Смекни!
smekni.com

Суспільно-географічна характеристика зовнішньоекономічних зв’язків прикордонних регіонів України (стр. 5 из 12)

2.3 Особливості зовнішньої торгівлі прикордонних регіонів, що входять до складу єврорегіонів

Прикордонні регіони мають ряд переваг щодо розвитку зовнішньоекономічної діяльності. Особливістю таких регіонів є те, що їхня віддаленість від центральних ринків країни та близькість до ринків сусідніх держав надає їм додаткові можливості у розвитку зовнішньої торгівлі.

Сьогодні в Україні спостерігається тенденція до більш активного залучення прикордонних регіонів у зовнішньоекономічну діяльність завдяки створеної в останні роки нормативно-правової бази та появі нових інституцій співробітництва.

З метою прискореного переходу на інноваційний шлях розвитку економіки України слід раціонально використовувати промисловий та експортний потенціал прикордонних регіонів із залученням нових інструментів європейської регіональної політики, а саме єврорегіонів.

Сьогодні одним з інструментів державної регіональної політики у сфері зовнішньоекономічної діяльності прикордонних регіонів є створення єврорегіонів. Нині Україна майже закінчила формування єврорегіонів, які допоможуть їй інтегруватися в загальний європейський економічний простір (рис.2.7). Єврорегіони являються комплексними територіальними інститутами співробітництва, які мають нові компетенції для вирішення спільних проблем в сфері економіки, охорони навколишнього середовища, туризму, розвитку інфраструктури.

Уздовж українського державного кордону створено 7 єврорегіонів (табл.2.6) та один знаходиться на стадії формування – «Донбас» (Луганська область (Україна) Ростовська область (РФ)).

Таблиця 2.6 Склад та учасники єврорегіонів, які створені уздовж державного кордону України(побудовано автором за даними)

Назва єврорегіону Прикордонні регіони суміжних держав Прикордонні регіони України
«Буг» Люблінське воєводство (Республіка Польща) Брестська область (Білорусь) Волинська область
«Нижній Дунай» Райони Кагул та Кантемир (Республіка Молдова), повіти Бреїла, Галац, Тульчя (Румунія) Одеська область
«Верхній Прут» Ботошанський та Сучавський повіти (Румунія), Фалештський, Єдинецький, Глоденський, Окницький, Ришканський та Бриченський райони (Республіка Молдова) Чернівецька, та Івано-Франківська область
«Ярославна» Курська область (РФ) Сумська область
«Слобожанщина» Бєлгородська область (РФ) Харківська область
«Дніпро» Гомельська (Республіка Білорусь), Брянська області (РФ). Чернігівська область
«Карпати» прикордонні регіони Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська та Чернівецька області

До складу єврорегіонів входять такі прикордонні регіони України: Волинська, Харківська, Одеська, Чернівецька, Сумська, Чернігівська, Закарпатська, Івано-Франківська та Львівська області.

Прикордонні регіони України, що не входять до складу єврорегіонів: АР Крим, Запорізька, Вінницька, Донецька, Житомирська, Луганська, Київська,м. Севастополь, Миколаївська, Херсонська та Рівненська області.

З метою оцінки перспектив розширення зовнішньої торгівлі прикордонних регіонів, які входять до складу єврорегіонів, ми проаналізували динаміку середнього значення експорту, імпорту, зовнішньоторговельного обороту товарів за 2000 р., 2004 р. та 2008 р (рис.2.8, рис.2.9, рис.2.10)

