Смекни!
smekni.com

Курс лекций по Экономическому анализу (стр. 11 из 11)

Забезпеченість основними засобами характеризується такими показниками як фондоозброєність

– загальна фондоозброєність = середньорічна вартість промислово-виробничих засобів / на середньооблікову чисельність робітників в найбільшу зміну;

– рівень технічної фондоозброєності визначається двома способами:

1) вартість виробничого обладнання / середньооблікову чисельність працівників;

2) вартість активної частини основних засобів на кінець періоду / середньооблікову чисельність робітників у найбіль­шу зміну.

При аналізі основних засобів визначають раціональність використання основних засобів по видах і технічному приз­наченню. Це дає можливість визначити політику інвестуван­ня та потреби в основних засобах.

3. Аналіз економічної ефективності використання основних засобів

Економічна ефективність основних засобів характери­зується відношенням економічного ефекту, одержаного за той чи інший період, до витрат необхідних, для придбання основ­них засобів. Для повної характеристики ефективності викорис­тання основних засобів використовують системи показників, які умовно поділяються на дві групи - узагальнюючі та часткові.

1. Узагальнюючі показники:

– фондовіддача = товарна продукція / середню вартість основних засобів;

– фондомісткість = середня вартість основних засобів / товарну продукцію;

– рентабельність основних засобів = (чистий прибуток / середню вартість основних засобів) * 100%:

– рівень капіталовкладень на одиницю введеної виробни­чої потужності = сума капіталовкладень / вартість введених в експлуатацію основних засобів.

2. Часткові показники:

– середній обсяг виробництва продукції на 1м2 виробни­чої площі == обсяг виробництва / площу;

– середній обсяг продукції на одиницю обладнання = се­редній обсяг виробництва / кількість обладнання.

Етапи аналізу ефективності використання основних засо­бів підприємства

І етап. Визначення аналітичного періоду.

II етап. Обчислення показників ефективності використан­ня основних засобів у цілому по підприємству і по його функціональних підрозділах.

III етап. Обчислення абсолютної і відносної змін показни­ків ефективності використання основних засобів.

IV етап. Визначення впливу зміни показників ефективнос­ті використання основних засобів на обсяг реалізації та чистого прибутку підприємства.

V етап. Кількість обчислення резервів збільшення обсягу реалізації та рентабельності підприємства за рахунок підви­щення ефективності використання основних засобів.

При факторному аналізі ефективності використання основних засобів застосовують метод ланцюгових підстановок. Для повного аналізу ефективності використання основних засобів визначають коефіцієнт обертання основних засобів = сума амортизаційних відрахувань за звітний період / середню вартість основних виробничих засобів. Цей показник харак­теризує швидкість, з якою вартість основних засобів відшко­довується в процесі реалізації продукції.

4. Аналіз використання виробничої потужності підприємства та обладнання

Виробнича потужність - це максимально можливий випуск продукції конкретної номенклатури за одиницю часу при достатньому рівні техніки, технології та організації ви­робництва.

Ефективність використання підприємства характеризується коефіцієнтом ефективності використання виробничої потуж­ності = виробнича потужність за звітній період / на розрахун­кову потужність. При аналізі виявляють відповідність виробни­чої потужності по кожному цеху як основного виробництва так і допоміжного з трудомісткістю виробничої програми по кож­ному цеху. Аналіз використання обладнання починають з виз­начення ступеню залучення обладнання виробництва:

1) наявне обладнання;

2) установлене обладнання;

3) діюче обладнання;

4) обладнання, яке знаходиться в ремонті;

5) резервне обладнання;

6) обладнання, яке знаходиться на .підприємстві але не

встановлено.

При аналізі цих видів використовують показники двох групі 1. Показники використання обладнання за визначений період:

– коефіцієнти змінності = кількість працюючих одиниць обладнання по змінах / на загальна кількість встановленого обладнання;

– коефіцієнт екстенсивності планового фонду часу = фак­тично відпрацьований час / на плановий фонд часу;

– коефіцієнт режимного фонду часу = фактичний фонд відпрацьованого часу / на режимний;

– коефіцієнт календарного фонду = фактичний фонд відпрацьованого часу / на календарний фонд.


Показники використання машин та устаткування

Показник

Алгоритм обчислення

Коефіцієнт використання

устаткування за часом

Коефіцієнт використання

устаткування за потужністю

Інтегральний

коефіцієнт використання устаткування

2. Ступінь інтенсивності використання обладнання:

– коефіцієнт інтенсивності навантаження обладнання = (фактично відпущена продукція за одиницю часу / на макси­мально можливий випуск продукції за одиницю часу) / на одиницю обладнання;

– коефіцієнт інтегрального навантаження обладнання = корінь квадратний із (коефіцієнт інтенсивності навантажен­ня обладнання * на коефіцієнт екстенсивності навантаження обладнання).

Цей показник характеризує ступінь використання облад­нання за визначений період та його ефективність. Аналіз використання обладнання дає можливість вияснити перспек­тивну потужність та можливість випуску продукції без додаткових капіталовкладень.