Смекни!
smekni.com

Міжнародний лізинг (стр. 11 из 11)

Позитивним моментом законопроекту треба вважати принципіальну можливість здійснення і упорядочення операцій сублізингу. Більш докладно виписані умови дострокового припинення договору лізингу і повернення предмета лізингу в безперечному порядку, зокрема, умови, при яких лізингоодержувач чи лізингодавець мають право розірвати договір лізингу в односторонньому порядку.

В законопроекті знято обмеження діючого Закону відносно права викупу об’єкта лізингу лізингоодержувачем не раніше строку, за який амортизується 60 % вартості об’єкта лізингу, а також йдеться мова про порядок повернення лізингових платежів в випадку дострокового розірвання договору лізингу по провині лізингодавця.

Однак і запропонована нова редакція Закону «Про лізинг» не узгоджується з деякими пропозиціями о внесенні змін в Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств». Так, в одному із представлених на розгляд законопроектів пропонується чітко визначити умови, при яких лізингову операцію можна вважати операцією фінансового лізингу.

Такими умовами пропонується визначити:

· об’єкт лізингу передається на строк, складаючий більшу частину запланованого строку експлуатації основного фонду;

· лізингоодержувач повинен чи має право придбати об’єкт лізингу в свою власність після закінчення строку дії лізингового договору;

· спільна сума лізингових платежів дорівнює чи перебільшує звичайну ціну об’єкта лізингу на момент його передачі.

Крім цього, пропонується доповнити Закон окремим підпунктом , який визначає порядок оподаткування операцій лізингу. Зокрема, передбачається, що:

· при передачі майна в оперативний лізинг (оренду) лізингодавець збільшує суму валових доходів, а лізингоодержувач – суму валових витрат на суму начисленого лізингового платежу;

· передача майна в фінансовий лізинг (оренду) з метою оподаткування прирівнюється до його продажу в момент такої передачі. При цьому лізингодавець збільшує валові доходи , зменшує відповідну групу основних фондів, а лізингоодержувач збільшує відповідну групу основних фондів на вартість об’єкта фінансового лізингу. При нарахуванні лізингового платежу лізингодавець збільшує валові доходи, а лізингоодержувач - валові витрати на таку частину лізингового платежу, яка дорівнює сумі процентів, нарахованих на вартість об’єкта фінансового лізингу. В випадку, якщо в майбутніх податкових періодах лізингоодержувач повертає об’єкт фінансового лізингу лізингодавцю без придбання такого об’єкту в свою власність, така передача прирівнюється з метою оподаткування до зворотного продажу лізингоодержувачем такого об’єкту лізингодавцеві по звиклій ціні.

На розгляді в Верховній Раді є і пропозиції регулювання окремих аспектів оподаткування на додану вартість операцій лізингу.

Зокрема, пропонується уточнити механізм оподаткування на додану вартість операцій фінансового лізингу, а точніше, передбачити, що не оподатковується не повна сума лізингових платежів по умовам фінансового лізингу , а тільки її частина в частині процентів, нарахованих на вартість об’єкта фінансового лізингу.

Чітко відокремлені:

· дата виникнення податкових зобов’язань при здійсненні операцій по наданню майна в фінансовий лізинг – дата передачі об’єкта фінансового лізингу в користування лізингоодержувачу;

· дата виникнення права лізингоодержувача на податковий кредит для операцій фінансової оренди (лізингу) – дата прибуткування об’єкта фінансового лізингу таким лізингоодержувачем.

В короткостроковій перспективі на ринку лізингу можна прогнозувати:

· підвищення вимог лізингових компаній до фінансового стану потенційних клієнтів;

· орієнтування на діючій клієнтській базі з позитивною кредитною історією;

· підвищення авансових внесків лізингоотримувачів (на 10-15%);

· підвищення процентних ставок (на 2-3%);

· скорочення термінів фінансування (до трьох років);

· скорочення середньої вартості лізингової угоди, підвищення попиту на більш дешеві види техніки;

· переорієнтування на більш ліквідні предмети лізингу;

· скорочення частки будівельної сфери, сільського господарства в структурі договорів фінансового лізингу;

