Смекни!
smekni.com

География 10 класс Коберник (стр. 6 из 8)

Найчисленнішим підтипом держав, що розвиваються, є к р а ї н и с е р е д н і х м о ж л и в о с т е й . Ця група об’єднує близько 60 дер жав Азії, Латинської Америки та Океанії (схема 13). Їхні доходи становлять від 1000 до 2000 доларів за рік на душу населення. Це переважно аграрні країни або ті, в яких монокультурне господарство. У більшості з них розвивається переважно гірничодобувна, харчова та легка промисловість. Перша працює на зовнішній ринок, останні дві — в основному на внутрішній. Країни середніх можливостей мають значний потенці ал для економічного зростання, але їм бракує фінансових ресурсів. Численні іноземні кредити призводять до зростання їх зовнішньої заборгованості.

Найбідніші держави об’єднують у групу н а й м е н ш р о з в и н е н и х к р а ї н с в і т у .

На них припадає майже третина площі краї н світу й 1/8 населення країн, що розвиваються. За статистикою ООН, в країнах цієї групи дохід на одного жителя становить менш як 500 доларів на рік, частка обробної промисловості — менш як 10 %, частка письменного дорослого населення менша 20 %. Групу най менш розвинених країн було виділено в 1971 р. Тоді до неї було віднес ено 25 країн. За останні роки цей список зріс до 47 держав. Тенденція до зростання кількості найменш розвинених країн непокоїть світову громадськість. Найбіднішими державами світу є Афганістан, Бангла деш, Бутан, Вануату, Гаїті, Гвінея, Ефіопія, Замбія, Ємен, Камбоджа, Лаос, Ліберія, Мавританія, Малі, Мозамбік, М’янма, Непал, Нігер, Танзанія, Соломонові Острови, Сомалі, Судан, Східний Тімор, Тувалу, Чад та ін.

Статус найменш розвинутої країни надає цим державам право одер жувати від міжнародного співтовариства допомогу для розвит ку еко номіки, яка має тут монокультурний аграрно-сировинний характер.

Схема 13. Основні показники країн середніх можливостей

Найменш розвинені країни (47)

• <500 $;

• аграрно-сировинна спеціалізація;

частка обробної промисловості становить менш як 10%;

• частка письменного дорослого населення менш

20%;

• монокультурне с/г.

Чад, Ефіопія, Малі,

Гвінея, Афганістан,

Бутан, Камбоджа,

Східний Тімор, Гаїті…

Схема 14. Основні показники найменш розвинених країн

Відшукайте на політич ній û

карті світу, в яких регіонах кількісно переважають найменш розвинені країни. Чим це можна пояснити?

У сільському господарстві працює понад 3/4 всіх жителів, але при величезному зростанні кількості населення водночас гостро постає про блема голоду.

Схема 15. Країни з перехідною

економікою Прага. Чехія

Країни з перехідною економікою. Третім типом держав сучасного світу є країни з перехідною еко номікою. До них належать країни, що виникли після розпаду Радян ського Союзу (Росія, Україна, Білорусь, Молдова, Латвія, Литва, Ес тонія, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Уз бекис тан, Таджикистан, Туркменистан), країни колишнього соціалістичного табору із Центральної Європи (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Руму нія, Болгарія, Сербія, Чорногорія, Словенія, Хорватія, Боснія і Герце говина, Македонія, Албанія) та Монголія. У цих країнах сформувався переважно індустріальний тип економіки, в якому пріоритетною галу ззю вважалася важка промисловість. Головною формою власності бул а державна. Неконкурентоспроможна продукція підприємств була зорієнтована переважно на внутрішній ринок. Господарство більшості країн тепер перебуває в кризовому стані. На початку 90-х pp. XX ст. країни взяли курс на перехід від планової економіки до ринкової. Ці реформи у різних країнах проводяться неоднаковими темпами: дуже стрімко — у Польщі; поступово — у Словенії, Угорщині, Чехії, Росії, Естонії; повільно — у Болгарії, Румунії, Україні, Білорусі.


ІV. Країни планової економіки (4)


країни з елементами ринкової економіки:

Китай, В’єтнам

країни з централізовано керованою економікою: КНДР, Куба

Схема 16. Країни планової економіки

У політичному житті планети країни з перехідною економікою від іграють підпорядковану роль. Членами НАТО стали Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина, Словенія, Латвія, Литва, Естонія, Румунія, Болгарія, Албанія, Хорватія. Ряд країн є претендентами на вступ до цього військово-політичного блоку. Украї на активно співпрацює з НАТО. Росія є ядерною державою, постійн им членом Ради Безпеки ООН.

