Смекни!
smekni.com

Особливості розміщення господарського комплексу Одеської області (стр. 5 из 6)

Отже, Одеська область відіграє дуже важливу роль у внутрідержавному та міждержавному поділі праці. Область є економічно розвиненою, має високі показники по відношенню до інших регіонів України. Однак дані Державного комітету статистики України вказують на неоднозначність тенденцій розвитку регіону. Аналізуючи дані за декілька останніх років, можна помітити, що деякі показники зростають, інші ж – зменшуються. Економіка Одеської області переживає складні часи через нестабільність економічної ситуації в світі та Україні зокрема, основні показники то збільшуються, то зменшуються, маючи в підсумку невелику тенденцію до зростання. Область потребує збільшення інвестицій та подальшого інтенсивного розвитку.

6. Проблеми та перспективи розвитку та розміщення господарського комплексу Одеської області

Вивчаючи проблеми розвитку та розміщення господарського комплексу регіону, їх можна поділити на певні групи.

1. Проблеми природокористування. Вони пов’язані з недостатньо ефективним використанням природних умов і ресурсів. Наприклад, підвищення ефективності використання агрокліматичних умов надасть можливість поглибити спеціалізацію на виробництві зерна, олійних культур, продукції виноградарства, овочівництва, баштанництва. Поліпшити природокористування можна за рахунок впровадження нових ресурсозберігаючих технологій, нетрадиційних видів енергії. Існують значні проблеми з охороною природи. Збереження орних земель є можливим за правильної організації меліоративних робіт, проведення лісонасаджень, використання різноманітних прийомів обробітку ґрунту. Забруднення повітря, води, земель можна значно зменшити за наявності очисних споруд, скорочення використання пестицидів і мінеральних добрив у сільському господарстві, контролю за роботою автомобільного транспорту, наявності ефективних водоканалізаційних об’єктів у приморських містах. На сьогоднішній день, в Одеській області 64% промислових підприємств та інших об’єктів не мають санітарно-захисних зон, розміри яких відповідали б нормам.

2. Соціальні проблеми, вирішення яких пов’язане з підвищенням реальних доходів населення, розвитком соціальної інфраструктури, особливо в сільській місцевості, вивільненням частини працюючих з галузей промисловості та сільського господарства для роботи у сфері послуг тощо.

3. Удосконалення спеціалізації області. Останні 30 років тут невиправдано віддавалась перевага розвитку важкої індустрії. Це при тому, що найефективніше в регіоні розвивати рекреаційне і приморське господарство, агропромисловий комплекс.

4. Проблема забезпеченості населення області прісною водою. Централізоване водопостачання охоплює лише 57% населених пунктів, у 83% з них вода не відповідає вимогам державного стандарту «Питна вода». Дефіцит питної води в області складає понад 600 тис. м3/добу. Необхідно поліпшити централізацію водопостачання та якість питної води, збудувати водоочисні споруди[14, с. 153].

5. Удосконалення територіальної структури господарства з урахуванням економіко-географічного положення та наявності всіх видів ресурсів.

6. Проблеми рекреаційного комплексу, який має застарілу інфраструктуру, що кількісно і якісно не задовольняє потреб рекреантів. У районі до недавнього часу розвивався фактично лише відомчий туризм, тому необхідно впроваджувати різноманітні нові форми відпочинку.

7. Інші проблеми, до яких відносяться недостатньо розвинена виробнича база будівництва, адже регіон не забезпечує себе цілком будівельними матеріалами. В харчовій промисловості утворилася диспропорція між обсягом виробництва сировини та виробничими потужностями її переробки, особливо бракує потужностей по переробці винограду та соняшника. Дефіцит палива та електроенергії перешкоджає розвитку енергомістких виробництв, розробка нафтових родовищ на шельфі значно полегшать цю проблему. На території Одеської області промисловість розміщується вкрай нерівномірно: найбільш розвинені міста Одеса, Білгород-Дністровський, Котовськ, Ізмаїл, Теплодар, Южне, в яких зосереджується промисловість, а частка малих міст у виробництві продукції недостатня [10, с. 503].

Крім вищеперелічених для області характерними є цілий ряд загальнодержавних економічних, соціальних та екологічних проблем [14, с. 154].