· в зв’язку з прогнозами значного підвищення проблемної заборгованості (по прогнозам деяких аналітиків - до 50-60%) лізингові компанії в поточному році будуть орієнтуватися на підвищення контролю над дебіторською заборгованістю і проблемними активами, розробці стратегії по роботі з проблемною заборгованістю і вилученні предметів лізингу;

· розвиток ринку б/в техніки;

· підвищення попиту на лізинг автомобілів зі сторони фізичних осіб в зв’язку із значним обмеженням і погіршенням умов банківського авто кредитування;

· підвищення попиту на фінансування в національній валюті, що обумовлено значною девальвацією української валюти, її нестабільністю;

· закриття невеликих лізингових компаній в зв’язку з погіршенням платіжної дисципліни клієнтів, відсутністю фінансування, неспроможністю розрахуватися за своїми зобов’язаннями перед кредиторами;

· скорочення об’ємів лізингового кредитування в 2009 році в зв’язку з відсутністю зовнішнього та внутрішнього фінансування, внутрішнього платоспроможного попиту;

· щодо лізингу автотранспорту додатковими причинами до падіння обсягів фінансування є підвищення транспортного збору при реєстрації імпортного авто, тимчасове підвищення митних зборів, повернення податкових пільг українським автовиробникам.

Роблячи підсумки, можна сказати, що недосконале законодавство про лізинг потребує негайного урегулювання. В випадку прийняття рішення по цим питанням було б логічним погодити положення основного законопроекту про лізинг з законопроектами, які регулюють оподаткування таких операцій.

ВИСНОВКИ

Отже, лізинг - це підприємницька діяльність, яка спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів і полягає в наданні лізингодавцем у виключне користування на визначений строк лізингоодержувачу майна, що є власністю лізингодавця або набувається ним у власність за дорученням і погодженням з лізингоодержувачем у відповідного продавця майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів

Також, лізинг - один із головних механізмів фінансової підтримки суб'єктів підприємництва, тому що це - строкове, цільове і платне користування майном відповідно до умов, визначених конкретним договором/контрактом, а також довгострокова/довготермінова оренда обладнання, транспортних засобів, споруд виробничого призначення тощо (використовується як одне з позикових джерел Причиною широкого розповсюдження лізингу є ряд його переваг у порівнянні з іншими формами інвестування.

Разом з тим лізингу властивий ряд негативних сторін. Зокрема, на лізингодавця покладається ризик морального старіння устаткування (особливо, якщо договір лізингу укладається не на повний строк його амортизації), а для лізингоодержувача вартість лізингу виявляється більш високою, ніж ціна купівлі устаткування. Ще одним недоліком фінансового лізингу є те, що у випадку виходу з ладу устаткування, платежі відбуваються у встановлені строки незалежно від стану устаткування.

З використанням лізингу ефективність орендованого устаткування зростає. Висока рентабельність лізингу та наявність чіткої нормативної бази можуть сприяти форсуванню темпів розвитку цієї операції. При дефіциті внутрішніх капіталовкладень такий шлях є виходом із створеної ситуації.

Стан міжнародного ринку лізингу на високому рівні. Найвпливовішими країнами в сфері лізингу є: США, Японія, Великобританія, Німеччина, Франція та Італія. В цих країнах уряд набагато раніше зрозумів вигідність його використання. Не зважаючи на кризи минулих років, ці країни змогли швидко адаптуватись до умов на сучасному ринку лізингу. Причиною цього є не лише досконале законодавство, хороше фінансування, а й менталітет населення.

Активне впровадження лізингових операцій на підприємствах України може стати потужним імпульсом технічного розвитку, переобладнання виробництва і структурної перебудови економіки.

Наша країна поступово поліпшує свій стан на лізинговому ринку, але в порівнянні, навіть, з країнами колишнього СРСР дуже повільно.

Нажаль Україні ще далеко до світових та європейських показників, але ми маємо перспективи та передумови для розвитку нашої економіки, у тому числі і для збільшення кількості та якості лізингових операцій. Ми довели це підвищивши показники за останні 5 -7 років.