Смекни!
smekni.com

Економіка Республіки Чилі (стр. 4 из 4)

Основні сектори чилійської економіки в даний час – гірничодобувна промисловість, телекомунікації, лісова промисловість, що обумовлено у великій мірі за рахунок широкого інвестування в ці області американськими і європейськими компаніями.

В Чилі не існує ні бар’єрів для експорту ні протекціоністських заходів, що обмежують імпорт. Це перетворює зовнішню торгівлю країни, в якій реальне річне зростання експорту складає 9 %, у один з основних елементів економічного розвитку і представляє приблизно 40 % ВВП.

Чилі є членом Форуму по Економічній Кооперації тихоокеанський-азіатського регіону, АПЕК (уряди), Союзу по Економічній Кооперації Тихоокеанського регіону, ПЕСС (підприємці, академіки і уряди) і Економічної Ради Тихоокеанського регіону, ПІБЕК (підприємці). Чилі – асоційований член Спільного Ринку Південного регіону, МЕРКОСУР, (Аргентина, Бразилія, Парагвай і Уругвай) і уклала Договори по Вільній Торгівлі з Канадою і Мексикою. Також підписані Договори про Вільну Торгівлю з Колумбією, Венесуелою, Еквадором, Перу і частково з Болівією. В кінці 1999 р. Чилі підписала Договори про Вільну Торгівлю з країнами Центральної Америки, до яких увійшли Сальвадор, Гватемала, Гондурас, Нікарагуа і Коста-Ріка.

Чилі експортує більш ніж в 172 країни світу, причиною чого є хороша якість її продуктів, висока конкурентоспроможність її промисловості і її репутація, як надійного постачальника. Чилі здатна задовольнити найрізноманітнішу гаму потреб і адаптуватися до специфічних умов кожного ринку.

Основні статті експорту Чилі: мідь (найбільший експортер у світі), залізо, молібден (другий світовий експортер), нітрати, пульпа і папір, сталеві вироби, рибні продукти, фрукти. Основні торгові партнери Чилі по експорту: Китай (14,2 %), США (11,3 %), Японія (10,4 %), Бразилія (5,9%), Південна Корея (5,7%), Нідерланди (5,2%) та Італія (4,4%).

Імпортує Чилі паливні продукти, хімікати, електронне та телекомунікаційне устаткування, природний газ. Основними партнерами по імпорту є: США (19,1%), Китай (11,9%), Бразилія (9,3%), Аргентина (8,8 %), Південна Корея (5,6%), Японія (4,6%).

ВВП на 2008 рік становить 169,6 млрд. американських доларів, тобто зріс порівняно з 2007 роком на 3,2%. ВВП на особу населення становить 14,9 тис. дол. і за цим показником Чилі займає 77 місце серед інших країн світу. Доходи державного бюджету складають 44,79 млрд. дол., а видатки – 35,09 млрд. дол.. Державний борг на 2008 рік становить 5,2% ВВП, коли ж в 2004 році цей показник становив 12,8%ВВП. Зовнішній борг країни на 31 грудня 2008 року – 64,77 млрд. дол.. За цим показником Чилі посідає 47 місце в світі.

До основних переваг Чилі можна віднести те, що вона є найбільшим виробником міді у світі та експортує фрукти. Перевагою є також великі іноземні інвестиції в Чилі, які сприяють економічному зростанню країни. Негативний ж вплив на економіку Чилі має значне зниження цін на мідь на світовому ринку, що іноді спричиняє до 40% збитків експорту. Недоліком є залежність від зовнішніх поставок нафти, що складають 90% всієї використовуваної, а також відносно слабка валюта (обмінний курс 509 песо за 1 дол. США на 2008 рік). Інфляція в 2008 році становила 8,7%, тобто значно збільшилась порівняно з 2007роком (4,4%). За показником інфляції Чилі займає 134 місце в світі. За рівнем безробіття Чилі посідає 105 позицію серед інших країн і він становить 7,8%. За даними 2005 року за межею бідності знаходиться 18,2% населення.

Чилі, позиціонуючи себе в якості країни, що швидко розвивається, з ліберальною та глобалізованою економікою, намагається подолати науково-технічне відставання від розвинутих країн світу. Важливу увагу цьому питанню приділяв уряд з метою вивести Чилі на рівень малих технологічно розвинутих країн.

Отже, починаючи з середини 1990-х років, спостерігається неухильна позитивна динаміка і тенденція до економічного зростання продовжує зберігатися до цих пір. Результатом цього стали збільшення кількості робочих місць, з яких близько 60 % у сфері послуг, зниження рівня безробіття до 5,5 % і темпів інфляції (максимальний показник 8,7 %), а також підвищення рівня заробітної плати більш ніж на 35 %. За даними аналітиків, Чилі займає 1 позицію по інтегральному показнику конкурентоспроможності серед країн Латинської Америки(27 в світовому рейтингу), входить в третю десятку в рейтингу платоспроможності.


Список опрацьованої літератури

1. Історія Чилі. // http: // www.hrono.ru

2. Економіка Чилі. // http: // uk.wikipedia.org

3. Чилі. // http: // www.heritage.org

4. Чили. // http: // www.krugosvet.ru

5. Chile. // http: //www.cia.gov