Смекни!
smekni.com

Аналіз економічних показників діяльності підприємства ТОВ Скандинавія (стр. 3 из 12)

Рисунок 1.1 - Структура споживчих уподобань українців за видами рибної продукції в 2009 році,% від числа опитаних

Рисунок 1.2 - Уподобання споживачів за видами та упаковці рибопродукції,% від числа опитаних

Серед основних факторів вибору певної марки упакованої рибопродукції провідну роль відіграє смак продукту, цей критерій має пріоритетне значення для 27,9% українських споживачів (див. рисунок 1.2). Друге місце за значимістю для споживачів займає фактор впевненості в якості (17,4%). Також одними з найбільш значущих чинників вибору упакованої рибопродукції виступають доступність ціни та постійну наявність у продажу (12,8 і 11,1% відповідно). Примітно, що фактор популярності виробника надає лише незначний вплив на споживчий вибір (1,8%). При виборі упакованої рибопродукції українці лише зрідка спираються на поради друзів і знайомих (2,5%).

Рисунок 1.3 - Критерії вибору марки упакованої рибопродукції українськими споживачами,% від числа опитаних

Значна й продовжує збільшуватися частка продажів рибної продукції в переробленому вигляді - рибне філе, копчена, солона, консервована риба. Тенденції в споживанні упакованої рибної продукції, що спостерігаються в даний час на українському ринку, дозволяють припустити, що в найближчому майбутньому при зростанні добробуту українців істотно зросте споживання риби в усіх видах та категоріях, особливо - риби, що пройшла переробку.

Щорічне зростання сегмента морепродуктів становить 30-40%. Крім підвищення добробуту українців, збільшення споживання морепродуктів пов'язано зі зростанням популярності кафе і ресторанів як місць проведення дозвілля, навіть не надто багаті люди воліють по можливості вибирати в ресторани і кафе, де, серед інших, пропонуються страви з морських делікатесів. Значний вплив на підвищення споживчої лояльності морепродуктів надає пропаганда ідей здорового способу життя, особливо серед середнього класу, що виражається, зокрема, у виборі продуктів харчування, насичених корисними речовинами і в той же час дієтичними.

1.3 Риба як продукт харчування і позиціонування товару на ринку рибної продукції

Світовий видобуток риби і нерибних об'єктів постійно збільшується, причому головним чином у морях і океанах.

Цінність риби як продукту харчування визначається значним вмістом протеїну (білка). Однак крім повноцінних білків в рибі містяться добре засвоюються жири, мінеральні речовини, а також невелика кількість вуглеводів, ферментів, і водо-і жиророзчинних вітамінів.

Харчову цінність продукту харчування зазвичай визначають за їх калорійності, а живильну - по засвоюваності що містяться в них органогенних речовин. Звичайно, при вживанні в їжу продуктів враховуються і їхні смакові властивості.

Інститутом харчування на основі багаторічних спостережень встановлено наступні коефіцієнти засвоюваності харчових речовин при змішаному харчуванні дорослих людей в%:

протеїну (білка) - 84.5;

жиру - 94;

вуглеводів - 95.6.

Зазвичай засвоюваність білків риб'ячого м'яса приймають рівною 97%, а риб'ячих жирів - 91%.

Визначення конкурентних позицій компанії ТОВ «Скандинавія», а також на ринку рибної продукції дає можливість оцінити товар з боку споживачів в порівнянні з аналогічною продукцією конкурентів.


Таблиця 1.2 - Визначення конкурентних позицій

Показники Фірма «Акваріум» Новоселковське холодильних цех Створюваний цех
А. Копчена риба
розмір риби велика, середня средняя, мелкая велика, середня
твердість тверда тверда, м'яка твердая
якість II,I сорт II сорт I,II сорт
цена за 1кг 6гр 00коп 6гр00коп 5гр54коп
запах іноді із запахом смоли без сторонніх запахів без сторонніх запахів
Б. Солона риба
розмір риби велика, середня средняя, мелкая велика, середня
твердість тверда тверда, м'яка тверда
якість II,I сорт II сорт I,II сорт
запах іноді з сторонніми запахами без сторонніх запахів без сторонніх запахів
цена за 1кг 3гр29коп 3 гр24коп 3 гр19коп

Виходячи з даних, представлених в таблиці, можна припустити, що основним критерієм оцінки копченої і солоної риби з боку споживача є ціна товару і його якість. Тому продукцію, що випускається підприємством «Скандинавія» можна позиціонувати за двома показниками: ціна і якість.

Вивчаючи конкурентів нашого підприємства, ми з'ясували, що деякі з фірм виробляють продукцію аналогічної якості, однак, ціни на неї трохи вище, ніж у «Скандинавії». Таким чином, проникаючи на сегменти споживачів, що сформувалися на ринку рибної продукції, компанія має перевагу в двох основних показниках: "відмінний" якість при доступних цінах.