Смекни!
smekni.com

Ринок сутність, функціі, види (стр. 1 из 6)

ЗМІСТ

ВСТУП................................................................................................................. 3

РОЗДІЛ 1. ВИЗНАЧЕННЯ СУТНОСТІ РИНКУ З ТОЧКИ ЗОРУ РІЗНИХ ТЕОРЕТИЧНИХ ПІДХОДІВ.............................................................................. 5

1.1 Ринок як економічна категорія..................................................................... 5

1.2 Функції ринку............................................................................................. 15

1.3 Види ринків…………………………………………………………………….18

РОЗДІЛ 2. ОСОБЛИВОСТІ РИНКОВИХ ВІДНОСИН ТА ЇХФУНКЦІЇ ВУКРАЇНІ............................................................................................................................ 21

2.1 Особливості становлення ринкових відносин та їх функції в Україні..... 21

2.2. Тіньова економіка в Україні та її вплив на ринкові відносини................ 23

РОЗДІЛ 3. ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ФУНКЦІОНУВАННЯ РИНКУ В УКРАЇНІ............................................................................................................. 25

ВИСНОВКИ....................................................................................................... 30

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.......................................................... 32

ВСТУП

У економічній науці можна зустріти різні підходи до визначення сутності ринку, і це не є випадковим. Ринок - це містке та багатогранне явище. До визначення його сутності можна підходити з різних точок зору. Саме це породжує плюралізм визначень поняття "ринок" і всі вони по-своєму обґрунтовані. Якщо до цього питання підійти комплекс­но ,то сутність ринку потрібно визначати в декількох площинах.

В організаційному й історичному плані ринок - це публічне місце в тому чи іншому населеному пункті, де товари виставляються на продаж. Іншими словами, ринок - це насамперед простір (місце, зона, територія), на якому відбуваються купівля-продаж товарів або укладаються угоди між суб'єктами ринку.

В первісній формі це ринок у селі. Але, дякуючи можливостям реклами, цей простір може розповсюджуватись на всі сфери, де можливий іншийсут­тєвий елемент, а саме: зустріч не тільки пропозиції та попиту, але одночасно взаємної пропозиції і взаємного попиту.

З позицій суспільного виробництва ринок — це сфера обігу в загальній структурі виробництва, сфера реалізації вироблених товарів, сукупність актів купівлі-продажу, посередницька форма діяльності.

З точки зору суб'єктів і об'єктів ринок - це сукупність економічних відносин різних суб'єктів товарного господарства з приводу обміну продук­тами праці або діяльності.

У самому загальному вигляді суб'єктами ринку є продавці та покупці. Нерідко стверджується, що на ринку зустрічаються виробники й спожи­вачі. Певною мірою це так. Але не всі продавці товару є його виробниками (наприклад, посередницька торгівля), а відповідно, не всі покупці купують товар для власного споживання.

Суб'єкти ринку можна класифікувати і з інших точок зору, наприклад, ними можуть бути юридичні і фізичні особи.

Об'єктом ринкових відносин є різні товари (матеріальні блага і послуги). Отже, ринок - це тісний взаємозв'язок і взаємодія багатьох людей, до­машніх господарств, підприємств, галузей і видів виробництва, їхні ринкові зв'язки створюють єдине ціле, а тому ринкова економіка належить до типу органічних систем. Ринок виконує ряд функцій, серед яких можна виділити такі: регулюючу, стимулюючу, розподільча та інтегруюча.

Проблемою дослідження ринку та механізмів його дії займалися таки видатні вчені-економісти, як В. Джевонс, Д. Рікардо, Д. Линдсей , К. Маркс, Д. Сей, А. Сміт та інші.

Метою курсової роботи є дослідження економічної природи ринку, його функцій та механізму.

Відповідно мети в даній роботі будуть вирішені такі завдання:

1. Визначення сутності ринку з очки зору різних теоретичних підходів;

2. Дослідження структури ринку по його об'єктам та суб'єктам;

3. Визначення функцій ринку, як необхідної складової функціонування економіки суспільства.

4. Огляд особливостей становлення ринкової системи в Україні;

5. Аналіз тіньової економіки в Україні та її впливу на ринкові відносини;

6. Пропозиції, щодо вдосконалення механізму функціонування ринку в Україні.

Об'єктом дослідження даної курсової роботи є ринок, як організаційна форма економіки.

Предметом дослідження курсової роботи є функції, притаманні ринку.

Під час написання курсової роботи були використані наукові праці вітчизняних та закордонних фахівців-економістів.

Робота складається з вступу, трьох розділів, п'яти підрозділів, висновку, списку використаних джерел.

РОЗДІЛ 1. ВИЗНАЧЕННЯ СУТНОСТІ РИНКУ З ТОЧКИ ЗОРУ РІЗНИХ ТЕОРЕТИЧНИХ ПІДХОДІВ

1.1 Ринок як економічна категорія

З давніх часів ринок визначали як місце (ринкову пло­щу), де здійснюється купівля або продаж товарів. Ось чому у багатьох слово «ринок» асоціюється з базаром — місцем обміну вироблених благ. Це правильно лише частково. Ринок — поняття більш широке і містке. Це — магазини, універмаги, універсами, різні палатки, де продаються про­дукти харчування, одяг, взуття, товари щоденного вжитку. Є ринки, на яких продаються і купуються цінні папери (акції, облігації). Це фондові біржі. На товарних біржах, де пропонуються товари (зерно, цукор, це­мент) за стандартними якісними показниками, покупці та продавці всту­пають у конкретні відносини. Два учасники або більше беруть на себе юридичні зобов'язання, якими визначаються їхні дії та відповідальність. Ці та інші відносини між продавцями і покупцями з приводу існуючих та потенційних товарів утворюють ринки.

