Смекни!
smekni.com

Методичні вказівки до вивчення теоретичної частини курсу Маркетинг (стр. 1 из 6)

Міністерство освіти України

Українська державна академія водного господарства

Кафедра економіки підприємства

067-152

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до вивчення теоретичної частини курсу «Маркетинг» для сту­­дентів спеціальностей 7.050106 «Облік і ау­дит» та 7.050107 «Економіка підприємства» заочної форм навчання

Затвердже­ні методичною комісією факультету економіки і менеджменту « 20 » лютого 1998 р., протокол № 4

Рівне - 1998

ББК 65.050.9

Методичні вказівки до вивчення теоретичної частини курсу «Маркетинг» для студентів спеціальностей 7.050106 «Облік і аудит» та 7.050107 «Економіка підпри­ємства» заочної форм навчання. - Рівне.: УДАВГ, 1998. - 25 с.

Упорядник та відповідальний за випуск С.М. ГОНЧАРОВ, за­слу­жений працівник освіти України, член-кореспондент АПН України, професор, зав. кафедри економіки підприємства.

Наводиться програма вивчення теоретичної частини курсу «Маркетинг», план вивчення кожної теми, рекомендована література, короткий глосарій та контрольні запитання.

Призначені для самостійної роботи студентів заочної форми навчання над вивченням основ маркетингу. Можуть бути корисними і для студентів ден­ної форми навчання.

Рецензент: д.е.н., професор М.А. Хвесик (м. Київ)

© Кафедра економіки підприємства УДАВГ, 1998


мета, завдання та зміст дисципліни

Основна мета вивчення дисципліни «Маркетинг» студентами спеціальностей «Облік і аудит» та «Економіка підприємства» - знайомство з основними поняттями та функціями маркетингу, його місця у формуванні ринкових економічних відносин на підприємствах з різною формою власності, ознайомлення з зарубіжним досвідом ринкової діяльності у виробничій сферах.

Головні завдання : оволодіти методами аналізу ринку, вивчення попиту і пропозиції, розробки і збуту товарів, ціноутворення, вивчення конкуренції, організації рекламної діяльності, створення служби маркетингу. В результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

–­ знати: основні поняття та категорії маркетингу і його практичний інструментарій;

– вміти: аналізувати ринки, попит, пропозицію; орієнтувати діяльність підприємства на задоволення потреб споживачів з одночасним отриманням прибутків.

Зміст навчальної дисципліни

Назва теми

Загаль-на кіль-

у тому числі

п/п

кість годин

лекції

прак­тичні

самост. робота

1.

Соціальні основи маркетингу - задоволення потреб людини.

3

1

2

2.

Ринок та його основні елементи.

5

1

2

2

3.

Управління маркетингом.

3

3

4.

Системи маркетингових досліджень та інфор­­мації.

3

3

5.

Планування маркетингової стратегії.

3

1

2

6.

Розрахунок і прогнозування попиту.

5

1

2

2

7.

Товарна політика.

3

1

2

8.

Цінова політика і стратегія.

5

1

2

2

9.

Політика збуту товарів та послуг.

3

1

2

10.

Реклама в умовах маркетингу.

3

1

2

11.

Організація і контроль маркетингової діяльності підприємства.

3

1

2

12.

Маркетинг послуг.

3

1

2

13.

Маркетинг у сфері некомерційної діяльності.

3

1

2

14.

Міжнародний маркетинг.

2

2

15.

Маркетинговий аудит.

5

1

2

2

Разом

54

12

8

34

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Все о маркетинге.-М.: Азимут-Центр, 1992.-386 с.

2. Герасимчук В.Г. Маркетинг: теорія і практика: Навч. посібник.-К.: Вища школа, 1994.-327 с.

3. Гончаров С.М., Дупляк В.Д. Основи менеджменту та маркетингу.-К.: Вища школа, 1992.-281 с.

4. Гончаров С.М., Дупляк В.Д. Основи маркетингу.-К.: Укрводпроект, 1997.-275 с.

5. Гончаров С.М. Маркетинг. - Рівне.: Волинські обереги, 1997. - 275 с.

6. Завьялов П.С., Демидов В.Е. Формула успеха: маркетинг.-М.: Междунар. отношения 1991.-416 с.

7. Котлер Ф. Основы маркетинга: Пер. с англ.-М.: Экономика, 1990.-736 с.

