Смекни!
smekni.com

Оптимальне використання складських приміщень на ТД ДП "Сандора" (стр. 5 из 19)

У статті «Резервний капітал» відбивають суму резервів, створених згідно діючого законодавства або статутних документів нерозподіленого прибутку підприємства.

У статті «Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)» показують суму прибутку, що реінвестований у підприємство (або суму непокритого збитку). При цьому суму непокритого збитку приводять у дужках і віднімають при визначенні підсумку балансу.

У статті «Неоплачений капітал» відбивають суму заборгованості власників (учасників) по вкладеннях у статутний капітал. Цю суму показують у дужках і віднімають при визначенні власного капіталу.

У статті «Вилучений капітал» господарчі товариства відбивають вартість акцій власної емісії (або паїв), викуплених суспільством у його учасників. Суму вилученого капіталу приводять у дужках і віднімають при визначенні підсумку власного капіталу.

Таким чином, сума власного капіталу підприємства на звітну дату за даними роздягнула I пасиву балансу визначається шляхом додатка до суми статутного капіталу сум резервного і додаткового капіталу і нерозподіленого прибутку і відніманням з отриманої суми непокритого збитку, неоплаченого і вилученого капіталу.

У розділі II «Забезпечення майбутніх витрат і платежів» пасиву балансу відбивають нараховані в звітному періоді майбутні витрати і платежі (витрати на оплату майбутніх відпусток працівникам, гарантійні зобов'язання і т.д.), величина яких на дату складання балансу може бути визначена тільки шляхом попередніх (прогнозних) оцінок, а також цільового фінансування і цільових надходжень, отриманих з бюджету й інших джерел.

Розділ III «Довгострокові зобов'язання» пасиву балансу поєднує статті:

«Довгострокові кредити банків» - відбиває сума заборгованості банкам за отримані довгострокові кредити (які не є поточними зобов'язаннями);

«Інші довгострокові фінансові зобов'язання» - відбиває сума довгострокової заборгованості підприємства на рахунок зобов'язань по залученню позикових засобів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки;

«Відстрочені податкові зобов'язання» - показують суму податків на прибуток, які необхідно сплатити в майбутніх періодах у результаті тимчасової різниці між обліковим і податковим базисом оцінки;

«Інші довгострокові зобов'язання» - показують суму довгострокових зобов'язань, що не можуть бути включені в зазначені статті даного розділу.

Розділ IV «Поточні зобов'язання» пасиву балансу поєднує статті поточних зобов'язань, що будуть погашені протягом операційного циклу, тобто проміжку часу між придбання запасів для здійсненні діяльності й одержання засобів від реалізації зробленої з них продукції (товарів) і послуг: «Короткострокові кредити банків», «Кредиторська заборгованість за товари, роботи і послуги», «Поточні зобов'язання по розрахунках з бюджетом», «Поточні зобов'язання по позабюджетним платежах», «Поточні зобов'язання по страхуванню», «Поточні зобов'язання по розрахунках з учасниками», «Векселі видані» і ін.

До складу розділу V «Доходи майбутніх періодів» пасиву балансу підприємства входять доходи, отримані в плині поточного і попереднього звітного періодів, але які відносять до майбутніх звітних періодів. Вони підлягають зарахуванню до доходів того звітного періоду, до якого вони належать. Таким чином, статті активу і пасиву балансу згруповані у визначені розділи, щоб показати взаємозв'язок між складом і розміщенням господарських засобів в активи і джерелами їхнього формування – у пасиві. Це забезпечує можливість контролю й аналізу по наявності майна підприємства, його станові і розміщенню і джерелами формування (власних, притягнутих); контролю за станом зобов'язань по розрахунках, фінансовій стійкості, платоспроможності підприємства й одержання іншої ділової інформації.

Звіт про фінансові результати складається згідно з вимогами Положення (стандарту) бухгалтерського обліку. Метою складання звіту є надання користувачам повної і правдивої інформації про доходи, витрати, прибутків (збитків) від діяльності підприємства. З цією метою звіт складений згідно функціональним групуванням доходів і витрат (виробництва, керування, збут продукції і т.д.) і складається з трьох розділів: I «Фінансові результати», II «Елементи операційних витрат», III «Розрахунки показників прибутковості акцій».

Доходи і витрати приводяться в звіті з метою визначення чистого прибутку. Фінансові результати в звіті визначаються і відбивають у розрізі звичайної діяльності і надзвичайних випадків. Звичайна діяльність складається з операцій основної діяльності (тобто операцій, зв'язаних з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частину його доходу) і інших операцій (продаж і оренда основних засобів, нематеріальних активів, продажів і покупка цінних паперів і т.д.), що безпосередньо не зв'язані с основною діяльністю.

