Смекни!
smekni.com

Аналіз й оптимізація витрат підприємства на виробництво продукції (стр. 9 из 16)

У статтю «витрати на утримання і експлуатацію обладнання» на підприємстві відносять витрати на амортизацію і поточний ремонт виробничого обладнання, транспортних засобів і цінного інструменту, на експлуатацію обладнання (мастильні і обтиральні матеріали, заробітна плата з відрахуваннями на соціальні потреби допоміжних робітників, які обслуговують обладнання, послуги допоміжного виробництва), знос малоцінних і швидкозношуваних інструментів і пристосувань, інші витрати, пов'язані із утриманням і експлуатацією обладнання. Оскільки на підприємстві випускається один вид продукції, то вони прямо включаються в собівартість цементу.

По ознаці залежності від об'єму виробництва ці витрати підрозділяють і на незалежні від об'єму випуску продукції (амортизація) - умовно-постійні і залежні частково або повністю - умовно-змінні.

Аналіз витрат на утримання і експлуатацію обладнання, залежних від об'єму виробництва, необхідно робити з урахуванням виконання плану по випуску продукції. У цих цілях фактичні показники порівнюються з кошторисом, перерахованим за допомогою коректуючих коефіцієнтів, які визначаються на основі відповідних статистичних досліджень.

Для перерахунку планових витрат на фактичний випуск продукції
можна використовувати формулу:

Зск = Зпл* (100 + ∆ТП%*Кз)/100, (2.8)

де Зск — витрати скоректовані на фактичний випуск продукції;

Зпл - планова сума витрат по статті;

∆ТП% - перевиконання (недовиконання) плану по випуску товарної продукції, %;

Кз - коефіцієнт залежності витрат від об'єму виробництва продукції.

Витрати по утриманню та експлуатації машин і обладнання включають в себе амортизацію машин і технологічного обладнання, витрати на їх ремонт і експлуатацію, витрати по внутрішньозаводському переміщенню вантажів, знос інструментів та ін. Деякі види витрат (наприклад, амортизація) не залежать від обсягу виробництва продукції та є умовно-постійними. Інші повністю або частково залежать від його зміни і є умовно-змінними. Ступінь їх залежності від обсягу виробництва продукції встановлюється за допомогою коефіцієнтів, величина яких визначається або шляхом досвіду, або за допомогою кореляційного аналізу по великій сукупності даних про обсяг випуску продукції і суму цих витрат.

Далі необхідно з'ясувати причини, відносної перевитрати або економії коштів по кожному виду витрат.

Витрати на утримання і експлуатацію обладнання для аналізованого заводу в розрізі статей витрат приведені в табл. 2.12.

Приведені дані показують, що не дивлячись на загальну економію витрат на утримання і експлуатацію обладнання по статті амортизація устаткування на 48 тис.грн. допущена перевитрата. Таке збільшення витрат пояснюється введенням в дію нового устаткування, придбаного за вищою ціною, чим було передбачено кошторисом.

По решті статей кошторису досягнута економія на суму 516,66 тис.грн, зокрема за рахунок зміни об'єму випуску продукції на суму 132,45 тис.грн., за рахунок рівня витрат, передбачених кошторисом на 384,21 тис.грн. Таке зниження витрат є виправданим і пояснюється невиконанням плану по випуску продукції.

На наступному етапі аналізу вивчаються причини відхилення загальновиробничих і адміністративних витрат.

У статті «загальновиробничі витрати» на аналізованому підприємстві враховують витрати на утримання апарату управління та допоміжних робітників промислово-виробничого персоналу, витрати на амортизацію, утримання і всі види ремонту будівель, споруд і інвентаря, витрати по охороні праці і інші витрати, пов'язані з обслуговуванням виробництва. У звітній калькуляції по цій статті враховують також втрати від простоїв, недостачі матеріальних цінностей і інші непродуктивні витрати виробництва.

Таблиця 2.12

Витрати на утримання машин та обладнання, тис. грн.

