Смекни!
smekni.com

Курс лекций по Экономическому анализу (стр. 5 из 11)

1 2 3 4 5 6
1 - 1,9155 - 1,401 - 2,6723 - 0,6925 - 0,3733
2 - 2,6479 - 2,029 - 0,8423 - 2,2803 - 0,5894
3 0 - 1,7874 - 0,6619 - 1,2162 0
4 - 0,2254 0 - 0,337 0 - 2,2592
5 - 1,6901 - 2,3672 - 0,1564 - 2,8209 - 2,7307
6 - 2,2817 - 3,285 0 - 0,473 - 1,3948

Висновки. За результатами розрахунків використовується Таксонометричний метод для комплексної оцінки діяльності підприємства. Місця розподілилися: І – 4; II –3; III – 1; IV – 5; V – 6; VІ – 2.


Матриця зважених величин

№ підр. Реалізація Прибуток Витрати Продуктивність праці

Ритм

реалізації

Сума балів
Займане місце
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 7,662 5,604 8,0169 2,0775 0,7466 24,107 4,9 III
2 10,5916 8,116 2,5269 6,8409 1,1788 29,2542 5,4 V
3 0 7,1496 1,9857 3,6486 0 12,7839 3,57 II
4 0,9016 0 1,011 0 4,5184 6,431 2,53 І
5 6,7604 9,4688 0,4692 8,4627 5,4614 30,6225 5,53 VI
6 9,1268 13,14 0 1,419 2,7896 26,4754 5,14 IV

Місця розподілись: І – 4; ІІ – 3; ІІІ – 1; IV – 6; V – 2;

10. Графічний метод економічного аналізу

В аналізі господарської діяльності для наочного відобра­ження фізичних змін, а також залежності між результатами і факторними показниками використовуються графіки. Вони відображають тенденції закономірності взаємозв'язків між досліджуваними показниками. Графічно взаємозв'язок відоб­ражається за допомогою точок, ліній, кругів, квадратів. Використовуються для аналізу схем керування виробництвом дослідження взаємозв'язку виробничих процесів, вивчення системи документообігу, визначення критичних навантажень на основні засоби тощо. Для цього в аналізі господарської діяльності застосовуються діаграми порівняння, графіки ди­намічних рядів (вирівняні дані), за допомогою динамічних рядів, графіки кореляційного поля, криві розподілу, статис­тичні картограми тощо. Різновидністю графічних прийомів є суттєві графіки, які дозволяють визначити послідовність і критичний шлях виконання визначених робіт.

11. Динамічні ряди

Динамічні ряди вивчають зміни процесів та явищ за ряд періодів. Вони дозволяють відобразити сукупність однорід­них показників у певні відрізки однорідних показників часу. Для їх побудови показники ряду порівнюють з рівнем, взятим за базовий. На практиці це виглядає як співвідношення кож­ної наступної величини до попередньої.

За часом відрізняють інтервальні і моментні динамічні ряди.

Інтервальні динамічні ряди характеризують явища та процеси за визначені відрізки часу.

Моментні динамічні ряди характеризують розміри про­цесів та явищ на визначену дату.

Метод логарифмів

Метод логарифмів використовується для виміру вплив факторів у мультиплікативних моделях. За допомогою цього методу результат сумісної дії факторів розподіляється про порційне частці ізольованого впливу кожного фактора н. рівень результативного показника.


ТЕМА 3. ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ І ОРГАНІЗАЦІЯ ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Суть економічної інформації та її класифікація.

2. Принципи організації інформаційного забезпечення еконо­мічного аналізу.

3. Характеристика основних етапів економічного аналізу.

4. Основи організації комп'ютерної обробки економічної інформації.

1. Суть економічної інформації та її класифікація

Інформація — це упорядковані зведення, свідчення про процеси зміни, які проходять в зовнішньому середовищі, сукупність даних та зведень.

Економічна інформація — це сукупність зведень та даних, одержаних на базі попереднього аналізу, які відображають соціально-економічні явища. Використовується ця інфор­мація для керування та прогнозування соціально-еко­номічного розвитку. Економічна інформація відображає еко­номічні явища та процеси, які характеризують економічну сторону діяльності підприємства. Економічна інформація ха­рактеризує виробничо-господарські процеси та їх результати як і будь-яка інша інформація і перетворення. Вона займає проміжне місце між керованою та керуючою системами, де економічна інформація фіксується переробленою і викорис­товується з метою керування.

Вона складає основу економічного аналізу і організацію на єдиних принципах, має вигляд різних рішень, розпоряджень, які відображають прямі та зворотні зв'язки, що виникають в господарській діяльності підприємства.