Сумарний експорт товарів прикордонних регіонів, що входять до складу єврорегіонів у 2004 р. у порівнянні з 2000 р. збільшився на 58 % і становив 4958,7 млн.дол.США, а у 2008 р. у порівнянні з 2004 р. на 43 % і склав 8770,4 млн. дол. США. Загалом за період 2000-2008 рр. сумарний експорт збільшився на 76 %. Сумарний імпорт товарів у 2004 р. становив 5550,6 млн..дол.США, що на 58 % більше, ніж у 2000 р. (2301,4 млн..дол.США),а в 2008 р. у порівнянні з 2004 р. збільшився на 65 % (16214,4 млн.дол.США), у порівнянні з 2000 р на 85 %. Зовнішньоторговельний оборот у 2004 р. становив 10509,3 млн.дол.США, що на 55 % більше за показник у 2000 р. – 4706,4 млн.дол.США, а в 2008 р. у порівнянні з 2004 р. збільшився на 57 % і склав 24984,8 млн.дол.США, а у порівнянні з 2000 р. збільшився на 81 %.

Сумарний експорт товарів прикордонних регіонів, що не входять до складу єврорегіонів у 2004 р. у порівнянні з 2000 р. збільшився на 57% і становив 15135,9 млн.дол.США, а у 2008 р. у порівнянні з 2004 р. на 52 % і склав 31335,4 млн.дол.США. Вцілому за період 2000-2008 рр. експорт збільшився на 79 %. Сумарний імпорт товарів у 2004 р. становив 6754,4 млн.дол.США, що на 48 % більше, ніж у 2000 р. (3515 млн.дол.США), а в 2008 р. у порівнянні з 2004 р. збільшився на 66 % (19605,8 млн.дол.США), у порівнянні з 2000 р на 82 %. Зовнішньоторговельний оборот у 2004 р. склав 21890,3 млн.дол.США, що на 54 % більше за показник у 2000 р. – 9976,6 млн.дол..США, а в 2008 р. у порівнянні з 2004р. збільшився на 57% і становив 50941,2 млн.дол.США, а у порівнянні з 2000 р. збільшився на 80%.

Рис.2.8 Динаміка експорту товарів і послуг прикордонних регіонів за період 2000-2008 рр.(побудовано автором за даними)

Рис.2.9 Динаміка імпорту товарів і послуг прикордонних регіонів за період 2000-2008 рр.(побудовано автором за даними)


Рис.2.10 Динаміка зовнішньоторговельного обороту прикордонних регіонів за період 2000-2008 рр.(побудовано автором за даними)

З проведених розрахунків було виявлено, що показники зовнішньої торгівлі прикордонних областей, що не входять до складу єврорегіонів, збільшуються більш інтенсивніше. Це пов’язано з тим, що до даних регіонів відносяться найбільш розвинені, потужно промислові області України, такі як Донецька, Луганська, Запорізька області.

Показники зовнішньої торгівлі (експорт, імпорт, ЗТО товарів) областей, що входять до складу єврорегіонів, мають менш динамічне зростання упродовж 2000-2008 рр. Причинами цього є :

- нещодавнє створення єврорегіонів;

- недосконалість державної регіональної політики, що є причиною зростання асиметрії у розвитку;

- скорочення кількості та погіршення якості трудового потенціалу;

- посилення міграції працездатного населення, особливо молоді за межі України, адже саме в цих областях найбільша міграція у країні;

- нерозвиненість відповідних правової та інституційної систем;

- слабим кадровим забезпеченням місцевих органів влади у поєднанні із відсутністю чітких стратегічних цілей та пріоритетів регіональної політики на загальнодержавному рівні;

- фактична відсутність ефективних інструментів для реалізації регіональної політики, невикористання можливостей, пов’язаних із застосування інноваційних підходів та ініціатив щодо подолання проблем регіонального розвитку [3, 4].

Сьогодні існують значні проблеми функціонуванні діяльності єврорегіонів, але вони є могутнім інструментом для усунення перешкод, пов'язаних із перетинанням кордонів, зміцнення економічного, соціального, культурного співробітництва, мінімізації екологічних проблем у прикордонних регіонів держав-сусідів та вирішення проблем, пов'язаних із безпекою підприємництва і туризму.

