Смекни!
smekni.com

Психологічний зміст казок (стр. 2 из 8)

А іноді батьки неусвідомлено нав'язують дитині не його роль. Кому подобається Заяць-боягуз чи Незнайка, а з нього намагаються зробити Іллю Муромця чи Знайку. Граючи в житті не свою роль, людина практично приречена терпіти невдачі. Буває, що улюблена казка передається від батьків у спадщину, і тоді дитина бере не свій, а батьківський життєвий сценарій.

Вплив книг на життєвий сценарій

Уплинути на ваше життя можуть не тільки казки, але й книги. Після того як була написана "Анна Кареніна", був відкритий новий спосіб суїциду і по Росії буквально прокотилася хвиля самогубств: дівчата стали позбавляти себе життя, кидаючись під потяг, повторюючи "подвиг" улюбленої героїні. Книжковий герой, що став вашим ідеалом, на якого ви прагнете бути схожим, закладає вам програму на життя. Такі програми, як правило, нав'язуються в школі й особливо нав'язувалися раніше. І ми вибирали - хто кому був ближче - Павку Корчагіна, Павлика Морозова, Зою Космодем'янську. А скільки Онєгінів, скільки "героїв нашого часу" у наше XXI століття страждають від нудьги! А скільки молоденьких дівчат зробили своїм ідеалом Тетяну Ларіну! "Тепер я знаю, у вашій волі мене зневагою покарати!", "Хоч рідко, хоч у тиждень раз, у селі нашім бачити вас", "И потім думати, думати про одне, І день і ніч про нову зустріч"... Чим не програма заборони на освідчення в коханні, чим не установка на нерозділену любов, на розчарування в коханні і створення родини в нелюбові. "Но я другому отдана и буду век ему верна.» Життєвий сценарій може закласти й улюблений мультфільм.

Це зовсім не значить, що їх більше, ніж казок, книг, фільмів, що несуть позитивну програму, їх нітрохи не менше.

Міфи в основі долі

Існує п'ять життєвих позицій, які найчастіше зустрічаються , в основі яких лежать могутні негативні програми: "ніколи", "завжди", "доти доки...", "після того як...", "знову і знову". Ці програми можуть впливати на долю (життєвий сценарій), заважати людині реалізуватися, домагатися бажаного.

Ці програми наочно представлені в п'ятьох давньогрецьких міфах.

1. "ніколи"

Це - міф про Тантала, приреченого стояти по шию у воді, бачити перед собою їжу, але назавжди позбавленого можливості пити і їсти, тому що коли той нахиляється - вода і їжа зникає. Люди з таким стереотипом мислення сильно чогось хочуть, але не дозволяють собі цього в силу власних чи чужих установок.

2. "завжди"

Це - протилежна програмі "ніколи" установка, і закладена вона в міфі про Арахну. Арахна була чудовою ткалею і дозволила собі суперничати в ткацтві із самою богинею Афіною. І богиня зі зловтіхою перетворила її в павука, щоб та завжди плела павутину. У даному сценарії "завжди" - це ключ, що включає негативну дію. Ця позиція може проявитися в тих, кому з дитинства навіювали: "Ти завжди будеш таким ледачим", "Ти завжди не доводиш справу до кінця", "Ти назавжди залишишся товстою".

3. "доти поки..."

Це - міф про Геракла й Есона. Програма, закладена в ньому, припускає виконання визначених умов для отримання бажаного. Приміром, батьки говорять своїй підростаючій дитині: "Доки не встанеш на ноги, родину не заводь". Але, виявляється, на ноги встати не так просто і взагалі немає межі "вставанню на ноги". І створення родини відкладається на невизначений час, а то й назавжди.

4. "знову і знову...

Це - відомий міф про Сізіфа. Герой знову і знову піднімає камінь на гору, і коли до вершини залишається зовсім небагато, камінь скочується вниз і доводиться починати все спочатку. Тут закладена програма, що орієнтує на процес, а не на результат, на "біг по колу" - безглузда, важка ПРАЦЯ.

5. "після того як..."

Ця установка лежить в основі міфу про "Дамоклів меч". У міфі герою вдалося зайняти царське ложе, але над ним повісили меч, що з кожним днем опускався все нижче і нижче, нагадуючи йому про щоденні небезпеки. Як правило, люди з цією життєвою програмою живуть у постійному чеканні нещасть і невдач у майбутньому, у такий спосіб "програмуючи" себе на них.

Авторські казки. Г. Х. Андерсена

Чому тільки деякі авторські казки пережили своїх творців?

Можна припустити, що залишилися тільки ті казки, що при своїй не індивідуальній адресованості торкалися найважливіших психологічних механізмів, загальних для усіх. Це такі казки, що допомагали становленню зрілої особистості, сприяли побудові взаємодії між дитиною і дорослим, пропонували шляхи вирішення найважливіших життєвих криз. Бруно Беттельхайм говорив про те, що смерть і наступне відродження героя казки - це символ кризи росту, а щасливий кінець символізує перемогу в цих психологічних боях.

Цікаво, що подібним потенціалом володіють тільки ті авторські казки, що створені відповідно до законів народних. Звідси неминуча популярність казок братів Гримм і Ш. Перро, А.С. Пушкіна і деяких казок Г.-Х. Андерсена. Щодо останнього варто сказати, що багато з його казок відбивають особливості невротичної особистості автора.

Якщо говорити про Андерсена, то це, безсумнівно, великий поет, однак він дуже невротичний, і я не можу читати його казки, тому що невроз, що дає про себе знати в його казках, діє на мене так само, як звук ножа, що скребе по тарілці.

З погляду Марії Луїзи фон Франц його основний невроз - це не тільки його індивідуальна проблема, але і проблема всієї Скандинавії, а саме: проблема статевого життя, що приводить тут людину в страх щодо обов'язків християнському святенництву, нав'язаному ззовні і дуже суворому, але ж насправді під цим пуританським корсетом існував найшаленіший язичеський темперамент.

Цю напруженість, викликану дією зазначених факторів, можна знайти усюди на Півночі, а Андерсену цей колективний невроз був властивий найвищою мірою. Він ніколи не був одружений і навряд чи коли-небудь був здатний доторкнутися до жінки. Він помер дівичем, але його психіка була настільки насичена сексуальними фантазіями, що він був близький до божевілля, а коли він вмирав і марив, то з його вуст потоком лилися непристойності. Однак ми не помилимося, якщо скажемо, що оскільки його внутрішній конфлікт був не тільки його індивідуальним конфліктом, але і конфліктом усієї Півночі, то це й пояснює причину успіху його казок. Його невроз являв собою колективну проблему, яку він вистраждав сповна, якщо не більше, оскільки був дуже вразливою людиною. Цілком можливо, що його чарівні казки згодом стали б загальним надбанням і розповідалися б кожному зустрічному, хоча цілком можливо, що цього б і не відбулося, тому що вони містять у собі занадто специфічну життєву проблему. Якщо оповідач чарівних казок здатний виразити у своєму добутку якусь загальнолюдську проблему, тоді є всі підстави припускати, що його казки стануть загальнонародними, але якщо вони надто нагадують про власні невротичні проблеми автора, то вони не одержать скільки-небудь великого поширення. Здорові люди не сприймуть їх.

Казка братів Гримм "Гензель і Гретель".

Спробую розібратися з однією з проблем маленької дитини на прикладі казки братів Гримм "Гензель і Гретель".

Двоє дітей, батько і мачуха. У родині голод і, з ініціативи мачухи, дітей ведуть у ліс і там кидають. Але Гензель розсипає по дорозі камінчики, і по них діти знаходять дорогу назад. Наступного разу йому не вдається набрати камінців, він кришить скибочку хліба, але хліб скльовують птахи і діти залишаються в лісі. Вони натрапляють на "пряниковий" будиночок відьми і починають його гризти. Відьма спочатку ласкаво приймає їх, але потім замикає Гензеля в хлів, щоб відгодувати його, а потім з'їсти. Хлопчик підсуває їй кісточки замість власних пальців і момент смерті удається відстрочити. У підсумку обман розкривається, і тільки хитрістю Гретель зуміла запхати в піч відьму замість власного брата. Діти забирають скарби, накопичені в будинку відьми, і повертаються додому. На шляху встає нездоланна водяна перешкода, і тільки за допомогою доброї качки їм удається перебратися. Удома з'ясовується, що мачуха вмерла, і усі вони живуть довго і щасливо на добуті у відьми скарби.

Відьми і темний ліс зустрічаються в казках постійно. Підростаючи, дитина поступово розуміє, що дорослий світ погано для неї пристосований, а найчастіше просто ворожий. Виникає дилема - входити в цей світ, пізнавати його, дорослішати, чи краще сховатися за материнську спідницю і там залишитися. Матері в цій ситуації теж часто поводяться неоднозначно - дуже багатьох лякає думка про самостійність дитини, про можливість її відриву. Іноді свідомо, а частіше інстинктивно, мати намагається удержати дитину при собі, позбавляє її самостійності. Вона ж ще така маленька, беззахисна, він має потребу в мені. Тобто мати використовує дитину для задоволення власних потреб.

Так виникає амбівалентний образ матері: мати, що дає життя, їжу, що пестить і підтримує, і мати "пожираюча". Імовірно, діти взагалі схильні побоюватися бути з'їденими - один раз вони вже були в животі, як би не появитися там ще разок. Недарма казки насичені мотивом поїдання. З іншого боку, придушення власної волі дитина теж може сприйняти тільки як поглинання.

Однак ідея амбівалентності дитині ще не доступна. Вона просто поділяє матір навпіл - на добру "фею" і злу "мачуху, відьму, Бабу-ягу". У більшості казок мати в героя вмирає в ранньому дитинстві і далі з'являються негативні жіночі персонажі, що всіляко намагаються нашкодити дитині. З одного боку, ця сама погана мама, яку він бачить у реальності. З іншого боку, і це набагато важливіше, це те, що існує в самій дитині і заважає процесу дорослішання.