Смекни!
smekni.com

География 10 класс Коберник (стр. 8 из 8)

КОРОтКО пРО ГОЛОВНЕ:

За формами правління країни поділяють на республіки і монархії. Бі льшість держав світу є республіками, найвища влада в яких належить виборним представницьким органам. Монархій в світі лишилося тільки 29. У них верховна влада зосереджена в руках однієї особи і, як правило, успадковується. Монархії бувають конституційними (Велика Британія, Іспанія, Норвегія, Японія, Марокко) і абсолютними (Са удівська Аравія, Кувейт, ОАЕ, Бруней). Якщо глава церкви і глава держави одна особа, монархію називають теократичною (Ватикан).

• За державним устроєм розрізняють держави унітарні (їх більшість) та федеративні (наприклад США, Канада, Німеччина, Індія, Бразилія, Австралія). Швейцарія є конфедерацією — союзом суверенних держав.

• За особливостями географічного положення країни поділяють на примор ські, півострівні, острівні, країни-архіпелаги та континенталь ні (що не мають безпосереднього виходу до моря або океану). Найбільшими за площею державами світу є Росія, Канада, Китай, США, Бразилія, Австра лія, Індія. Світовими лідерами за кількістю населен ня є Китай та Індія.

пЕРЕВІР сЕБЕ:

1. Які складові державного ладу країни?

2. Назвіть основні форми правління країн сучасного світу. Наведіть приклади держав з різними формами правління та покажіть їх на карті.

3. Які існують форми державного устрою? Наведіть приклади країн з різними формами державного устрою.

4. Яку форму правління та державного устрою має Україна?

5. За якими кількісними ознаками проводять класифікацію країн?

§ 5. міжнародні організації

Основні функції міжнародних організацій. Суверенні держави є членами багатьох міжнародних організацій. Їх система сформувалася переважно в 50-х pp. XX ст. Міжнародні ор ганізації покликані зміцнювати зв’язки між країнами. За своїми фун кціями вони поділяються на загальнополітичні та спеціальні: військово-політичні, економічні, валютнофінансові, інтелек туально-аналітичні та ін. (схема 20). Деякі з міжнародних орга нізацій є глобальними, інші — регіональними.

МІЖНАРОДНІ ОРГАНІЗАЦІЇ


І. Загальнополітичні

Організація Об’єднаних Націй

(ООН)

192 держави

Головні Спеціальні органи органи

Генеральна Всесвітній

Асамблея поштовий

(ГА) Союз (ВПС)

Рада Безпеки Міжнародна

(РБ) організація

праці (МОП) Економічна ЮНЕСКО

і Соціальна

Рада Всесвітня організація

ООН охорони

(ЕКОСОР) здоров’я

(ВОЗ) Міжнародний суд ООН Продовольча

та сільськоСекретаріат господарська

ООН організація

(ФАО)

Рух Неприєднання

Рада Європи

Співдружність Незалежних Держав (СНД)

Схема 20. Класифікація міжнародних організацій

ІІ. Спеціальні

1. Військові

Організація Північноатлантичного договору (НАТО)

Військово-політичний союз

Великої Британії, Австралії, Нової

Зеландії, Малайзії та Сінгапура

(АНЗЮК)

Військово-політичний блок

Австралії, Нової Зеландії та США

(АНЗЮС)

2. Економічні

Світова організація торгівлі (СОТ) Європейський Союз (ЄС)

Угода про Північноамериканську зону вільної торгівлі (НАФТА)

Асоціація держав Південно-Східної

Азії (АСЕАН)

Форум «Азіатсько-Тихоокеанське економічне співробітництво» (АТЕС)

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК)

3. Валютно-фінансові

Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР)

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР)

4. Інтелектуально-аналітичніРимський клуб


Загальнополітичні організації. 192 суверенні держави входять до Організації Об’єднаних Націй (ООН). Це міжнародна глобальна загальнополітична організація, яка створена для підтримки та зміцнення міжнародного миру, безпеки та розвитку співробітництва між країнами. Статут ООН підписала 51 держава на конференції у Сан-Франциско (США) 26 червня

Емблема ООН 1945 p., невдовзі після завершення Другої світової війни. Він набув чинності 24 жовтня 1945 р. Ця дата

відзначається як День ООН. Україна є чле ном ООН з моменту утворення цієї організації. Місцем перебування центральних установ ООН є НьюЙорк (США). Окремі представни цтва цієї організації є у Відні (Австрія), Женеві (Швейцарія), Найро бі (Кенія) та інших містах.

