Смекни!
smekni.com

І світова війна (стр. 2 из 11)

Здавалося, що заграючи з Ватіканом, канцлер повинен був дещо ускладнити свої відносини з Квіріналом. Однак якраз в той час Бісмарк, що прагнув як можна швидше посилити австро-німецький союз, шукав дружбу Італії і не зовсім безуспішно. Коли канцлеру ставили на вигляд його загравання з папським престолом, він давав зрозуміти, що примирення Німеччини з татом полегшить в один прекрасний день примирення наступника Пія IX з наступником Еммануїла. До того ж цей останній, що помер 9 січня 1878 р., залишив свій престол государ, якого навряд чи торкали спогади об Мадженте і Сольферіно і всю відому галлофобия якого як би природно доповнювалася його що майже дійшла до пристрасті тевтономанією. З моменту свого знайдення на престол Умберто Iй з готовністю слухав німецьких спокусників. Бисмарк, відтоді як він залучив Франца-Іосифа в орбіту своєї політики, переконував італійський уряд в необхідності приборкувати ирредентизм, принаймні в його виявах, що загрожували Австро-Угорщині. Він доводив, проте, цьому уряду, що союз з Австро-Угорщиною є, бути може, засобом добитися в один прекрасний день полюбовно того самого Тіроля, який воно так хотіло б отримати від неї, і що цей союз міг би дати йому також Албанію. Він старався, головним чином, направити італійські жадання на деякі французькі провінції, якось: Савойю, Ніццу, Корсику. Він нашіптував нишком італійському уряду, що в особі Франції воно має свого найзлішого ворога. Він прекрасно використав суперництво інтересів, що виникло в Тунісе, головним чином в останні роки (1879 1880), між Францією і Італією. Зрозуміло, що коли Франція, статут від провокаційних витівок, ухвалила рішення відновити свої зневажені права і внаслідок короткої експедиції примусила Туніс внаслідок договору в Бардо прийняти її протекторат, канцлер повинен був випробовувати найживіше задоволення. Дійсно, Італія була поза собою від люті. Вона хотіла підняти на ноги всю Європу. Вона просила Німеччину про допомогу;

проте, Бісмарк був далекий від того, щоб надати її Італії. У ту епоху він зовсім не бажав поривати з Францією; він був дуже радий, що турбота від віддалених інтересах відволікала цю останню на відомий період від Ельзаса. До того ж він говорив собі, що чим більш Франція зміцнить своє панування в Тунісе, тим менш Італія буде схильна до зближення з нею; і його умовиводи були досить правильними. Канцлер вказував також квиринальскому кабінету, що міг би полегшити Італії як в Африці, так і в інших місцях основа колоній, які були б для неї компенсацією, утіхою. З іншого боку, він ставив на вигляд Австро-Угорщини, що у разі виникнення війни між нею і Росією Німеччини буде неможливо надати їй безпосередню допомогу, бо доведеться стежити за Францією, і для цього знадобляться всі німецькі військові сили. Одна Італія зможе надати їй дійову допомогу. Необхідно тому привернути її на свою сторону. Ось чому король Умберто в кінці 1882 р. їздив в Вену і в Берлін, і це були не прості візити ввічливості. Ось яким чином в наступному році Італія формально приєдналася до австро-німецькому союзу(№4,с. 479). Доти у Франції був лише один ворог, що спостерігав за нею з висоти Вогезов. З 1882 р. вона придбала другого, в Альпах; і якби тільки це залежало від німецького уряду, у Франції з'явився би і третій на Піренеях в особі молодого іспанського короля, якого воно перемагало в тому самому році своїми приставаннями.

На початку XX ст. гострі сутички між Німеччиною і Францією розгорнулися в сфері колоніальних інтересів. Франція була другою після Англії колоніальною державою. Ареною конфронтації стала Північна Африка. Конфлікти між Німеччиною і Францією, спричинені розподілом ще вільних територій у Ма­рокко, приводили ці країни на грань війни двічі — у 1905 і 1911 роках.

Наприкінці XIX ст. ускладнюються відносини Німеччини з Росією. Велике напруження в російсько-німецьких суперечностях відмічалося в митній війні. Німеччина була одним з важливих ринків для збуту російської сировини. У 1897 р. вона поглинала 30% експорту Росії. На російському ринку реалізовува­лася значна частка промислових товарів, які вироблялися в Німеччині. Німецька буржуазія намагалася перетворити Росію в постачальника сировини і ринок збуту виробів своєї промисловості, в той же час вживаючи різноманіт­них заходів щодо обмеження ввозу російських сільськогосподарських продуктів до Німеччини. У 1887 р. німецький уряд заборонив ввозити російську худобу і підвищив податок на експорт німецьких товарів у Росію.

