Смекни!
smekni.com

Електроустаткування підприємства (стр. 7 из 14)

Місця установки світильників на стелі розмічають залежно від їх числа. Якщо в центрі приміщення встановлюють один світильник, то місце його положення визначають натягуванням з протилежних кутів навхрест двох шнурів. Точку їх перетину на підлозі відзначають крейдою, потім з драбини схилом цю точку переносять на стелю. Якщо потрібно встановити два світильники в приміщенні на стелі, то на підлозі відбивають середню лінію, ділять її на чотири рівні частини. Розмітку переносять на стелю. Світильники встановлюють від стіни на відстані 1/4 довжини приміщення.

Після визначення місць установки світильників на стіні і стелі за допомогою шнура відбивають лінію майбутніх електропроводок. На лінії відзначають точки кріплення дроту, а також точки наскрізних отворів для проходу дротів через стіни і перекриття. Далі, використовуючи шаблон, намічають місця установки відгалужувальних коробок, штепсельних розеток і вимикачів.

Перед початком монтажу світильники визначають і маркують фазні і нульові дроти, роблять зарядку або перезарядку світильників, збирають блоки люмінесцентних світильників і комплектні світлові лінії.

Операції по монтажу світильників складаються з установки деталей кріплення і конструкцій, підвіски і кріплення світильників, приєднання до електромережі і мережі заземлення. Світильники для ламп розжарювання і ламп ДРЛ однакові по конструкції, але останні мають складнішу конструкцію, велику масу і пускорегулюючу апаратуру. Корпуси світильників забезпечені блоком пристрою для введення дроту і різними підвісками. Сучасні світильники мають штепсельні з'єднання або затиски для приєднання до стаціонарної електромережі.

При будівництві будівель, особливо великопанельних, в них, як правило, передбачають всі отвори, ніші і заставні частини для установки освітлювального устаткування і прокладки освітлювальних мереж. Вимикачі і штепсельні розетки при прихованій проводці встановлюють в готових нішах, коробках або стаканах, з кріпленням шурупами, гвинтами або лапками розпорів, що вони мають.

При кріпленні світильників до стелі на дюбелях, забитих монтажним пістолетом, кожну точку підвісу випробовують потрійною масою світильника.

При монтажі електричних машин керуються ПУЕ, СНіП і спеціальними інструкціями заводів-виробників. Однією з основних операцій підготовчих робіт перед початком монтажу є перевірка фундаментів. Перевіряють бетон, використовуваний для фундаментів; головні осьові розміри і висотні відмітки опорних поверхонь; осьові розміри між отворами для анкерних болтів; глибину отворів і розміри ніш в стінах фундаментів для затягування болтів.

При перевірці фундаментів розміри звіряють з даними машини: подовжньою віссю валу машини, поперечними осями станин. Перевірку роблять натягнутими струнами сталевої проволоки.

Якщо при перевірці виявиться, що фундамент занижений по висоті, будівельна організація зобов'язана наростити фундамент до необхідних розмірів.

Підготовка машин до монтажу включає наступні технологічні операції: зовнішній огляд; очищення фундаментних плит і лап станин; промивку фундаментних болтів уайт-спиртом і перевірку якості різьблення (прогоном гайок); огляд висновків, щіткового механізму, колекторів або контактних кілець, маслопоказної і іншої арматури; огляд стану підшипників, промивку підшипникових стояків і картерів; перевірку зазору між кришкою і вкладишем підшипника ковзання, валом і ущільненням підшипників, вимірювання зазору між вкладишем підшипника ковзання і валом; розкриття підшипників кочення і перевірку заповнення їх мастилом; перевірку повітряного зазору між активною сталлю ротора і статором; перевірку вільного обертання ротора і відсутність зачіпань вентиляторів за кришки щитів торців; про виявлені дефекти електромонтажник доводить до відома бригадира, майстра або керівника монтажу. Якщо зовнішніх пошкоджень не знайдено, електродвигун продувають стислим повітрям. При продуванні ротор електродвигуна провертають вручну, перевіряючи вільне обертання валу в підшипниках.

Мастило в підшипниках кочення (роликових і кулькових) при монтажі машин не замінюють. Заповнення мастилом підшипника не повинне перевищувати 2/3 вільного об'єму підшипника.

У електродвигунів трифазного струму з короткозамкнутим ротором роблять вимірювання опору ізоляції тільки обмоток статора по відношенню до землі (корпусу) і один до одного. Це можливо при виведених шести кінцях обмотки. Якщо виведені тільки три кінці обмотки, вимірювання роблять тільки по відношенню до землі (корпусу).У електродвигунів з фазним ротором окрім визначення опору ізоляції обмоток статора по відношенню до землі і один до одного вимірюють опір ізоляції між ротором і статором, а також опір ізоляції щіток по відношенню до корпусу (між кільцями і щітками повинні бути прокладені ізолюючі прокладки).

