Смекни!
smekni.com

Розробка програмного модулю для визначення IQ людини (стр. 6 из 7)

DeleteData($table_names, $list) – призначена для видалення даних про користувачів, має параметри: назва таблиці, масив номерів записів;

InsertData($table_names, $list_values) – відповідає за додавання записів, має параметри: назва таблиці, значення полів відповідно;

Updatedata($table_names, $list_values, $cond_names) – призначена для редагування записів про користувачів, має параметри: назва таблиці, значення полів, умова редагування;

Showdata($limit_from, $limit_count, $query_string) – відповідає за відображення інформації про зареєстрованих користувачів, має параметри: позиція з якої показувати записи, кількість записів, рядок запиту.

Файл cl_autorize.php містить наступні функції:

authorize() – не має параметрів, призначена для авторизації користувачів.

Файл cl_test.php містить наступні функції:

FileRead($file) – призначена для читання з файлу, має параметр – шлях до файлу;

SelectAllId() – не має параметрів, призначена для вибірки номерів записів всіх питань;

SelectAllIdL() – не має параметрів, призначена для вибірки номерів записів легких запитань;

SelectAllIdM() – не має параметрів, призначена для вибірки номерів записів середніх по складності запитань;

SelectAllIdC()– не має параметрів, призначена для вибірки номерів записів тяжких по важкості запитань;

ForRead() – не має параметрів, повертає кількість питань для відображення;

SelectPoint($perem1, $perem2) – відповідає за вибірку кількості балів за відповідь, має параметри: номер питання, номер варіанта відповіді;

Calculation($perem1, $perem2) – призначена для підрахунку кількості балів за відповідь, має параметри: вага варіанта відповіді, кількість відображених запитань відповідно;

ShowSuperRatingMain() – призначена для відображення рейтингу лідерів на головній сторінці;

ShowRatingMain()– призначена для відображення рейтингу учасників на головній сторінці;

ShowSuperRating() – призначена для відображення рейтингу лідерів;

ShowRating() – призначена для відображення рейтингу учасників;

SaveRating($id, $mark, $date, $time) – відповідає за збереження рейтингу учасників, має параметри: код учасника, бал, дата, час.

CountRating() – не має параметрів, призначена для підрахунку записів в рейтингу;

ShowTest1($perem) – відповідає за відображення запитань і відповідей, має параметр – код запитання.

Програмний код файлу cl_test.php наведено в додатку А.

Файл cl_authorization.php містить наступні функції:

authorization_check($users,$password) – призначена для авторизації адміністраторів в систему управління, має параметри: логін і пароль.

Файл kcaptcha.php містить наступні функції:

KCAPTCHA() – призначена для генерування рядка від автоматичного відправлення повідомлень;

getKeyString() – призначена для відображення з генерованого рядка.

3.3 Інструкція користувача

Для початку розпишемо інструкцію встановлення та налаштування веб-додатку.

По-перше, весь каталог, де розміщується веб-додаток, копіюємо в потрібний каталог на веб-сервері. Далі створюємо базу даних, через sql-запити, або ж через менеджер БД phpmyadmin. Після створення бази даних необхідно експортувати таблиці із zip архіву «DB/avtoparts.sql.zip» для того, щоб не набирати їх вручну. Далі потрібно налаштувати параметри доступу до БД. Для цього необхідно відкрити файл «config/config.php» і задати параметри: тип БД (mysql), ім’я хоста (localhost), ім’я користувача (root), пароль (якщо є), назву БД, префікс БД (якщо потрібно).

Далі переходимо до інструкції експлуатації програмного продукту.

Для користувачів та адміністраторів розроблені різні сторінки доступу. Користувачу при завантажені веб-додатку доступна головна сторінка тестування, з якої він починає роботу. Програмний код головної сторінки наведено в додатку Б.

Користувач може пройти тестування і дізнатись свій коефіцієнт інтелекту без реєстрації. Тестування починається після натиснення кнопки «Начать тест», зображеної на рисунку 3.7.

Після натиснення кнопки користувач розпочинає тестування. Відповідаючи на запитання користувач повинен вибрати один із запропонованих варіантів відповіді, клацаючи по цьому варіанті (рисунок 3.8). Час на проходження тесту необмежений, а таймер призначений просто для відображення пройденого часу.

Програмний код сторінки тестування наведено в додатку В.

Після, того як користувач дав відповіді на всі запитання (їх кількість задається в системі управління), він бачить результат. Приклад результату зображений на рисунку 3.9.

Далі, якщо користувач хоче взяти участь в рейтингу учасників, йому потрібно зареєструватись (рисунок 3.10). Якщо користувач вже зареєстрований, то йому, для того щоб зберегти дані, необхідно авторизуватись (рисунок 3.11).


