Смекни!
smekni.com

Когнітивна сфера особистості (стр. 5 из 5)

Другий рівень творчості стосується продукту, який є новим для досить великого кола людей, скажімо для певної країни світу.

Третій рівень характеризує новизну творчого продукту для значно меншого, обмеженого кола людей.

І, нарешті, четвертий рівень торкається творчості, новизна продукту якої є суь¢єктивною, відносно, значущою тільки для самої людини, що творить.

5. Психологічний аналіз винахідництва.

Винахідництво, безумовно, являє собою найвищай рівень технічної творчості, а можливо, й науково-технічної творчості взагалі. В деяких психологічних дослідженнях винахідництво протиставляється навіть відкриттю і розглядається як результат розвинених творчості активності особистості й продуктивності мислення.

Психологічні особливості винахідницької діяльності сприяють тому, що навіть у поставленій й розв¢язаній задачі тривалий час зберігається “інерція” об¢єктивності її творчого змісту, об¢єктивної новизни. Саме цей заряд об¢єктивної новизни, що міститься у винахідницькій діяльності й зберігання всіх психологічних особливостей об¢єктивної творчості.

6. Психологічні аспекти теорії розвязування винахідницьких задач ( ТРВЗ ).

Широко відома серед інженерів система ТРВЗ (теорія розв¢язування винахідницьких задач) Г. Альтшуллера. Ця система базується на філософській ідеї визначеня і переборення суперечності у винахідницькій задачі. в багатьох публікаціях Альтшуллер заперечує психологічні підходи й методи фрмування здатності до винахідництва. Однак реальні прийоми Альтшуллера суттєво тяжіють саме до психології. І це зрозуміло з огляду на сутність винахідництва.

7. Система КАРУС та її використання в конструкторській роботі.

Система творчого тренінгу, як правило, містять у собі комбінації багатьох методів, вони орієнтовані не на конкретний результат, а на поштовх до творчості, нагромадження відповідного потенціалу, відстрочену творчу ефективність.

Прикладом цього є система творчого тренінгу КАРУС В. О. Моляко. КАРУС – це абревіатура з п¢яти найбільш застосовуваних стратегій конструювання: комбінування, аналогізування, реконструювання, універсальна стратегія та стратегія випадкових підстановок.

Методи активізації в системі КАРУС ураховують особливості творчої мисленнєвої діяльності людини, і тому вони досить ефективні й використовуються в наукових і прикладних розробках з технічної творчості, в конструкторській діяльності.

1. Технічна творчість в автоматизованих системах проектування.

Творчість – властивість, як правило, професіоналів своєї справи, які ефективно працюють у відповідній галузі. Творчість базується на розвинених мисленні та уяві, інтелекті та його особистісним дереватом.

Творча самореалізація в широкому смислі становить основну якість, невід¢ємну характеристику психічно здорової людини.

2. Психологічні особливості спільної творчої діяльності.

Психологічні особливості винахідницької діяльності сприяють тому, що навіть у поставленій й розв¢язаній задачі тривалий час зберігається “інерція” об¢єктивності її творчого змісту, об¢єктивної новизни. Саме цей заряд об¢єктивної новизни, що міститься у винахідницькій задачі, потрібний для розвитку творчої діяльності й зберігання всіх психологічних особливостей об¢єктивної творчості.

Список використаної літератури:

1. “Загальна психологія” за редакцією П. М. М¢ясоїд. Київ 2002р.

2. “Психологія” за редакціює Ю. Л. Трофімова. Київ 2001р.

3. “Общая психология” за редакцією А. В. Петровського. Москва1976г.

4. “Експериментальная психология” за редакцією Т. В. Корнилова. Москва 2002г.

5. “Практическая психология” за редакцією Г. С. Абрамова. Москва 1977г.