Смекни!
smekni.com

Аудит использования трудовых ресурсов (стр. 3 из 5)

ОВ = (В(12)/(365-ДСН)) х Ккв,

де: ОВ — сума відпускних;

В( 12)-виплати за 12 місяців, що передують відпустці;

ДСН — святкові і неробочі дні;

Ккв—календарні дні відпустки;

- правильність відображення розрахованих сум в бухгалтерському обліку.

При дослідженні останнього пункту аудитор повинен звернути увагу на наявність або відсутність в обліковій політиці підприємства рішення про створення резерву на оплату відпусток. Якщо на підприємстві створюється такий резерв, аудитор повинен перевірити правильність розрахунку щомісячної суми забезпечення відпусток;

РВ = ЗПфм * (ОВрп / ФОПрп) * КН,

де: РВ — резерв відпусток;

ЗПфм — фактична зарплата за місяць;

ОВрп—річна планова сума оплати відпусток;

ФОПрп—річний плановий фонд оплати праці;

КН — коефіцієнт нарахувань до фондів, який враховує нараху­вання на заробітну плату до цільових фондів і розраховується за формулою

КН = (100 + 32 + 1,9 + 2,9 + К) / 100,

де К — ставка збору до Фонду соціального страхування від нещас­ного випадку та профзахворювання.

Аудитор перевіряє правильність відображення в обліку сум ви­плат за відпустку при створенні резерву та при відсутності резерву.

При розгляді цього питання аудитор також повинен з'ясувати при­чини ненадання відпусток працівникам, особливо матеріально відпо­відальним особам.

При дослідженні правильності виплат допомоги у зв'язку з тим­часовою непрацездатністю та по вагітності і пологах аудитор пере­віряє наявність лікарняних листків, оформлення їх підписами і пе­чаткою, правильність встановлення стажу роботи, відповідного розміру і розрахунку допомоги:

Д = (В(6) / Др) * Крх * С ,

де Д – допомога в зв’язку з тимчасовою непрацездатністью;

В (6) — виплати за 6 місяців, що передують хворобі;

Др — кількість відпрацьованих днів за 6 місяців;

Крх — кількість робочих днів за лікарняним листом;

С - відсоток допомоги, що враховує стаж роботи. |

Особливу увагу аудитор повинен приділити правильності джерел виплат допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок за­хворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на ви­робництві—за перші п'ять днів непрацездатності допомога повинна оплачуватися власником за рахунок коштів підприємства, почина­ючи з шостого дня непрацездатності до її відновлення — за рахунок Фондусоціального страхування, окрім ситуацій, в яких допомогу виплачують за рахунок Фонду соціального страхування з першого дня (при догляді за хворою дитиною, за хворим членом сім'ї, у зв'яз­ку з карантином тощо).

При дослідженні документів по нарахуванню основної, додатко­вої заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних ви­плат важливо встановити своєчасність та правильність утримань із заробітної плати сум прибуткового податку відповідно до шкали ста­вок, установленої Декретом Кабінету Міністрів України "Про при­бутковий податок з громадян" від 26. 12. 1992 р. № 13-92 зі змінами і доповненнями; збору до Пенсійного фонду (1%, 2% з сукупного оподатковуваного доходу за місяць, але не більше 2200 грн.); збору до Фонду соціального страхування з тимчасовою втратою праце­здатності (0,25%, 0,5%); збору до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (0,5%); аліментів (виконавчі листи суду); переказів на особові рахунки в банку (заява працівника); відшкодувань завданих підприємству збитків (наказ керівника підприємства, виконавчий лист суду) та інших. При наявності у окремих категорій працівників пільг щодо оподаткування прибутковим податком аудитор повинен перевірити відповідні підтверджуючі документи.

Якщо підприємство сплачує працівникам дивіденди, аудитор по­винен перевірити правильність ведення обліку з нарахування і ви­плати дивідендів та з'ясувати, чи не утримало помилково підприєм­ство прибутковий податок з сум нарахованих дивідендів (дивіденди не включаються до сукупного оподатковуваного доходу громадян).

В тісному взаємному зв'язку з оплатою праці знаходяться нара­хування на фактичні витрати на оплату праці, які включають витрати на виплату основної, додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат, в тому числі в натуральній формі. Аудитор встановлює правильність обов'язкових нарахувань за встановленими законодавством нормами:

· на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування — 32°/ 4% — організації інвалідів, 1 % — операції з купівлі-продажу валю­ти, 5% — реалізація ювелірних виробів із золота, платини і дорогоцінного каміння, 3% — при відчуженні автомобілів;

· на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.— 2,9%

· на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на ви­падок безробіття—1,9%;

· на соціальне страхування від нещасного випадку та профзахворювання ставка залежить від класу професійного ризику.