8. Ноздрева Р.Б., Цыгичко Л.И. Маркетинг: как побеждать на рынке.-М.: Финансы и статистика, 1991.-304 с.

9. Прауде В.Р., Білий О.Б. Маркетинг: Навч. посібник.-К.: Вища школа, 1994.-256 с.

10.Спицын И.О., Спицын Я.О. Маркетинг в банке. - Тернополь: АО «Тарнекс», 1993.- 656 с.

11.Швальбе Х. Практика маркетинга для малых и средних предприятий : Пер. с нем. - М.: Республика, 1995. - 317 с.

ТЕМА 1. СОЦІАЛЬНІ ОСНОВИ МАРКЕТИНГУ - ЗАДОВОЛЕННЯ ПОТРЕБ ЛЮДИНИ

План: 1. Ключові терміни та поняття. 2. Суть та мета маркетингу. 3. Види попиту і завдання маркетингу. 4. Основні принципи маркетингу.

Література: [3,4,5,9,11].

1.1. Ключові терміни та поняття

До ключових термінів та понять, які розглядаються у темі, слід віднести: маркетинг, нужда, потреба, запит, попит, товар, обмін, угода, ринок, стратегія і тактика маркетингу.

Маркетинг (англ. marketing, market-ринок) - це комплексна система орга­нізації виробництва і збуту продукції, орієнтована на задоволення потреб кон­кретних споживачів і отримання прибутку на основі дослідження ринку. Роз­глядається як один з видів діяльності людини, спрямований на задоволення її потреб.

Нужда - це почуття, яке відчуває людина при нестачі чого-небудь. Це по­чуття: фізіологічні (потреба в одязі, житлі, їжі, безпеці); соціальні (в духовній близькості, впливовості, прихильності); особисті (в знаннях і самовираженні). Вони об’єктивні. І людина завжди шукає шляхи їх задоволення або прагне за­глушити їх.

Потреба - це необхідність, яка приймає специфічну форму відповідно до культурного рівня і особи індивідуума. Потреби практично безмежні, але ре­сурси для їх задоволення обмежені. Тому людина буде вибирати тільки ті то­вари, які її найкраще задовольнять в межах фінансових можливостей.

Запит - це потреба, підкріплена купівельною спроможністю покупця.

Попит - це забезпечена грошовими засобами споживачів частина їх по­треб в товарах та платних послугах.

Товар - це те, що може задовольнити потребу і пропонується ринку з ме­тою привертання уваги, придбання, використання або споживання. Існує по­няття ідеального товару, під яким розуміють той товар, який повністю задово­льняє певну потребу. Тому надзвичайно важливо знати потреби людини і вміти пристосувати відповідно до них вироблений товар. Товаром можуть бути не тільки вироби, послуги, але й особи, місця, організації, ідеї, види діяльності, тому що кожен з нас постійно є споживачем, вирішуючи, куди поїхати на відпочинок, яким організаціям допомогти, яку телевізійну передачу подиви­тись, яку ідею підтримати. Маркетинг має місце тільки тоді, коли люди бажа­ють задовольнити свої по­треби за допомогою обміну.

Обмін - це акт отримання від будь-кого бажаного об’єкту із пропозицією чогось взамін. Крім обміну, можливі і інші шляхи придбання: самозабезпечення (мисливство, рибальство); жебракування (випрошування їжі, одягу, взуття тощо). Обмін найбільш вигідний, тому що не треба порушувати закони, зале­жати від чиєїсь благодійності; не треба робити того, що не вмієш; можна зосере­дитись на тому виді діяльності, який добре засвоїв. Обмін-основне поняття мар­кетингу, і щоб він відбувся, потрібна добровільна згода хоча б двох сторін.

Угода - комерційний обмін цінностями між двома сторонами. Може мати місце грошова угода: з одного боку товар, з другого-гроші. Існує і бартерна угода-без грошей, коли один товар обмінюється на інший товар або коли одна послуга обмінюється на іншу послугу.

Ринок є сферою товарно-грошового обігу і охоплює сукупність конкрет­них відносин та зв’язків між виробниками та споживачами товарів, що забезпе­чують обмін продуктами праці. Його не слід плутати з торгівлею, тому що ри­нок-це особлива економічна категорія, а торгівля-галузь економіки.