Смекни!
smekni.com

Росія - партнер у військово технічному співробітництві чи конкурент на світовому ринку озброєння (стр. 8 из 14)

Триватиме конверсія виробничих потужностей, що вилучаються із військового виробництва.

Крім створення високотехнологічного виробництва товарів цивільного призначення на потужностях оборонного комплексу, що підлягають конверсії, планується передача ряду підприємств секторові цивільної економіки та органам влади суб’єктів Федерації. Так, машинобудівному комплексу виробництва товарів цивільного призначення пропонується передати 70 підприємств та організацій колишнього "Мінлегхарчомаша” СРСР різних форм власності.

28 підприємств та організацій ракетно-космічної промисловості буде передано Російській космічній агенції. 145 підприємств передбачено передати у ведення суб’єктів РФ.

Із складу оборонного комплексу буде вилучено приблизно 100 акціонерних товариств без державної участі, які не братимуть участі у виконанні державних оборонних замовлень.

Кількісні та якісні зміни, що проводитимуться у структурі оборонно-промислового комплексу РФ після реалізації Програми структурної перебудови, відображено в табл. 3.

Таблиця 3

Структурна перебудова оборонної промисловості

Типи підприємств Кількість підприємств за станом, одиниць
На 1.07.1997 р. На 2000 р. (ядро обороно-промислового комплексу)
Усього підприємств та організацій 1749 667
Державних підприємств 738 186
Акціонерних товариств з державною участю 509 393
Акціонерних товариств без державної участі 502 88
Інтегровані компанії та фінансово-промислові групи 32 92

Суттєво буде змінено структуру оборонно-промислового комплексу: головну роль в ньому відіграватимуть акціонерні товариства з державною участю (табл. 4).

Таблиця 4

Структура підприємств та організацій оборонної

промисловості за видами власності

Види підприємств Частка підприємств за видами, %
На 1.07.1997 р. На 2000 р. (ядро оборонно-промислового комплексу)
Державні підприємства 42,2 27,9
Акціонерні товариства з державною участю 29,1 58,9
Акціонерні товариства без державної участі 287 13,2

Виконання Програми реструктуризації оборонно-промислового комплексу РФ вимагає значних коштів. Як оцінюють фахівці, її вартість лише до 2000 р. становитиме 25,47 млрд деномінованих руб.При цьому кошти потрібні для виконання програмних заходів за наступними напрямами (21):

    Реконструкція і технічне переоснащення виробництва.
    Технічне переозброєння дослідно-експериментальної та випробувальної бази науково-дослідних інститутів та конструкторських бюро.
    Формування ядра оборонно-промислового комплексу, а саме:
  • концентрування оборонно-промислового потенціалу шляхом створення інтегрованих структур, злиття та виділення оборонних виробництв;
  • утримання федеральних казенних підприємств; державна підтримка федеральних науково-виробничих та державних наукових центрів;
  • фінансове оздоровлення збиткових та неефективних виробництв, що випускають продукцію стратегічного значення;
  • ліквідація безперспективних виробництв та пов’язаних з цим соціальних витрат.

Необхідні для виконання Програми реструктуризації оборонного комплексу кошти планується розподілити за наступними статтями:

- розробка техніко-економічних обгрунтувань (бізнес-планів) з реструктуризації підприємств – 0,2 млрд руб.;

- здійснення заходів щодо передислокації виробничих потужностей – 11,5 млрд руб. (із сфери військового виробництва виводиться приблизно 30% активної частини основних фондів);

- фінансування інвестиційних програм конверсії підприємств та організацій оборонної промисловості через державний фонд конверсії – 7,4 млрд руб.;

- науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, що виконуються у рамках конверсійної частини програми – 2,61 млрд руб.;

- соціальна підтримка робітників, які звільнюються із військового виробництва – приблизно 4 млрд руб.

Одним з найважливіших завдань інвестиційної політики щодо забезпечення структурної перебудови на 1998-2000 рр. є не лише обгрунтування обсягів потрібних коштів, а й пошук джерел їх покриття.

Державне бюджетне фінансування в основному забезпечуватиметься закупівлею озброєння і військової техніки, а також засобів за статтею науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт. Рівень цих витрат визначатиметься Державною програмою озброєнь.

Підтримка науково-технічного потенціалу оборонних підприємств значною мірою забезпечуватиметься також коштами з державного бюджету, призначеними для потреб федеральних цільових програм та програм конверсії.

На здійснення структурної перебудови оборонного комплексу спрямовуватимуться кошти із централізованих капітальних вкладень, а також кошти, виділені на утримання мобілізаційних потужностей. За офіційними даними, на виконання заходів реструктуризації та конверсії оборонно-промислового комплексуРФ планується виділити з державного бюджету 13 млрд руб., тобто понад 50% запланованих витрат.

Однак масштабні структурні перетворення оборонного комплексу не можуть бути забезпечені у повному обсязі лише за рахунок державного бюджету. Тому Програмою реструктуризації планується залучати кошти з альтернативних (позабюджетних) джерел. Ця сума складе приблизно 12,6 млрд руб., з яких 4,2 млрд руб. – це власні кошти підприємств, які включають:

  • грошові доходи від приватизації оборонних підприємств;
  • доходи від реалізації державного майна, що вилучається із оборонного комплексу;
  • цільові відрахування із доходів від експорту озброєння та військової техніки;
  • інші джерела, за рахунок яких могла б цільовим чином фінансуватися перебудова оборонної промисловості.