З'єднання електродвигуна з тим, що приводиться їм в обертання механізмом виконують за допомогою муфт або через ту або іншу передачу (зубчату, ремінну).

2.12 Експлуатація вибраного електроустаткування цеху

Надійність роботи силової мережі цеху залежить від того чи повністю дотримуються правила експлуатації силової мережі ПУЕ. Перевірка кабелів, силових пунктів, здійснюється згідно планів ППР та поточних оглядів. Кожен кабель має своє допустиме навантаження, але по цеху ці кабелі прокладені в різних умовах і мають різний ступінь охолодження. Тому враховуючи це необхідно перевіряти кабель в місцях з гіршим охолодженням. Якщо кабелі прокладені так, що з часом можуть з’явитись провисання, то необхідно слідкувати за рівнем провисання і слідкувати за тим, щоб воно не збільшувалось. Також необхідно у визначені терміни перевіряти труби в яких прокладені кабелі на наявність механічних пошкоджень. Необхідно перевіряти надійність кріплень шинопроводів та кабелів прокладених на стінах. У визначені терміни перевіряється з’єднання та очищення контактних з’єднань кабелів, місця з’єднання в СП. Якщо є розрив кабелю (заробка, муфта), то перевіряють наявність герметичності з’єднань. Випробування проводять 1 раз на рік або в терміни призначені головним енергетиком підприємства з урахуванням правил ПТЕ для основних кабелів. Під час випробувань вимірюють опір ізоляції, він повинен бути не менше 0,5 МОм. Якщо довгий час була відключена лінія живлення електрообладнання то її перед введенням в експлуатацію проводять огляд і перевірку. Якщо на тій чи іншій лінії були перевантаження необхідно провести перевірку лінії по опору ізоляції та надійність з’єднань. Повне переобладнання мережі включаючи відновлення зношених елементів лінії живлення проводиться при капітальному ремонті.

2.13 Удосконалення технічних рішень

Для зменшення втрат в електричних мережах підприємства пропонується встановити систему FORCE.

Система призначена для поліпшення якості електричного струму, зменшення опору електромережі, поглинання реактивної потужності, зменшення електромагнітних перешкод в мережі і як наслідок економії електроенергії.

Після підключення до мережі система починає насичення внутрішнього простору мережі споживача вільними електронами (гранична концентрація вільних електронів у внутрішній мережі споживача утворюється через 10-20 днів). Завдяки магніто-екрануючому ефекту, що створює електромагнітний екран в зоні контакту дроту FORCE з кожною фазою і нульовим проводом, система перешкоджає витоку електронів з внутрішньої зони мережі з високою концентрацією вільних електронів. У міру насичення внутрішньої мережі вільними електронами збільшується їх концентрація в одиниці об'єму провідника і, отже, збільшується електропровідність всієї внутрішньої мережі споживача, зменшується повне внутрішньою опір кола.

Встановлення система енергозбереження FORCE дозволяє зменшити споживання електроенергії на 7-15% (для розрахунків беремо середнє значення, 12,5%).

Встановлюємо 2 установки FORCE по 1500 кВт.

Річна економія за рахунок встановлення системи FORCE, кВт

год.

(2.57)

де Ер – річні потреби електроенергії, кВт

год.

2.14 Заходи з енергозбереження

Розглядаючи питання енергозбереження, слід враховувати, що економія енергії є важливим, хоч і не єдиним чинником, що визначає високий техніко-економічний рівень розвитку електромеханічних систем. Важливе значення має безпека роботи обслуговуючого персоналу та надійність окремих елементів і електроустановки в цілому. Цим визначається продуктивність установки, витрати на її ремонт та експлуатацію.

Правила технічної експлуатації і безпеки обслуговування електроустановок вимагають, щоб експлуатація електроустаткування велась з урахуванням економічної роботи електроустановок, при достатній надійності електропостачання і електроспоживання, зниження питомих витрат і підвищення коефіцієнту потужності.

Виконання вказаних умов визначається наступним:

- виконанням всіх видів планово-попереджальних ремонтів електро-устаткування;

- обліком, нормуванням і економією споживання електроенергії;

- підвищенням коефіцієнту потужності із застосуванням і без застосування компенсуючих пристроїв.

Планово-попереджувальний ремонт забезпечує не тільки правильну і безаварійну експлуатацію електроустаткування, а й значну економію електроенергії. В першу чергу, це режим змащування підшипників, як електричних машин, так і приводної установки. Правильний режим змащування з застосуванням відповідного мастила, зменшує втрати на тертя в вузлах машин, полегшує їх хід і зменшує споживання електроенергії електроприводом.