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від основної діяльності, фінансових і інших доходів (прибутків), фінансових і інших витрат (збитків) і суми податку з прибутку.

Звіт про фінансові результати

За_____________________20__м.

Форма № 2Код за ДКУД

1. Фінансові результати

Стаття Код рядка На початок звітного періоду На кінець звітного періоду
1 2 3 4
Доход (виторг) від реалізації продукції (товарів, робот, послуг) 010 6 000 6 890
Податок на додану вартість 015 1 000 1 150
Акцизний збір 020
025
Інші розрахунки з доходу 030
Чистий доход (виторг) від реалізації продукції (товарів, робот, послуг) 035 5 000 5 740
Собівартість реалізованої продукції(товарів, робіт, послуг) 040 3 500 4 000
Валовий:
Прибуток 050 1 500 1 740
Збиток 055
Інші операції доходів 060
Адміністративні витрати 070 50 70
Витрати на збут 080 150 200
Інші операції витрат 090
Фінансові результати вид операційної діяльності:
Прибуток 100 1 300 1470
Збиток 105
Доход від участі в капіталі 110
Інші фінансові доходи 120
Інші доходи 130
Фінансові витрати 140
Витрати від участі в капіталі 150
Інші витрати 160
Фінансові результати від звичайної діяльності до оподатковування:
Прибуток 170 1 300 1 470
Збиток 175
Податок на прибуток від звичайної діяльності 180 390 440
Фінансові результати від звичайної діяльності: 910 1 030
Прибуток 190
Збиток 195
Надзвичайні:
Доходи 200
Витрати 205
Податок з незвичайного прибутку 210
Чистий:
Прибуток 220
Збиток 225

II. Елементи операційних витрат

Найменування показника Код рядка За звітний період За попередній період
1 2 3 4
Матеріальні витрати 230 200 270
Витрати на оплату праці 240 150 190
Відрахування на соціальні заходи 250
Амортизація 260
Інші операційні витрати 270
Разом 280 380 460

III. Розрахунки показників прибутку акцій

Назва статті Код рядка За звітний період За попередній період
1 2 3 4
Середньорічна кількість простих акцій 300
Скоректована середньорічна кількість простих акцій
Чистий прибуток, що припадає на одну просту акцію 320
Скоректований чистий прибуток, що припадає на одну просту акцію 330
Дивіденди на одну просту акцію 340

Основні фінансові коефіцієнти приведені в Додатку 4 - Основні фінансові коефіцієнти роботи ДП ТД “Сандора”

1. Аналіз майнового стану підприємства.

1.1 Коефіцієнт зносу основних засобів показує співвідношення величину зносу до первинної вартості основних засобів. Так як в данному випадку його значення становить 0,07 – 0,09 відповідно у попередній і звітній періоди, то можна зробити висновок про те, що підприємство не потребує оновлення основних засобів.

100/1500=0,07 150/1600=0,09

2. Аналіз ліквідності підприємства.

Коефіцієнти ліквідності характеризують платоспроможність підприємства як здатність підприємства розраховуватися за своїми зобов'язаннями; ліквідність визначається покриттям зобов'язань підприємства його активами, термін перетворення яких у гроші відповідає терміну погашення зобов'язань

2.1 Коефіцієнт покриття Кпокр - співвідношення оборотного капіталу і короткострокових боргових зобов'язань. Кпокр - показує межу кредитування, достатність усіх видів засобів клієнта, щоб сплатити борг. Якщо Кпокр менш 1, то границі кредитування порушені, позичальникові більше не можна давати кредит: він є некредитоспроможним. В даному випадку значення цього коефіцієнта перевищує 1 і становить 1,28 та 1,23 відповідно у попередній та звітній періоди, що свідчить про достатність оборотного капіталу.

7400/5800=1,28 8870/7230=1,23

Зниження коефіцієнту зумовлено тим, що темп росту поточних зобов’язань випереджає темп росту оборотних активів підприємства.

2.2 Коефіцієнт термінової ліквідності розкриває співвідношення найбільш ліквідної частини оборотних активів до короткострокових зобов'язань і становить 0,76-0,74, що є достатнім значенням, оскільки нормативний рівень складає 0,6-0,8, тобто 60 – 80% від короткострокових зобов’язань повинні складати ліквідна частина оборотних активів.