Смекни!
smekni.com

Виробництво і проблема економічного вибору (стр. 6 из 6)

Але як було проаналізовано у виконанні цієї курсової при суспільному і будь-якому виробництві виникають проблеми. Проблеми різного характеру: організації, обмеженості ресурсів, впровадження нових технологій і таке інше, і щоб таких проблем виникало менше на шляху будування повноцінного, конкурентно спроможного виробництва нашої країни – це питання слід досліджувати, я дослідив проблему економічного вибору, або проблему, яка виникає внаслідок обмеженості ресурсів. На даному постіндустріальному етапі вона є дуже актуальною. Як можна помітити її вирішують шляхом замінників ресурсів, або ще можна сказати науково технічним прогресом, який все більше і більше стає основою розвитку виробництва. Таким чином, під впливом науково - технічного прогресу (НТП) відбувся перехід до сучасного постіндустріального технологічного способу виробництва. Виробництво постійно механізувалось, широких масштабів досягла автоматизація, яка супроводжувалась впровадженням автоматизованих машинних ліній і цілих підприємств, комп'ютерів, роботів, новітніх технологій.

Технічний прогрес передбачає витіснення людини з безпосереднього процесу виробництва. Отже, робітники мають виконувати функції переважно розумової праці, пов'язані з обслуговуванням устаткування (монтаж і налагодження) і керування ним (контроль і регулювання). В автоматизованому виробництві спостереження за технологічним процесом поглинає до 65 відсотків змінного часу працівника.

Зростання складності праці вимагає збільшення кількості працівників з високою професійною і загальноосвітньою підготовкою. Кожний четвертий, зайнятий нині у галузях господарства України, має вищу або середню спеціальну освіту. За прогнозами вчених, у зв'язку з комп'ютеризацією виробництва такого рівня освіти на початку XXI ст. потребуватимуть 2/3 робочих місць. Оскільки в сучасних умовах зростає роль праці в економіці, посилюється тенденція до гуманізації виробництва. Вона означає необхідність постійно поліпшувати умови праці та безпеку її, зміцнювати здоров'я робітників і службовців, створювати сприятливий соціально-психологічний клімат у виробничому колективі.

Слід зауважити, виробництво вимагає економічного зростання, а воно є результатом збільшення пропозиції ресурсів і технічного прогресу. Важливим способом подолання суперечності між зростаючими потребами і обмеженими ресурсами є економне використання їх. Економія ресурсів, з одного боку, полягає в одержанні високого ефекту виробництва при наявних засобах і коштах, а з іншого — у зменшенні витрат засобів виробництва і коштів на одиницю продукції. В першому випадку економія ресурсів набуває форми принципу максимальності, а в другому — принципу мінімальності.

Важливим чинником зростання потреб являється проблема їстівних продуктів у світі, тому у курсовій було проаналізовано виробництво найважливіших зернових культур України. Адже так сталось історично що Україна є годівницею багатьох країн у яких виникла проблема зерно заготівель, велика кількість нашої продукції йде на експорт. Слід звернути особливу увагу на зберігання, переробку та реалізацію сільськогосподарської продукції (в Україні через погане зберігання втрачається близько 25% всієї продукції).

Тому написання курсової роботи на тему «виробництво» для майбутнього спеціаліста, який займе свою ланку у її складі є дуже важливою.


ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА ТА ДЖЕРЕЛА

1. А.В.Калина, В.В.Осокіна – Економічна теорія і практика господарювання: Навч. посібник. – Київ: МАУП,1998 р.

2. Агапова Т.А., Серегина С.Ф. Макроэкономика М. Дело и сервис,2000.

3. Базилевич В.Д., Баластрик Л.О. Макроекономіка: Опорний конспект лекцій . – К . :Четверта хвиля , 1997.

4. Бернард Фельдерер, Штефан Хомбург. Макроекономіка і нова макроєкономіка 1998.

5. В.Я.Бобров. Основи ринкової економіки. – Київ: Либідь,1995р.

6. Г.І.Башнянин, П.Ю.Лазур, В.С.Медедів. Політична економія. – Підручник для студентів вузів. – Київ: Ніка – Центр Ельга 2000р.

7. Економіка підприємства: Підручник / За ред. С. Ф. Покропивного. – К.: КНЕУ, 2000. – 528 с.

8. Журнал “Регион: политика, єкономия, социология” М – 2002.

9. За загальною редакцією Ю.В. Ніколаєнка . / Політекономія : підручник . – К : ЦУЛ, 2003.

10. Закон України “Про антимонопольний комітет України” - “Голос України”, 1993 р.,21 грудня

11. К.С. Солонінко / Макроекономічний посібник для студентів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів . – К : ЦУЛ,2002.

12. Кириленко І. Г. Агропромисловий комплекс України : сучасний стан та погляд у майбутнє //Економіка АПК. №4, 2006

13. КОБУТА І. В., проект ПРООН “Аграрна політика для людського розвитку”

14. М.Портер – Международная конкуренция, Москва,1994г.

15. Основи економічних знань : Навчальний посібник – К. : Вища шк., 1998 . / А.С. Гальчинський , П.С. Єщенко , Ю.І. Палкін

16. Основи економічної теорії : політекономічний аспект :Підручник / Г.Н. Клименко ,В.П. Несторенко , Л.О. Каніщенко та ін.2-ге видання .- К. 97.-743с.

17. Пахомов Ю.М., Лук’яненко Д. Г., Губский Б.В., Національні економіки в глобальному конкурентному середовищі. Монографія. – К. 1997.

18. С.В.Мочерний - Економічна теорія. – Посібник для студентів вищих закладів освіти, Київ “Видавничий центр “Академія””,1999р.

19. Семюельсон П. Нордгауз В. Макроекономіка К., Основи 1997

20. Статистичний щорічник України за 2005 рік. К.: Техніка, 2006. - 598 с.