Правлячі кола Росії особливо турбувала перспектива здобуття Німеччиною чорноморських проток, які мали для Росії важливе економічне і стратегічне значення. Німеччина стала основною перешкодою на шляху Росії до Кон­стантинополя.

На початку XX ст. німецькі монополії досягли значних успіхів в економіч­ному проникненні в балканські країни. В сферу німецького впливу потрапили Румунія і Болгарія, які мали для австро-німецького блоку велике стратегічне значення. Так, Болгарія була важливою ланкою між Німеччиною і Туреччиною. Для Росії балканські країни були найкоротшим сухопутним шляхом до чорноморських проток.

Російсько-німецькі суперечності загострювалися ще й тим, що Німеччина підтримувала експансію Австро-Угорщини на Балканах, яка була основним супротивником Росії у боротьбі за керівну роль у цьому регіоні.

На зламі XIX і XX ст. у боротьбі за світове панування все частіше стикалися між собою Німеччина і США, які розпочали боротьбу за перерозподіл європей­ських колоній в Азії, Африці та Латинській Америці. Таким чином, Німеччина втрутилась в іспано-американську війну 1898 р., що точилася за право володін­ня Філіппінськими островами, які з кінця XVI ст. були загарбані іспанцями, а в результаті національно-визвольного повстання 1896 р. проголосили себе незалежною республікою. Протистояння між США і Німеччиною набули на­стільки гострого характеру, що справа майже дійшла до військового конфлікту. Але Німеччина мусила поступитись своїми зазіханнями на далекі колонії Південно-Східної Азії на користь США, оскільки на перший план виступили суперечності між Англією і Францією, з одного боку, та Росією — з другого.

Економічна і військово-технічна підготовка до війни супроводжувалася посиленим ідеологічним тиском на населення, для чого використовувалися основні засоби пропаганди: церква, школа, преса, література, мистецтво. Най­більш відкрито пропаганда мілітаризму проводилася в Німеччині. Причини цього явища лежать в історії німецького народу, який пройшов довгий і боліс­ний шлях до об'єднання в єдину державу. Так звана «Священна Римська імперія» ( а саме так тривалий час іменували себе представники німецьких монархічно-династичних родів) в другій половині XVII ст. налічувала понад 300 окремих держав-князівств. Рішенням Віденського конгресу 1814—1815 рр. було створено Німецький союз під зверхністю Австрії, який складався з 35 держав та 4 вільних міст. Розвиток промисловості, буржуазно-демократична революція 1848—1849 рр., політичне суперництво Австрії та Пруссії, посилення процесів державно-національної ідентифікації в Європі призводило до чис­ленних воєнних конфліктів. Всі ці явища і процеси спонукали німецькі землі, з одного боку, до об'єднання, а з іншого — до мілітаризації. Об'єднання Ні­меччини здійснилося в результаті воєн Пруссії і Австрії проти Данії, австро-прусської війни 1866р. та франко-прусської війни 1870—1871 рр. У 1871р. Німеччину було проголошено імперією, а прусського короля Вільгельма І — імператором.

Виразником агресивних намагань німецького імперіалізму стали ідеї пангер­манізму, які набули значного поширення у 1891 р. у зв'язку з протестом проти англо-німецького договору, що передбачав колоніальні поступки на користь Англії. Пангерманісти вимагали завоювання англійських, французьких, бель­гійських та португальських колоній, залізорудних районів Франції, всієї Бельгії, Голландії, відокремлення від Російської імперії Прибалтики, Польщі, України і Кавказу.

В основі ідеології пангерманського союзу стверджувалася зверхність ні­мецької нації. Ця доктрина поширювалася не тільки в Німеччині, айв Авст­ро-Угорщині та Італії, які в 1879—1882 рр. створили так званий Троїстий союз— військово-політичний блок з метою підготовки війни за переділ світу. На противагу Троїстому союзу в 1904—1907 рр. Англія, Франція та Росія створи­ли блок під назвою «Антанта». Таким чином європейські держави було розчле­новано на два ворожі імперіалістичні угруповання.