Однією з умов залучення позабюджетних інвестицій мають стати, як планується, державні гарантії, в тому числі стосовно вкладів в інвестиційні проекти іноземних та приватних вітчизняних інвесторів(8,4 млрд руб.). Іншими формами цільової державної підтримки позабюджетних інвестицій, на думку фахівців, могли би стати:

- пільгове оподаткування прибутку, що визначається зростанням виробництва конкурентоздатної продукції цивільного призначення на оборонних підприємствах;

- підтримка банків, які забезпечують довгострокове кредитування підприємств, що підлягають конверсії;

- надання оборонним підприємствам права на прискорену амортизацію основних фондів;

- пільгове оподаткування оборонних підприємств, що здійснюють експорт високих технологій та продукції, виготовленій на їх основі.

Враховуючи можливості механізму залучання позабюджетних джерел для фінансування структурної перебудови оборонного комплексу, планується особливу увагу приділити фондовому ринку цінних паперів, реалізація яких дасть можливість отримувати кошти з таких джерел:

  • продаж за інвестиційним курсом акцій підприємств, що приватизуються;
  • передача пакетів акцій у довірче (трастове) управління під інвестиції довірчого керуючого;
  • розміщення вторинних емісій акцій оборонними акціонерними співтовариствами;
  • продаж надлишків державного майна;
  • продаж надлишків землі;
  • прямі виробничі інвестиції за комерційними проектами на конкурсній основі.

Залучення коштів зазначених позабюджетних джерел потребує цільового формування та розвитку спеціально-орієнтованої ринкової інфраструктури, що повинна стати невід’ємною частиною реструктуризації оборонної промисловості.

Як планують російські фахівці, внаслідок реалізації Програми реструктуризації оборонного комплексу можуть бути досягнуті наступні позитивні результати:

    Концентрація оборонно-промислового потенціалу за умов обмеженої кількості інтегрованих структур підвищить ступінь керованості та фінансово-економічної стійкості, а також дасть можливість замовнику мати справу з одним виконавцем, який забезпечує “здачу об’єкта під ключ”.
    Скорочення кількості науково-дослідних інститутів, конструкторських бюро та промислових підприємств, що виконують державне оборонне замовлення, дасть змогу виключити дублювання робіт як у науковій тематиці, так і у сфері виробництва. Існуюча практика дублювання робіт не є конкуренцією і не сприяє зниженню державних витрат. А отже, концентрація державного оборонного замовлення змінить структуру товарного виробництва і в 1,2-1,5 раза збільшить прибуток за рахунок зниження невиробничих витрат, а також витрат на компенсацію збитковості виробництва продукції цивільного призначення.
    Реструктуризація оборонного комплексу вилучить із господарської діяльності неефективні виробництва та неефективні напрями наукових розробок, які розчиняться в інтегрованих структурах або самоліквідуються як банкрути. Інша справа – підприємства з високим рівнем науково-технічного та виробничого потенціалів. Вони не повинні ставати банкрутами та продаватися за безцінь.
    Реструктуризація підприємств дасть змогу отримати кошти для інвестицій за рахунок реалізації надлишків виробничих потужностей, нерухомості та скорочення витрат на їх утримання. Орієнтовно обсяг цих коштів становитиме 250-300 млрд руб. у кожній підгалузі, а в цілому по оборонному комплексу – приблизно 2,0 трлн руб.
    Розширення сфери використання технологій подвійного застосування, по-перше, зменшить військові витрати на створення запасу науково-технічних напрацювань і дасть можливість сконцентрувати зусилля на розробці суто воєнних технологій, а по-друге, відпаде необхідність проведення багатьох науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт у цивільній виробничій сфері за рахунок розширення випуску технологічного устаткування та створення нових матеріалів. Експертна оцінка економії – 30-35% витрат у цієї сфері.
    Створення потужних інтегрованих структур дасть можливість успішно конкурувати з імпортерами багатьох видів продукції виробничо-технічного призначення на внутрішньому ринку (устаткування для паливно-енергетичного комплексу, цивільна авіація і т.ін.), що збільшить обсяги виробництва та створить додаткові робочі місця (за експертною оцінкою – 50-70 тис. місць у промисловості та до 20 тис. - у науці в цілому по оборонному комплексу).
    Оптимізація структури та складу мобілізаційних потужностей скоротить витрати на їх утримання у 2-2,5 раза.
    При реструктуризації підприємств та їх інтеграції у науково-промислові комплекси є всі підстави оцінювати інвестиційні ресурси від продажу пакетів акцій у довірче управління під інвестиції довірчого керуючого не менш як у 1000 млрд руб.

Загалом же, за попередніми підрахунками, можна очікувати зростання випуску товарної продукції підприємствами оборонної промисловості до 2000 р. на 12-14% порівняно з 1997 р. За умов, якщо Програму буде повністю виконано, відповідно збільшаться податкові платежі та внески до бюджетів усіх рівнів.