Смекни!
smekni.com

Особливості розміщення господарського комплексу Одеської області (стр. 3 из 6)

На території Одещини розташоване єдине в Україні унікальне підприємство ДП “Одеський завод бактерійних і вірусних препаратів”, яке виробляє високоякісні вірусні вакцини для профілактики захворювань на туберкульоз, кір, паротит, краснуху, гепатит В, грип та сказ. Єдиним виробником на Україні шприців одноразового використання, систем для переливання та збору крові є Білгород–Дністровське ВАТ “Гемопласт”. Підприємство забезпечує потребу країни у системах на 100%, у шприцах на 65% і має можливість виготовляти 100% шприців.

Одним з провідних підприємств, які виробляють швейні вироби, є закрите акціонерне товариство “Фірма Акація”. За роки незалежності збудовано відкрите акціонерне товариство “Балтська швейна фабрика”. Підприємство виробляє щомісячно понад 50 тисяч швейних виробів, оснащено сучасними технологічними лініями. У двох швейних цехах (розкрійному та експериментальному) працює понад 1000 осіб. Підприємство створило мережу торгових закладів у містах Балта, Одеса. За роки незалежності збудовано Іллічівське СП “Імперія” – підприємство з виробництва взуття [17].

На даний час харчова промисловість та переробка сільськогосподарських продуктів є однією із провідних галузей, до якої входить 158 промислових підприємств, або 34,7% загальної кількості підприємств області. На підприємствах харчової промисловості виробляється 1/3 товарної продукції індустрії, що становить 5,3% обсягів харчової галузі країни. В області практично завершено реформування підприємств, більшість яких приватизовано. Утворено нові підприємства іззалученням закордонних інвесторів, у тому числі:

· виробник плодоовочевих соків фірма “Вісма”;

· виробники рибопродукції: ТОВ “Істок” у м. Білгороді-Дністровському, ТОВ “Водяний світ” у м. Іллічівську;

· виробники прохолоджуючих напоїв СП “Дарл”, ПП “Грін-Стар” в м. Одесі, ТОВ “Гарант-2” у м. Роздільна;

· виробники м'ясної продукції та ковбасних виробів: ТОВ “Векка”, “Онісс” Комінтернівського району, приватне підприємство “Від” у Красноокнянському районі;

· виробники молочної продукції ТОВ “Біопродукт” Комінтернівського району, ТОВ “Агроком” Біляївського району;

· виробник морозива ТОВ “Браво” у м. Одесі;

· виробники виноградних вин ТОВ “Винконцерн” Білгород-Дністровського району, ЗАТ “Вікторія” та ТОВ “Нива” Овідіопольського району;

· виробники борошно-круп'яної продукції: СП “Компас-1” у м. Одеса, СП “Аттіс” Балтського району, ЗАТ “Агро-холдінг” Овідіопольського району та інші.

Провідними підприємствами галузі є:

· ЗАТ “Одеса” – провідний виробник кондитерських виробів на Україні.

· ВАТ “Янтарь” – засновано у 1969 році, спеціалізується на виготовленні різноманітних твердих та плавлених сирів, вершкового масла, казеїну, які протягом багатьох років виготовляються за класичною технологією.

· Одеський коньячний завод – найбільше та старовинне в Україні підприємство, засноване 1863 році Південноросійським товариством “Чорноморське виноробство” на базі природних катакомб, що використовувалися для витримки вин.

· Продукція ВАТ “Одеський олійножировий комбінат”користується великим попитом на внутрішньому і зовнішньому ринках України [17].

Станом на 2005 рік галузева структура зайнятості населення Одеської області мала такий вигляд: у матеріальному виробництві зайнято 73,7% населення, у тому числі в промисловості – 22,6%, сільське і лісове господарство – 20,3%, транспорт і зв’язок – 12%, будівництво – 8,9%; у нематеріальному виробництві зайнято 26,3% населення області. Роздрібний товарообіг за січень-грудень 2009 року склав 14462,6 млн. грн. Чистий прибуток підприємств за січень-вересень 2009 року склав 403,8 млн. грн., 52,5% підприємств одержали прибуток (2855,5 млн. грн.), збиток – відповідно 47,5% підприємств (2451,7 млн. грн.). На 2007 р. валовий регіональний продукт становив 33116 млн. грн., валовий регіональний продукт у розрахунку на одну особу – 13827 грн.Індекс фізичного обсягу валового регіонального продукту на І півріччя 2009 року склав 88,1% до відповідного періоду попереднього року[20].