На перспективу в Одеській області виділяються три групи рівноправних пріоритетних галузей розвитку – морегосподарський, агропромисловий комплекси та комплекс наукомістких галузей. [14, с. 155]

Тут надалі розвиватиметься портово-промислове господарство, що забезпечує зовнішні економічні зв’язки України. Саме портово-промисловий комплекс надасть можливість найефективніше використати ресурси моря, природні резерви та трудові ресурси. Для цього необхідним є впровадження нових форм активізації експортно-імпортних операцій, прикордонної торгівлі, створення умов для залучення інвестицій і передових технологій. Також перспективним є рекреаційне господарство, відновлення якого має відіграти важливу роль в економіці області.

Отже, Одеська область має цілу низку проблем, що заважають її всебічному розвитку. Основними з них є проблеми природокористування, соціальні проблеми, проблеми спеціалізації області, проблеми водозабезпечення, рекреаційного комплексу, екологічні проблеми, застаріле обладнання, недостатня кількість інвестицій та інші. Є багато шляхів для подолання цих проблем. Держава має втрутитися в економіку регіону для правильного її регулювання. Мають заохочуватися методи боротьби з екологічними проблемами, в області мають бути модернізовані підприємства, продукція регіону має відповідати потребам сьогодення. Дуже перспективним напрямом розвитку є рекреаційне господарство, адже на сьогоднішній день воно не відповідає потребам населення. За правильного використання ресурсів область має значні перспективи в майбутньому.

Висновки

Одеська область відіграє важливу роль в економіці України. Вона є головним морським зовнішньоторговельним виходом країни, обслуговує міжнародні транзитні вантажо- і пасажиропотоки, виконує найважливіші транспортно-розподільні функції на національному і міжнародному рівнях, є провідним регіоном України за рівнем розвитку морегосподарського комплексу і галузей, зв'язаних з використанням ресурсів моря і світового океану. Одеська область є одним з найбільш перспективних регіонів України щодо розвитку зовнішньоекономічної діяльності, спільного підприємництва, формування вільних економічних зон, є одним з найбільш перспективних рекреаційних регіонів приморського типу для розвитку туризму.

На території Одеської області розміщені важливі підприємства державного та міждержавного значення. Господарський комплекс відіграє провідну роль в розвитку цього регіону, визначає його вагомий вплив в економіку держави.

Історичні передумови для розвитку господарського комплексу області склалися вдало. Одеська область володіє значними земельними та демографічними ресурсами, що дає змогу розширювати господарство. Однак незначна кількість природних ресурсів (корисних копалин, води) гальмує розвиток регіону, як і незадовільний екологічний стан області.

Господарський комплекс Одеської області є досить розвиненим. Основними галузями промисловості є машинобудування та металообробка, паливна промисловість, хімічна та нафтохімічна промисловість, медична промисловість, легка та харчова промисловість. В Одеській області розташовано багато підприємств державного значення, деякі з них не мають аналогів. Кількість трудових ресурсів має тенденцію до зростання, поступово покращується екологічна ситуація.

Одеська область відіграє дуже важливу роль у внутрідержавному та міждержавному поділі праці. Область є економічно розвиненою, має високі показники по відношенню до інших регіонів України. Однак дані Державного комітету статистики України вказують на неоднозначність тенденцій розвитку регіону. Економіка Одеської області переживає складні часи через нестабільність економічної ситуації в світі та Україні зокрема.

Одеська область має цілу низку проблем, що заважають її всебічному розвитку. Основними з них є проблеми природокористування, соціальні проблеми, проблеми спеціалізації області, проблеми водозабезпечення, проблеми рекреаційного комплексу, екологічні проблеми, застаріле обладнання, недостатня кількість інвестицій та інші. Держава має втрутитися в економіку регіону для правильного її регулювання. Мають заохочуватися методи боротьби з екологічними проблемами, в області мають бути модернізовані підприємства, продукція регіону має відповідати потребам сьогодення. Перспективним напрямом розвитку є рекреаційне господарство, адже на сьогоднішній день воно не відповідає потребам населення і його розвиток позитивно вплине на економіку регіону і України в цілому. За правильного використання ресурсів область має значні перспективи в майбутньому.

Серед сучасних природних процесів, несприятливих для розвитку сільськогосподарського виробництва – активна ерозія ґрунтів, при­скорені лінійне розмивання та площинне змивання. На зрошуваних землях розвиваються вторинне засолювання, підтоплення. Спостері­гається замулювання водойм; узбережжя Чорного та Азовського мо­рів зазнають абразії, зсувів тощо. Важливими заходами боротьби з цими негативними процесами є контурне землевпорядкування, ство­рення полезахисних, водоохоронних і протиерозійних лісосмуг, ком­плексна меліорація, лісовідновлення, поліпшення луків, берегоукріп­лення, терасування, селенебезпечних гірських схилів.