Смекни!
smekni.com

Аудит использования трудовых ресурсов (стр. 5 из 5)

При виявленні сумнівних операцій опитуються від­повідні особи, надсилаються запити в інші організації.

Аудиторська перевірка оплати праці, що нарахована працівникам за встановленими окладами, повинна бути спрямована на відпрацьований працівником час і відпо­відність фактично одержаних сум окладу, штатному роз­кладу або наказу по підприємству.

Для нарахування основної заробітної плати праців­никам з погодинною оплатою праці аудитору необхідно мати відомості про посадові оклади (за штатним роз­кладом), присвоєні розряди (на підставі наказів по під­приємству), а також дані табельного обліку відпрацьо­ваного ними часу за відповідний період, що ретельно перевіряються.

При нарахуванні основної заробітної плати праців­никам, яким встановлена відрядна оплата праці, крім та­беля необхідно мати відомості про виробіток і розцінки за виконані роботи.

Для розрахунку заробітної плати спеціаліста за та­рифом, годинну тарифну ставку треба помножити на кі­лькість годин зміни. При цьому аудитор повинен переві­рити правильність розрахунків з оплати праці в первин­них документах та відповідність розрахованих сум в розрахункове — платіжних відомостях.


При аудиті виплат заробітної плати за трудовими угодами аудитору потрібно перевірити:

-обсяг виконаних робіт;

-правильність розцінок та сум, що сплачені після закінчення робіт;

-дотримання строків виконання робіт та відповідність їх обсягам робіт, що вказані в трудовій угоді;

-правильність і повноту проведення розрахунків за виконані роботи.

При виявленні забракованої продукції аудитор пере­віряє правильність її оплати. При цьому слід з'ясувати, з чиєї вини виник брак, тому що повний брак з вини пра­цівника не підлягає оплаті, а не з вини працівника опла­чується за рівнем, нижчим 2/3 тарифної ставки встанов­леного окладу або розряду.

При виплатах заробітної плати, що базується па мі­німальному розмірі, аудитору слід перевірити фактично нараховану суму оплати праці, маючи на увазі, що опла­та праці працівників не повинна бути нижчою від вста­новленого мінімуму заробітної плати.

Під час аудиторської перевірки аудитор повинен зо­середити увагу на обґрунтованості основних форм дода­ткової оплати - доплати за стаж, надбавки до тарифних ставок, доплати за класність, за ненормований робочий день, підвищених розцінках тощо.

При аудиті підвищених розцінок необхідно з'ясува­ти наявність положення, де вони мають місце та переві­рити їх обґрунтованість.

Перевіряючи правильність доплат за заміщення по­сади необхідно з'ясувати підставу для такої доплати, на­явність наказу керівника, тривалість заміщення понад 12 робочих днів і відсутності обов'язків заступника згід­но із штатним розкладом. Перевірка виплат премій, основних працівників та адміністративне — управлінського складу, ґрунтується на нормативах підприємства, якими затверджено поря­док преміювання і джерела його покриття. При цьому аудитору необхідно враховувати нормативи підприємст­ва, якими затверджено порядок преміювання працівни­ків та джерела його покриття. Аудитор повинен пам'ята­ти, що перевірку потрібно проводити у двох напрямках: преміювання працівників підприємства і адміністратив­не - управлінського апарату.

Аудит правомірності виплат премій за загальні по­казники в роботі, базується на встановленні достовірно­сті даних про кінцеві фінансові результати, досягненні прогнозного рівня валового доходу, реалізації продукції в цілому по підприємству та за окремими підрозділами.

Аудитор повинен перевірити правомірність відне­сення витрат по оплаті праці на собівартість продукції. При цьому слід керуватися Законом України "Про опо­даткування прибутку підприємств" та інших норматив­них документів.

Правомірність віднесення витрат на оплату праці обумовлює перевірку обґрунтованості затрат на оплату відпусток працівників.

При аудиторській перевірці слід враховувати, що нарахування резерву на оплату відпусток не носить обов'язкового характеру. Якщо на підприємстві згід­но з наказом про облікову політику рівномірний роз­поділ відпусток на протязі року, то фактичні витрати на оплату відпусток списуються на собівартість про­дукції по мірі надання працівникам відпусток. У ви­падках, коли сума нарахованих і сплачених відпуск­них працівникам у звітному періоді відноситься до наступного звітного періоду, вона повинна включати­ся до складу фактичних витрат на оплату праці у мі­сяці, що наступає за звітним.

