Смекни!
smekni.com

Місце України в міжнародній торгівлі продуктами ІВ (стр. 8 из 13)

В рамках СОТ укладена Угода щодо торгових аспектів прав на інтелектуальну власність (ТРІПС). Вона набула чинності у 1995 р. і стала найбільш масштабним міжнародно-правовим документом, що регулює питання інтелектуальної власності.[16]

Основні функції Угоди:

1. Застосування режиму найбільшого режиму сприяння та національного режиму щодо іноземних прав ІВ;

2. Врегулювання таких питань, як копірайт, торгові знаки та марки, географічні назви, промисловий дизайн та ін;

3. Визначення стандартів з охорони ІВ як мінімальних зобов’язань країн-членів СОТ. Стандарти є мінімально-необхідними вимогами, що не забороняє країнам СОТ вводити більш жорстокі вимоги щодо дотримання прав на ІВ.

Основні вимоги ТРІПС:
- повинні визнаватися права інтелектуальної власності;
- ці права повинні захищатися. ТРІПС особливу увагу приділяє цивільним(судовим) заходам захисту, хоча вимагає захищати права інтелектуальної власності і за допомогою інших заходів: прикордонних (конфіскація на кордоні товарів, виготовлених із порушенням прав інтелектуальної власності); адміністративних (минаючи суд); кримінальних;
- захист прав інтелектуальної власності повинен бути ефективним;
- держави не повинні припускати дискримінації між вітчизняними й іноземними держателями прав, а також між держателями прав із різних країн.

Основною метою створення МОІВ було сприяння охороні ІВ шляхом розвитку співробітництва держав та взаємодії з іншими міжнародними організаціями; забезпечення управління союзами, що входять до МОІВ.

Основні функції:

- розробка нових міжнародних угод та проектів щодо гармонізації національних патентних законодавств;

- забезпечення міжнародної реєстрації деяких об’єктів ІВ;

- збір та поширення науково-технічної інформації;

- сприяння уніфікації національного законодавства – створення типових законів про винаходи, промислові зразки, товарні знаки та ін.;

- створення фондів опису іноземних патентів.

Програма розвтку ООН є організацією, через яку здійснюється багатостороннє фінансування науково-технічного розвитку.

Організація надає технічну допомогу у сфері передачі та адаптації технології до потреб певних країн.

Отже, СОТ та МОІВ є міжнародними угодами з питань технологій, а через ПРООН здійснюється багатостороннє фінансування міжнародного технічного сприяння.

Слід розглянути детальніше, якими міжнародними конвенціями регулюються ПІВ в міжнародній торгівлі (Табл.2.5.)

Таблиця 2.5. Права інтелектуальної власності: інструменти, сфери застосування та відповідні угоди ВОІВ, а також інші міжнародні конвенції

Види прав інтелектуальної власності Основні сфери застосування Основні міжнародні угоди
Авторське право та суміжні права Оригінальні авторські твори та подібні роботи виконавців, продюсерів звукозаписів та організацій, що ведуть транслювання в ефірі; Друкована продукція, індустрія розваг (аудіо, відео, художні фільми) Бернська конвенція – 1971 р., Римська Конвенція, Женевська конвенція, Брюссельська конвенція, Універсальна конвенція щодо авторського права
Товарні знаки Зображення або позначення, за допомогою яких можна відрізнити товари та послуги одного підприємства від іншого. Всі галузі економіки Паризька угода; Мадридська угода (щодо міжнародної реєстрації); угода підписана в Ніцці; Мадридський протокол; угода щодо закону про промислові зразки
Географічні позначення Позначення місця, з якого походять товари з характерними якісними ознаками. Сільськогосподарське виробництво та харчова промисловість, особливо такі як виробництво алкогольних напоїв Лісабонська угода, Мадридська угода (щодо фальшивих позначень)
Промислові зразки Нові або оригінальні зразки.Одяг, автомобілі, електроніка і т.п. Гаагзька угода, Паризька угода, Локарнська угода
Патенти Для винаходів, що є новими, мають винахідницький рівень та є промислово придатними. Виробництво Паризька угода, угода про співробітництво у сфері патентів, Будапештська угода
Компонування (топографії) інтегральних мікросхем Оригінальні розробки інтегральних мікросхем. Індустрія мікроелектронного виробництва Вашингтонська угода

Складено автором за: даними http://www.wipo.int

Висновки: розвиток міжнародної торгівлі обєктами ІВ призвів до необхідності створення регулятивних механізмів у цій сфері, а також створенні спеціалізованих міжнародних організацій, таких як СОТ (ТРІПС), МОІВ, ПРООН, які безпосереднь займаються уніфікацією законодавчої бази країн-членів, сприяють технічному розвитку, а також надають кошти на розбудову інноваційної діяльності.

­

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ II

1. Інтернаціоналізація прав інтелектуальної власності історично обумовлена формуванням міжнародного ринку товарів, поглибленням міжнародного поділу праці, інтенсифікацією торговельно-економічних відносин між розвиненими країнами, в першу чергу європейськими.

