Смекни!
smekni.com

Прояв певних форм міжнародної економіки в Туреччині (стр. 12 из 12)

Географічна структура зовнішньої торгівлі України носить відносно стабільний характер. В 2002 р. домінуючу роль у цій галузі продовжують грати Російська Федерація (53% українського імпорту), Туркменістан, Бєларусь, Казахстан, Китай, Туреччина, Німеччина, Польща, Італія й Угорщина.

На Турецькому ринку Україна купує традиційні експортні товари цієї країни: цитрусові, тютюн, маслини, фундук, ізюм, живу худорбу, шкіру, бавовну, вовну.

8 листопада 2002р. в МЗС України відбулися українсько-турецькі консультації по військово-політичних питаннях. Делегацію МЗС України очолив Директор Департаменту з питань політики й безпеки Сергій Ревіння, делегацію Туреччини - Директор Департаменту з питань безпеки й оборони МЗС Туреччини Тюран Моралі. Як повідомили агентству Defense-Express у прес-службі МЗС, у ході консультацій сторони обговорили актуальні питання міжнародного життя, зокрема розширення НАТО, шляхи взаємодії між Україною й Туреччиною в галузі контролю над озброєннями.

Головне місце під час переговорів зайняла тема співробітництва між Україною й НАТО. Керівник турецької делегації відзначив, що Туреччина підтримує євроатлантичні устремління України. Він також підтвердив, що схвалення під час Празького саміту Альянсу Плану дій Україна-НАТО стане важливим кроком для висновку відносин між Україною й Альянсом на новий рівень. Обмін думками в ході зустрічі підтвердив збіг позицій України й Туреччини по багатьом міжнародних проблемах.

19 червня 2003 р. Президент України Леонід Кучма зустрівся із Президентом Республіки Туреччина Ахметом Недждетом Сезером, що перебуває в Україні з державним візитом за запрошенням Глави Української держави.

У ході зустрічі сторони обговорили продовження політичного діалогу в сферах зміцнення миру, безпеці й стабільності в Чорноморському регіоні, питання взаємодії України й Туреччини на шляху європейської і євроатлантичної інтеграції, регіонального співробітництва, зокрема в рамках ОЧЕС.

У ході бесіди було обговорене питання торгово-економічних відносин, зокрема в контексті майбутнього приєднання України до МОТ.

19 червня Президент Туреччини А.Сезер виступив у Верховній Раді України. Звертаючись до народних депутатів, А.Сезер виразив упевненість у тім, що український парламент своєю роботою по демократичних реформах робить внесок у майбутнє України.

Він також заявив, що Туреччина вірить у те, що майбутнє України оформиться в Європі. За словами А.Сезера, Туреччина підтримує зусилля України, спрямовані на розвиток правової держави.

Президент Туреччини заявив, що сьогодні співробітництво між Україною й Туреччиною досягло "зразкового рівня". Він також звернув увагу на те, що з кожним днем збільшується обсяг турецьких інвестицій в Україну. За його словами, сьогодні існують всі умови для співробітництва в усіх напрямках між двома країнами.

А. Сезер також виразив задоволеність, що Україна й Туреччина продовжують робити загальний внесок у збереження миру, зокрема в рамках ООН. "Нам приємно, що ми маємо з Україною загальні точки зору на такі проблеми, як боротьба з міжнародним тероризмом", - підкреслив Президент Туреччини.

А.Сезер також висловився за необхідність зміцнення двосторонніх відносин й обміну досвідом між нашими країнами. "Я вірю, що наші країни мають чинність для того, щоб досягти такого рівня й благополуччя, якого вони заслуговують".

Незважаючи на всю значимість економічного виміру взаємодії України й Туреччини, обидві сторони переконані в необхідності активізації українсько-турецького науково-технічного співробітництва. Таку думку виразив у своєму виступі на науково-практичному семінарі "Українсько-турецьке стратегічне співробітництво" Прем'єр-міністр України Віктор Янукович. При цьому він підкреслив, що для України вкрай цікавий досвід Туреччини в створенні системи технопарків і технологічних зон, але відзначив, що при створенні спеціальних економічних зон і територій пріоритетного розвитку Україна вже вивчала й ураховувала досвід роботи спеціальних зон у Туреччині.

За словами прем'єр-міністра, сьогодні існують реальні передумови для починання більших спільних проектів у високотехнологічній сфері. При цьому, на його думку, протягом останнього десятиліття в цьому напрямку були досягнуті вагомі результати. Як приклад він привів створення на базі турецького науково-дослідного "Мармара-центра" спільної українсько-турецької лабораторії. "Нам э чому повчитися один у одного - світу добре відомі дослідження наших країн у багатьох галузях науки й техніки", - підкреслив прем'єр-міністр України.

Також було відзначено, що сьогодні дружні відносини України з Туреччиною постійно продовжують зміцнюватися. При цьому розширенню рамок двостороннього українсько-турецького діалогу буде сприяти впроваджений Україною новий порядок денний транс чорноморського партнерства. Напружена робота України в напрямку євроатлантичної інтеграції повинна знайти відображення в конкретних рішеннях цієї організації на саміті НАТО, що буде проходити в червні наступного року в Туреччині.

На думку прем'-міністра, логічним продовженням у політичній площині між Україною й Туреччиною є динамічний розвиток українсько-турецьких торгово-економічних відносин. При цьому він вважає, що Україна й Туреччина досягли в цьому напрямку істотних успіхів, а за останнє десятиліття обсяги взаємної торгівлі між цими країнами виросли більш ніж в 10 разів. Також було відзначено, що в Україні сьогодні працює близько 300 компаній з турецькими інвестиціями, які становлять більше 40 млн дол. США. При цьому прем'єр-міністр підкреслив: нові обрії, які відкривають для співробітництва, результати реформування податкової системи в Україні. Численні можливості подальшого розширення діалогу з Туреччиною існують на регіональному рівні. "Так, уже сьогодні успішно розвиваються прямі контакти між столицями обох держав, Стамбулом й Одесою, Муглой і Сумами. І ці відносини повинні розвиватися й далі", - підкреслив прем'єр-міністр України. Не менш важливими напрямками розвитку подальшого співробітництва є гуманітарна сфера, а також значний потенціал для розвитку має туристична галузь. Вагомим кроком до реалізації українського туристичного потенціалу повинне стати відкриття представництва Міністерства культури й туризму Туреччини в Україні.