Смекни!
smekni.com

Проект реконструкції відкритих розподільчих пристроїв 220 кВ на Бурштинській ТЕС (стр. 5 из 7)

Експлуатаційна надійність і термін служби елегазового (SF6) вимикача багато в чому залежать від забезпечення надійної герметизації об'єму з елегазом Sf6 і нейтралізаціями дії вологості і продуктів розкладання газу усередині камери. Тому вимикач HPL розрахований на термін експлуатації більше 30 років або 10 000 механічних операцій (без навантаження). При комутації струмів, число операцій до терміну проведення обслуговування вимикача визначається залежно від струму, що відключається.

Габарити, мм А В С D Е F
6703 1914 1955 4570 3500 8400

Рис. 6 Габарити — НРL-245В1

Роз'єднувач SGF 245

Високовольтні роз’єднувачі застосовуються для електричного роз'єднання високовольтних мереж. У відключеному положенні вони утворюють видимий ізоляційний проміжок. Високовольтні роз’єднувачі здійснюють перемикання без навантаження. Окрім цього основного призначення роз’єднувач використовують також для інших цілей, оскільки їхня конструкція дозволяє, а саме: 1) для увімкнення і вимкнення ненавантажених силових трансформаторів і ліній обмеженої потужності і довжини при строго установлених умовах; 2) для переключень (в нормальних умовах) приєднань РП з однієї системи збірних шин на іншу без переривання струму; 3) для заземлення вимкнених та ізольованих ділянок системи за допомогою допоміжних ножів, передбачених для цієї цілі.

Рис. 7. Роз'єднувач SGF 245

Двохколонкові поворотні роз’єднувачі типа SGF (далі — роз’єднувачі), що описуються, є однополюсними роз’єднувачами зовнішньої установки. Два або три полюси можуть бути механічно зв'язані разом, тим самим формуючи групу.

Принцип дії

Роз’єднувач і заземлювач управляються окремо. Виконання управляючого механізму роз’єднувача і заземлювача є таким, що у мертва позиція проходить швидко перед тим, як досягається кінцева позиція. Отже, автоматичне відкриття або закриття роз’єднувача, наприклад, із-за зовнішніх впливів (коротке замикання, шторм, землетрус) неможливе.

Енергія передається від операційного механізму роз’єднувача до ротаційної основи. Розкіс сполучає обидва ротаційні п'єдестали кожного полюса, що гарантує одночасну дію. Протягом операції обидві половини контактів повертаються на кут 90о і розміщуються паралельно один до одного і такими ж кутами до несучої рами відкритого роз’єднувча.

Привідний механізм

Всі роз'єднувачі можуть бути може бути забезпечені ручним приводним механізмом чи механізмом з електроприводом. Кожен триполюсний роз’єднувач має лишу один привідний механізм.

Привідний механізм закріплений поперечно до основи. Якщо роз'єднувачі закріплені дуже високо, привідний механізм установлюється в межах досяжності, використовуючи додаткові поворотний шарнір і перемикальну ручку.

Автоматичне перемикання

Автоматичне перемикання приєднується безпосередньо до приводного механізму. Механічний контроль автоматичного перемикання приводного механізму виконаний таким чином, що управляючий сигнал подається після того, як привідний механізм досягнув кінцевого положення і відбулося блокування заземляючого ножа роз’єднувача.

Блокування

Роз'єднувач і заземляючий ніж можуть блокуватися один одним, протягом ручної дії лише можливо діяти з заземляючим ножем роз’єднувача у відкритій позиції і роз’єднувача з заземляючим ножем у відкритій позиції.

Для роз’єднувачів з електроприводом і заземляючих ножів з ручним управлінням, механічний замок може також бути забезпечений заземляючого ножа, зважаючи, що операційний механізм роз’єднувача блокується електрично. Якщо використовуються механізми з приводом, то може бути забезпечено електричне блокування обох операційних механізмів. Блокувальний магніт може бути встановлений як додатковий взаємозв'язаний засіб в разі ручного управління, який в роз'єднаному стані, унеможливлює дію операційного механізму. Також можуть використовуватися інші види замків

Рис. 8. Основні розміри роз’єднувача

Таблиця 20. Основні розміри роз’єднувача

Опис Розмірність Розміри
A Відстань між ізоляторами мм 2620
B Довжина рами мм 2920
C Висота полюса мм 2980
D Висота ізолятора мм 2300
E Ширина роз’єднувача (у відкритому стані) мм 1370
F Ізоляційний проміжок мм 2370
G Розмір із заземлювачем мм 450

Трансформатори струму


Рис. 9 Трансформатор струму типу IMB

1. Газова подушка

2. Кришка отвору для заливки масла (не показано)

3. Кварцовий пісок

4. Струмопровід з паперовою ізоляцією

5. Сердечники/вторинні обмотки

6. Коробка вторинних виводів

7. Ємнісний вивід

8. Розширювальна система

9. Показник рівня масла

10. Вивід первинної обмотки

11. Заземляючий вивід


Первинна обмотка

Первинна обмотка складається з одного або декількох паралельних алюмінієвих або мідних провідників U-подібної форми, виконаних за типом введення з ємкісними обкладаннями. Технологія намотування ізоляції автоматизована, що покращує якість, спрощує процес і його керованість.