Отже, господарський комплекс Одеської області є досить розвиненим. Основними галузями промисловості є машинобудування та металообробка, паливна промисловість, хімічна та нафтохімічна промисловість, медична промисловість, легка та харчова промисловість. В Одеській області розташовано багато підприємств державного значення, деякі з них не мають аналогів. Кількість трудових ресурсів має тенденцію до зростання, поступово покращується екологічна ситуація.

4. Територіальна структура господарства Одеської області

Одеська область є складовою Причорноморського економічного району України, при чому Одеський промисловий вузол є найбільшим у районі. Питома вага Причорноморського району у валовому внутрішньому продукті України становить 10%, в обсязі сільськогосподарської продукції – 16%. Значна вища його частка в виробництві зерна (20%), соняшнику (23%), овочів (24%). На І півріччя 2009 року індекс фізичного обсягу валового регіонального продукту склав 88,1% до відповідного показника минулого року. Одеська область має розвинені промисловість та сільське господарство.Індекс обсягу сільськогосподарського виробництва за січень-листопад 2009р. до січня-листопада 2008р. склав 92,7%, а індекс промислової продукції за січень-листопад 2009р. до січня-листопада 2008р. склав всього 76,4% [20].

Рисунок 3. Господарство Одеської області.

Основними промисловими центрами області є міста Одеса, Котовськ, Ізмаїл, Білгород-Дністровський, Теплодар, Южне. Основними транспортними вузлами є міста Одеса, Іллічівськ та Ізмаїл.

На крайній півночі області розвиненим є м’ясо-молочне скотарство та свинарство. Ближче до центру області поширене зернове господарство, вирощування соняшнику, буряківництво. Переважна решта території займається овочівництвом, виноградарством, садівництвом, м’ясо-молочним скотарством, птахівництвом та вівчарством. У приміських зонах розвивається овоче-молочне господарство, птахівництво, вирощування плодоягідних та зернових культур.

Рослинництво має більше значення, ніж тваринництво. Провідну роль відіграє зернове господарство. Тут вирощують озиму пшеницю, кукурудзу, ячмінь, просо, рис. На основі зернового господарства працює потужна борошномельно-круп'яна промисловість.

З-поміж технічних культур виділяється соняшник. Вирощують також цукрові буряки (у північній частині), сою, льон-кучерявець, рицину, тютюн, кунжут, гірчицю, арахіс, рижій, ефіроолійні і лікарські рослини. Переробна ланка представлена підприємствами олійної, олійно-жирової, ефіроолійної, цукрової та тютюново-ферментаційної промисловості. За попередніми даними Державного комітету статистики України, у 2009 році вирощено 2838,3 тис. т зернових та зернобобових культур, 230,5 тис. т насіння соняшника, 183,7 тис. т картоплі, 482,3 тис. т овочів відкритого та закритого ґрунту [20].

Щодо основних показників тваринництва, то за попередніми даними, у 2009 році вироблено 59,2 тис. т м’яса (81% показника 2008 року), 413,8 тис. т молока (99,4% відповідно), 587,4 млн. шт. яєць від птиці усіх видів (116,4%). Станом на 1 січня 2010 року в Одеській області нараховувалось 183,9 тис. голів великої рогатої худоби (98,3% відповідного показника 2009 року), 323 тис. голів свиней (відповідно 114,1%), 406,3 тис. голів овець та кіз (104,8%), 5,5 млн. голів птиці (100,9%) [20].

Провідною галуззю промислового комплексу Одеси (1 млн 3 тис. чоловік) є машинобудування і металообробка. Найбільші підприємства галузі — виробничі об'єднання «Продмаш», верстатобудівне, важкого кранобудування, «Одес-холодмаш», «Одесаґрунтомаш» та науково-виробничі об'єднання «Кисеньмаш» і «Харчопромавтоматика». Крім того, тут працюють заводи «Епсилон», «Кінап», важкого вагонобудування, «Нептун», судноремонтний.

Практично всі галузі харчової промисловості представлено в Одесі: борошномельна, цукрова, м'ясна, молочна, рибна, консервна, олійно-жирова, виноробна, кондитерська тощо. Найбільшими підприємствами є заводи: цукрорафінадний, рибопереробний, консервний, шампанських вин, а також винно-коньячний, чаєрозважувальна і харчових концентратів фабрики.

Легка промисловість представлена виробничим швейним об'єднанням, хутровою, суконною, взуттєвою та технічних тканин фабриками.