Існують спеціальні організації ООН з певних питань, зокрема, та кі: Всесвітній поштовий союз (ВПС), Міжнародна організація праці (МОП), Організація з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), Всесвітня організація охорони здоров’я (ВОЗ), Все світня метеороло гічна організація (ВМО), Організація з питань промислового розвит ку (ЮНІДО), Продовольча та сільськогосподарська організація (ФАО), Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), Емблема МВФ Міжна родний валютний фонд (МВФ) та ін.

Рух неприєднання — міжнародна загальнополі-

тична організація, що охоплює понад 100 країн світу з Африки, Латинської Америки, Азії, Європи. Створена у 1961 р. Штаб-квартира її — у Белграді (Сербія). Метою Руху неприєднання є підтримка миру та неприєднан ня до військових блоків.

Рада Європи (РЄ) одна з найвпливовіших та найчисленніша міжнародна організація в Європі. Заснована у 1949 р. Штаб-квартира — у Страсбурзі (Франція). Тепер її членами є понад 40 європейських держав. У 1995 р. до Ради Європи вступила Україна. Головними на прямами роботи організації є реалізація прав людини, гуманітарного, правового та соціально-економічного співробітництва, співпраці в сфері культури, екології, інформації.

Співдружність незалежних держав (СНД) була створена у гру дні 1991 р. після розпаду Радянського Союзу. Її засновниками стали Росія, Україна і Білорусь. На сьогодні налічує 11 країн-учасниць. Головним органом СНД є Рада голів держав та урядів, що збирається за потреб и в одній із столиць країн-членів. Секретаріат, що виконує організ аційні функції, перебуває у Мінську (Білорусь). Головним завданням СНД є координація зусиль країн у військовій, господар-

Прапор СНД ській та соціа льній сферах.

Спеціальні організації. З військово-політичних міжнародних організацій найвпливовішою є Організація Північноатлантичного договору (НАТО). Вона об’єднує 28 країн Європи та Північної Америки. Угоду про створення військово-політичного блоку було підписано у Вашингтоні в 1949 р. Штабква ртира НАТО — в Брюсселі (Бельгія). Основними завданнями НАТО нині є гарантування безпеки країнам-учасницям, колективна оборона, підтримання стабільності в зоні Північної Атлантики. У 90-х pp. XX ст. почалося розширення НАТО на схід. З 1999 р. новими членами ці єї організації стали Польща, Чехія та Угорщина, з 2004 р. — Латвія, Литва, Естонія, Словаччина, Румунія, Болгарія, Словенія, з 2008 р. — Албанія та Хорватія. Україна ак тивно співпрацює з НАТО.

Глобальною міжнародною економічною організацією є Світова організація торгівлі (СОТ), створена у 1995 р. Штаб-квартира — в Женеві (Швейцарія). Мета організації — допомога виробникам товарів та
послуг, експортерам та імпортерам у веденні їх бізнесу. Членами СОТ є 153 країни. Кожна з них зобов’язана надавати іншим члена організації режим найбільшого

Емблема СОТ

сприяння в торгівлі. Україна увійшла в СОТ у 2008 р.

Найпотужнішою регіональною економічною та політичною міжнародною орга нізацією є Європейський Союз (ЄC), який об’єднав 27 країн Європи. Він почав створюватися в 50-х pp. XX ст. Сучасну назву дістав у 1993 р. З 1991 р. його чле нами є Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Данія, Ірландія, Греція, Прапор Евросоюзу Іспанія, Португалія. З 1995 р. новими членами ЄС стали Австрія, Швеція та Фінляндія. У 2004 р. до складу ЄС увійшли ще 10 країн: Естонія, Латвія, Литва, Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Словенія, Кіпр, Мальта. У 2007 р. — Болгарія та Румунія. Головною метою організації є економічна та політична консолідація. В ході глибоких інтеграційних процесів був створений єдиний внутрішній ринок країн, вони перейшли до «єдиного простору» з прозорими кордонами для вільного пересування товарів, послуг, капіталів та насе лення. У 1992 р. в голландському місті Маастріхті 12 перших членів ЄС ухвалили угоди про політичний та валютно-фінансовий союз. Це означало проведення спільної зовнішньої політики та запровадження з 1 січня 1999 p. єдиної грошової одиниці євро. У 2005 р. Україна проголосила пріоритетний курс на європейську інтеграцію.

Другим великим міжнародним регіональним угрупованням є Угода про Північноамериканську зону вільної торгівлі (прийняте скорочення за

Прапор НАФТА