Смекни!
smekni.com

Економіка Республіки Чилі (стр. 3 из 4)

Першим завданням соціаліста Лаґоса, який став президентом 11 березня 2000 року, стало подолання наслідків азіатської економічної кризи та вирішення питання з затриманням Піночета. Також майже одразу після зайняття посади він провів реформу кримінального кодексу. Реформи Лаґоса проходили важко, деякі, як економічна реформа, не були підтримані конгресом, а інші, як реформа системи охорони здоров'я, не були популярними в народі.

На посаду міністра оборони була призначена Мішель Бачелет, перша жінка в Латинській Америці на такій посаді. Піночет був звинувачений в багатьох злочинах проти прав людини, проте був визнаний нездатним відповідати через стан здоров'я. Було показано, що Піночет отримав мільйони доларів допомоги від уряду США, та в 2004 році нарешті був заарештований.

Протягом правління Лаґоса значно покращилася інфраструктура країни, були збудовані нові автодороги, нові лінії метро в Сантьяго, була запущена нова транспортна система міста Трансантьяго. 2005 року була внесена поправка до конституції, що відміняла призначення сенаторів, і на виборах 2005 року Консертасьйон отримав більшість в обох палатах парламенту. На президентських виборах, проте, довелося провести другий тур виборів, на яких також перемогла кандидат від Консертасьйон Мішель Бачелет, що змагалася з кандидатом від Альянса Себастьяном Піньєрою. Незважаючи на значну популярність у момент обрання, скоро Мішель Бачелет стикнулася зі значними проблемами. Першими стали масові виступи учнів середніх шкіл проти нової реформи, призначеної покращити систему освіти. 30 травня 2006 року протести зібрали від 600 тис. до 1 млн. чоловік, подія відома як Революція пінгвінів. Протести викликали значні зміни в кабінеті міністрів та кілька мір уряду з ціллю заспокоїти акції протесту.

3. Особливості економіки Чилі

чилі становлення розвиток південна америка

Економіка Чилі сьогодні є однією з тих, що найдинамічніше розвиваються в Латинській Америці. Це єдина країна регіону, де за останні роки не відбулося погіршення соціальних умов населення, а також найменш корумпована країна в регіоні.

Чилі досить багата країна на корисні копалини. Вона має родовища нафти і газу, кам'яного і бурого вугілля, заліза і марганцевих, мідних, свинцево-цинкових, молібденових, літієвих, золотих і срібних руд, борної сировини, натуральної селітри і самородної сірки. Запаси нафти і газу незначні. За запасами вугілля Чилі займає 3-є місце в Латинській Америці: 10% ресурсів припадає на антрацити і кам'яне вугілля, інша частина – на буре вугілля. У околицях Лебу знаходяться єдині в Південній Америці поклади лігніту. За запасами літієвих руд Ч. займає одне з провідних місць серед промислово розвинених країн (близько 50% запасів). Прогнозні ресурси золота в країні – 2-5 тис. т, що складає 6-у позицію в світі (поряд з Австралією, Канадою, Ґаною, Індонезією, Папуа Новою Ґвінеєю, Венесуелою і Перу). За запасами мідних руд Чилі займає 1-е місце серед країн світу (23,7% розвіданих запасів, 1998). За підтвердженими і загальними запасами молібденових руд займає 2-е місце в світі (після США, 1999). У Чилі знаходяться єдині в світі родовища натуральної селітри (нітрату). Крім того, в Чилі є поклади руд вольфраму, стибію, ртуті, бариту, йодатів, уранових, ванадієвих руд, апатитів, калійних солей та ін. Саме через такі багаті природні ресурси однією з основних галузей промисловості в Чилі є гірничодобувна, а саме видобуток міді та молібдену. Важливе значення мають також харчова промисловість, сільське господарство, лісова та деревообробна промисловості, рибальство.

Всього 8% площі Чилі використовується для вирощування сільськогосподарських культур. Близько ¾ землі, що обробляється, зайняті зерновими та овочами. Основними культурами є пшениця, ячмінь, овес, картопля та цукровий буряк. Вирощуються також фрукти, а 2% загальної площі сільськогосподарських земель займають виноградники. Чилійські вина експортуються в основному в США та в Європу. Тваринництво відіграє дуже важливу роль в господарстві Чилі, хоча його ведення передбачає задоволення тільки внутрішніх потреб країни.

Чилі має значні лісові ресурси. В країні широко розвинена заготівля пиломатеріалів, експортується деревина бука, сосни та лавру.
Лісова і деревопереробна промисловістьє другим по значущості джерелом надходження валюти в скарбницю держави. Деревина і продукти її переробки (целюлоза, папір, пиломатеріали і т.д.) мають попит більш ніж на 100 ринках, найбільшими з яких є ринки США, Японії і Китаю.

В Чилі добре розвинена рибна промисловість. Більша частина риби переробляється на рибну муку, що експортується як добрива та корми. Чилі займає друге після Норвегії місце за виробництвом лосося та форелі та перше місце в світі за експортом. Чилійський лосось експортується в США, Великобританію, Китай, Японію, Аргентину, Бразилію.