Країни з плановою економікою. Особливий тип становлять країни з плановою економікою. До них належать Китай, В’єтнам, Корейська Народно-Демократична Ре спубліка (КНДР), Куба. Ці держави не відійшли від соціалістичного принципу планування


розвитку господарства. Головною формою влас ності в них залишається державна.

За характером перетворень дер жави поділяють на країни з елементами ринкової економіки, у яких до розвитку економіки залучається іноземний капітал, поряд з держав ною існують інші форми власності, є вільні економічні зони з особлив им економічним порядком (Китай, В’єтнам), та країни з централізо вано керованою економікою, що не відступають від традиційних для со ціалізму планування та зрівнялівки (КНДР, Куба).

КОРОтКО пРО ГОЛОВНЕ:

• Соціально-економічну класифікацію країн проводять за рівнем їхнього розвитку і значенням у світовій економіці та політиці. Виділяють чо тири типи суверенних держав: високорозвинені країни; країни, що розвиваються; країни з перехідною економікою та країни з плановою економікою.

• Високорозвинені країни залежно від економічних показників, особливостей спеціалізації та участі в політичному житті поділяють на такі підтипи: країни «Великої сімки», малі високорозвинені країни Західної Європи, переселенські країни та країни середнього рівня економічн ого розвитку.

• Країни, що розвиваються, охоплюють майже всю територію Африки, Азії та Океанії, а також усю Латинську Америку. За рівнем економічного розвитку вони дуже різні й поділяються на такі підтипи: нові індустріальні країни, нафтодобувні країни, дрібні острови, країни середніх можливостей та найменш розвинені країни світу.

• Країни з перехідною економікою виникли після розпаду Радянського Союзу та колишнього соціалістичного табору. Нині господарство ряду країн перебуває у кризовому стані. Держави проводять реформи, спрямовані на перехід від планової економіки до ринкової.

• До країн з плановою економікою належать Китай, В’єтнам, Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР), Куба.

пЕРЕВІР сЕБЕ:

1. Що називають соціальн о-економічною типологією країн? За якими головними ознаками її проводять?

2. На які основні типи поділяють сучасні суверенні країни світу?

3. Які характерні ознаки високорозвинених країн світу?

4. Назвіть країни «Великої сімки» та покажіть їх на карті. Що їх вирізняє з-поміж інших країн світу?

5. Які спільні риси мають країни, що розвиваються?

6. Які ознаки нових індустріальних країн? Покажіть ці країни на карті.

7. Поясніть, чому кількість найменш розвинених країн весь час збільшується?

§ 4. Державний лад країн світу. Класифікація країн за особливостями географічного положення, площею та чисельністю населення

Поняття «державний лад» має три складові: форм а правління, форма державного устрою та адміністративно-територі альний поділ (схема 18).

Форми правління. Існують дві основні форми правління: республіка і монархія (схема 18).

Р е с п у б л і к а (з лат. — сус-

пільна справа) є формою правління, за якої найвища влада належить виборним пред ставницьким органам. Їх обирають або прямим всенародним голосу ванням, або через довірених осіб. Законодавча влада у республіці на лежить парламентові, а виконавча — урядові (кабінету міністрів). Із

193 суверенних держав світу респу-

Схема 17. Державний лад країни бліками є 149, тобто 3/4 їх загаль ної кількості. Ця форма правління вини-

кла ще в давнину, проте знач ного поширення набула у ХІХ–ХХ ст. Її вважають найбільш прогре сивною та демократичною.

Розрізняють республіки президентські й парламентські. У президентській республіці президент має дуже широкі повноваження. Він не лише є головою держави, а й очолює уряд. Президентськими респу бліками є США, Франція, Бразилія, Аргентина та ряд інших держав. Парламентська республіка ґрунтується на верховенстві парламенту. Роль президента при цьому є переважно представницькою, тобто він є представником країни на міжнародних зустрічах. Прем’єр-міністр очолює уряд, який звітує перед парламентом за свою діяльність. Пар ламентськими республіками є, зокрема, Німеччина, Австрія, Італія, Індія. Існують також змішані республіки, в яких сильний парламент урівноважує наділеного великими повноваження ми президента (Україна, Польща та інші держави).

М о н а р х і я (з грец. — єдиновладдя) — це така форма правл іння, коли верховна державна влада зосереджена в руках однієї особ и, яка дістає владу, як правило, у спадок. Монархічна форма правлін ня також виникла в давнину, але набула найбільшого поширення в епоху середньовіччя. У сучасному світі лишилося 29 монархій. В Азії їх 13, в Європі — 12, в Африці — 3, в Океанії — 1, в Америці їх немає.