Смекни!
smekni.com

Розробка програмного модулю для визначення IQ людини (стр. 4 из 7)

Для розробки веб-додатку була використана змішана верстка веб-сторінок, тобто були використані і таблична (документ розміщається в таблицях) і «дівова» верстка (верстка з допомогою слоїв).

2.3.4 Таблиці каскадних стилів CSS

Cascading Style Sheets (каскадні таблиці стилів) – технологія опису зовнішнього вигляду документа, написаного мовою розмітки. CSS використовується переважно для оформлення HTML- і XHTML-документів, але іноді і для інших XML-структурованих документів.

CSS використовується творцями веб-сторінок для завдання кольорів, шрифтів, розташування і інших аспектів представлення документа. Основною метою розробки CSS було розділення вмісту (написаного на HTML або іншій мові розмітки) і представлення документа (написаного на CSS). Це розділення може збільшити доступність документа, надати велику гнучкість і можливість управління його уявленням, а також зменшити складність і повторюваність в структурному вмісті. Крім того, CSS дозволяє представляти один і той же документ в різних стилях або методах висновку, таких як екранне уявлення, друк, читання голосом (спеціальним голосовим браузером або програмою читання з екрану), або при висновку пристроями, що використовують Шрифт Брайля.

Стандарт CSS визначає пріоритети, у порядку яких застосовуються правила стилів, якщо для якогось елементу підходять деякі правила одночасно. Це називається «каскадом», в якому для правил розраховуються пріоритети або "ваги", що робить результати передбаченими.

Таблиця стилів складається з набору правил. Кожне правило, у свою чергу, складається з одного або декількох селекторів, розділених комами і блоку визначень.

До появи CSS оформлення веб-сторінок здійснювалося безпосередньо усередині вмісту документа. Проте з появою CSS стало можливим принципове розділення змісту і представлення документа. За рахунок цього нововведення стало можливим легке застосування єдиного стилю оформлення для маси схожих документів, а також швидка зміна цього оформлення.

Переваги CSS розмітки:

декілька дизайнів сторінки для різних пристроїв перегляду. Наприклад, на екрані дизайн буде розрахований на велику ширину, під час друку меню не виводитиметься, а на КПК і стільниковому телефоні меню буде слід за вмістом.

зменшення часу завантаження сторінок сайту за рахунок перенесення правил представлення даних в окремий CSS-файл. В цьому випадку браузер завантажує тільки структуру документа і дані, що зберігаються на сторінці, а представлення цих даних завантажується браузером тільки один раз і кешуються.

простота подальшої зміни дизайну. Не потрібно правити кожну сторінку, а лише змінити CSS-файл.

додаткові можливості оформлення [16].

В даному веб-додатку для оформлення веб-сторінок були використані «зовнішні» таблиці каскадних стилів, тобто стилі розміщенні в файлах стилів (файл.css) і підключені до веб-сторінок.

2.3.5 Мова програмування JavaScript

JavaScript – скриптова мова, що найчастіше використовується при створенні сценаріїв поведінки браузера, що вбудовуються у веб-сторінки.

Назва «JavaScript» є зареєстрованою торговою маркою компанії Sun Microsystems, Inc.

Розроблена компанією Netscape, мова була включена в браузер Netscape Navigator починаючи з другої версії і спочатку називалась LiveScript. Синтаксис мови брав початок від мови СІ, але, оскільки технологія Java була у той час дуже модною, LiveScript перейменували в JavaScript, одержавши відповідну ліцензію у Sun. Компанія Microsoft, побачивши успіх JavaScript, створила свою версію цієї мови під назвою JScript. Інші виробники браузеров також створили свої версії цієї мови, що робить завдання написання складного універсального (сумісного з будь-яким браузером) скрипта досить важким. Для вирішення проблем сумісності асоціація ECMA запропонувала стандарт ECMA-262. По можливостях ECMAScript приблизно відповідає JavaScript 1.1.

JavaScript має низку властивостей об'єктно-орієнтованої мови, але завдяки концепції прототипів підтримка об'єктів в нім відрізняється від традиційних мов ООП. Крім того, JavaScript має ряд властивостей, властивих функціональним мовам, — функції як об'єкти першого рівня, об'єкти як списки, каррінг (currying), анонімні функції, замикання (closures) – що додає мові додаткову гнучкість.

JavaScript має CІ-подібний синтаксис, але в порівнянні з мовою СІ має наступні корінні відмінності:

об'єкти, з можливістю інтроспекції і динамічної зміни типу через механізм прототипів;

функції як об'єкти першого класу;

обробка винятків;

автоматичне приведення типів;

автоматичне прибирання сміття;

анонімні функції.

Семантика мови схожа з семантикою мови Self.

При розробці великих і нетривіальних веб-застосувань з використанням JavaScript, критично важливим є доступ до інструментів відладки, оскільки браузери від різних виробників дещо відрізняються у поведінці.

Також існують кілька інструментів, як вільних, наприклад JSLint, інструмент перевірки якості коду, що сканує JavaScript програму, шукаючи проблеми коду, так і комерційних продуктів типу інструменту з назвою JavaScript Debugger.

Оскільки JavaScript є інтерпретатором, без строгої типизації, і може виконуватися в різних середовищах, кожне зі своїми власними особливостями сумісності, програміст має бути дуже уважним, і повинен перевіряти, що його код виконується як очікується в широкому переліку можливих конфігурацій. Дуже часто трапляються випадки, коли скріпт, що чудово працює в одному середовищі, видає некоректні результати в іншому.