Основною перевагою єврорегіонів для розширення зовнішньої торгівлі є те, що Україна та її прикордонні регіони матимуть змогу фінансову допомогу із Фондів Європейського Союзу для реалізації транскордонних проектів, що вже у найближчому майбутньому посилить їх інноваційний розвиток та сприятиме досягненню перших реальних позитивних результатів європейської інтеграції нашої держави.

Основні проблеми прикордонних регіонів у розвитку зовнішньоекономічної діяльності пов’язані з відсутністю єдиної стратегії у зовнішній політиці держави. Орієнтири у співробітництві регіонів з іншими країнами залежать від політичної ситуації в країні.

У цілому розглянуті прикордонні регіони відрізняються між собою за рядом ознак, серед якихнайважливішими є їх економіко-географічне положення, природно-ресурсний потенціал та рівень соціально-економічного розвитку. В умовах активного розширення євроінтеграційних процесів, зокрема створення єврорегіонів та посилення контактної функції кордонів, важливим завданням регіональної стратегії розвитку має стати активізація зовнішньоекономічних зв’язків за участю прикордонних регіонів України та використання ними потенціалу їх унікального економіко-географічного положення.


РОЗДІЛ 3 РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНИХ ЗВ’ЯЗКІВ ПРИКОРДОННИХ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ

3.1 Аналіз збалансованості зовнішньої торгівлі

Щоб детальніше розглянути і оцінити експортні та імпортні операції областей України, а особливо її прикордонних регіонів, у роботі проводиться аналіз коефіцієнту збалансованості зовнішньої торгівлі усіх регіонів України.

Результати занесені у табл.3.7 та представлені на картосхемі (рис. 3.11).

Таблиця 3.7 Оцінка зовнішньоторговельної діяльності областей України на основі розрахунку коефіцієнту збалансованості зовнішньої торгівлі

Значення коефіцієнту збалансованості зовнішньої торгівлі Економічна інтерпретація зовнішньоторговельної діяльності областей Області та містаУкраїни
-1 Область абсолютної незбалансованості імпорту (зовнішньоторговельні операції однобічні – існує тільки імпорт)
1 Область абсолютної незбалансованості експорту(зовнішньоторговельні операції однобічні – існує тільки експорт)
від -1 до - 0,5 Область значної незбалансованості імпорту (імпорт значно перевищує експорт) Київська область, м. Київ
від - 0,5 до 0 Область порівняльної збалансованості імпорту(імпорт дещо перевищує експорт) Волинська, Закарпатська, Львівська, Одеська, Харківська, Тернопільська, Чернівецька, Черкаська,
0 Область абсолютної збалансованості експорту та імпорту (зовнішньоторговельні операції збалансовані Е=І) Рівненська, Хмельницька
Значення коефіцієнту збалансованості зовнішньої торгівлі Економічна інтерпретація зовнішньоторговельної діяльності областей Області та містаУкраїни
від 0 до 0,5 Область порівняльної збалансованості експорту (експорт дещо перевищує імпорт) АР Крим, Вінницька, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Миколаївська, Полтавська, Сумська, Херсонська, , Чернігівська, м. Севастополь
від 0,5 до 1 Область значної незбалансованості експорту (експорт значно перевищує імпорт) Луганська область

З проведених розрахунків та за допомогою групування було виявлено, що експортно-імпортні операції областей України в цілому не збалансовані. У зовнішньоекономічній діяльності більшості регіонів (17 областей) спостерігається порівняльна збалансованість експорту, тобто експорт дещо перевищує імпорт. Тільки у двох областях – Рівненській та Хмельницькій існує абсолютна збалансованість експортно-імпортних операцій. В деяких областях (22 %) імпорт дещо перевищує експорт (рис. 3.11). Це пов’язано з тим, що товари даних регіонів мають низький рівень конкурентоспроможності, тому існують деякі проблеми з їх виходом на світовий ринок. Крім того, значна частина імпорту у зовнішній торгівлі може свідчити про процес технологічного переоснащення підприємств регіону.