Витрати

Коефіцієнт залежності витрат від об’єму випуску

Сума витрат

Витрати за планом скоректовані на факт. випуск продукції

Відхилення від плану

План

Факт

Загальне

Зокрема за рахунок

Об’єму випуску

Рівня витрат

Амортизація

0,0

1992

2010

1992

+18

-

+18

Ремонт

0,35

2048

1901

2004,99

-147

-43,01

-103,99

Експлуатаційні витрати

0,75

1054,2

706,54

1006,76

-347,66

-47,44

-300,22

Знос МБП

1,0

700

660

658

-40

-42

+2

Разом:

-

5794,2

5277,54

5661,75

-516,66

-132,45

-384,21

У статті «адміністративні витрати» враховують витрати, пов'язані з управлінням підприємством в цілому, а саме витрат на заробітну платню апарату управління, відрядження і переміщення, утримання охорони, а також витрати на амортизацію, утримання і поточний ремонт будівель, споруд і інвентаря загальнозаводського призначення, утримання заводської лабораторії, підготовки кадрів, набір робочої сили, охорону праці і інші.

Адміністративні і загальновиробничі витрати обчислюються шляхом складання кошторису витрат на рік. Аналіз загальновиробничих витрат проводиться на основі даних підприємства (табл. 2.13).

Наведені дані свідчать, що в цілому по загальновиробничих витратах завод має економію на суму 21,8 тис. грн., зокрема на утримання апарату управління і іншого персоналу цеху – на суму 6,8 тис. грн. у зв'язку з скороченням чисельності адміюсіративно-управлінського персоналу цеху, на утримання і амортизацію будівель, споруд і інвентаря – на суму 15 тис. грн. за рахунок економного використання електроенергії і інших матеріальних ресурсів на утримання будівель цехів, а також дбайливого відношення до інвентаря.

Таблиця 2.13

Загальновиробничі витрати, тис.грн.

Найменування витрат

План

Факт

Відхилення

Утримання апарату управління цеху і іншого цехового персоналу

460

453,2

-6,8

Утримання і амортизація будівель, споруд, інвентаря

190

175

-15

Поточний ремонт будівель, споруд, інвентаря

210

210

-

Випробовування, досліди та дослідження, раціоналізація та винахідництво

9,4

9,4

-

Охорона праці

180

180

-

Інші витрати

41

41

-

Непродуктивні витрати

-

-

-

Разом

1090,4

1068,6

-21,8

Дані для аналізу адміністративних витрат приведені в табл. 2.14

Приведені дані свідчать, що в цілому по адміністративним витратам завод мас економію на суму 48,5 тис. грн. Проте на підприємстві допущені непродуктивні витрати на суму 0,5 тис. грн. у зв'язку з нестачею матеріалів на заводському складі. Економія по утриманню апарату управління – на суму 39 тис.грн. викликана скороченням адміністративно-управлінського персоналу заводоуправління у зв'язку з вдосконаленням організаційної структури управління підприємством, а також підвищенням рівня автоматизації і механізації процесу управління. По решті статей адміністративих витрат кошторис виконаний в повному обсязі. Це позитивно характеризує організацію роботи на підприємстві проте слід підсилити контроль за збереженням матеріальних цінностей на складі. До резервів зниження адміністративних витрат на аналізованому заводі можна віднести ліквідацію непродуктивних витрат.

Таблиця 2.14

Аналіз адміністративних витрат, тис.грн.

Найменування витрат

План

Факт

Відхилення

Утримання апарату управління

835

796

-39

Утримання іншого загальнозаводського персоналу

301

291

-10

Утримання, поточний ремонт будівель, споруд та інвентаря

810

810

-

Проведення випробовувань, дослідів та досліджень

42

42

-

Охорона праці

50

50

-

Підготовка кадрів

136

136

-

Інші адміністративні витрати

88

88

-

Непродуктивну витрати

-

0,5

+0,5

Усього

2262

2213,5

-48,5

В процесі подальшого аналізу з'ясовуються причини відхилення витрат на збут. До них відносяться витрати, пов'язані із збутом продукції: на тару і упаковку продукції на складі готової продукції; на вантаження у вагони, автомобілі і інші транспортні засоби; рекламу, вивчення ринків збуту; інші витрати, пов'язані із збутом продукції, зокрема комісійні збори збутовим організаціям. Отже, ці витрати залежать від об'єму реалізованої продукції, тобто є змінними. У зв'язку з цим необхідно виробити коректування кошторису витрат на збут. Для аналізу складається таблиця (табл. 2.15).