Смекни!
smekni.com

ОБЛІК ЕЛЕМЕНТУ ЗАТРАТ НА ОПЛАТУ ПРАЦІ (стр. 5 из 5)

Разом з тим слід мати на увазі, що калькуляційний процес, описаний на рис. 7, не включає усієї складності калькуляцій в господарстві, оскільки крім основної продукції господарство повинне калькулювати також продукцію допоміжного виробництва, яка використовується основним виробництвом, а також калькулювати напівфабрикати, якщо вони випускаються для реалізації.

Собівартість продукції обчислюється за допомогоюі окремих способів, що залежать від наявності або відсутності тих чи інших факторів калькулювання. Фактори, які визначають процес калькуляції фактичної виробничої собівартості продукції. Ос­новним вихідним елементом будь-якого виробництва є готова продукція. Разом з тим результатом виробничого процесу може також бути побічна продукція, можуть мати місце відходи виробництва, припущений брак. Крім того безперервність технологічного проце­су, особливості його організації вимагають рахуватися з наявністю незавершеного виробництва.

Вивчення складу елементів затрат як сукупності по­казує, що ця сукупність характеризує одночасно вартість таких елементів: готової продукції, відходів ви­робництва, браку виробництва, попутної продукції, не­завершеного виробництва. Таким чином, ця сукупність не має конкретизації стосовно окремого елемента. Дося­гати цієї конкретизації можна шляхом калькуляції, але для цього потрібні кількісні характеристики усіх назва­них калькуляційних факторів.


Рис. 7. Етапи та об’єкти калькулювання та їх взаємозв’язок


ОБЛІК ДОХОДІВ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ

ТА ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ПІДПРИЄМСТВА

ОБЛІК ДОХОДІВ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ТОВАРІВ

ПОБУДОВА ОБЛІКУ ДОХОДІВ ВІД РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ТОВАРІВ

Основу побудови бухгалтерського обліку доходів від реалізації продукції (товарів) становлять: визначення "реалізована продукція (товари)"; оцінка реалізованої продукції; облік затрат, пов'язаних з реалізацією про­дукції (товарів); облік податків, пов'язаних з ре­алізацією продукції (товарів): акцизний збір, податки на добавлену вартість тощо; формування показників, що характеризують процес реалізації; система рахунків;

звітність про реалізацію продукції (товарів).

Реалізована продукція — це вироби (робота, послуга, товари), які передані покупцеві (замовнику) та за які той розрахувався, незалежно від форми розрахунків — готівкою, чеком чи іншою формою розрахунків, яка пере­дбачена чинним законодавством.

Продукція, що відвантажена покупцеві, але за яку через певні умови (відстань, форми розрахунків тощо) покупець ще не розрахувався, вважається відвантаженою та облікується відокремлено від готової продукції на окремому рахунку.

Оцінка реалізованої продукції в обліку здійснюється у відповідності до діючого законодавства за договірною ціною або іншою ціною реалізації. Зокрема для визна­чення обсягу реалізації та системи оподаткування за до­говірною ціною або іншою ціною реалізації {оптово-роз­рахунковою, оптовою, роздрібно-регульованою тощо), а для визначення доходу (прибутку) збитку від реалізації за фактичною собівартістю.

Показники, застосовувані в обліку готової продукції, ії відвантаження і реалізації підрозділяються на нату­рально-речові, умовно-натуральні та вартісні.

Як натурально-речові показники використовуються, наприклад, відповідної марки автомобіль, костюм, фізична банка консервів, кілограм хліба, мішок або короб сушених фруктів і овочів, пляшка соку тощо, що вимірюються кілограмами, тоннами, літрами або декалітрами. У бухгалтерському обліку вони відображаються як в натуральному, так і в вартісному вимірах.

До умовно-натуральних показників належить вид робіт або послуг (ремонт агрегату, ремонт будови тощо) і в обліку вони відображаються тільки у вартісному виразі.

Для бухгалтерського обліку відвантаження і реалізації продукції (товарів), а також пов'язаних з цим операцій використовується система рахунків № 43 "Позавиробничі витрати", № 45 "Товари відвантажені, вико­нані роботи та послуги" та .№ 46 "Реалізація".

ОБЛІК ВІДВАНТАЖЕНОЇ ПРОДУКЦІЇ (ТОВАРІВ), ВИКОНАНИХ РОБІТ І ПОСЛУГ

Відвантажена продукція (відвантажені товари) — це продукція (товари), що відвантажена покупцям або зда­на транспортним організаціям для доставки ії покуп­цям.

Реалізація готової продукції (товарів) зі складу по­купцям, виконаних робіт і послуг проводять на основі первинних документів: наказів-накладних або розпо­ряджень відділу збуту. В документах вказують, по якому замовленню та на яку адресу відправляється продукція (товари), кількість місць, вид упаковки, маса та інші дані, що характеризують відвантажену продукцію (то­вари).

Відпуск готової продукції (товарів) покупцям безпо­середньо зі складу або цеху оформляють на основі дору­чення на право отримання цінностей, видаткової на­кладної або товарно-транспортної накладної (при відвантаженні продукції по залізниці, водним шляхом). На відвантажену продукцію, розфасовану в бочки або ящики, складається специфікація у двох примірниках:

один передається покупцеві, а другий з документами на відвантаження — до бухгалтерії.

