Смекни!
smekni.com

Преамбула 3 (стр. 3 из 8)

Розділ II. Прийняття конституційних подань та

конституційних звернень, відкриття конституційних

проваджень

Глава III. Конституційні подання та конституційні

звернення

Параграф 10. Порядок прийняття конституційних подань

та конституційних звернень

1. До розгляду в Конституційному Суді України приймаються конституційні подання від передбачених статтями 40, 41 Закону України "Про Конституційний Суд України" ( 422/96-ВР ) суб'єктів права на такі подання та конституційні звернення від передбачених статтею 43 цього Закону суб'єктів права на такі звернення.

2. Конституційні подання та конституційні звернення мають відповідати вимогам, передбаченим статтями відповідно 39 і 42 Закону України "Про Конституційний Суд України".

Конституційні подання та конституційні звернення, які не відповідають передбаченим Законом вимогам, або подані суб'єктами, не зазначеними у цьому Законі, чи які подані з питань, що не належать до повноважень Конституційного Суду України, не розглядаються.

3. Конституційні подання та конституційні звернення направляються до Конституційного Суду України як поштова кореспонденція або здаються безпосередньо до Секретаріату Конституційного Суду України і реєструються в день надходження Службою документального забезпечення Секретаріату Конституційного Суду України.

Параграф 11. Попереднє вивчення конституційних подань

та конституційних звернень

1. Зареєстровані конституційні подання та конституційні звернення перевіряються на їх відповідність вимогам, передбаченим параграфом 10 цього Регламенту, відповідними структурними підрозділами Секретаріату Конституційного Суду України.

За результатами перевірки пропозиції щодо конституційних подань і конституційних звернень, викладені у письмовій формі, направляються керівникові Секретаріату Конституційного Суду України.

У разі невідповідності конституційних подань, конституційних звернень встановленим вимогам чи коли вони явно не підлягають розгляду Конституційним Судом України керівник Секретаріату направляє про це письмове повідомлення суб'єктам конституційних подань, конституційних звернень.

2. У разі, коли з порушеного у конституційному поданні, конституційному зверненні питання Конституційним Судом України приймалося рішення, давався висновок або приймалася процесуальна ухвала про відмову у відкритті конституційного провадження у справі з підстав, передбачених статтею 45 Закону України "Про Конституційний Суд України", суб'єкту права на таке подання, звернення направляється повідомлення про це за підписом керівника Секретаріату Конституційного Суду України. До повідомлення додаються копія рішення, висновку або процесуальної ухвали Конституційного Суду України.

У разі, коли суб'єктом конституційного подання, конституційного звернення оспорюється направлене йому керівником Секретаріату Конституційного Суду України повідомлення про невідповідність подання, звернення встановленим вимогам, його лист про це з раніше одержаним Секретаріатом поданням, зверненням передається судді Конституційного Суду України для перевірки обгрунтованості рішення, прийнятого керівником Секретаріату.

Наступні завідомо необгрунтовані звернення до Конституційного Суду України розцінюються як зловживання правом. У такому разі на засіданні Конституційного Суду України виноситься мотивована ухвала відповідно до статті 60 Закону України "Про Конституційний Суд України".

Параграф 12. Розподіл конституційних подань та

конституційних звернень між Колегіями суддів

1. Конституційні подання та конституційні звернення, які можуть бути прийняті до розгляду Конституційним Судом України, керівником Секретаріату Конституційного Суду України подаються Голові Конституційного Суду України, який після ознайомлення з направляє їх до відповідних Колегій суддів Конституційного Суду України.

При цьому Голова Конституційного Суду України може запропонувати кандидатуру судді-доповідача у справі.

2. Кандидатура судді-доповідача у справі із числа кандидатур, запропонованих суддями Колегії суддів чи Головою Конституційного Суду України, схвалюється на засіданні Колегії суддів Конституційного Суду України і подається на затвердження на засідання Конституційного Суду України.

3. Розподіл конституційних подань та конституційних звернень між суддями - суддями-доповідачами проводиться рівномірно, з урахуванням їх спеціалізації.

4. Керівник Секретаріату Конституційного Суду України направляє раз на місяць кожному судді Конституційного Суду України письмову інформацію про конституційні подання та конституційні звернення, по яких призначено суддів-доповідачів.