Провідники ізольовані спеціальним папером, що має високу діелектричну і механічну міцність, низькі діелектричні втрати, підвищену стійкість до старіння.

Подібна конструкція також добре підходить і для первинних обмоток з великою кількістю ампера-витків. Це використовуються при низьких первинних струмах, наприклад для захисту від несиметрії в конденсаторних батареях.

Сердечники и вторинні обмотки

У трансформаторах струму типа IMB можна легко реалізувати будь-яку конфігурацію сердечників вторинних обмоток.

Сердечники для вимірів виготовляються із сплаву нікелю, що володіє малими втратами (тобто високим класом точності) і низьким рівнем насичення.

Сердечники для захисту виконані з високоякісної сталевої стрічки з орієнтованою структурою. За замовленням в трансформаторі можуть бути застосовані сердечники, що мають немагнітний зазор. Вторинна обмотка складається з мідного дроту з двошаровою емалевою ізоляцією, тому витоки струму між обмотками і між додатковими відпаюваннями обмоток незначні.

Просочення

Обмотки проходять сушку під вакуумом. Після збірки трансформатора весь вільний внутрішній простір (приблизно 60%) заповнюється чистим сухим кварцовим піском. Підготовлений таким чином трансформатор вакуумувався і заповнюється дегазованим мінеральним маслом, яке перемішується з піском, проникає в ізоляцію і просочує її. Після цього трансформатор герметизується і у такому вигляді.

Бак та ізолятор

Основою трансформатора є алюмінієвий бак, в якому розташовані сердечники з вторинними обмотками. Ізолятор, що вмонтовується на кришці бака, є високоміцною фарфоровою покришкою з коричневою глазур'ю. На вимогу замовника покришка може бути виконана зі світло-сірого фарфору або органічної для кремнію гуми. Система ущільнень трансформатора складається з кільцевих прокладок ущільнювачів.

Розширювальна система

Трансформатори IMB забезпечені розширювальною системою, змонтованою вище за верхній торець фарфорової покришки. Герметична розширювальна система як робочий елемент в якій застосований азот, дозволяє компенсувати зміну об'єму масла у всьому діапазоні робочих температур.

Застосування азотної подушки дозволило підвищити експлуатаційну надійність трансформатора і звести до мінімуму його обслуговування. Вживання такої системи в IMB стало можливим завдяки скороченню об'єму масла за рахунок заповнення вільних об'ємів кварцовим піском, при цьому відносно великої об'єм газу дозволяє компенсувати зміну тиску.

Система сильфонів, застосована в трансформаторах на великі струми, складається з декількох сильфонів з неіржавіючої сталі, поміщених в масло і таких, що не входять в контакт з атмосферою. Термічна зміна об'єму масла і надлишковий внутрішній тиск компенсується зміною об'єму сильфонів. За замовленням розширювальними системами на основі сильфонів можуть бути укомплектовані трансформатори і на малі первинні струми.

Ємнісний вивід

Ємкісні обкладки в ізоляції первинного струмопроводу можуть використовуватися як ємкісний дільник напруги. Для цього з передостаннього шару ємкісних обкладань через прохідний ізолятор в стінці бака виводиться відпаювання. Перевагою ємкісного виводу є те, що він дозволяє перевіряти стан ізоляції через вимір кута діелектричних втрат під високою напругою. Вивід також може використовуватися для вказівки наявності напруги, синхронізації і тому подібне, проте його вихідна потужність обмежена низькою ємкістю шарів.

Підключене навантаження має бути менше 10 кОм, при цьому якщо вивід не використовується, він має бути заземлений.

Клімат

Трансформатори призначені для роботи у всіх кліматичних зонах світу — від полярної до пустель.

Термін служби

Герметичність трансформатора IMB, а також низька і рівнорозподілена напруженість електричного поля в ізоляції первинної обмотки гарантують надійність роботи трансформатора в течію понад 30 років.

Заповнення кварцовим піском

Вживання кварцового піску дозволило понизити об'єм масла, а також забезпечити підвищену механічну стійкість сердечників і первинної обмотки при перевезенні і дії струмів КЗ.