Класифікація економічної інформації за певними ознаками:

– за об'єктами дослідження: на макрорівні (загальна) — характеризує стан економічного розвитку держави, регіону, району. В свою чергу поділяється за фазами та стадіями суспільного виробництва, циклами відтворення, елементами, ресурсами, чинниками; на мікрорівні — характеризує стан економічного розвитку галузі, об'єднання, конкретного підприємства. В свою чергу поділяється на інформацію у виробничій та невиробничій сферах;

– за функціями в процесі керування: прогнозна - проек­тування фінансово-господарської діяльності на далеке май­бутнє; планова - містить бізнес-план та іншу планову доку­ментацію розвитку об'єкта керування; конструкторська і тех­нологічна - характеризує економічні параметри організації і регулювання процесу виробництва, підготовки до вироб­ництва; нормативна - складається з нормативно-правової і нормативно-довідкової інформації; нормативно-правова (за­кони, постанови, положення, угоди, рішення правоохорон­них органів тощо) - регламентує фінансово-господарську діяльність підприємства; нормативно-довідкова - технічна і економічна інформація; технічна - характеризує мінімальні та максимальні відхилення за окремими деталями, нормами часу на виробництво однієї деталі або виробу, витратами ма­теріалів, енергоресурсів на одиницю готової продукції тощо; економічна - характеризує собівартість продукції, норми прибутку, розцінки, ціни, тарифи, ставку прибуткового по­датку з громадян тощо; облікова (інформаційна модель виробництва) - включає оперативну (формується при спосте­реженні за господарською діяльністю під час її здійснення або після завершення); бухгалтерську (документована та суцільна); статистичну (відображає кількісну сторону масо­вих явищ у зв'язку з їх якісними властивостями); аналітична - включає результати проведення процедур математичної і логічної обробки прогнозної, планової, облікової і норматив­ної інформації по заданих алгоритмах. Аналітична інфор­мація надається у вигляді аналітичних розрахунків, розміще­них у таблицях, графіках (стовпчикові, лінійні, сегментні, гістограми) і використовується для підготовки і обґрунтуван­ня управлінських рішень; контрольна - включає акти кон­трольно-ревізійних перевірок, висновки аудиторів, органів податкової адміністрації, рекламації, розпорядження і накази за наслідками виконання управлінських рішень, висновки (рішення) судових і арбітражних установ;

– залежно від мети і завдань: за стабільністю - постійна (стала), умовно-постійна, змінна, умовно-змінна; за елемен­тами структури - реквізит, показник, масив, потік; за наси­ченістю - достатня, перенасичена, недостатня; за формою подання - текстова, цифрова, алфавітна, алфавітно-цифро­ва, графічна, звукова, штрихова; за корисністю - корисна, некорисна; за участю у процесі обробки даних - оброблюва­на, необроблювана; за ступенем обробки - первинна, проміжна, результативна; за місцем утворення - внутрішня, зовнішня; за стадіями перетворення: вхідна, вихідна; за обся­гом відомостей для управління - тематична, комплексна; за способом подання - письмова, (документальна) на паперо­вому чи машинному носію, усна. За періодичністю надход­ження - періодична та епізодична (разова).

2. Принципи організації інформаційного забезпечення економічного аналізу

Інформаційне забезпечення підпорядковане математичній теорії інформації, яка досліджує способи визначення та оцінки кількості інформації, процедур збереження та переда­чі її по каналах зв'язку.

Раціональна організація інформаційного забезпечення спирається на наступні принципи:

– виявлення потреби в інформації і способів ц задоволення відповідно до поставлених цілей;

– об'єктивність відображення процесів виробництва, обігу, розподілу та споживання;

– об'єктивність використання природних, матеріальних, трудових, фінансових і земельних ресурсів;

– єдність і зіставленість інформації, яка надходить з різних джерел: облікова інформація (оперативний, статистичний, бухгалтерський, податковий облік), планова, нормативна інформація та ін.:

– відсутність дублювання у первинній інформації;

– швидкість передачі, обробки й отримання інформації;

– підвищення коефіцієнта використання інформації;

– забезпечення разового введення інформації і багато­разового її використання;

– забезпечення інтегрованої обробки облікових, плано­вих, нормативних даних за допомогою ПЕОМ з метою їх ви­користання в керуванні, контролі, плануванні та прогнозу­ванні;

– забезпечення використання комп'ютерної локальної мережі телекомунікаційних зв'язків з іншими підприємства­ми, банками; Іnternet-технологій;

Вимоги щодо організації інформаційного забезпечення аналізу господарської діяльності: