Смекни!
smekni.com

Психологічний зміст казок (стр. 5 из 8)

У розглянутій казці анімус - у якості Дроздоборода, гусара і чоловіка-жебрака - виступає в трьох ролях, що, як відомо, любить робити Вотан. Про останнього розповідається, що він скаче верхи на білому коні, очолюючи кінноту шалених вершників ночі, котрі іноді зображуються тримаючими у руках свої голови.

Ця легенда, яку іноді ще доводиться чути з вуст простих селян, спирається на давнє уявлення про Вотана як вождя мертвих воїнів, що прямують у Вальхаллу. Як злі духи, вони усе ще полюють у дрімучих лісах, і побачити їх - значить прийняти смерть, що негайно вливає померлого в їхні ряди.

Часто Вотан мандрує під виглядом злиденного чи невідомого подорожнього серед ночі, і завжди його обличчя злегка закрите, тому що в нього тільки одне око. Незнайомець входить, вимовляє кілька слів, а потім зникає, - і тільки пізніше стає ясно, що це був Вотан. Він називає себе хазяїном землі, і в психологічному відношенні це справедливо: невідомим хазяїном землі, як і раніше, залишається архетипічний Вотан. Ім'я Вотана змушує згадати про ще одну з його характерних ознак: він приймає теріоморфний вигляд, а саме з конем. Коня Вотана кличуть Слейпнир, він - білої чи чорної масті, з вісьма ногами, швидкий, як вітер. Це вказує на те, що, хоча анімус у більшій мірі являє собою щось подібне дь архаїчного божественного духу, він тісно зв'язаний так само і з нашою інстинктивною, тваринною природою. У несвідомому дух і інстинкт не є протилежностями. Навпаки, нові паростки духу нерідко заявляють про себе спочатку стрімким напливом сексуального чи лібідо інстинктивними імпульсами і тільки пізніше одержують розвиток в іншому плані. Це відбувається від того, що нові паростки духу людини генеруються самим духом природи, що успадковує невичерпне багатство змісту, закладеного в структурі кожного з наших інстинктів. У жінках дух ще не диференціювався і зберігає свої архаїчні (емоційні й інстинктивні) особливості, тому жінки звичайно збуджуються, коли вони і справді по-справжньому мислять.

Тваринний аспект анімуса з'являється перед нами в добре відомій казці "Красуня і Чудовисько", однак цей мотив порівняно рідко зустрічається в чарівних казках. Далеко не настільки відомий приклад - туркменська казка за назвою "Чарівний кінь".

Дівчина сідає на чарівного коня й рятується утечею від свого викрадача-дева, який є демоном пустелі. Але це тільки тимчасовий порятунок, а потім демон доганяє її. Зрештою, кінь разом з девом поринає в море, у результаті чого дев утрачає свою силу. Тоді кінь наказує дівчині убити його. Коли вона так і робить, кінь перетворюється в чудовий палац, а його чотири ноги стають чотирма колонами, розташованими по кутах будинку. У кінцевому результаті дівчина знову з'єднується зі своїм коханим - юним принцом.

Анімус у цій казці - злий дух, з одного боку, а з іншого боку - тварина, що допомагає. Коли анімус приймає вид явно руйнівного і диявольського духу, тоді на допомогу повинні прийти інстинкти.

Єдиний спосіб вирішення проблеми анімуса для жінки полягає в тому, що вона просто повинна терпіти до останнього. І дійсно, немає такого вирішення цієї проблеми, що не було б сполучене зі стражданням, а страждання, очевидно, невід'ємно від життя жінки. У тих випадках, коли жінці необхідно позбутися стану одержимості яким-небудь духом чи вампіром, багато чого можна досягти, зайнявши гранично пасивну позицію стосовно свого анімуса, і часто наймудріша порада, яку можна дати жінці в такій ситуації, - це не робити в даний момент нічого.

Є в нашому житті періоди, коли ми можемо лише чекати й у той же час намагаємося зміцнити себе за допомогою збереження в пам'яті позитивних аспектів анімуса. Перебороти свою одержимість яким-небудь несвідомим змістом, вислизнувши з його обійм - це подвиг, що заслуговує не меншої нагороди, ніж будь-яка героїчна перемога. Це - мотив "чудесної втечі", що символізує ситуацію, у якій краще рятуватися утечею від несвідомого, чим намагатися перемогти його, і тим самим дійсно уникнути небезпеки бути поглиненим ним.

Мотив чудесної втечі неважко помітити в сибірській казці "Дівчина і злий дух". Героїня цієї казки, що у своєму житті ніколи не зустрічала людей і не могла б сказати, хто її батьки, пасе північних оленів. Вона бродить по тундрі, залучаючи їх до себе співом чарівних пісень.

І тут ми знову зустрічаємося з мотивом самотності, що виступає в якості попереднього початку захворювання - симптому особливого індивідуального розвитку особистості. Про дівчину в цій казці не скажеш, що вона сильно чи бідує ж страждає від голоду: вона вміє куховарити і здатна подбати про себе, а крім того, завдяки чарівному співу, вона може керувати чередою оленів, що слухняно ходять за нею по тундрі. Іншими словами, вона, на відміну від героїні вищезгаданої сибірської казки, спритна, більш обдарована й психічно здорова, а її магічні здібності говорять про те, що вона має уміння давати вираження змісту несвідомого. Займаючись аналізом, часом бачиш, що ситуація небезпечна в силу того, що спосіб, яким пацієнтдопомагає собі і виражає неспокійний, загрозливий зміст несвідомого, і занадто слабкий, і занадто вузький. За цим може ховатися убогість почуттів і нездатність дарувати любов, так само як убогість розуму і духу.

Пісні, що ллються з вуст дівчини, імовірно, прийшли з її родового минулого, а це звичайно означає, що нею успадкована від предків сприятлива констеляція основних елементів родової психіки. Але в її житті відсутні людські зв'язки. Бути відрізаною від суспільства - найбільша небезпека для жінки, оскільки без контакту з людьми вона легко занурюється в несвідомий стан і опиняється під владою негативного анімуса.

Далі в цій казці розповідається про те, що зненацька пара величезних щелеп спустилася з небес - немов прірва від неба до землі. Ця широко роззявлена, усепоглинаюча - суть безодні абсолютної несвідомості. І отут дівчина із силою кидає на землю позаду свій пастушачий ціпок.

Посох є знаком влади і права вершити суд, тобто двох царських прерогатив. Посох асоціюється також зі Шляхом і виступає як принцип, що дає напрямок у несвідомому. Посох єпископа, наприклад, інтерпретувався церквою як символ авторитетності християнського вчення, тобто як те, що вказує шлях і дозволяє приймати рішення. Таким чином, у жіночій психіці посох - це форма анімуса. В античну епоху золотий жезл чи магічний скіпетр належать до атрибутів Меркурія і символізують його здатність приводити у визначену систему непіддатливі і важко керовані елементи в несвідомому. Якщо ми маємо посох, значить ми вже не цілком пасивні - у нас є напрямок.

Дівчина тікає, кидаючи позаду свій чарівний гребінь і чарівну червону хустку. Розкидання за собою на шляху яких-небудь предметів - характерна риса "чудесної втечі". Акт викидання коштовних речей має значення жертвоприношень; звичайно, речі кидають через своє плече померлому чи дияволу - з метою умилостивити тих, кому ми не сміємо дивитися в обличчя без страху. Зречення від коштовного майна в момент порятунку втечею можна прийняти за прояв паніки, однак той, хто в подібній ситуації вирішує зайняти оборонну позицію і захищатися до кінця, легко може бути убитий набагато більш сильною нападаючою стороною, тоді як звільнення себе від зайвих речей робить втікача більш мобільним. Коли ми зіштовхуємося віч-на-віч з безнадійно кепською ситуацією, нам необхідно просто зібратися з духом і зробити стрибок на дно найпасивнішої простоти і невибагливості, і завдяки цьому ми можемо пережити, здавалося б, безвихідну ситуацію.

Більш того, речі, що виявилися пожертвуваними, перетворюються в перешкоди на шляху переслідувача. Гребінь відразу перетворюється в ліс і стає частиною природи Матері-Землі. Його трансформація в природний об'єкт говорить про те, що спочатку він був невід'ємною частиною природи. Ми жертвуємо несвідомому те, що було відірвано в нього.

Призначення гребеня - приводити волосся в порядок, а також скріплювати його. Волосся є джерелом магічної сили. Вважається, що завитки волосся, що зберігаються як пам'ятний подарунок, підтримують зв'язок однієї людини з іншою через час і відстань. Обрізання волосся і приношення його в жертву часто означає підпорядкування новому колективному стану, що включає в себе зречення від старого і народження заново.

Гребінь, таким чином, репрезентує здатність надавати нашим думкам упорядкованість, ясність і усвідомленість.

Червона хустка, від якої дівчина відмовляється, перетворюється в полум'я, що виростає до самого неба. Відмова від посоха і гребеня означає відмову від спроби привести в бойову готовність свої сили чи придумати який-небудь план порятунку. Тепер поява полум'я вказує на те, що дівчина установлює внутрішню дистанцію між собою і своїми почуттями та емоціями, свідомо применшуючи себе до стану найпасивнішої простоти і невибагливості.

Далі роззявлені від землі до неба щелепи пожирають вирослий із гребеня ліс і викидають слину на полум'я. Вода і вогонь борються у несвідомому, а тим часом дівчина тікає від небезпеки, прослизаючи між цими двома протилежностями.

Потім вона проходить через чотири трансформації у тварин, причому кожна нова тварина, у яку вона перетворюється, є більш швидконогою, ніж їй попередня. Тепер героїня може покладатися тільки на свою внутрішню тваринну сутність. Їй необхідно забути про свої вищі здібності і "заритися" глибоко усередину себе - до свого інстинктивного рівня. У мить неминучої небезпеки не варто ні міркувати, ні почувати, ні намагатися врятуватися, вступаючи в боротьбу, але потрібно звести себе до простоти тварини.