Смекни!
smekni.com

Преамбула 3 (стр. 7 из 8)

Суду України

1. Копії рішень, висновків Конституційного Суду України підписуються Головою Конституційного Суду України і засвідчуються печаткою Конституційного Суду України.

Розділ IV. Питання організації діяльності

Конституційного Суду України з інших питань

Глава X. Звільнення з посади судді

Конституційного Суду України

Параграф 59. Підстави для звільнення з посади судді

Конституційного Суду України

1. Суддя Конституційного Суду України звільняється з посади з підстав, передбачених статтею 126 Конституції України ( 254к/96-ВР ) та статтею 23 Закону України "Про Конституційний Суд України".

Параграф 60. Звільнення з посади судді Конституційного

Суду України у зв'язку із закінченням

строку призначення та досягненням

шістдесятип'ятирічного віку

1. Не пізніше як за місяць до закінчення строку призначення або досягнення шістдесятип'ятирічного віку суддя Конституційного Суду України подає Голові Конституційного Суду України заяву про звільнення з посади, про що повідомляються Президент України, органи, які призначали цього суддю.

За поданням Голови Конституційного Суду України Конституційний Суд України приймає рішення про припинення повноважень судді.

2. Днем досягнення вікової межі суддею Конституційного Суду України вважається останній день місяця, в якому судді виповнилося шістдесят п'ять років.

Параграф 61. Звільнення з посади судді Конституційного Суду

України у зв'язку з неможливістю виконувати

свої повноваження за станом здоров'я

1. Неможливість виконання суддею Конституційного Суду України своїх повноважень за станом здоров'я встановлюється на засіданні Конституційного Суду України на підставі письмової заяви судді та доданого до неї медичного висновку.

2. За результатами розгляду заяви судді Конституційного Суду України Конституційний Суд України приймає рішення, за наявності підстав, про звільнення судді з посади з дня, наступного після прийняття рішення.

Параграф 62. Звільнення з посади судді Конституційного

Суду України у разі порушення вимог щодо

несумісності

1. Питання про порушення суддею Конституційного Суду України вимог щодо несумісності розглядається за висновком постійної комісії з питань регламенту та етики Конституційного Суду України на засіданні Конституційного Суду України. У разі підтвердження цього суддя попереджається про необхідність звільнення протягом установленого Судом строку з посади, що визначена як посада за сумісництвом.

2. У разі невиконання суддею Конституційного Суду України попередження Конституційного Суду України про звільнення з посади за сумісництвом матеріали щодо нього направляються на розгляд Верховної Ради України у триденний строк від дня закінчення строку попередження.

Параграф 63. Звільнення з посади судді Конституційного

Суду України за порушення присяги

1. У разі порушення у Верховній Раді України питання про порушення присяги суддею Конституційного Суду України Конституційний Суд України проводить перевірку і, за висновком постійної комісії з питань регламенту та етики, приймає одне з таких рішень:

- про наявність підстав для розгляду Верховною Радою України питання про звільнення з посади судді Конституційного Суду України;

- про відсутність підстав для звільнення з посади судді Конституційного Суду України.

2. Рішення про наявність підстав або про їх відсутність щодо звільнення з посади судді Конституційного Суду України приймається, якщо за нього проголосувало не менш як дванадцять суддів Конституційного Суду України.

3. Інформація про рішення Конституційного Суду України щодо звільнення судді Конституційного Суду України з посади направляється на розгляд Верховної Ради України у триденний строк з дня прийняття рішення.

Параграф 64. Звільнення з посади судді Конституційного

Суду України у разі набрання законної сили

обвинувальним вироком щодо нього

1. У разі набрання законної сили обвинувальним вироком щодо судді Конституційного Суду України Конституційний Суд України приймає рішення про звільнення його з посади.

Параграф 65. Звільнення з посади судді Конституційного

Суду України у зв'язку з припиненням його

громадянства

1. У разі підтвердження на засіданні Конституційного Суду України факту втрати суддею громадянства України Конституційний Суд України звільняє його з посади.

Параграф 66. Звільнення з посади судді Конституційного

Суду України внаслідок визнання його безвісно

відсутнім або оголошення померлим

1. У разі набрання законної сили судовим рішенням про визнання судді Конституційного Суду України безвісно відсутнім або оголошення померлим Конституційний Суд України приймає рішення про звільнення його з посади.

Параграф 67. Припинення повноважень судді

Конституційного Суду України

у разі його смерті

1. Повноваження судді Конституційного Суду України припиняються у разі його смерті.

