Смекни!
smekni.com

Суть та задачі постачання товарів в роздрібну торгову сітку (стр. 5 из 5)

В торгівлі розрізняють наступні вигляди втрат: природний убуток, що актуються втрати, відходи.

Вони виникають при перевезеннях, зберіганні і підготовці товарів до продажу.

Природний убуток виникає при нормальних умовах зберігання внаслідок фізико-хімічних і механічних властивостей товарів (всихання, відплив, розпил, розтруска, розлив). По кожному товару встановлені певні норми убутку в вигляді відсотка до роздрібного товарообороту незалежно від термінів зберігання товарів в крамниці в протилежність зберіганню на складах. Гранично максимальні норми природного убутку застосовуються після проведення инвентаризацій.

Що актуються втрати виникають внаслідок незадовільного зберігання і недбалого звернення з товарами (бій, брухт, псування). Що актуються втрати оформлюються актами. Як правило, суми втрат ,що актуються стягуються з винних осіб, за винятком втрат, викликаних стихійними лихами (пожежа, повідь, землетрус, крадіжка). Втрати товарів внаслідок псування, бою, брухту неприпустимі і свідчать про незадовільну роботу матеріально-відповідальних осіб.

Відходи виникають в процесі підготовки деяких продовольчих товарів до продажу, коли їх звільняють від пакувальних і інших матеріалів, врахованих в складі маси нетто. Наприклад, відходами ковбасних виробів є шпагат, кінці кишкових оболонок, які перед продажею видаляють. З рулетів і литок видаляєтся кістка з прилеглими жилами, шпагат, при продажі птиці видаляються паперові тампони. На відходи встановлені особливі норми понад норми природного убутку, а постачальники надають на них додаткову знижку з роздрібної ціни.

Таким Чином, в крамницях, поряд з створенням оптимальних умов зберігання, необхідно забезпечити правильний догляд за товарами, застосовувати раціональний торговий інвентаря і обладнання, дотримуватися встановлених правила санітарії. Всі це буде сприяти відвертанню псування, бою, брухту і значному зниженню товарних втрат

Велике значення в боротьбі за економію і ощадливість має якість продукції. Воно є важливим резервом підвищення ефективності галузі в цілому, оскільки поліпшення якості товарів народного споживання дозволяє подовжити терміни їхньої служби, економити сировину і матеріали, розвивати і зміцнювати ділові зв'язки з промисловістю, повніше задовольняти попит населення.

Соціалістична система господарювання створює сприятливі умови для систематичного поліпшення

Збільшення виробництва товарів народного споживання, розширення їхнього асортименту і підвищення якості, поліпшення постачання торгового обслуговування населення — одна з негайних задач економічного і соціального розвитку країни на сучасному етапі.

7. ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСУ ТОВАРОПОСТАЧАННЯ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ

Безперервне зростання промислового виробництва і втягнення в сферу звернення всі більшої кількості товарів народного споживання висують задачу раціоналізації і вдосконалення процесу товаропостачання. Народногосподарські інтереси вимагають створення таких умов для постачання роздрібної мережі товарами, при яких було б забезпечене максимальне прискорення оборотності товарів, зменшення товарних запасів при одночасному збільшенні обсягу їхнього продажу.

Вдосконалення системи товаропостачання припускає скорочення звенности, концентрацію максимальних товарних запасів на великих складах оптової торгівлі, впровадження комплексних схем механізації і автоматизації складських і вантажно-розвантажувальних робіт, основаних на наскрізному транспортуванні вантажів в тарі-обладнанні і на піддонах. Як підкреслюється в Основних напрямках економічного і соціального розвитку на одинадцяту п'ятирічку, непременным умовою економічного зростання є послідовне проведення лінії на більш швидке технічне перевооружение виробництва, створення і випуск машин і обладнання, що дозволять покращити умови праці і забезпечити автоматизацію процесів. По даним Міністерства торгівлі СРСР, щорічно через крамниці реалізується 120-130 млн. Т різноманітних товарів, кількість водночас находящихся в шляху товарів складає біля 40 млн. Т вартістю приблизно в 5 млрд. Руб. На шляху від постачальника до споживача кожна тона продукції зазнає біля 10 перевалок, що призводить до колосальних трудових і грошових витрат. На вантажно-розвантажувальних роботах в торгівлі постійно зай понад одного мільйону робітників, або приблизно восьма частина всіх працюючих в галузі. Скорочення зайвих перевалок і зниження зв'язаних із ними видатків можливо за рахунок впровадження прогресивної технології товаропостачання на основі використання контейнерного і пакетного засобів перевезення вантажів при одночасній комплексній механізації вантажно-розвантажувальних робіт. Контейнери в якості многооборотной тари в багатьох випадках водночас можуть виконувати функції торгового обладнання в крамницях самообслуговування.

