Смекни!
smekni.com

Нове в бухгалтерському обліку (стр. 12 из 12)

8.9. На наш погляд, був би смисл вводити в систему бухгалтер­ського обліку рахунки 18 "Валові витрати" і 48 "Валові доходи" лише при одній умові. До цих рахунків повинна бути розроблена система аналітичного обліку, в якому нагромаджувались би дані для складання і перевірки декларації про прибуток підприємства. Але більш доцільним представляється для цієї мети удосконалення існуючого аналітичного обліку. Проте розробники Рекомендацій це питання обійшли своєю увагою. Розраховувати на те, що з цією задачею справляться самі бухгалтери - практики, заледве чи можна.

Як теоретично та практично будуть вирішуватись ці питання покаже час. Але очевидно, що розрив між показниками бухгалтерського обліку і податковою звітністю викличе істотні ускладнення. Слід спочатку вивчити і належно відпрацювати зміни в бухгалтерському обліку, що викликані введенням в дію нових Законів про оподаткування прибутку підприємств і про податок на додану вартість, внести необхідні зміни до аналітичного обліку та інших облікових регістрів, і лише після цього вирішувати питания про введення в систему бухгал­терського обліку рахунків 18 "Валові витрати" і 48 "Валові доходи". І цей перехід треба зробити лише після грунтовного вивчення Рекомендацій і належної організаційної підготовки.

8.10. В Законі України "Про оподаткування прибутку підприємств" ( ст. 5.3.9 ) відмічається, що врахування валових витрат повинно відповідати правилам ведення податкового обліку. Але стаття 11 Закону встановлює лише загальні, організаційні положення з такого обліку та його законодавчі засади. Слід вважати, що правила ведення подат­кового обліку валових витрат і валових доходів мають бути розроблені, бо при їх відсутності вести належний податковий облік практично неможливо.

ЗАКЛЮЧЕННЯ

У Посібнику на цифрових прикладах викдадено можливе застосування положень нормативних документів в бухгалтерському обліку торгівлі з 1.10.97р., а також розглядаються зміни в обліку у зв’язку з внесеними змінами до Закону України "Про податок на додану вартість".

Практичний посібник розрахований на те, щоб не лише допомогти бухгалтерам у веденні обліку, але і перевірити правильність зроблених облікових записів, виправити можливі неточності, внести зміни в облік відповідно до прийнятих остаточно рішень з питань обчислення і обліку податку на додану вартість.

Облік внутрішніх бартерних операцій з товарами та інших до і після введення в дію Закону про податок на додану вартість викладено автором у статтях газети "Діло", починаючи з № 64 за 1997 р.

Значна частина бухгалтерів та торговельних підприємств не були готові ні теоретично, ні практично до переходу на роботу згідно з вимогами Закону України "Про податок на додану вартість". З бухгалтерами, особливо з тими, що працюють в торгівлі, треба було провести не лише семінари з нового законодавства, а й навчання зі змін в бухгалтерському обліку, що викликані цим законодавством.

Істотно полегшились би умови переходу торговельних підприємств на ведення зміненого з 1.10.97 р. обліку основних торговельних операцій, якщо була б розроблена і своєчасно оприлюднена інструкція з бухгалтерського обліку в торгівлі. Труднощі у вивченні та здійсненні змін вбухгалтерському обліку в значній мірі пов’язані з тим, що інструкції з бухгалтерського обліку написані з розрахунку на висококваліфіковних бухгалтерів, положення їх викладені вельми лаконічно, і тому вони недостатньо зрозумілі значній частині бухгалтерів.

Суттєві ускладнення будуть мати бухгалтери в своїй роботі у зв’язку з тим, що облікові регістри (журнали-ордера, нагромаджувальні відомості і інші) не пристосовані до тих змін в обліку, що стались піс­ля набрання чинності новим Законом про податок на додану вартість. Завважимо при цьому, що ускладнити бухгалтерський облік нетрудно. Але значно складніше раціонально організувати аналітичний облік з та­ким розрахунком, щоб він відповідав потребам і вимогам контролю та бухгалтерської ( в т.ч. податкової) звітності. Тому актуальною залишається проблема удосконалення бухгалтерського обліку, особливо обліку аналітичного.

Парламентська газета "Голос України" від 4.10.97 р. писала: "... парламент заходився вносити зміни і доповнення до законопроектів про ПДВ і оподаткування прибутку підприємств, які ладні поставити хрест на традиціях бухгалтерського обліку і вітчизняного підприємництва." Вірно написали, нічого не додаш.

Поряд з практичним вирішенням питань внесення змін до бухгалтер­ського обліку, пов’язаних з набранням чинності новими Законами з опо­даткування, необхідно здійснити підготовку до переходу і перехід на облік реалізації за відвантаженням товарів (способом нарахування) всіми торговельними підприємствами. Посібник написано з врахуванням такої необхідності.

0б’єктивне і правильне відображення в бухгалтерському обліку здійснених основних операцій торговельних підприємств згідно з положеннями чинних нормативних документів сприятиме покращенню інформативності бухгалтерського обліку, посиленню контролю і забезпеченню об’єктивності бухгалтерської звітності, а також забезпеченню своєчасних і повних платежів до державного бюджету податків та уникненню штрафних санкцій за їх несплату чи недоплату.

ЗМІСТ Стр.
ВСТУП 2
1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 4
2. ОБЛІК ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ ЗА ДАНИМИ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ СТАНОМ НА 1 ЖОВТНЯ 1997р.

5

3. ОБЛІК НАДХОДЖЕННЯ ТОВАРІВ 7
4. ОБЛІК ВІДВАНТАЖЕННЯ І РЕАЛІЗАЦІЇ ТОВАРІВ 10
Особливості обліку відвантаження і реалізації товарів на підприємствах споживчої кооперації 11
Облік відвантаження і реалізації товарів на оптово-збутових і посередницьких підприємствах, що обліковують товари за купівельними цінами

12

Облік відвантаження і реалізації товарів, що обліковуються за продажними цінами 13
Облік реалізації товарів, прийнятих на комісію за договором 14
Особливості переходу від касового способу обліку реалізації до обліку реалізації способом нарахування 14
Особливості обліку реалізації товарів на підприємствах роздрібної торгівлі і громадського харчування. 15
5. ОБЛІК ВНУТРІШНЬОГО ВІДПУСКУ ТОВАРІВ 17
Облік внутрішнього відпуску товарів за купівельними цінами 18
Облік внутрішнього відпуску товарів за продажними цінами 20
6. ВИЗНАЧЕННЯ І ВІДОБРАЖЕННЯ В БУХГАЛТЕРСЬКОМУ ОБЛІКУ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ 22
7. ОБЛІК ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ 25
8. ОБЛІК ВАЛОВИХ ВИТРАТ І ВАЛОВИХ ДОХОДІВ 27
ЗАКЛЮЧЕННЯ 29