Смекни!
smekni.com

Міжнародний лізинг (стр. 9 из 11)

Під вартістю придбаних активів розуміється загальна вартість майна, яка передається в лізинг згідно укладених договорів фінансового лізингу за звітний період (винагорода лізингодавцю, відсотки за кредит тощо не включаються).

Під діючими договорами фінансового лізингу розуміються лізингові угоди, зобов’язання за якими не виконані на кінець звітного періоду. Вони включають в себе зобов’язання по погашенню вартості предметів лізингу з врахуванням комісійних платежів.

Вартість та кількість діючих договорів фінансового лізингу на кінець 4-ого кварталу 2008 р. становила 28,5 млрд. грн., що на 8,3 млрд. грн. більше у порівнянні кінцем періодом 2007 р. Кількість діючих договорів також має позитивну динаміку: збільшення загального обсягу лізингових угод склало 2 484 договорів (17 586 договорів станом на кінець 4-ого кварталу поточного року) у порівнянні з кінцем 2007 року.

Такі тенденції пов’язані зі зростанням обізнаності щодо лізингу серед широкої громадськості та державних службовців, швидким розвитком фінансових ринків України, а також кращим доступом до кредитних ресурсів за останні періоди в 2007 - на початку 2008 рр.

Але при цьому слід зауважити, що порівняно з кінцем 3 кварталу 2008 року вартість діючих договорів на кінець року зменшилась на 1 млрд. грн. (з 29,5 млрд. грн.), що спричинене фактичним призупиненням фінансування в зв’язку з кризою в економіці, а також на фінансовому ринку.

Поквартальна динаміка вартості діючих лізингових угод відображена на Риунках 3.6., 3.7.

Рисунок 3.5. Вартість та кількість діючих договорів на кінець 2008 р. в порівнянні з минулим роком

Рисунок 3.6. Поквартальна розбивка діючих лізингових угод, зобов'язання за якими не виконано на кінець звітного періоду, 2007 - 2008 рр.

Рисунок 3.7. Вартість діючих лізингових угод на кінець кварталу за 2006 - 2008 рр., млрд. грн.

Вартісний розподіл діючих договорів фінансового лізингу за обладнанням та галузями народного господарства.

Основна частка в структурі лізингового портфелю припадає на транспортні засоби - в поточному періоді вона складає 54,56%, причому її частка дещо скоротилася. Крім того, популярними предметами лізингу є техніка, машини та устаткування для сільського господарства (8,06% за 2008 р.), а також комп’ютерна техніка і телекомунікаційне обладнання (5,58% за 2008 р.). Хоча на приведеній Діаграмі не видно частку будівельного обладнання (воно включене в категорію «Інші»), вони займають значне місце в структурі лізингових угод.

Рисунок 3.8. Структура договорів фінансового лізингу за видом обладнання станом на кінець 2008 р. в порівнянні з минулим періодом

В структурі лізингових угод за галузями народного господарства переважає транспортна галузь, сфера послуг, будівництво, сільське господарство в обидва періоди, що аналізуються.

Значне зростання цін на с/г продукцію, стабільний попит на дану продукцію і прогнози значної врожайності привели до зростання частки сільського господарства. Проте, в зв’язку з рекордними показниками врожаю поточного року ціни на с/г продукцію значно впали (по деяким культурам - нижче собівартості), що відповідно призвело до падіння кредитоспроможності с/г виробників. Це дає можливість прогнозувати подальше скорочення частки сільського господарства в загальній структурі договорів, так як дана галузь характеризується підвищеним рівнем ризику для інвестування.

В зв’язку з стрімким зростанням цін на об’єкти нерухомості, підвищеним попитом на нерухомість, питома вага будівельної галузі збільшилась в 2008 р. практично вдвічі. Проте, в другій половині поточного періоду ситуація різко змінилася - спостерігаються кризові явища в сфері будівництва, падіння попиту і цін на нерухомість, відсутність фінансування. Виходячи з цього, можна прогнозувати майбутнє скорочення їх питомої частки на ринку лізингу.

Падіння частки транспорту в 2008 році порівняно з минулим спричинене стрімким розвитком будівельної та сільськогосподарської галузі на початку 2008 р., що призвело до їх активного фінансування.

Рисунок 3. 9. Вартісний розподіл діючих договорів фінансового лізингу за галузями господарства на кінець 2008 р. в порівнянні з 2007 р.

Рисунок 3.10. Середній термін дії лізингових угод на кінець 2008 р. (частка компаній з відповідними термінами лізингових угод у загальній кількості) в порівнянні з минулим роком

В наведеному Рисунку 3.10. показано кількісний розподіл лізингових угод в залежності від їх терміну дії. Середній строк дії договорів фінансового лізингу більшості лізингових компаній складав від двох до п’яти років включно, причому частка договорів з таким терміном дії в поточному році збільшилась.