Як явище господарського життя ринок з'явився багато сотень років назад як наслідок природно-історичного розвитку виробництва і обміну, що породили товарне ведення господарства. Відбувалося це через розвиток суспільного поділу праці, появу економічно самостійних, юридичне неза­лежних господарюючих суб'єктів і перехід від натурального виробництва до прямого продуктообміну, а потім і до товарного обміну та ринку.

У сучасному розвиненому суспільстві, де, з одного боку, неухильно зростає кількість товарів, покупців і продавців, а з іншого — розвива­ються засоби зв'язку, купівля-продаж може здійснюватися за допомогою телефону, поштою та іншими сучасними засобами зв'язку. Для цього не потрібний безпосередній контакт суб'єктів ринкових відносин, а отже, міс­це для їхньої зустрічі. Виходячи з цього, можна зробити такий висновок.

Ринок — це обмін, який здійснюється за законами товарного вироб­ництва і обігу.

Проте, коли мова йде про ринок як сферу обміну, слід мати на увазі, що це не просто сфера обміну (він може відбуватися і у неринковій формі — наприклад, бартеру), а така сфера, в якій обмін товарів здійснюється за суспільною оцінкою, що знаходить своє відбиття у ціні.

Інакше кажучи, збалансування актів купівлі-продажу має досягатися за допомогою цін. Це положення має надзвичайно важливе значення, тому що лише ринок виконує роль механізму, через який досягається рівновага попиту і пропозиції.

Як бачимо, ринок — це механізм координації різноманітної діяльності людей через систему цін. Виникає запитання: як же діє ринковий меха­нізм, чому виробники, яких тисячі й мільйони, виробляють одяг, взуття, про­дукти харчування, автомобілі, телевізори, верстати, книжки, відтворю­ють економічний порядок, а не хаос, анархію?

Ринок сприяє вирішенню трьох основних економічних завдань: що, як і для кого виробляти.

1. Що виробляти, які товари, послуги, визначають не парламент чи уряд, а покупці та продавці. Перші платять гроші за певні товари, які пред­ставлені на ринку, а другі виробляють ті товари, які мають збут і прино­сять прибуток. Адже, якщо немає попиту на якийсь товар, то на його ви­робництво будуть витрачені матеріали, сировина, знаряддя праці, робо­ча сила, а отже, і фірма чи виробник матимуть збитки. Ясно і те, що поку­пець заплатить за певний товар ціну, яка його влаштовує, а продавець віддасть свій товар за суму, що принесе йому вигоду. Отже, головна роль у вирішенні питання, що виробляти, у ринковому механізмі належить ціні.

2. Як виробляти товари, визначає конкуренція між виробниками. За­стосовуючи примітивну техніку, технологію, організацію виробництва, суб'єкти господарської діяльності матимуть індивідуальні витрати вироб­ництва вищі за суспільне необхідні, а отже, продаватимуть свої товари за цінами, які нижчі, ніж витрати на ці товари. В результаті вони стануть банкрутами. Отже, конкуренція спонукає всіх товаровиробників зменшу­вати витрати виробництва, що можливо завдяки запровадженню нової техніки, технології, організації виробництва тощо.

3. Для кого виробляти товари, визначає попит. Якщо населення отри­мує високі доходи, то воно може купувати різноманітні товари. У тому разі, коли більшість населення країни має обмежені доходи, вона купува­тиме лише предмети першої необхідності. У першому випадку попит сти­мулюватиме виробництво, а в другому — дестимулюватиме і зумовлюва­тиме його згортання.

Важливим споживачем, а отже, стимулятором виробництва є підпри­ємства, фірми. Якщо вони отримують значні прибутки, то купують чин­ники виробництва (матеріали, сировину, техніку, інформацію, робочу силу), що сприяє розвитку виробничого споживання. І навпаки, при значній збит­ковості підприємств попит на чинники виробництва зменшуватиметься.

Замовниками різних товарів можуть бути і уряд, і іноземні фірми, що також визначає спрямованість виробництва.

Ринок забезпечує зв'язок між виробництвом і споживанням, пропор­ційність процесу відтворення, його цілісність. Тут відбувається суспільне визнання створеного продукту, суспільного характеру праці, що втілю­ється в ньому. Будь-яка споживна вартість починає служити людям лише після її реалізації, а праця, витрачена на виробництво товару, стає суспіль­не необхідною. Відбувається це завдяки досягненню рівноваги між попи­том і пропозицією. На ринку кількість товарів, яку хочуть купити покупці, має відповідати кількості товарів, яку хочуть продати продавці. У цьому разі ціни встановлюються на рівні попиту і пропозиції, що й приводить до рівноваги.