Смекни!
smekni.com

Суть та задачі постачання товарів в роздрібну торгову сітку (стр. 4 из 5)

При відкритті невідповідності нетто або кількості тарних одиниць (при розтинанні тари) кількісне приймання зупиняється і в присутності представника постачальника складається відповідний акт, що підписують особи, що приймали участь в прийманні партії товару.

Представник одногороднього постачальника (виготівника) зобов'язаний з'явитися не пізнє наступного дня після отримання виклика, а по скоропортящимся товарам — в течію 4 годин після отримання виклика. Представник іногородній постачальника (виготівника) зобов'язаний з'явитися не пізнє ніж в 3-дневный термін після отримання виклика, не вважаючи часу, необхідного для проїзду, якщо інший термін не передбачений Окремими Умовами Поставки або договором. Однак іногородній постачальник може уповноважити на участь в прийманні товарів підвідомче підприємство, находящееся в місці їхнього отримання. При нез'явленні представника постачальника в встановлені терміни приймання може здійснюватися з участю компетентного представника громадськості, що має посвідчення на право участі в прийманні конкретної партії товару.

Приймання товарів за якістю. Приймання товарів за якістю виробляється після того, як вони прийняті по кількості. Перевіряються їхня комплектність, маркировка, термін придатності, стан тари і інші показники, передбачені ДГСТАМИ, Технічними умовами, Інструкцією за якістю і Окремими Умовами Поставки. Враховуються також і інші обов'язкові для сторін документи, посвідчувальні якість товарів ,що поставляються (сертифікат, коносамент, посвідчення про якість, специфікація). Відсутність таких документів не зупиняє приймання товарів. В цьому випадку складається акт про фактичну якість товарів ,що надійшли з вказівкою відсутніх супровідних документів.

В крамниці, як правило, здійснюється суцільне приймання товарів за якістю, за винятком випадків, передбачених ДГСТАМИ, технічними умовами, окремими умовами поставки або договорами. Приймають товари за якістю керівники підприємства-одержувача або їхні заступники, товарознавці за якістю, інші компетентні особи, добре проінформовані про вимоги і правила перевірки якості товарів, ДГСТИ, Технічні умови, Окремі Умови Поставки і інші нормативні документи.

При прийманні товарів за якістю більш жорстко дотримуються встановлені терміни. Згідно Інструкції за якістю, товари повинні бути прийняті в наступні терміни:

- При одногородньому постачанні — не пізнє 10 днів, а товари, що швидко псуються — не пізнє 24 годин після їхнього надходження в крамницю;

- При іногородній постачанні — не пізнє 20 днів, а товари, що швидко псуються — не пізнє 24 годин після їхнього надходження в крамницю.

Для районів Крайньої Півночі, віддалених районів і інших районів дострокового завозу встановлені декілька інші терміни. Наприклад, для приймання продовольчих товарів в цих районах встановлений термін 40 днів, для товарів, що швидко псуються — 48 годин після їхнього надходження одержувачу.

При відкритті невідповідності якості, маркіровки, комплектності товарів ,що надійшли, тари або упаковки вимогам ДГСТУ, Технічних умов, Окремих Умов Поставки або договору або даним, означеним в маркировке і супровідних документах, посвідчувальних якість, подальше приймання товарів зупиняється і складається акт, де вказують характер виявлених дефектів і кількість оглянутої продукції. В' цьому випадку негайно викликають представника постачальника (відправника, виготівника) і в його присутності продовжують приймання і актування невідповідності товарів за якістю. Причому при одногородньому постачанні присутність представника обов'язково, а при іногородній — в випадках, передбачених Окремими Умовами Поставки, ДГСТОМ або договором.

Представник одногороднього відправника (виготівника) зобов'язаний з'явитися не пізнє ніж на наступний день, а по товари, що швидко псуються — не пізнє 4 годин після отримання виклика. Представник іногородній відправника (виготівника) зобов'язаний з'явитися не пізнє ніж в триденний термін після отримання виклика, не вважаючи часу, необхідного для проїзду.

В випадках, коли представник постачальника не з'явився в встановлений термін і не переклав свої повноваження по участі в прийманні товару на інше підприємство, розташоване в місці приймання, перевірка якості виробляється з участю відповідного представника Державної інспекції за якістю товарів і торгівлі або Бюро товарних експертиз, а за відсутності таких установ — з участю компетентного представника незацікавленої організації. Акт експертизи складається не пізнє 10 днів при одногородніх постачаннях і не пізнє 20 днів при іногородній.