Аудитор перевіряє своєчасність перерахувань відповідним фондам.

До типових, окрім вищеназваних, зловживань можливо віднести:

· завищення обсягів робіт в документах на оплату праці по відно­шенню до фактично виконаних;

· використання підставних осіб при виконанні тимчасових, сезон­них робіт;

· неправильне віднесення нарахованих сум заробітної плати на відповідні рахунки бухгалтерського обліку;

· застосування пільг при оподаткуванні прибутковим податком без наявності документів, що підтверджують пільги;

· несвоєчасність сплати нарахувань на фактичні витрати на оплату праці відповідним органам;

· заниження фактичних витрат на оплату праці з метою зменшення відповідних нарахувань та утримань із заробітної плати;

· несвоєчасність розрахунків з працівниками з оплати праці.

1.2.Організація і методика аудиту розрахунків з оплати праці:

1.2.1. Організація і методика аудиту нарахуванняоплати праці на підприємстві:

Аудиторська перевірка нарахування оплати праці здійснюється за такими напрямками:

1) формування та використання фонду оплати праці;

2) розрахунки з оплати праці.

Аудит обґрунтованості визначення, формування та використання фонду оплати праці включає:

• дотримання підприємством чинного законодавства з оплати праці;

• вибір раціональних форм оплати праці;

• своєчасне впровадження прогресивних розцінок;

• обґрунтованість розміру фонду оплати праці в допо­міжних виробництвах;

• доцільність впровадження контрактної форми оплати праці;

• структуру джерел формування фонду оплати праці;

• ефективність використання фонду оплати праці та правильність відображення його у бухгалтерському обліку та фінансовій звітності;

наявність та правильність оформлення документів та регістрів обліку, на підставі яких нараховувалась заробітна плата;

• правильність нарахування оплати праці готівкою та в натуральній формі.

На початковому етапі аудиторської перевірки з'ясо­вується правильність записів в особистих справах пра­цівників, наявності трудових книжок, штатного розкла­ду, правильності використання тарифних сіток, ставок, розцінок та надбавок при обчисленні заробітної плати; оформлення документів, на підставі яких нараховувалася заробітна плата (табелів обліку використання робочого часу, нарядів, контрактів, розрахункове - платіжних ві­домостей (Додаток–2) , відповідних записів у обліку).

При перевірці обґрунтованості, визначення фонду оплати праці, перш за все, аудитором з'ясовується до­тримання підприємством законодавчих та норматив­них актів з нарахування заробітної плати, а також ви­користання внутрішньогосподарських документів з оплати праці.

Аудитором аналізується доцільність і прогресив­ність форм і систем оплати праці. Під час аудиторсь­кої перевірки встановлюється правильність посадо­вих окладів і ставок з погляду віднесення підприємс­тва до відповідної групи щодо оплати праці. Дотри­мання відповідності посадових окладів і ставок вста­новлюють шляхом їх порівняння зі штатним розкла­дом, нормативами за групами підприємств та розмі­рами реалізації продукції.

Метою аудиторської перевірки обґрунтованості визначення фонду оплати праці є виявлення резервів скорочення витрат на оплату праці та раціональність використання коштів.

Аудит розміру фонду оплати праці в допоміжних виробництвах повинен здійснюватися на основі прогно­зних обсягів робіт, нормативів затрат часу, затвердже­них підприємством, а також посадових окладів, тариф­них ставок, положень з оплати праці. Аудитору слід па­м'ятати, що правильність застосування тарифних ставок потрібно перевіряти при погодинній оплаті праці, вико­нання кількісних і якісних показників роботи, норм і розцінок - при відрядній. Аудитору ретельно слід пере­вірити табель обліку використання робочого часу.

При його перевірці особливу увагу слід звернути на наявність вигаданих (підставних) осіб, яким нарахову­ють заробітну плату.

При перевірці контрактної форми оплати праці, аудитору слід враховувати, що контракт є особливою формою трудового договору з строком його дії від 1 до 5 років, в якому права, обов'язки і відповідаль­ність сторін, умови організації праці та припинення дії визначається за згодою сторін. При цьому аудитор повинен перевірити доцільність застосування контракт­ної системи оплати праці та умови контракту з матері­ального стимулювання, визначені Декретом і Законом "Про оплату праці" і Положенням про оплату праці підприємства.

З метою правильності визначення фонду оплати праці аудитору слід перевірити включення до нього різ­них доплат: за стаж роботи, звання мастера, клас квалі­фікації, суміщення професій, персональних надбавок, якість виконаних робіт тощо.

Важливим етапом аудиту є перевірка дотримання підприємством інструкції про кошти, що відносяться до фонду оплати праці та джерел формування фонду, а та­кож правильності та своєчасності відображення їх у об­ліку та фінансовій звітності.