Смекни!
smekni.com

Проект реконструкції відкритих розподільчих пристроїв 220 кВ на Бурштинській ТЕС (стр. 6 из 7)

Гнучкість конструкції

Трансформатори струму IMB випускаються на первинні струми до 4000 А. За рахунок збільшення об'єму бака трансформатори можуть бути укомплектовані великим числом сердечників вторинних обмоток або сердечниками з великим поперечним перетином.

Стійкість до корозії

Застосування алюмінієвих сплавів гарантує високу стійкість трансформатора до корозії без яких-небудь додаткових заходів захисту. Анодування компонентів IMB 36-170 кВ виконується під замовлення. У районах з украй важкими умовами експлуатації металеві деталі IMB можуть бути покриті спеціальною фарбою.

Сейсмостійкість

Конструкція трансформаторів IMB має високу механічну міцність, що забезпечує їх надійну роботу при землетрусах без вживання демпферів.

Таблиця 21. Габаритні розміри трансформатора тока IMB 245

Тип A B C D E F G H J K
Полная высота Высота до первичн. вывода Высота до изолятора Высота изолятора Расстояние между первичн. выводами Габаритные размеры бака Высота до коробкивторичных выводов Шаг между установочными отверстиями
IMB 245 мм мм мм мм мм мм мм мм мм мм
3665 3065 970 1915 745 270 370 885 555 450

Рис. 10 Габаритні розміри трансформатора тока IMB 245

Трансформатори напруги

Ємнісний дільник напруги СPА

1. Розширювальна система

2. Ємнісні елементи

3. Ввід проміжної напруги

8. Плоский лінійний вивід, 4 отвори 10. Виведення низької напруги (для підключення апаратури ВЧ зв'язки) Електромагнітний блок ЕОА або ЕОВ 4. Покажчик рівня масла

5. Компенсуючий реактор

6. Антиферорезонансний ланцюг

7. Первинна і вторинна обмотки

9. Газова подушка

11. Коробка виводів

12. Сердечник

Рис 11. Трансформатор напруги CPA245

Ємкісні вимірювальні трансформатори напруги (ЕТН) і конденсатори зв'язку призначені для установки між фазою і землею в мережах з ізольованою або заземленою нейтраллю.

Конструкція і відмінності СРА і СРВ

Ємкісний трансформатор напруги з електромагнітним блоком типа ЕОА називається СРА, а з електромагнітним блоком типа ЕОВ — СРВ. Конструкції блоків ЕОА і ЕОВ в цілому ідентичні, проте ЕОВ має більший бак. Це дозволяє збільшити габаритні розміри сердечника, і, отже, підвищити потужність обмоток і їх клас точності.

Стандартний ємкісною дільник, що має позначення СЗА (висока ємкість) або СЗВ (надвисока ємкість), вмонтовується на електромагнітному блоці, і разом з ним утворює ємкісною трансформатор напруги. Конденсатор зв'язку (використовуваний без електромагнітного блоку ємкісної дільник) має позначення ССА (висока ємкість) або ССВ (надвисока ємкість).

Ємкісний дільник напруги

Ємкісний дільник напруги складається з одного або двох модулів, встановлених один на іншій. Кожен модуль містить велика кількість послідовно сполучених ємкісних елементів з масляною ізоляцією. Модулі заповнені синтетичним маслом, що знаходиться під невеликим надлишковим тиском, який створює розширювальна система. У конструкції використовуються кільцеві прокладки ущільнювачів.

Конструкція ємкісних елементів відповідає вимогам комерційного обліку електроенергії і вони складаються з алюмінієвої фольги, електротехнічного паперу і поліпропіленової плівки, просочених синтетичним маслом, що має кращі діелектричні властивості, чим звичайне мінеральне масло, і вживаним для комбінованого діелектрика. Завдяки комбінуванню паперу і поліпропіленової плівки цей діелектрик практично повністю нечутливий до температурних змін.

Електромагнітний блок

Ємкісною дільник напруги і електромагнітний блок сполучені за допомогою внутрішніх введень, що забезпечує високу точність вимірів.

Електромагнітний блок розміщується в герметичному алюмінієвому баку, заповненому мінеральним маслом. Він складається з мідного дроту з двошаровою емалевою ізоляцією, а також сердечника, зібраного з листів високоякісної трансформаторної сталі.

Первинна обмотка складається з основної і декількох зрівняльних обмоток, використовуваних для налаштування коефіцієнта трансформації. Номінальна проміжна напруга складає приблизно 22/л/З кВ.

ЕОА і ЕОВ забезпечені вбудованим компенсуючим реактором, який сполучений послідовно з дільником напруги і первинною обмоткою. Цей реактор компенсує кут зрушення фази, викликаний ємкісним дільником напруги. Налаштування ємкісного і індуктивного опорів кожного трансформатора здійснюється індивідуально перед перевіркою його класу точності.