Перевіряючи правомірність нарахування заробіт­ної плати і віднесення її на собівартість продукції, ау­дитору необхідно перевірити правильність відраху­вань до Пенсійного фонду, фонду соціального страху­вання та на випадок безробіття. Крім того пррі ауди­торській перевірці з'ясовується повнота та правомір­ність розрахунків за встановленими нормативами.

Наступним етапом аудиторської перевірки є прави­льність утримань із заробітної плати. Згідно зі статтею 127 Кодексу законів про працю України утримання із заробітної плати можуть здійснюватися тільки у випад­ках, передбачених законодавством України. Обов'язко­ві утримання включають прибутковий податок за шка­лою ставок податку (до 17 гривень не оподатковуєть­ся); Утримання до Пенсійного фонду (1 %, якщо зага­льна сума нарахованої заробітної плати становить до 150 гривень, 2 %, якщо сума більше 150 гривень); утри­мання на випадок безробіття (0,5 % від нарахованої су­ми); утримання за виконавчими листами. Загальний розмір утримань із заробітної плати не може перевищу­вати 20 %, а в особливих випадках - 50 % заробітної плати. В першу чергу перевіряється правомірність утримання прибуткового податку з кожного працюючо­го та загальної суми податку.

При цьому аудитор з'ясовує відповідність ставок прибуткового податку, встановлених постановою Ка­бінету Міністрів України, ставкам, що застосовують­ся в розрахунках утримань з заробітної плати з окре­мого працівника.

При перевірці правильності визначення сукупного доходу, що підлягає оподаткуванню, отриманого як в натуральній так і в грошовій формі, аудитору необхід­но перевірити повноту оподаткування доходу і право­мірність застосування ставок оподаткування.

Особливу увагу аудитору слід приділити переві­рці повноти включення в оподаткований доход сум, що підлягають оподаткуванню (сум матеріальної до­помоги, що перевищує встановлений норматив; пра­вильності проведення перерахунків прибуткового податку по закінченні року і відповідних донарахувань або утримань). Аудитору слід пам'ятати, що не пізніше строку отримання коштів у банку на оплату праці, повинні перераховуватись до бюджету суми нарахованого і утриманого прибуткового податку за попередній місяць. При перевірці необхідно звірити суми платіжного доручення на перерахування до бю­джету прибуткового податку з фактично нарахова­них сумою податку.

Аудиторській перевірці підлягають суми утримані із заробітної плати за виконавчими листами, за письмо­вими дорученнями про переказ страхових внесків, від­шкодування матеріального збитку, заподіяного матеріа­льно відповідальними особами тощо.

Джерелами перевірки є розрахункові, платіжні ві­домості, книги особових рахунків, виконавчі листи та інші первинні документи. Крім цього, аудитор повинен перевірити своєчасність перерахування утриманих сум за призначенням.

При аудиторській перевірці оплати праці аудитору не­обхідно з'ясувати наявність депонованих сум у платіжних відомостях та реєстрах депонованих сум, які необхідно порівняти з книгами обліку розрахунків із депонентами.

Аудитору слід встановити відповідність невиплаченої суми, вказаної у книзі, з платіжними відомостя­ми на виплату депонованих сум і розрахунковою відо­містю та реальність виплати депонованих сум. З цією метою необхідно аудитору порівняти суми з реєстрів депонованих сум, платіжних відомостей, книг обліку розрахунків із депонентами та суми депонованої заро­бітної плати у видаткових касових ордерах. Крім того, необхідно в результаті аудиторської перевірки з'ясу­вати повноту та своєчасність перерахування депонова­них сум в бюджет.

На останньому етапі аудитору слід перевірити іден­тичність даних аналітичного обліку щодо оплати праці показникам синтетичного обліку з рахунка 66 "Розраху­нки з оплати праці" у Головній книзі й балансі на поча­ток та кінець звітного періоду (Додаток–8,9,12) .

З цією метою звіряють сальдо на перше число від­повідного місяця у Головній книзі й балансі з підсумко­вими сумами (сумами до видачі) розрахункове - платіж­них відомостей (Додаток–2,8,9) . Причинами розходжень можуть бути:

перекручення даних внаслідок зловживань (виключень виплат, утримань); неповного утримання авансів; повто­рного списання грошових документів із внесенням ви­плат у дебет рахунка 66 "Розрахунки з оплати праці";

зменшення дебіторської заборгованості або збільшення кредиторської заборгованості під час перенесення саль­до з одної розрахункової відомості в іншу.