Зростання частки короткотермінових договорів в 2008 р. пов’язане з підвищенням ризикованості довгострокових проектів в зв’язку з нестабільністю економічної та політичної ситуації, кризовими явищами в цьому році.

Рисунок 3.11. Вартісний розподіл договорів фінансового лізингу відповідно до термінів фінансування на кінець 2007, 2008 рр.

Вартісний розподіл договорів фінансового лізингу дещо відрізняється в 2008 і 2007 рр. Так, найбільша частка в поточному періоді належить короткотерміновим лізинговим угодам (до 5 років включно), тоді як в минулому - договорам від 5 до 10 років включно. Як вже зазначалося, це спричинене нестабільністю економічного та політичного середовища в поточному періоді.

На Рисунку 3.12. представлено структуру джерел фінансування лізингових операцій за 2008 р. в порівнянні з 2007 р. Основним джерелом фінансування протягом поточного періоду є банківські кредити (47,1%), в той час як в минулому періоді на них припадало лише 3 частина. Спостерігається збільшення частки фінансування за рахунок власного капіталу лізингодавця. Фінансування за рахунок позикових коштів юридичних осіб значно скоротилося в порівнянні з минулим періодом. Такі процеси в деякій мірі пов’язані з кризою ліквідності навесні поточного року, практичною відсутністю внутрішнього та зовнішнього фінансування.

Слід зауважити про те, що в поточному році значно зросли авансові внески по лізингу в зв’язку з кризовими явищами на фінансових ринках, підвищенням ризикованості інвестицій.

Рисунок 3.12. Структура фінансування лізингових операцій протягом 2008 р. в порівнянні з минулим періодом

Придбані для операцій фінансового лізингу за звітний період об’єкти лізингу за групами основних фондів.

Найбільшою популярністю користуються предмети 2 та 3 групи основних засобів (за 2008 р.: 96,3%; у вартісному виразі 8897,8 млн. грн.) на протязі періодів, що аналізуються, куди відноситься транспорт, обладнання, техніка, машини, устаткування. В зв’язку з тим, що лізингові операції з нерухомістю практично відсутні (що загострюється також кризою на ринку будівництва, падінням попиту на нерухомість та відповідно цін, відсутністю платоспроможних споживачів на даний час), частка 1 групи найменша.

Рисунок 3.13. Вартісний розподіл придбаних предметів лізингу за групами основних засобів за 2008 р. в порівнянні з попереднім періодом

В структурі лізингових платежів основну частку займають погашення вартості предмету лізингу - 68,78%, а також комісія лізингодавця - 24,32%. В зв’язку із зростанням ризикованості інвестиційного кредитування в поточному році, питома вага комісійної винагороди та компенсації відшкодування відсотків за кредитами зросла. Крім того, ще одним фактором зростання питомої ваги комісійних платежів є девальвація гривні, курсові різниці від якої закладаються в комісійні платежі клієнта.

Рисунок 3.14. Структура лізингових платежів за 2008 р. в порівнянні з минулим роком

Отже, роблячи висновки, можна відмітити, що український ринок розвивається стрімко, але досить повільними темпами.

3.2. Проблеми та перспективи розвитку лізингу в Україні

В Україні лізинг як форма товарного кредитування перебуває на початкових етапах формування, а ринок лізингових послух має великий потенціал. Стабільність його розвитку гарантується законодавчо-нормативним забезпеченням цього бізнесу та діяльністю компаній, які надають послуги лізингу. Загальні теоретичні питання економічної природи лізингу а також аспекти надання лізингових послуг у вітчизняних реаліях, вплив лізингу на інвестиційні процеси розглядаються у працях науковців.

Разом із тим більш глибокого дослідження й оцінки потребують можливості й потенціал надання вітчизняними фінансовими компаніями лізингових послуг, систематизація проблем, що виникають, та необхідність розробки конкретних механізмів подальшого стимулювання розвитку ринку лізингу в Україні. Лізингова послуга є різновидом фінансової послуги, яка відображає взаємовідносини між лізинговими компаніями та їхніми клієнтами.

Рівень розвитку лізингових послуг у країні визначають: нормативно-правове регулювання ринку лізингу; державна підтримка; макроекономічні умови; стан інвестиційного ринку; можливості бухгалтерського й податкового обліку. Незважаючи на перспективність цього бізнесу для всіх причетних суб'єктів, порівняно зі світовим ринком частка України є мізерною, оскільки є дуже багато проблем, які гальмують розвиток цього ринку.