Рисунок 3.9 – Результат тестування

Рисунок 3.10 – Форма реєстрації


Рисунок 3.11 – Форма авторизації

Якщо виникне ситуація, коли користувач забуде свій пароль, то він може скористуватись формою для нагадування пароля, зображеної на рисунку 3.12. Новий пароль надійде користувачу на вказаний при реєстрації email.

Рисунок 3.12 – Форма нагадування паролю

Також користувач може відправити результат свого тестування другу, заповнивши необхідні дані (рисунок 3.13).


Рисунок 3.13 – Форма для відправки даних другу

Далі поговоримо про частину адміністратора.

Для початку роботи адміністратор має авторизуватись. Для цього необхідно ввести логін та пароль в форму, подану на рисунку 3.14.

Рисунок 3.14 – Форма для авторизації адміністраторів

Для керування зареєстрованими користувачами необхідно скористуватись пунктом меню «Пользователи сайта», розташованим в верхній панелі (рисунок 3.15).


Рисунок 3.15 – Керування користувачами

В даному пункті меню можна переглядати інформацію про користувачів, а також керувати ними (рисунок 3.16).

Рисунок 3.16 – Панель керування користувачами

Для адміністрування тестом необхідно обрати пункт меню «Тесты». В цьому пункті можна додавати/видаляти/редагувати запитання і відповіді. На рисунку 3.17 наведений список питань.


Рисунок 3.17 –Керування запитаннями

В даному пункті меню можна переглядати інформацію про запитання, а також керувати ними (рисунок 3.18).

Для додавання/редагування запитань можна скористатись формою зображеною на рисунку 3.19.

Рисунок 3.19 –Додавання запитання

При додаванні запитання потрібно ввести текст запитання, по необхідності можна задати картинку до тесту, а також додати варіанти відповіді та рівень складності запитання. Але потрібно пам’ятати, що правильний варіант відповіді для запитання має бути один.

Для налаштування тестування необхідно скористатись пунктом меню «настройки», розташованим в верхньому меню. В даному пункті меню задаються наступні параметри: кількість запитань, які показувати за сеанс, кількість учасників в рейтингу та кількість лідерів. Дана форма зображена на рисунку 3.20.

3.4 Вимоги до технічних засобів

Вимоги до технічних засобів можна поділити на такі категорії:

а) вимоги до програмного забезпечення сервера:

1) повинен бути встановлений та налаштований сервер Apache;

2) повинен бути встановлений PHP 4.1.0 або вище;

3) підтримка сесій;

4) MySQL 3.23.32 або вище;

б) вимоги до апаратного забезпечення сервера:

1) під’єднання до локальної мережі чи мережі Internet;

2) обсяг оперативної пам'яті від 256 MB;

3) процесор не нижче Pentium III;

4) вільне місце на жорсткому диску для зберігання проекту (приблизно 7 MB);

5) вільне місце на жорсткому диску для зберігання бази даних;

в) вимоги до програмного забезпечення клієнта:

1) наявність веб-браузера;

г) вимоги до апаратного забезпечення клієнта:

1) під’єднання до локальної мережі чи мережі Internet;

2) обсяг оперативної пам'яті від 128 MB;


Висновки

В процесі виконання кваліфікаційної роботи бакалавра був розроблений веб-додаток для визначення рівня інтелекту людини (або коефіцієнта інтелекту). Даний додаток має спрощену систему управління, написаний на мові програмування PHP з використанням JavaScript, а в якості СУБД була використана MySQL.

Даний веб-додаток дозволяє користувачу перевірити свої знання (свою ерудованість) і визначити коефіцієнт інтелекту. Кількість балів за запитання залежить від кількості запитань і від ваги запитання. Всі запитання поділені на три рівня складності: легкі, середні і складні запитання. Результат залежить від рівня складності запитання, тому в програмному продукті був реалізований алгоритм, який обирає з бази різні по складності запитання: спочатку користувач відповідає на легкі запитання, потім на середні по складності, а в кінці вибираються складні запитання.

Розроблений програмний продукт має також систему управління, яка дозволяє адміністратору керувати веб-додатком: керувати зареєстрованими користувачами, додавати/видаляти/редагувати запитання і відповіді, завантажувати картинки на сайт. Система управління є захищеною, так як існує окрема форма авторизації адміністраторів, паролі шифруються, а при виході з системи інформація з сесії видаляється.

До переваг даного програмного продукту можна віднести те, що серед своїх аналогів цей тест є безкоштовним і кожний бажаючий може його пройти, а також в веб-додатку реалізована можливість відправки результату тестування другу на email.