Слідує відзначити, що здійснюване в країні будівництво великих крамниць типу «Універсам» і укрупнення торгових підприємств з переходом на торгівлю по засобу самообслуговування виявляють сприятливий вплив на скорочення трудомістких ручних робіт завдяки наскрізному транспортуванню, пакетованих вантажу на піддонах і в контейнерах. Застосування тари-обладнання дасть багато істотних переваг при перевезенні товарів:

- Усуваються зайві проміжні ланки на шляхи руху товару від постачальника до крамниці; зводяться до мінімуму перевалочні пункти;

- Максимально механізуються навантажувально-розвантажувальні і транспортно-складські операції, знижується трудомісткість робіт;

- Скорочується потреба в автотранспорті, підвищується ефективність його використання;

- Істотно прискорюється і удешевляется доставка товарів в крамниці.

Досвід підтвердив високу ефективність наскрізного транспортування пакетованих вантажу на піддонах і в контейнерах. Приблизно в 3 разу скорочується час на вантажно-розвантажувальні роботи, потреба в автотранспорті зменшується більш ніж в 2.5 разу, а трудомісткість робіт знижується в 7-8 раз.

Впровадження контейнерной системи товаропостачання дозволяє поширити торгові площі крамниць на 15-20% з одночасним підвищенням коефіціента демонстраційної площі (на 33%) і збільшенням товарної маси в залі самообслуговування (на 20%). Розширення торгових площ досягається за рахунок скорочення складських приміщень, бо зберігання товарів в контейнерах дозволяє більш ефективно використати площу і кубатуру будинки.

Перехід до прогресивної технології доставки товарів припускає глибоку перебудову багатьох технологічних процесів на складах промисловості, в оптовій і роздрібній торгівлі, на автомобільному транспорті. Складником цієї перебудови повинно стати всіляке розширення виробництва спеціальних контейнерів, пристосованих до перевезення різноманітних виглядів товарів, спеціалізованих транспортних засобів, збільшення випуску фасованных товарів, що має велике народногосподарське значення.

Важливу роль в підвищенні ефективності товаропостачання закликані зіграти автоматизовані системи управління, об'єктивна необхідність яких очевидна. Застосування для цих мети ЕОМ і іншої обчислювальної техніки дозволить більш раціонально управляти рухом потоків товарних мас, швидше доводити їх до крамниць, краще організовувати торговий процес, повніше задовольняти запити населення.

Докорінне поліпшення матеріально-технічної бази оптової торгівлі і в першу чергу укрупнення і вдосконалення складського господарства, через що минає 60-70% всіх створюваних споживчих товарів, також є важливим чинником сучасного розвитку торгівлі. Це створює необхідні економічні передумови для поступового переміщення основний маси товарних запасів з роздрібної торгівлі в оптову, що має кращі умови для здійснення механізму господарських взаємовідносин зі своїми контрагентами-промисловими і роздрібними торговими підприємствами, — вивчення попиту покупців, узагальнення замовлень, формування торгового асортименту, доставки товарів безпосередньо в роздрібну торгову мережу.

Народногосподарські інтереси вимагають, від системи товаропостачання підприємств роздрібної торгівлі прискорення оборотності товарів при одночасному зниженні рівня товарних запасів, особливо в роздрібній торгівлі. Прискорення товарооборачиваемости тільки на один день в цілому по країні дозволяє вивільнити біля 500 млн. Руб. Вчасне доведення товарів від виробництва до споживача буде в значному ступені сприяти рішенню програмної задачі всілякого підвищення добробуту радянських людей і найбільш повного задоволення їхніх запитів.