Смекни!
smekni.com

Отчет по переддипломної практике в СВ Кліматтехніка (стр. 8 из 9)

Таблиця 7.4

Відображення операцій, пов'язаних з виникненням дебіторської заборгованості за розрахунками

Зміст операції Відображення у бухгалтерському обліку
Дт Кт
1 Видані грошові кошти із каси під звіт 372 "Розрахунки з підзвітними особами" 301 "Каса в національній валюті"
2 Придбані товарно-матеріальні цінності за рахунок підзвітних сум Відповідний рахунок запасів (20, 21,22,28) 372 "Розрахунки з підзвітними особами"
4 Списані витрати на відрядження Відповідні рахунки витрат (91, 92,93,94) 372 "Розрахунки з підзвітними особами"
5 Повернення невитрачених підзвітних сум в касу 301 "Каса в національній валюті" 372 "Розрахунки з підзвітними особами"
6 Утримання неповернутих підзвітних сум із заробітної плати 66 "Розрахунки з оплати праці" 372 "Розрахунки з підзвітними особами"
7 Виплачено постачальнику аванс за товар 371 "Розрахунки за виданими авансами" 301 "Каса в національній валюті"
371 "Розрахунки за виданими авансами" 311 "Поточні рахунки в національній валюті"
8 Зарахування заборгованості за поставлені товари 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками" 371 "Розрахунки за виданими авансами"
9 Повернена постачальником сума авансу 311 "Поточні рахунки в національній валюті" 371 "Розрахунки за виданими авансами"

Інші види дебіторської заборгованості, яка визнана безнадійною списуються безпосередньо на витрати у тому періоді, коли заборгованість була визнана безнадійною (табл. 7.5).

Таблиця 7.5

Відображення у бухгалтерському обліку формування резерву сумнівних боргів та списання дебіторської заборгованості

Зміст операції Відображення у бухгалтерському обліку
Дт Кт
1 Створено резерв сумнівних боргів 944 "Сумнівні та безнадійні борги" 38 "Резерв сумнівних та безнадійних боргів"
2 Списана дебіторська заборгованість покупців, визнана безнадійною 38 "Резерв сумнівних та безнадійних боргів" 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками"
3 Списана безнадійна дебіторська заборгованість підзвітної особи 944 "Сумнівні та безнадійні борги" 372 "Розрахунки з підзвітними особами"
4 Внаслідок зміни у фінансовому стані покупця відновлюється сума його заборгованості, раніше визнана безнадійною 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками" 38 "Резерв сумнівних та безнадійних боргів"
5 Надійшло від покупця у рахунок погашення його заборгованості 311 "Поточні рахунки в національній валюті" 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками"
6 Надходження грошових коштів в порядку відшкодування раніше списаної дебіторської заборгованості 311 "Поточні рахунки в національній валюті" 716 "Відшкодування раніше списаних активів"

Додаток 1

Витяг з наказу №5

про облікову політику ТОВ "СВ Кліматтехніка" від 20.01.2007 р.

Основні принципи облікової політики підприємства:

1. Ведення бухгалтерського обліку на підприємстві покласти на бухгалтерську службу підприємства на чолі з головним бухгалтером.

2. Головному бухгалтеру здійснювати ведення бухгалтерського обліку, відповідно до принципів і методів, передбаченими Положеннями (Стандартами) бухгалтерського обліку.

3. Установити межу істотності в розмірі 1 тисячі гривень.

4. Організувати аналітичний облік руху товарно-матеріальних цінностей:

- у бухгалтерії -у відомостях обліку залишків матеріалів у кількістно-сумарному виразі;

- на складах -у картках складського обліку в кількісному виразі.

5. Одиницею запасів із метою бухгалтерського обліку вважати вид запасів (його найменування). Оцінку запасів - матеріалів, сировини (палива), що комплектують вироби і напівфабрикати при відпустці у виробництво або при другому вибутті здійснювати по методу ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів.

Оцінку запасів -покупних товарів для торгівлі здійснювати по первісній вартості.

6. Застосовувати норми та методи нарахування амортизації основних засобів, передбачені податковим законодавством.

7. Відносити до малоцінних необоротних активів згідно П(С)БО 7 активи з терміном корисного використання більше одного року та вартістю до 1000 гривень (без ПДВ).

Амортизацію по таких активах нараховувати в першому місяці використання об'єктів у розмірі 100 відсотків їх вартості, із подальшою організацією їх обліку у кількісному виразі.

8. Строк корисного використання нематеріальних активів визначати по кожному нематеріальному активу що надходить. Для нарахування амортизації нематеріальних активів застосовувати прямолінійний метод.