітрі робочої зони, знижена чи підвищена вологість повітря робочої зони, знижена чи підвищена рухомість повітря робочої зони, підвищений рівень шуму на робочому місці (від вентиляторів, процесорів, аудіоплат, принтерів, підвищений чи знижений рівень освітленості,підвищений рівень прямої і відбитої блискісті, підвищений рівень засліпленості, нерівномірність розподілу яскравості в поле зору, підвищена яскравість світлового зображення, підвищений рівень пульсації світлового потоку, ураження електричним струмом;

2) хімічні: підвищений зміст у повітрі робочої зони двоокису вуглецю, зону, аміаку, фенолу, формальдегіду;

3) психофізіологічні: напруга зору, напруга уваги, інтелектуальні навантаження, емоційні навантаження, тривалі статичні навантаження, монотонність праці, великий обсяг інформації, оброблюваної в одиницю часу, нераціональна організація робочого місця;

4) біологічні: підвищений вміст у повітрі робочої зони мікроорганізмів.

Під час вибору розташування робочих місць ПЕОМ враховувалось, що вікна можуть давати блискість на екранах дисплеїв і викликати значне осліплення в тих, хто сидить перед ними, особливо влітку та в сонячні дні.

Приміщення з ПЕОМ повинні мають природне і
штучне освітлення. При незадовільному освітленні знижується
продуктивність праці оператора ПЕОМ, можливі короткозорість, швидка втомленість.

Організація робочого місця користувача ПЕОМ забезпечує відповідність усіх елементів робочого місця та їх розташування ергономічним вимогам ГОСТ 12.2.032 «ССБТ. Рабочее место при выполнении работ сидя. Общие эргономические требования» характеру та особливостям трудової діяльності [4].

Площа, на якій розташовується одне робоче місце з ПЕОМ а, становить не менше як 6,0 м2, об’єм приміщення – не менше як 20 м3.

Поверхня підлоги є рівною, без вибоїн, неслизькою, зручною для очищення та вологого прибирання, має антистатичні властивості.

У разі природного освітлення передбачено наявність сонцезахисних засобів, з цією метою використовуються жалюзі з вертикальними ламелями, що регулюються.

Основним обладнанням робочого місця працівника є монітор, клавіатура, робочий стіл, стілець (крісло), шафи, полиці та інше.

Взаємне розташування елементів робочого місця не заважає виконанню всіх необхідних рухів та переміщень для експлуатації ПЕОМ; сприяє оптимальному режиму праці і відпочинку, зниженню втоми оператора (користувача).

Клавіатура розташована на робочому столі, не допускаючи її хитання на відстані 100 – 300 мм від краю ближче до працюючого.

Положення клавіатури та кут її нахилу відповідає побажанням користувача - кут нахилу в межах 5 С° - 15 С°.

Ширина і глибина робочої поверхні забезпечують можливість виконання трудових операцій в межах моторного поля, межа якого визначається зоною в межах видимості приладів і досяжності органів керування.

Крісло забезпечує підтримування раціональної робочої пози під час виконання основних виробничих операцій, створює умови для зміни пози.

З метою попередження втоми крісло забезпечує зниження статичного напруження м’язів шийно-плечової ділянки та спини.

Робоче місце користувача обладнане легко переміщуваним пюпітром для розташування на ньому документів, що розміщено на одному рівні з екраном та віддалений від очей користувача приблизно на таку ж відстань.

Директор компанії забезпечив працівників інструкціями з охорони праці, в яких вказано вимоги безпеки під час роботи:

- Необхідно стійко розташувати клавіатуру на робочому столі, не допускаючи її хитання.

- Під час роботи на клавіатурі сидіти прямо, не напружуватися.

- Періодично при вимкненому комп’ютері прибирати ледь змоченою мильним розчином бавовняною ганчіркою пил з поверхонь апаратури.

Забороняється:

- Самостійно ремонтувати аппаратуру, ремонт апаратури виконують тільки спеціалісти з технічного обслуговування комп’ютерів, вони ж раз на півроку повинні відкривати процесор і вилучати пилососом пил і бруд, що там накопились.

- Класти будь-які предмети на апаратуру комп’ютера, напої на клавіатуру або поруч з нею - це може вивести їх з ладу.

- Тривалість безперервної роботи за ВДТ без регламентованої перерви має не перевищувати 2 години.

- Тривалість обідньої перерви визначається чинним
законодавством про працю та правилами внутрішнього трудового розпорядку підприємства.

Після закінчення роботи необхідно:

- Закінчити та записати у пам’ять комп’ютера файл, що
знаходиться в роботі.

- Прибрати робоче місце. Оригінали та інші документи
покласти в ящик стола.

- Ретельно вимити руки теплою водою з милом.

- Вимкнути кондиціонер, освітлення і загальне електроживлення підрозділу.

Пропозиції, що до покращення умов праці:

1) провести модернізацію робочих місць згідно ергономічних вимог;

2) встановити систему кондиціонування в робочих кабінетах;

3) проводити вологе прибирання один раз на добу.


ВИСНОВОК

Організація роботи будь якого підприємства, це складний поетапний процес, при якому елементи з зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства об’єднуються в складну систему, яка дає змогу реалізуватися об’єкту господарювання робіт і послуг. Удосконалення організації роботи дає змогу підприємству з меншими матеріальними і трудовими ресурсами отримати максимальні прибутки. Дослідження конкурентної середи, інновацій методів роботи, введення нового устаткування в виробництво, зменшення кількості постачальників – це безкінечний процес, що дає змогу реалізуватися підприємству.

При виконанні дипломної роботи було розкрито теоретичні основи організації роботи, що в загальному має приблизно однакову структуру для всіх підприємств, а саме поєднання зовнішньої та внутрішньої структури, їх взаємозв’язків. Було визначено основні принципи організації виробничого процесу, такі як принцип пропорційності, комбінування, концентрації, універсалізації та інші.

Ефективність заходів з організації роботи представлено на основі товариства з обмеженою діяльність туристичної компанії «Термінал».

Проаналізувавши стан підприємства за 2008 – 2010 рр., можна відмітити покращення умов праці, стимулювання робітників, що призвело до збільшення кількості працюючих з 2 до 7 осіб, а також залучення допоміжних робітників для догляду за устаткуванням та ПОЕМ, та інших обов’язків.