Якщо ДГСТАМИ або Технічними умовами для визначення якості товару передбачений відбір зразків (проб), те вони повинні бути відібрані і направлені для лабораторного аналізу в встановленому порядку, про що складається акт за підписами всіх в прийманні товару осіб ,що беруть участь.

При відмові від недоброякісних товарів постачальник зобов'язаний ними розпорядитися: по товарам, що швидко псуються — протягом 24 годин, по всім іншим товарам — протягом 10 днів зі дня відмови від приймання. Якщо в означені терміни міри не будуть прийняті, підприємство-одержувач мати право самостійно розпорядитися забракованими товарами, а товари, що швидко псуються реалізувати на місці з дозволу органів санітарного нагляду.

Норми основ, регулюючих обов'язки постачальника за якістю продукції ,що поставляється, містяться в Положенні про постачання товарів народного споживання і передбачають подання претензій постачальнику по забракованным товарам не пізнє одного місяця після укладання акту (для районів Крайньої Півночі встановлений термін два місяця). При відхиленні постачальником обгрунтованої претензії матеріали (позовна заява) спрямовуються в арбітраж. За постачання недоброякісної продукції передбачений штраф в розмірі біля 20% стій мости забракованої продукції.

Особливі вимоги подаються до якості імпортних товарів. Коло питань, що стосуються постачання імпортних товарів, регулюється спеціальними нормативними актами, що передбачають, що вантажоодержувач зобов'язаний оглянути отриманий товар, перевірити його якість, кількість, асортимент і комплектність. При встановленні розбіжностей по яким-або вищезазначеним показникам оформлюється так званий рекламаційний акт, що складається по формі: акту державної експертизи.

Акт експертизи або аварійного сертифікату повинен складатися при участі не менше двох представників вантажоодержувача.

6. ЗБЕРІГАННЯ ТОВАРІВ В КРАМНИЦІ І ШЛЯХИ СКОРОЧЕННЯ ТОВАРНИХ ВТРАТ

Незнижувані товарні запаси в крамниці — неодмінна умова безперебійної торгівлі і забезпечення належного рівня культури обслуговування покупців. Незважючи На те що в роздрібній торговій мережі товари, як правив, перебувають нетривалий час, робітники крамниць повинні добре знати умови їхнього зберігання і забезпечити повну цілість їхньої кількості і якості. Порядок зберігання товарів вказаний в Основних правилах роботи крамниці.

Крамниця — це свого роду бар'єр, що виключає проникнення в продаж недоброякісних товарів. Тому до приміщень, де вони зберігаються, подається ряд обов'язкових вимог. В них повинна дотримуватися чистота, порядок, певна температура і вологість повітря. Продукти, що швидко псуються повинні зберігатися в приміщеннях ,що охолоджуються, холодильних камерах і шафах. Дотримання встановлених правив зберігання відвертає можливість псування товарів, бою, брухту, пошкодження гризунами.

Для більшості товарів нормальний режим зберігання припускає дотримання наступних умов: температури +14-16 0С (для товарів, що швидко псуються - від 0ЁС до +5ЁС); відносної вологості повітря — в межах 60-70% (для продовольчих товарів- 80-90%).

Окрім температурних режимів і відносної вологості повітря, на зберігання продуктів виявляє вплив сонячне світло (погіршується зовнішній вигляд багатьох товарів, жовтіє і вицвітає упаковка, прогіркають жири, всихають товари).

Пил і бруд призводять до попадання мікроорганізмів, псування товару, погіршення його зовнішнього вигляду; комахи і гризуни псують і знищують товари; неміцна тара може пошкодити товар, тара, виготовлена з сирої деревини, передає свій запах товару.

Дуже важливо дотримання товарного сусідства. Не Можна наприклад, зберігати борошно, кондитерскі вироби разом з туалетним або господарським милом, хімічними товарами, оселедцем, сирому і іншими гостро пахучими виробами. Не слід також розміщувати товари з великим вмістом вологи по сусідству з товарами, що мають гігроскопічні властивості.

Дотримання встановлених правив зберігання має велике значення в забезпеченні цілості товарно-матеріальних цінностей і недопущенні наднормативних товарних втрат.