Сільське господарство складає 4,8% ВВП країни, 50,5% ВВП припадає на промисловість та 4,7% – на сферу послуг.

Найбільш розвинений в Чилі автомобільний, морський, залізничний транспорт. Зовнішньоторговельний оборот забезпечується на 90 % морським транспортом. Найбільші порти - Вальпараісо, Антофагаста, Пунта-аренас, Талькауано, Сан-Антоніо, Сан-Вісенте, Уаско, Гуаякан, Токопілья, Кальдера.

Система залізниць Чилі, довжина якої складає 6300 км, є однією з кращих у Латинській Америці. Ця залізнична мережа простягнулася від м. Пісагуа в пустелі Атакама до Пуерто-Монта на півдні країни з відгалуженнями в усі найважливіші порти. Окрема гілка йде в Аргентину і через м. Мендоса продовжується до Буенос-Айреса. Від Аріки й Антофагасти залізниця йде до Ла-Паса (Болівія). Лінія між Антофагастою і м. Сальта (Аргентина) перетинає Анди на висоті 4500 м.

З 79 600 км автомобільних доріг 9580 км асфальтовані, найсучасніші шосейні дороги прокладені в Подовжній долині в районі Сантьяго. Одна ділянка Панамериканського шосе долиною 3900 км йде в північному напрямку і з'єднує Сантьяго з Лімою (Перу), інша — довжиною 1450 км — йде на схід від Сантьяго до Буенос-Айреса, ще одна — довжиною 2250 км — на південь до Пунта-Аренаса.

Торговий флот Чилі — один з найстарших і п'ятий за величиною в Латинській Америці. Чилійська пароплавна компанія «Компанья судамерикана де вапорес». Внутрішні і міжнародні авіалінії зв'язують Чилі з іншими державами, уся територія країни обслуговується рейсами місцевих авіакомпаній.

З 2003 року Чилі активно реалізує розроблену в кінці 2002 року концепцію “Чилі – країна-платформа”, спрямовану на залучення в країну іноземних капіталовкладень шляхом створення сприятливих умов для використання іноземними інвесторами вітчизняної інфраструктури як “плацдарм” для просування в інші країни регіону. Отже, Чилі – країна, відкрита для інвестицій, 25% ВВП Чилі складають іноземні інвестиції. Різні дослідження і міжнародні оцінки позиціонують Чилі як одну з найпривабливіших, для прямих іноземних інвестицій країн. Позитивний діловий клімат в країні характеризується політичною і економічною стабільністю (вже протягом 30 років), розумною макроекономічною основою інтеграції в світову економіку, високим рівнем інфраструктури, широкою доступністю кваліфікованих ресурсів і високою якістю життя. В списку країн сприятливих для інвестицій, опублікованому Global Competitividad Report, Чилі займає провідні позиції, як і за наслідками Word Economist Forum 2008 року. Завдяки фінансовій стабільності, своєчасним виплатам зовнішнього боргу та кредитів ( в 2005 році Чилі достроково погасила частину своїх зобов’язань з зовнішнього боргу розміром 1,2 млрд. дол.) у Чилі найменший серед країн Латинської Америки показник ризику іноземних інвестицій. Поряд із залученням іноземного капіталу Чилі також активно інвестує. Тут її партнерами є Аргентина, Перу, Венесуела, Бразилія, Колумбія.

Фінансово-економічна та соціально-політична стабільність Чилі, активна зовнішньополітична лінія, направлена на диверсифікацію зовнішніх відносин і подальшу інтеграцію країни в світове господарство, сприяють закріпленню міжнародного престижу країни, зміцненню її регіональних позицій. Чилі займає перше місце в світі за кількістю угод про вільну торгівлю. Вони укладені з більшість країн світу (з США, Канадою, Китаєм, Японією, Південною Кореєю, ЄС тощо).

Хороший грунт для зростання бізнесу в Чилі дають багато чинників: Спрощена податкова система. Договори про вільну торгівлю з США, Європейським Союзом, Китаєм – завдяки яким виробники Чилі мають ринок збуту для більше двох мільярдів покупців.

У країні існує дві вільні безподаткові економічні зони, сприяючі як імпорту так і експорту зі всього латиноамериканського регіону. Також економіка Чилі дає сприятливий грунт для розвитку приватного бізнесу через спрощену систему податків і низький відсоток податку на доходи (від 0% до 10%).

У Чилі часто люди без спеціальності, без високих витрат, відкривають власний прибутковий дрібний бізнес (бар, кафе, кіоск, таксі). Прибуток обумовлюється великою купівельною спроможністю чилійців, тут завжди є клієнти. Хороше управління країною з боку уряду полягає в постійній підтримці стабільного курсу економіки країни і постійне зростання ВВП. Фінансова відповідальність держави за внески, надійні банки, захист інвестора і гранично низькі кредитні ставки також позитивно впливають на економіку країни.