Клімат

Трансформатори призначені для роботи у всіх кліматичних зонах світу — від полярної до пустель.

Ферорезонанс

Низька індукція у поєднанні з ефективним демпфуючим ланцюгом забезпечує безпечне і надійне загасання ферорезонансу при всіх частотах і напрузі до номінального коефіцієнта напруги.

Термін служби

Низька напруженість на ємкісних елементах забезпечує надійність роботи і термін служби трансформатора, що перевищує 30 років.

Властивості в перехідних процесах

Висока проміжна напруга і велика ємкість забезпечують більш кращі параметри загасання перехідних процесів в трансформаторі, чим це міжнародними стандартами, що передбачено діють.

Регулювання

Зрівняльні обмотки для налаштування коефіцієнта трансформації виведені в коробку вторинних виводів і можуть використовуватися для корекції класу точності.

Високочастотний зв'язок

Компенсуючий реактор, підключений на стороні високої напруги первинної обмотки трансформатора СРА або СРВ, дозволяє підключати до ємкісного дільника апаратуру високочастотного зв'язку (при частотах більше 400 кГц).

Паразитна ємкість

Вживання компенсуючого реактора на стороні високої напруги основної первинної обмотки забезпечує зниження паразитної ємкості до 200 пФ і менш, що регламентоване стандартами МЕК.

Таблиця 22. Габаритні розміри CPA 245

Тип Кількість ємнісних модулів A B C D E
Повна висота Висота ізолятора Висота до коробкивторинних виводів Відстань між установочними отворами Висота до фланця
CPA 245 1 мм мм мм мм мм
2920 1960 340 335 740

Рис 12. Габаритні розміри CPA 245

ОПН

Обмежувачі перенапружень (ОПН) виробництва АББ служать для первинного захисту від грозових і комутаційних перенапружень. Для обмеження перенапружень вони зазвичай встановлюються устаткуванню, що паралельно захищається. Активні елементи (оксидні для цинку варістори) обмежувачів перенапруження АББ виготовляються з керамічного матеріалу з високою нелінійною характеристикою, який в основному складається з оксиду цинку, змішаного з оксидами інших металів.

Процедура вибору

Процедура вибору складається з двох основних етапів:

- вибір електричних характеристик ОПН відповідно до параметрів мережі;

- вибір механічних характеристик ОПН і його кліматичного виконання.

Рис 13. Процедура вибору ОПН. Um - Клас напруга мережі. Uc - Найбільша робоча напруга. Ur - Номінальна напруга ОПН. TOV - тимчасові перенапруження. T - Коефіцієнт тимчасових перенапружень. до - Коефіцієнт замикання на землю. Ups - Захисний рівень при комутаційних перенапруженнях. Upl - Захисний рівень при грозових перенапруженнях. Uws - Рівень ізоляції при комутаційних перенапруженнях. Uwl - Рівень ізоляції при грозових перенапруженнях

Таблиця 23. Основні дані

Максимальна напруга ВРП 245 кВ
Розміщення ОПН Приєднання по схемі фаза-земля
Стан нейтралі Глухозаземлена
Час усунення неполадки 1 с
Довжина шляху витоку 6000 мм

Вибір ОПН:

1)

Необхідно вибрати наступне більше стандартне значення
.

2) Для 245 кВ буде ОПН класу лінії 4, тобто PEXLIM P. Цей ОПН має значення

2,5 т. е.
при 20 кА. При
запас надійності захисту складе (550/450-1)х100 = 22 %.

3) Цей запас нормальний, оскільки, залежно від ефекту відстані і можливого старіння ізоляції, запас знижується до 10-15 %, враховуючи ефект відстані і вибрану крутість і амплітуду імпульсу. Тому дуже поважно, щоб ОПН був встановлений як можна ближче до об'єкту, що захищається.

4) При необхідному шляху витоку 6000 мм, т. е. 24,5 мм/кВ, потрібно вибрати покришку XV245 (XV245 для PEXLIM P).

5) У такому разі позначення типа вибраного ОПН буде наступним:

PEXLIM P 180-XV245.

Таблиця 24. Паспортні дані ОПН PEXLIM P 180-XV245

Напруга мережі (Um) 245 кВ
Номінальна напруга ОПН(Ur) 180 кВ
Номінальний розрядний струм 8/20 мкс (МЭК) 20 кАпік
Класифікаційний струм (ANSI/IEEE) 15 кАпік
Імпульсний струм, що витримується:4/10 мкспрямокутний імпульс 2000 мкс 100 кАпік1500 Апік
Клас розряду по лінії (МЭК) Клас 4
Струм вибухобезпечності 65 кАсим
Механічна міцність:Розрахункове довготривале навантаження (SLL) Розрахункове короткочасне навантаження (SSL) 2500 Нм4000 Нм
Умови експлуатації:Діапазон розрахункових температурВисота установки над рівнем моритьЧастота от -50 до +45 °Cдо 1 000 м50 Гц