Аналітичний облік товарів відвантажених ведеться на складі в карточках складського обліку в натураль­них показниках на підставі наказів-накладних відділу збуту.

В бухгалтерії поточний облік відвантаження про­дукції ведеться при журнально-ордерній формі у відомості № 16 "Рух готових виробів, реалізація про­дукції і матеріальних цінностей" за обліковими цінами, які прийняті на підприємстві . '

На суму переданої та відвантаженої продукції (то­варів) покупцям і на підставі відповідних первинних до­кументів, що підтверджують відвантаження, у бухгал­терському обліку вантажовідправника складають запи­си у дебеті рахунка № 40 Готова продукція" — субра-хунка Готова продукція відвантажена — (№ 41 "Товари відвантажені") і в кредиті рахунка № 40 "Готова про­дукція" (№ 41 "Товари на складі") або в дебеті рахунка № 62 "Покупці та замовники" і в кредиті рахунка № 46 "Реалізація".

Відвантажена продукція (товари) покупцеві є власністю постачальника до її оплати покупцем.

ОБЛІК РЕАЛІЗОВАНОЇ ПРОДУКЦІЇ (ТОВАРІВ)

Реалізація продукції (товарів), виконаних робіт, наданих послуг являє собою завершальну стадію процесу обігу коштів.

Стосунки між постачальником і покупцем здійснюються в основному на підставі підписаних дого­ворів. Своєчасний і правильний облік реалізації про­дукції (товарів), робіт, послуг сприяє зміцненню госпо­дарського стану, прискоренню обігу засобів, самоокуп­ності і забезпеченню фінансування чергових операцій.

Облік реалізації ведеться на рахунку № 46 "Ре­алізація". Цей рахунок використовується для обліку ре­алізації продукції, товарів, матеріальних цінностей, ви­конаних робіт та наданих послуг, а також для виявлен­ня фінансових результатів від реалізації.

В дебеті рахунка № 46 "Реалізація" відображаються фактична виробнича собівартість продукції, позавироб-ничі (комерційні) витрати, податки з обороту на підставі відповідних розрахунків.

Списується фактична виробнича собівартість про­дукції на підставі розрахунку записами в де­беті рахунка № 46 "Реалізація" і в кредиті рахунка № 40 "Готова продукція".

На підставі розрахунку частки позавиробничих вит­рат, що відносяться до реалізації продукції, на рахунок № 46 "Реалізація" відносять по кожній партії ре­

алізованої продукції (товарів) суми витрат по збуту про­дукції: в дебеті рахунка .№46 "Реалізація" і в кредиті рахунка № 48 "Позавиробничі витрати".

Ті підприємства, котрі сплачують податки з обороту, акцизний збір на добавлену вартість за окремими вида­ми продукції тощо, щомісяця на підставі відповідних розрахунків відносять на рахунок реалізації суми податку з обороту: в дебет рахунка № 46 "Реалізація" та в кредит рахунка № 68 "Розрахунки з бюджетом".

У зв'язку з впровадженням різних форм розрахунків з покупцями, розрахунків платіжними дорученнями у порядку попередньої оплати, чеком, векселем тощо, мо­мент реалізації продукції співпадає з моментом відпуску її зі складу, тому що до цього моменту гроші за про­дукцію вже сплачені покупцем і відпадає необхідність застосування рахунка 45 '"Товари відвантажені, ви­конані роботи і послуги". Облік сум, отриманих від по­купців за продукцію, у цьому випадку потрібно відобразити на рахунку № 62 "Розрахунки з покупцями і замовниками". У бухгалтерії підприємства складається запис в дебеті рахунка № 51 "Розрахунковий рахунок" і кредиті рахунка № 62 "Розрахунки з покупцями і замов­никами".

На підставі розрахунку фактичної виробничої собівартості реалізованої продукції (товарів) будуть зроблені записи в дебеті рахунка N 46 "Реалізація" (по собівартості) та в кредиті рахунка № 40 "Готова про­дукція", а також в дебеті рахунка № 62 "Розрахунки з покупцями і замовниками" та в кредиті рахунка № 46 "Реалізація" (тис. крб., за цінами реалізації підприємства).

Таким чином, рахунок № 45 "Товари відвантажені, виконані роботи і послуги" не використовується.

Аналітичний облік по рахунку № 46 "Реалізація" ве­дуть у розрізі номенклатури видів продукцій за видами робіт і послуг.

У журналі-ордері №11 відображаються операції по відвантаженню і реалізації готової продукції. У ньому реєстрі відображаються операції по кредиту рахунків №40 "Готова продукція", №43 "Позавиробничі витрати", №46 "Реалізація", №62 "Розрахунки з покупцями і за­мовниками і аналітичні дані до рахунків №45 і № 46.


Дніпропетровський державний університет

Факультет прикладної математики

РЕФЕРАТ

по курсу

“ОБЛІК ЗАТРАТ”

Виконав:

ст. гр. ПМ-94-1

Телегін Олег

Дніпропетровськ, 1999 р.