Кожен блок сценарію інтерпретатор розбирає окремо. На веб-сторінках, коли треба комбінувати блоки JavaScript та HTML, синтаксичні помилки найти легше, якщо тримати функції сценарію в окремому блоці коду, або використовувати багато малих пов'язаних .js файлів. В такий спосіб синтаксична помилка не спричинятиме «падіння» цілої сторінки, і можна надати допомогу, елегантно вийшовши зі сторінки [17].

2.3.6 Мова програмування PHP

PHP («препроцесор гіпертексту») – скриптова мова програмування, створена для генерації HTML-сторінок на веб-сервері і роботи з базами даних. В даний час підтримується переважною більшістю провайдерів хостингу. Входить в LAMP – «стандартний» набір для створення веб-сайтів (Linux, Apache, MySQL, PHP (Python або Perl)) [18].

Препроцесор — програма, яка виконує попередню обробку даних, для того, щоб вони могли використовуватись іншою програмою, наприклад, такою як компілятор. Про дані на виході препроцесора говорять, що вони знаходяться в препроцесованій формі, придатній для обробки подальшими програмами (компілятор). Результат і вид обробки залежать від виду пре процесора: так, деякі препроцесори можуть тільки виконати просту текстову підстановку, інші здатні за можливостями порівнятися з мовами програмування. Найчастіший випадок використання препроцесора – обробка початкового коду перед передачею його на наступний крок компіляції. Мови програмування C/C++ і система комп'ютерної верстки використовують препроцесори, що значно розширяють їхні можливості. Назва широко поширеної скриптової мови програмуванняPHP є рекурсивним акронімом «PHP: Hypertext Preprocessor».

В області програмування для мережі Internet, PHP – одна з популярних скриптових мов (разом з JSP, Perl і мовами, використовуваними в ASP.NET) завдяки своїй простоті, швидкості виконання, багатій функціональності і розповсюдженню початкових кодів на основі ліцензії PHP. PHP відрізняється наявністю ядра і модулів, що підключаються, «розширень»: для роботи з базами даних, сокетами, динамічною графікою, криптографічними бібліотеками, документами формату PDF і т.п. Будь-який охочий може розробити своє власне розширення і підключити його. Існують сотні розширень, проте в стандартне постачання входить лише декілька десятків тих, що добре зарекомендували себе. Інтерпретатор PHP підключається до веб-серверу або через модуль, створений спеціально для цього сервера (наприклад, для Apache або IIS), або як CGI-додаток.

Окрім цього, він може використовуватися для вирішення адміністративних завдань в операційних системах UNIX, GNU/Linux, Microsoft Windows, Mac OS X і AmigaOS. Проте в такій якості він не набув поширення, віддаючи пальму першості Perl, Python і VBScript.

Синтаксис PHP подібний синтаксису мови Сі. Деякі елементи, такі як асоціативні масиви і цикл foreach, запозичені з Perl.

Сьогодні PHP використовується сотнями тисяч розробників. Декілька мільйонів сайтів повідомляють про роботу з PHP, що складає більш п'ятої частки доменів Internetу.

Група розробників PHP складається з безлічі людей, що добровільно працюють над ядром і розширеннями PHP, і суміжними проектами, такими, як PEAR або документація мови.

Назва PHP – рекурсивна абревіатура, що означає «PHP: Hypertext Preprocessor» (раніше акронім розшифровувався як «Personal Home Page Tools»). Спочатку PHP створювався як надбудова над Perl для полегшення розробки веб-сторінок [19].

У 1994 році данський програміст (що нині живе в Канаді) Расмус Лердорф (Rasmus Lerdorf) написав набір скриптів на Perl/CGI для висновку і обліку відвідувачів його онлайн-резюме, оброблювальний шаблони HTML-документів. Лердорф назвав набір Personal Home Page (Особиста Домашня Сторінка). Незабаром функціональності і швидкості Perl - інтерпретатора скриптів – перестало вистачати, і Лердорф написав на мові C новий інтерпретатор шаблонів PHP/FI (англ. Personal Home Page / Forms Interpreter – «Особиста Домашня Сторінка / Інтерпретатор форм». PHP/FI включав базову функціональність сьогоднішнього PHP: оформлення змінних в стилі Perl ($ім'я_змінної для виведення значення), автоматичну обробку форм і встроєний в HTML-текст і багато що інше. Новонароджена мова відрізнялася від свого прородича простішим і обмеженим синтаксисом.

У 1997 році після тривалого тестування бети вийшла друга версія обробника, написаного на C – PHP/FI 2.0. Її використовували близько 1 % (приблизно 50 тисяч) всіх Internet-доменів світу.

PHP 3.0 була першою версією, що нагадує PHP, яким ми знаємо його сьогодні. У 1997 році два ізраїльські програмісти Енді Гутманс (Andi Gutmans) і Зів Сураські (Zeev Suraski), два розробники з ізраїльського інституту технологій, переписали код з нуля: розробники визнали PHP/FI 2.0 непридатним для розробки додатку електронної комерції, над яким вони працювали для проекту Університету розташованого в Хайфі, Ізраїль. Для спільної роботи над PHP 3.0 за допомогою бази розробників PHP/FI 2.0 Енді, Расмус і Зів вирішили об'єднатися і оголосити PHP 3.0 офіційним наступником PHP/FI, розробка ж PHP/FI була практично повністю припинена.