Параграф 68. Звільнення з посади судді Конституційного

Суду України у разі подання заяви про відставку

або про звільнення з посади за власним бажанням

1. Письмову заяву про відставку або про звільнення за власним бажанням суддя Конституційного Суду України, який не досяг граничного віку перебування на посаді, подає Голові Конституційного Суду України.

Конституційний Суд України приймає рішення про звільнення судді Конституційного Суду України із зазначених підстав.

Параграф 69. Процедура розгляду питання про звільнення

з посади судді Конституційного Суду України

1. Голова Конституційного Суду України скликає засідання Конституційного Суду з питання звільнення з посади судді Конституційного Суду України:

- з підстав, передбачених пунктами 1 - 3, 6 - 9 частини першої статті 23 та частиною третьою статті 23 Закону України "Про Конституційний Суд України" ( 422/96-ВР ), у триденний строк з дня одержання заяви або інформації про наявність зазначених у Законі підстав.

- з підстав, передбачених пунктами 4, 5 статті 23 названого Закону, після одержання висновку постійної комісії з питань регламенту та етики Конституційного Суду України про достатність підстав для розгляду питання.

2. Судді Конституційного Суду України, щодо якого порушено питання про звільнення з посади, надається можливість викласти свої пояснення Конституційному Суду України усно або письмово.

3. У розгляді питання про звільнення з посади судді Конституційного Суду України може брати участь його повноважний представник.

4. Питання про звільнення з посади судді Конституційного Суду України вирішується Конституційним Судом України в закритому засіданні.

Параграф 70. Повідомлення про звільнення судді

Конституційного Суду України з посади

1. Інформація про звільнення судді Конституційного Суду України з посади направляється у триденний строк з дня прийняття рішення Конституційним Судом України відповідно Верховній Раді України, Президентові України, органу суддівського самоврядування.

Глава XI. Інші питання внутрішньої діяльності

Конституційного Суду України

Параграф 71. Вирішення інших питань внутрішньої діяльності

Конституційного Суду України

1. Вирішення організаційних, фінансових, кадрових та інших питань, передбачених Законом України "Про Конституційний Суд України" та цим Регламентом, проводиться на засіданнях Конституційного Суду України.

2. Рішення з поточних питань приймаються більшістю голосів від числа присутніх на засіданні суддів Конституційного Суду України. Засідання є повноважним, якщо в його роботі бере участь не менше ніж одинадцять суддів Конституційного Суду України.

3. Засідання Конституційного Суду України протоколюються.

Параграф 72. Постійні комісії Конституційного Суду України

1. Порядок утворення постійних комісій Конституційного Суду України визначається цим Регламентом.

Порядок діяльності постійних комісій визначається положеннями про відповідні постійні комісії.

2. Конституційний Суд України шляхом відкритого голосування утворює на своєму засіданні такі постійні комісії:

1) Комісія з питань регламенту та етики;

2) Комісія з питань бюджету та кадрів;

3) Комісія з питань наукового та інформаційного забезпечення;

4) Комісія з міжнародних зв'язків.

У разі необхідності може бути утворено інші постійні комісії, ліквідовано або реорганізовано раніше створені, змінено їх кількісний та персональний склад.

3. Постійні комісії утворюються із числа суддів Конституційного Суду України на засіданні Конституційного Суду України.

Кількісний склад постійних комісій визначається Конституційним Судом України.

Кандидатури для обрання до складу постійних комісій Конституційного Суду України висуваються суддями Конституційного Суду України з урахуванням побажань суддів. Спірні питання членства в постійних комісіях вирішуються Конституційним Судом України.

4. Постійні комісії Конституційного Суду України діють як допоміжні робочі органи з питань організації його внутрішньої діяльності.

Голови постійних комісій призначаються із складу постійної комісії Головою Конституційного Суду України.

Голови постійних комісій ведуть їх засідання.

Голови постійних комісій щорічно звітують про роботу комісії на засіданні Конституційного Суду України.

Голова Конституційного Суду України та його заступники не можуть бути головами постійних комісій.

Комісія є повноважною за умови присутності на її засіданні більше половини її членів.

З питань, що обговорюються, постійна комісія приймає рішення.

Параграф 73. Науково-консультативна рада

1. При Конституційному Суді України утворюється Науково-консультативна рада.

Склад, повноваження і порядок діяльності Науково-консультативної ради затверджуються Конституційним Судом України.