2. Ключовими тенденціями розвитку світових ринків інтелектуальної власності в умовах глобалізації торговельно-економічної діяльності є зростання та динамізація торгівлі роялті та ліцензійними послугами, значне підвищення витрат на придбання ліцензій порівняно з витратами на НДДКР, концентрація ліцензійної торгівлі в промислово розвинених країнах (США, Японія, Велика Британія та Німеччина) та наукомістких галузях виробництва (інформаційні технології, органічна хімія, телекомунікації тощо), поява нових потужних суб’єктів ринку з країн ЄС (Італія, Франція) та Азії (Китай, Корея), суб’єктами виступають переважно промислово розвинені країни світу; збільшується участь країн, що розвиваються; групування країн за обсягами ліцензування; країни-власники об’єктів ІВ отримують основну частку надприбутків, а ті країни, що тиражують створені іншими технології, отримують прибутки на порядок менші; активізація експорту-імпорту об’єктів ІВ вимагає сприяння з боку держави та оперативного фінансування приватним сектором; чим більше країна витрачає на НДДКР, тим вища схильність до патентування; важлива роль ТНК .

3. За даними звіту Світового економічного форуму США зберігає свою першість на рингу інновацій незважаючи на після кризовий стан економіки. Це досягається переважно за рахунок відмінної співпраці університетів та науковців з приватним сектором у сфері НДДКР.

4. Розвиток міжнародної торгівлі обєктами ІВ призвів до необхідності створення регулятивних механізмів у цій сфері, а також створенні спеціалізованих міжнародних організацій, таких як СОТ (ТРІПС), МОІВ, ПРООН, які безпосередньо займаються уніфікацією законодавчої бази країн-членів, сприяють технічному розвитку, а також надають кошти на розбудову інноваційної діяльності.

РОЗДІЛ ІІІ. Місце України в міжнародній торгівлі продуктами ІВ.

3.1.Стан та тенденції участі України в міжнародній торгівлі продуктами ІВ.

Україна, яка входила до тридцятки країн світової інтелектуальної еліти, успадкувала від СРСР значний науково-технічний потенціал. За даними, ООН на початку ХХІ ст.,Україна посідала одне з перших місць у світі за кількістю наукових співробітників.

Відомий рейтинг «TheGlobalCompetitivenessIndex 2009–2010» розмістив Україну на 62 місці серед 133 країн за рівнем інноваційної діяльності[14].

Таблиця 3.1 Рейтинг інноваційних країн світу 2009-2010

Країна Місце 2009 Бали2009 Місце2008 Бали 2008
США 1 5,77 1 5,84
Швейцарія 2 5,56 3 5,54
Фінляндія 3 5,53 2 5,57
Японія 4 5,51 4 5,52
Швеція 5 5,39 5 5,42
Тайвань, Китай 6 5,28 7 5,23
Німеччина 7 5,11 8 5,22
Сінгапур 8 5,09 11 5,08
Ізраїль 9 5,06 6 5,26
Канада 12 4,8 13 4,82
Велика Британія 15 4,6 17 4,66
Іспанія 40 3,35 39 3,61
Росія 51 3,35 48 3,41
Україна 62 3,21 52 3,40
Турція 69 3,11 66 3,16
Грузія 119 2,56 107 3,74

Складено автором за: даними «TheGlobalCompetitivenessIndex 2009–2010»,http://www.weforum.org/documents/GCR09/index.html

Порівняно з минулим роком позиції України значно опустилися з 52 місця та індексом 3,40 на 62 місце. В той час як більшість країн приблизно зберегли свої позиції в рейтингу не зважаючи на кризу.

Сьогодні на світовому ринку патентів частка України не перевищує 1%, а із щорічно закупованих 50-ти ліцензій кожна 5-та використовується зі збитками. Щодо авторського права, то в нашій державі права власників авторського права і чинне законодавство повністю ігноруються. Обсяг піратства є стабільно високим – 70 % продукції CD/DVD є контрабандною. Для порівняння: у країнах Західної Європи він становить 15 %, Південної Америки – 24 %. Разом зІндонезією та Росією ми посідаємо третє місце з незаконного використання комп’ютерних програм,передує нам тільки В’єтнам (95% комп’ютерних програм встановлюється нелегально) та Китай (92%).

Посилення конкурентних позицій України на ринках ПІВ неможливе без підвищення ефективності підтримки державою сектора НДДКР та створення надійної системи охорони інтелектуальної власності, а також формування правового середовища за визнаними в світі нормами. На жаль, система охорони інтелектуальної власності в Україні до цього часу не стала важливою складовою національної інноваційної системи і не визнається як елемент національної політики розвитку високих технологій. Про це свідчать матеріали парламентських слухань 2007 та 2008 рр., а також аналіз чинного законодавства в сфері регулювання інноваційної сфери, у т.ч. Закону України "Про загальнодержавну комплексну програму розвитку високих наукоємних технологій" від 9 квітня 2004 р. №1676 IV та Постанови Кабінету Міністрів України від 11 вересня 2007 р. № 1118 "Про затвердження Державної програми прогнозування науково-технологічного розвитку на 2008—2012 роки". Окрім того, національна система статистичних спостережень не дозволяє використовувати запроваджені Держкомстатом України та Державним департаментом інтелектуальної власності показники динаміки патентування і договорів ліцензування для міжнародних зіставлень та оцінки позицій України в цілому і окремих компаній на ринках обєктів ІВ.