Глава IV. Підготовка матеріалів справи до розгляду

в Колегії суддів, на засіданні, пленарному

засіданні Конституційного Суду України

Параграф 13. Вивчення конституційних подань, конституційних

звернень суддями-доповідачами

1. Суддя-доповідач у справі вивчає порушені в конституційному поданні, конституційному зверненні питання та готує матеріали на розгляд Колегії суддів Конституційного Суду України. Суддя-доповідач у справі:

- вирішує питання щодо витребування від суб'єктів конституційного подання, конституційного звернення, відповідних органів, посадових осіб, громадян, зазначених у статті 19 Закону України "Про Конституційний Суд України", необхідних документів, матеріалів, інших відомостей, що стосуються справи;

- дає керівникам відповідних структурних підрозділів Секретаріату Конституційного Суду України доручення та встановлює строки їх виконання;

- залучає для консультацій, проведення перевірок, дослідження документів відповідних спеціалістів;

- вносить пропозиції на засідання Колегії суддів питання щодо призначення експертизи у справі чи залучення до участі в конституційному провадженні експертів, виклику посадових осіб, експертів, свідків, представників за законом чи уповноважених за дорученням, громадян, участь яких повинна забезпечити об'єктивний і повний розгляд справи.

2. Суддя-доповідач вирішує питання про направлення копій конституційного подання, конституційного звернення, інших документів керівникові органу, посадовій особі, що прийняли оспорюваний правовий акт, з пропозицією викласти свої пояснення щодо порушених у поданні, зверненні питань.

Параграф 14. Передача конституційного подання,

конституційного звернення іншому судді

Конституційного Суду України

1. У разі неможливості судді-доповідача з поважних причин (хвороба, відрядження, відпустка тощо) протягом тривалого часу проводити підготовку матеріалів справи до розгляду або задоволення його прохання про самовідвід секретар Колегії суддів Конституційного Суду України порушує перед Головою Конституційного Суду України питання про заміну судді-доповідача.

На засіданні Конституційного Суду України приймається рішення про заміну судді-доповідача на суддю-доповідача цієї ж Колегії суддів, про перенесення розгляду справи на інше пленарне засідання Конституційного Суду України, якщо слухання у справі призначено.

У разі необхідності приймається рішення про передачу матеріалів справи в іншу Колегію суддів, із складу якої і призначається суддя-доповідач.

Параграф 15. Призначення експертизи у справі

1. Для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань, Колегія суддів, Конституційний Суд України призначають експертизу, про що виноситься ухвала.

В ухвалі визначається коло питань, з яких експертиза має дати висновок.

2. Колегія суддів, Конституційний Суд України в разі призначення експертизи заслуховують пропозиції запрошених на засідання Колегії суддів осіб, учасників конституційного провадження і при прийнятті рішення враховують ці пропозиції.

3. В ухвалі Колегії суддів, Конституційного Суду України про призначення експертизи зазначаються суть питання, з якого виноситься ухвала, мотиви призначення експертизи, питання, з яких потрібні висновки експертизи, та експерт, експерти, яким доручається проведення експертизи.

Параграф 16. Права та обов'язки експертів

1. Ухвала Колегії суддів, Конституційного Суду України про призначення експертизи є обов'язковою для виконання.

2. Експерти мають право з дозволу Колегії суддів, Конституційного Суду України знайомитись з матеріалами справи та в разі необхідності брати участь в їх розгляді, вимагати надання додаткових матеріалів.

3. За давання завідомо неправдивого висновку експерти несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.

Параграф 17. Висновок експертизи

1. Висновок експертизи повинен містити дані про особу, осіб, які проводили експертизу, їх спеціальність, вчений ступінь, наукове звання, назву справи, з якої проводилась експертиза, відповіді на поставлені запитання, підпис експерта, експертів під висновком.

2. Якщо експерт, експерти під час проведення експертизи встановлять обставини, що мають значення для справи, але щодо яких їм не були поставлені запитання, вони мають право включити свою думку про ці обставини до висновку експертизи.

3. Якщо експертиза проводилась групою експертів, узгоджений між ними висновок підписується всіма експертами.

Колегією суддів, Конституційним Судом України може бути призначено додаткову чи повторну експертизу у складі тих же або інших експертів.

Параграф 18. Залучення спеціалістів до підготовки

та розгляду справи

1. У разі необхідності суддя-доповідач, Колегія суддів, Конституційний Суд України мають право залучати до підготовки та розгляду матеріалів справи тощо спеціаліста, спеціалістів, не заінтересованих у результатах розгляду справи.

Параграф 19. Внесення конституційних подань,

конституційних звернень на розгляд